Dyskusja ogólna
267 topics in this forum
-
- 6 followers
- 6.2k replies
- 422.2k views
Wątek zbiorczy, dotyczący najnowszego urządzenia Xiaomi. Poruszamy tylko ogólnikowe kwestie, które nie wymagają osobnego tematu.
Last reply by shark31, -
-
- 6 replies
- 7.7k views
Witajcie. Odgrzebałem mój stary mi5, chciałem dać małoletniemu synowi, niestety Family Link nie chce zaakceptować wersji oprogramowania jaka jest na telefonie. Jest tam najnowszy android 8 beta. Prawdopodobnie, że jest to beta, nie chce się uaktywnić Family Link. Na innym telefonie xiaomi poszło bez problemowo. Chciałbym zejść niżej do jakiejś wersji Official Android 7, może jest jakiś Officjal 8 (nie beta) aby Family Link za działało. Czy można zrobić downgrade, a jeżeli to jak i jaki starszy soft oficjalny polecacie ?
Last reply by Adam Błażejewski, -
- 1 reply
- 1.4k views
MI5 nie włącza się... Nowa bateria i jeszcze kilka razy udało się go włączyć ale samoistnie się wyłączył przy prawie pełnej baterii i ciężko go odpalić. Pewnie płyta , czy jest sens naprawy tego modelu?
Last reply by Netoper, -
- 10 followers
- 760 replies
- 96.7k views
Witaam. Mam pytanko jaki jest najbardziej stabilny ROM do mi5? Mam Miui Polska rozwojowa i co tydzien aktualizuje. Czasami bateria trzyma czasem slabiej itp. Czy mozecie polecic rom ktory na dana chwile jest najbardziej rozbudowany i najbardziej stabilny? Jak go instalowac przez aktualizacje? Tak samo spytam o redmi note 3 pro. Czy taki sam rom?
Last reply by Eragon, -
- 2 followers
- 77 replies
- 26.2k views
Witam. Używam mi5 od 15 miesięcy. Ładuje telefon raz dziennie bo dużo z niego korzystam. Ale staram się nie ładować do 100% ani trzymać przy ładowarce po naładowaniu, unikam przegrzania baterii, ogółem staram się dbać o nią. Mam miernik elektroniczny i od 10% do 90% wchodzi mi około 1500mah. Czas pracy na baterii bardzo krótki do tego jak podłącze pod ładowanie mając 8% to potrafi do 18% w minute wskoczyć. To mi wskazuje na zużycie baterii. Ale po około 380 cyklach? Jeśli możecie to podzielcie się opinią na temat swoich baterii - jak długo i jak używacie swojego mi5 i jak odczuwacie spadek pojemności? Jeśli ktoś może to niech się też podzieli wynikiem z Accubattery,…
Last reply by grizzly, -
- 5 replies
- 1.2k views
Witam Mam problem z instalacja aplikacji ściągniętych z poza sklepu play. Posiadam mi 5 z androidem 8 i miui 11. Wiem ze z androidem 8 wprowadzono zmiany próbowałem rożnych sposobów dodawać uprawnienia instalacji z innych źródeł rożnym programom jednak mam ciągle ten sam efekt "brak aplikacji do otwarcia pliku". Pobrałem ze sklepu apk installer pro nadałem mu uprawnienia instalacji z innych źródeł i nic się nie dzieje. Jest na to sposób ???
Last reply by Nezumi, -
- 22 replies
- 7.6k views
Android Pay zamienił się w Google Pay. Z tej okazji przestały działać płatności zbliżeniowe. Do przedwczoraj (przed aktualizacją) wszystko śmigało. Po aktualizacji Lipa. Komunikat jak na zdjęciu i nie można dodać karty. Uprawnienia aplikacji nadane wszystkie, a mimo to nie można dodać karty. Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, nadalem uprawnienia i kicha. Wersja oprogramowania Global 9.2. bez twrp. Czy na MIUI Polska działa Google Pay?
