Majsterny Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 (edited) Baterię można sprawdzić wpisują w terminalu komendę cat /sys/devices/soc/*smbcharger*/power_supply/battery/charge_full; U mnie po roku użytkowania żywotność spadła o 20% (niby). Aktualnie użytkuję rom RRD i jak wczoraj ładowałem telefon to aktualnie mam poniżej 10 % przy 3,5h sotu. Przy czym cały czas telefon jest podłączony do internetu (Wifi i trochę sieć mobilna) Edited February 7, 2018 by Majsterny Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 @Majsternyglupie pytanie, ale w jakim terminalu? Ściągnąłem jakiś z go, ale nie za bardzo mi to działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majsterny Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 (edited) 38 minut temu, stereo0 napisał: @Majsternyglupie pytanie, ale w jakim terminalu? Ściągnąłem jakiś z go, ale nie za bardzo mi to działa ja użyłem Termux. Daj jeszcze uprawnienia roota wpisująć "su" Od razu mówię że to jest szacowana pojemność więc nie ma co się tym kierować. Jeżeli ktoś lubi się bawić w alternatywne systemy polecam resurrection remix darkness gdzie żywotność baterii jest na wysokim poziomie. Edited February 7, 2018 by Majsterny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted February 8, 2018 Share Posted February 8, 2018 jak wygląda SoT na romie miuipolska?Zazwyczaj mam 5-6h w ciągu 2-3 dni. Rekord: Dodano Telefon ma 6 miesięcy, oprócz ograniczenia max jasności do 75% i włączeniu oszczędzania baterii na maksa, nic szczególnego w nim nie robiłem.Od 7.9.14 do 7.12.7 SoT miałem mniej więcej taki sam. Wróciłem do 7.9.21 ze względu na 4k30p. P.S. Zmieniłem jeszcze kalendarz xiaomi na google, bo kalendarz xiaomi co 15 minut próbował się synchronizować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekBB Posted February 10, 2018 Share Posted February 10, 2018 Haha. 8 godzin to nie ma Redmi 4X. Ale ściema. Wysłane z Mi5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted February 10, 2018 Share Posted February 10, 2018 @JacekBB to, że tobie trzyma 3 godziny to nie znaczy, że innym nie może. Mi przykładowo stary Mi3 wytrzymywał max 1 dzień przy 4-5h na ekranie. Teraz ma go moja mama i wytrzymuje spokojnie 3 dni przy niecałych 4h na ekranie. Cuda? Chyba tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted February 10, 2018 Share Posted February 10, 2018 4h SoT na www i wifi to nie to samo co 4h SoT w grze na LTE. Nowy rekord.Skutek uboczny nudy i czytania książki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Cały czas bardzo dobrze. Na razie lepiej niż oryginał ale użytkuje ja dopiero kilka tygodni.A jak się sprawuje po pobad pol roku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poohacz79 Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 (edited) Cały czas OK. Minimalnie lepiej niż oryginał. Ale co tydzień ładuję nowy ROM więc on też może mieć wpływ na czas pracy na baterii. Mogę tylko powiedziec, że 8 miesięcy użytkuję tą baterię i na pewno nie jest gorzej niż na nowej oryginalnej. Znajomy kupił na Ali baterię NOHON i też jest zadowolony. Edited May 15, 2018 by Poohacz79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 Telefon ma pinad 2 lata i byl codziennie ładowany w nocy i często w samochodzie przy szybie. Accubattery pokazuje, że mam 1800 mAh i to by się mogło zgadzać.Czas na wymianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietr Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 Tego typu appki to dziadostwo i oszukują. Najlepiej sprawdzić na mierniku USB przy włączonym telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Przyszła mi bateria LOSONCOERl. Nie mam jak zweryfikować pojemności, ale nie muszę już ładować telefonu na koniec dnia przy takim samym uzywaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KyonV2 Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Odkopię trochę temat. Mam problem z baterią. Pytanie jedyne gdzie najlepiej kupić. Na allegro jest tego multum, ale zgaduje, że wszystkie to podróby. Nawet są jakieś z 2018 roku https://allegro.pl/nowa-bateria-xiaomi-mi5-bm22-2910mah-2018r-i7400112521.html, czy warto taką baterie kupić? Wolałbym z chin nie zamawiać bo zależy mi na czas. Widziałem MiCenter też posiada jakieś za 80 zł, może warto tam kupić? Co sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dixon118 Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 Możecie polecić serwis na wymianę baterii? Chciałbym wszystko załatwić na miejscu. Zaopatrzyłem się już w baterię. Łódź i okolice albo Wrocław. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 18 minut temu, Dixon118 napisał: Możecie polecić serwis na wymianę baterii? Chciałbym wszystko załatwić na miejscu. Zaopatrzyłem się już w baterię. Łódź i okolice albo Wrocław. http://micenter.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