Last reply by gruniu, -
- 3 followers
- 97 replies
- 17.3k views
Zakładam luźny, dyskusyjny wątek na temat Lineage OS dla mi5. Dziwi mnie w sumie takie małe zainteresowanie. Obecny stan jest taki: - echo podczas rozmów obecnie jest okej, jednak jeśli ktoś w dalszym ciągu ma echo niech wgra mojego fixa (jest niżej) - android pay działa z odpowiednim fixem - przyciski dotykowe nie działają ze screen protectorami nałożonymi na niektóre ekrany - aplikacja aparatu nie jest jeszcze dopracowana, czasami ciężko zmienić punkt autofocus - dodano one hand mode
Last reply by serghio9, -
- 1 reply
- 1.3k views
Witam, Podczas przywracania ustawień fabrycznych wywaliłem za dużo (internal storage) i oczywiście system nie startuje. Proszę o poradę, jakiego ROM'a wgrać i jakim sposobem, żeby przywrócić telefon do życia i do stanu pierwotnego? Na razie ściągnąłem wersję miui_MI5Global_V10.2.2.0.OAAMIXM_d16c808eba_8.0.zip z http://en.miui.com/download-299.html (nie wiem czy to odpowiednia wersja) Telefon jest widoczny za pomocą adb devices. Ale po wykonaniu adb sideload dostaję na urządzeniu komunikat: E304: this package is for device: gemini; this device is "". Nie do końca kumam co to wersja gemini. W necie znalazłem porady żeby …
Last reply by grzes20u, -
- 8 replies
- 1.4k views
Witam, m moim Mi5 Pro można wgrać tylko softa V7.2.4.0.MAAMIDC fastbootem. Przy próbie wgrywania innych telefon wisi na ekranie ładowania. Tak się dzieje przy nastęoujacych ROMach: - 8.11.22 (dev) - V10.2.2.0 W próbie aktualizacji przez OTA, telefon aktualizuje się bodajże tylko do MiUi 9. Próba wgrania V10 kończy się nieskończonym ekranem ładowania. Co może być przyczyna takiego zachowania telefonu?
Last reply by kekiye, -
- 3 replies
- 1.1k views
Witam od 2 lat posiadam mi5 obecnie z miui 10 global 8.11.22 i byłem bardzo zadowolony z jakości dźwięku przy słuchaniu muzyki na słuchawkach dousznych sound magic es18s jednak kilka miesięcy temu kiedy podłączyłem pod telefon słuchawki nauszne hyperx cloud głośność się rozregulowała, wcześniej słuchałem na poziomie 1 kliknięcia przed ostrzeżeniem uszkodzenia słuchu teraz 4 kliknięcia od dołu paska głośności są już dla mnie za głośne do tego jakość dźwięku stała się zauważalnie gorsza, kilka razy sytuacja ta naprawiła się sama aby po kilku dniach zepsuć się znowu jakby co to słucham na tych dousznych te hyperx'y użyłem tylko raz na PC działają dobrze ulepszanie dźwięku mi…
Last reply by raf88, -
- 4 replies
- 1.6k views
Czoem, Panie i Panowie, naszła mnie ostatnio myśl na zmianę w swoim telefonie (bo na zmianę telefonu na razie brak kwitu). Od zakupu mi5, czyli przeszło 2 lata temu nie zmieniałem nic w oprogramowaniu. Wszystko hulało, więc nie chciałem psuć, ale teraz chcę zrobić aktualizację MIUI i Androida. Po zakupie telefonu (z ibuygou) robiłem tą całą procedurę z instalacją nowego MIUI. Chyba wszystko się udało, bo do tej pory działa, ale nigdy nic się nie aktualizowało mimo wersji rozwojowej, no trudno. Na dzień dzisiejszy chciałbym zaktualizować moją mi5 do najwyższej (albo najlepszej pod względem stabilności) wersji MIUI i najnowszego Androida. Od czego zacząć, co gdzie, jak…
Last reply by alfredzik2, -
- 1 follower
- 2 replies
- 1.1k views
Witam, męczę się Mi5 już od długiego czasu, wymieniłem w niej już chyba z 3 razy ekran w kolorze białym, potem w kolejnej mi5 szukam koloru złotego, kupiłem w tej samej firmie co ten biały KRZYMARK_ZDW na Allegro, ale przysłali mi jakiś bubel, konkretnie chodzi o to, że taśma od wyświetlacza jest zbyt nisko osadzona przez co nachodzi ona na przycisk home, czego powodem jest nie dokładnie spasowanie i w sumie brak możliwości wklejenia bo jak zbyt mocno nacisnę to taśma się przetnie i tyle z zabawy. Odesłałem na reklamację ekran, mieli przysłać nowy bez wady, przysłali nowy, ale z taką samą wadą.. Po długiej konwersacji ze sprzedającym postanowiłem kupić gdzie indziej ekran…
Last reply by kubulwg, -
- 10 replies
- 8.5k views
Witam, W moim mi5 pro zaczynaja się pojawiać problemy z baterią, uzywam go ponad 2 lata. Pomyślałem nad wymiana baterii. Chciał bym zakupić oryginał lub jakiś dobry zamiennik. Przejrzałem trochę tematów oraz internet w poszukiwaniu BM22. Jednak nie mogę się zdecydować którą kupić. Wiele osób nie kończy swoich tematów. bateria ze "swiata baterii" https://swiatbaterii.pl/baterie-do-telefonow-xiaomi/34854-bateria-green-cell-bm22-do-telefonu-xiaomi-mi-5-mi5-pro.html podobno osiąga max. 75% pojemności oryginalnej wiec nie jest to dobry wybór. "oryginalne" baterie z allegro https://allegro.pl/oryginalna-bateria-xiaomi-bm22-mi5-narzedzia-i7484551027.html …
Last reply by slimak131, -
- 13 replies
- 3.6k views
Ekspertem nie jestem i nie mogłem znaleźć nurtującego mnie pytania czy trzeba odblokować BL przed wgraniem stable... odpowiedź znalazłem sam i może się komuś przyda. Na mi5 miałem założone konto xiaomi od początku (1,5 roku) i nigdy nie występowałem o odblokowanie. Telefon kupiłem nowy z wersją beta mui i tak się aktualizował, aż do wersji 10. Niestety padł mi dotyk więc chciałem wgrać na nowo ale wersję oficjalną stabilną. Pobrałem na telefon plik zip, włączyłem ustawienia programistyczne i włączyłem odblokowanie oem. W tym momencie moje chęci się skończyły i uruchomiłem aktualizację wskazując plik. System poinformował o wymazaniu danych bo przenoszę się na starszą …
Last reply by wyzwolenia, -
- 0 replies
- 1.2k views
Czy można odbierać połączenia przyciskiem fizycznym ? Jeżeli tak to jak to zrobić i od czego to zależy ? Przesiadłem się z Samsunga i bardzo brakuje mi tej funkcji.
Last reply by BIMER, -
- 1 follower
- 0 replies
- 1.1k views
Witam . Neiopacznie uaktualniłem poprzez Aptoide systemowa szukajkę. Od tego momentu mam do wyboru tylko chińskie wyszukiwarki. Jest możliwość przywrócenia wyszukiwarki z xiaomi.eu? Moj rom 10.0.1.0 stable
Last reply by dudijack, -
Cześć, czy MI5 może zastąpić kartę dostępu do drzwi lub bramek otwieranych kartami zbliżeniowymi?