4DRIAN Posted August 25, 2018 Share Posted August 25, 2018 (edited) Hej podpowiedzcie prosze: Telefon od 12.2016 czyli przeszło 21 miesięcy i ZERO problemów z baterią jak na ten czas nawet byłem zadowolony generalnie starczało na cały dzień. Od kilku dni mega drenaż baterii zwłaszcza jak używam GPS np. na Yanosiku ale nie tylko. Bardzo dziwne skoki i utrata baterii z 28% po kilku minutach robi się 9% a po chwili wyłącza telefon bez ostrzeżenia. O co chodzi ? Czy to wina aktualizacji systemu czy czas baterii minął bezpowrotnie. Sprawdziłem różnymi aplikacjami pokazuje że żywotność baterii Dobra. Dzięki za pomoc. Wersja MIUI 10 8.8.23 Edited August 25, 2018 by 4DRIAN Link to comment Share on other sites More sharing options...
abel777 Posted August 26, 2018 Share Posted August 26, 2018 Hej, co do baterii, miałem 2 letnią która wykazywała już spore zużycie. Ładowałem telefon 2 razy dziennie, zaryzykowałem droższą opcję a mianowicie https://swiatbaterii.pl/baterie-do-telefonow-xiaomi/34854-bateria-green-cell-bm22-do-telefonu-xiaomi-mi-5-mi5-pro.html. Na razie nie żałuję. Wcześniej w programie testowym pokazywało około 1500 mah. Teraz 2 razy więcej. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkoooo Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Ja mam taki problem, że w Mi5 okropnie trzymała mi bateria, zmieniłem ją na nową baterię GreenCell i trzyma maksymalnie 3 godziny SOT przy niezbyt mocnym użytkowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dru79 Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 Ktoś chciałby kupić mocno polecaną baterię Nohon? Zamówiłem w Chinach i zanim przyszła to pozbyłem się telefonu. Nówka sztuka, zafoliowana. Zapytania na PM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
faflok14 Posted September 27, 2018 Share Posted September 27, 2018 witam mam pytanie: ile wam wytrzymuje bateria na miui 10 u mnie od jakiegos czasu tragedia 2-3h na Sot dodam ze telefon posiadam 2 lata ciagle właczone lte i bluetooth bateria niekiedy trzymała 1h na sot pytam ponieważ jak telefon kupiłem osiagałem wyniki 3,5-4.5h na jednym ładowaniu i nie wiem czy ten spadek jest spowodowany "zmeczeniem' baterii czy wina oprogramowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
obtu Posted September 29, 2018 Share Posted September 29, 2018 Sprawdź programem accu battery. Po roku czasu oryginalna bateria miała ok 2200 mAh, nowy Nohon 2900. Link to comment Share on other sites More sharing options...
telix Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 Dnia 20.09.2018 o 15:09, arkoooo napisał: Ja mam taki problem, że w Mi5 okropnie trzymała mi bateria, zmieniłem ją na nową baterię GreenCell i trzyma maksymalnie 3 godziny SOT przy niezbyt mocnym użytkowaniu. Ja również zakupiłem GreenCell, jednak pierwszą którą otrzymałem w ogóle się nie ładowała w telefonie. Zgłosiłem na reklamacje i przysłali drugą. Tym razem pomyślałem ze zanim ją włożę do telefonu przetestuje w Cadex C7400ER. Wyniki mam następujące: 1 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/3C ( ładowałem do napiecia 4.2V rozładowanie do 3.3V) - pojemność wyszła 49% nominalnej 2 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/3C ( ładowałem do napiecia 4.3V rozładowanie do 3.2V) - pojemność wyszła 69% nominalnej 3 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/5C ( ładowałem do napiecia 4.3V rozładowanie do 3.2V) - pojemność wyszła 72% nominalnej Po 3 cyklach niewiele ponad 2100mAh wiec o wiele za mało do nominalnej. Przy średnim poborze podczas pracy na telefonie (650mAh) wyjdzie ok 3h pracy Link to comment Share on other sites More sharing options...