Last reply by hackmaniak, -
- 0 replies
- 1.7k views
W sumie może to dotyczyć nie tylko mi 5 ale także innych modeli i to bardziej ciekawostka. Dane xiaomi: bateria mi 5 BM22 typ.2910mAh maks. 3000mAh; bateria Mix 2 BM3B typ. 3300mAh maks 3400mAh. Ładowanie w obu przypadkach od 1-2% do 100% na ładowarce 2A 5V, bez załączania ekranu w trakcie i bez doładowywania baterii w trakcie rozładowywania. Rozładowywanie to normalne działanie telefonu (rozmowy, foto, etc.). Mam dwie mi 5 w domu i jedna po półtora roku zaczęła działać krócej o jakieś 1 godz. sot. Na szybko bez rozbierania telefonu zainstalowałem AccuBattery i po 10 prawie pełnych ładowaniach w zakładce Zdrowie - Przybliżona pojemność pokazał mi 2430mAh. K…
Last reply by Tomasz-X, -
- 34 replies
- 5.6k views
Część. Zastanawiam się czy dało by się jakoś pogodzić rom global stable z niestandardowym recovery (np. TWRP) i ewentualnym rootem przy pomocy Magisk? Teoretycznie to ze sobą działa ale jest kilka minusów: 1. Nie działa OTA 2. Co aktualizacja trzeba od nowa wgrywać TWRP (Magisk też ale to akurat drobiazg). 3. Bywa, że po aktualizacji telefon blokuje się w bootloopie. Zastanawiam się więc czy można to jakoś inaczej rozwiązać? Dla Redmi Note 4 mają RWRP - zmodyfikowane TWRP ze wsparciem OTA i zintegrowanym Magisk. Ponoć działa to bezproblemowo. Dla Mi5 byłem w stanie znaleźć tylko ZCX-TWRP ale raz, że to chiński projekt więc informacje o nim są ograniczone dla osób nie zn…
Last reply by skay77, -
- 2 replies
- 1.8k views
Witam wszystkich, Mam pewne pytanie. Widziałem u wielu osób, że zamiast powiadomień w stylu miui, posiadają w owej nakładce taki styl powiadomień jak w zdjęciu poniżej. Jakim sposobem zmienić powiadomienia, żeby wyglądały jak w stockowym androidzie? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
Last reply by Pietr, -
- 2 replies
- 1.3k views
Witam wszystkich, od kilku tygodni mam problem z wysyłaniem sms przez chmurę Mi Cloud. Nadałem wszystkie uprawnienia, chmura synchronizuje się z telefonem (tzn widzi sms z telefonu) ale nie pozwala wysłać sms-ów z poziomu komputera. Sprawdziłem czy działa z inną aplikacją, zainstalowałem MightyText i to samo, widzi sms z telefonu ale nic nie mogę wysłać... w czym może tkwić problem?
Last reply by korsarz222, -
- 15 replies
- 5.3k views
Witam, Chciałbym się zapytać czy bez problemu moge powrócić z aktualnego najnowszego Romu xiaomi.eu dostępnego na mi5 do jakiegokolwiek Romu global? Jeśli tak to w jaki sposób, wystarczy wipe i zainstalować globala po prostu? Pytam bo mam problemy z baterią na tym romie i z GPS
Last reply by Karls, -
- 15 replies
- 5k views
Jak wiadomo mi5 nie umie nagrywać full hd w 60fps ale odkryłem jak nagrywać 720p aż w 120fps BEZ SLOW-MO. Temat zakładam bo nie widziałem takiego na internecie wrzucę poradnik na youtube jak to zrobić i jak to wygląda
Last reply by QBAQ, -
1080p60 Mi5
by sr1- 1 reply
- 2.1k views
!!UWAGA: poniższa modyfikacja nie jest modyfikacją bez błędów, niektóre opcje mogą się crashować i nie działać więc jak ktoś się nie chce w to bawić i się nie zna to niech nie instaluje!! Na xda (i ruskie 4pda) user eszdman wrzucił moda poprawiającego kamerę w Mi5: Wgrałem to na Mi5 8.3.8 Oreo i działa, obraz wydaje się płynniejszy w podglądzie, a nagrany plik 1080p ma gdzieś 45-50 fps (może coś źle sprawdzam). Wszystko wskazuje na to, że ktoś u ruskich zabrał się za aparat. Ewentualnie może ktoś bardziej ogarnięty @Acid potrafi stwierdzić, czy jest sens bawienia się z tym libhackiem? Być może większość opisana w poście wleciała wraz z 8.3.15 update (aut…
Last reply by QBAQ,