4DRIAN Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 kurcze nie wiem o co chodzi kupiłem do MI5 baterie BM22 marki NOHON, zainstalowałem stabilna wersje MIUIv10, przez ponad miesiąc wynik był rewelacyjny, bateria trzymała prawie 2 dni, nagle bez żadnej przyczyny i bez instalacji oprogramowania bateria zaczęła znowu trzymać ledwo jedeń dzień... szybko drenuje ze 100% do około 60% i reszta dnia sukcesywnie spada.. pytanie czy trafiłem kijowo z bateria czy o co chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
hackmaniak Posted November 7, 2018 Share Posted November 7, 2018 Na Aliexpress są oferty z oryginalną baterią. Czy w ogóle jest możliwe, że one są oryginalne? Skąd wziąć tę taśmę, która jest pod baterią (inne akcesoria do wymiany często są w zestawie)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel.wu Posted November 7, 2018 Share Posted November 7, 2018 Prawdopodobnie nie. Ja wyrwałem oryginał ze sklepu MiCenter, rocznik 2016, ale bateria faktycznie oryginalna, z rozbiórki telefonu. Ciężko o oryginał, praktycznie niemożliwe, kwestia znalezienia dobrego zamiennika. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
hackmaniak Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 Tak czy inaczej na Aliexpress mają, a zbliża się 11.11., czyli promocję, więc zamierzam zamówić. Skąd wziąć tę czarną taśmę, która oryginalnie tam jest i ludzie przy wymianie ją wyciągają? To normalna taśma czy jakaś specjalna na takie okazje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
telix Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 (edited) Dnia 16.10.2018 o 21:36, telix napisał: Ja również zakupiłem GreenCell, jednak pierwszą którą otrzymałem w ogóle się nie ładowała w telefonie. Zgłosiłem na reklamacje i przysłali drugą. Tym razem pomyślałem ze zanim ją włożę do telefonu przetestuje w Cadex C7400ER. Wyniki mam następujące: 1 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/3C ( ładowałem do napiecia 4.2V rozładowanie do 3.3V) - pojemność wyszła 49% nominalnej 2 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/3C ( ładowałem do napiecia 4.3V rozładowanie do 3.2V) - pojemność wyszła 69% nominalnej 3 cykl - ładowanie i rozładowanie 1/5C ( ładowałem do napiecia 4.3V rozładowanie do 3.2V) - pojemność wyszła 72% nominalnej Po 3 cyklach niewiele ponad2100mAh wiec o wiele za mało do nominalnej. Przy średnim poborze podczas pracy na telefonie (650mAh) wyjdzie ok 3h pracy Przez ostatni miesiąc przetestowałem 3szt. tych ogniw od GreenCell. Niestety żadna nie osiągnęła deklarowanej pojemności. Wykonałem ok 5-7 cykli na każdej i maksymalnie uzyskałem z nich 72%. Wykres z testu poniżej... Cykl rozładowania prądem 1A trwa 120 minut . Brakuje prawie 1Ah. Kupię i przetestuje teraz ogniwo z alle drogo - Da Da Xiong 3700mAh Zobaczymy czy dociągnie do 3Ah Edited November 10, 2018 by telix Link to comment Share on other sites More sharing options...
telix Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Dnia 7.11.2018 o 14:08, daniel.wu napisał: Prawdopodobnie nie. Ja wyrwałem oryginał ze sklepu MiCenter, rocznik 2016, ale bateria faktycznie oryginalna, z rozbiórki telefonu. Ciężko o oryginał, praktycznie niemożliwe, kwestia znalezienia dobrego zamiennika. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Ciężko jest wyjąc takie ogniwo nie naruszając wewnętrznej struktury. Niektórzy podgrzewają telefon aby łatwiej było ją odkleić i raczej nie z korzyścią dla ogniwa.... Dnia 20.09.2018 o 15:09, arkoooo napisał: Ja mam taki problem, że w Mi5 okropnie trzymała mi bateria, zmieniłem ją na nową baterię GreenCell i trzyma maksymalnie 3 godziny SOT przy niezbyt mocnym użytkowaniu. Testowałem te ogniwa - nie maja deklarowanej pojemności.... trzyma ci 3h bo ma pewnie z 70% nominalnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
RegisGodefroy1234 Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Używałem Losoncore przez jakieś dwa trzy miesiące - bardzo szybko padła i spęczniała, potem nie była w stanie trzymać przy użytkowaniu normalnym nawet 1h. Wymieniłem na Greencella to pierwsza mi padła szybko i telefon nie chciał się ładować bo dawał komunikat że jest zbyt zimno i można uszkodzić ogniwo (mniej niż - 20 w Ampere jak sprawdzałem xD), ale bardzo szybko i sprawnie wymienili na gwarancji kurierem. No i teraz mam kolejnego greencela jakieś trzy miesiące i nie wiem, ale przy samym górnym brzegu batteri zrobiło się takie wybrzuszenie że nie można klapki założyć.... Wcześniej nie był to problem bo miałem drewnianą obudowę, ale mi się roztrzaskała więc chciałem wrócić do oryginalnej klapki i już nie pasowała.... Ktoś używał BlueStar'a? Może on chociaż daje radę :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Wy się tu bawicie w jakieś gównane marki, zamiast od razu pójść w NOHON'a.... Mam pół roku, trzyma normalnie jak Mi5 - czyli ujowo, ale te 3/4h jakoś są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
telix Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Dnia 17.01.2019 o 20:54, Eragon napisał: Wy się tu bawicie w jakieś gównane marki, zamiast od razu pójść w NOHON'a.... Mam pół roku, trzyma normalnie jak Mi5 - czyli ujowo, ale te 3/4h jakoś są. Wczoraj mi przyszła, dzisiaj robie cykl na analizatorze baterii, zobaczymy ile wypluje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
telix Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 2 godziny temu, telix napisał: Wczoraj mi przyszła, dzisiaj robie cykl na analizatorze baterii, zobaczymy ile wypluje... Mam już wyniki pomiarów, bateria testowana w analizatorze Cadex C7400ER: Warunki testu Cykl - ładowanie do 4.35V, rozładowanie 3.2V Prąd ładowania i rozładowania: 812mA Bateria po wyjęciu z pudełka ładowała się 2h50m Rozładowała 3h30m Pojemność po pierwszym cyklu 93% z 2900mAh Całkowity czas trwania cyklu 6h20m Baterie kupiłem w sklepie Nohon Global Store https://www.aliexpress.com/store/428870?spm=a2g17.10010108.0.0.61756c6bxJxwAh 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 daj znac jak w normalnym użytkowaniu się sprawuje i ile wyciągasz włączonego ekranu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pl_shibby Posted February 12, 2019 Share Posted February 12, 2019 właśnie przyszła mi bateria NOHON z Aliexpress. Wymiana trwała dosłownie 15min (pierwszy raz w życiu wymieniałem baterię. Wszystko działa. Telefon się właśnie ładuje. Zobaczymy ile będzie trzymać względem oryginalnej z 07/2016. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 W Mi5 bateria szybko się starzeje.Po jeszcze pół roku używania, udawało mi się uzyskiwać (rekord) SOT 10h.Teraz po 1,5 roku, ledwo dochodzę do 7h. Ostatnio do starego telefonu Defy kupiłem baterie Cameron Sino. Ponieważ z Defy łatwo wyjmuje się baterie, kilka razy po naładowaniu w telefonie, rozładowałem ją miernikiem pojemności (0,25A do 3.2V). Ku mojemu zdziwieniu, za każdym razem wychodziło około 1500mA (oryginalna bateria ma 1500mAh). Sprawdziłem baterie też dużo mniej powtarzalną metodą, miernikiem USB J7-g.Wyniki pomiarów były pomiędzy 1390-1600mAh. 1390mAh - bateria pewnie była nie do końca rozładowana, wskaźnik procentowy w telefonie przy 1% nie za każdym razem odpowiada ~3.2V. 1600mAh - w telefonie jakiś program w tle zużył więcej energii niż zwykle podczas ładowania. Po odkryciu, że Cameron Sino może być dobrym zamiennikiem, kupiłem CS-MUM500SL do Mi5. I właśnie ją testuję. Ponieważ w Mi5 odpada możliwość wyjmowania baterii po każdym ładowaniu, pojemność sprawdzam tylko miernikiem USB J7-g podczas ładowania.Pierwsze dwa wyniki: 1. 2570mAh SOT 9h (głównie www na wi-fi).2. 2680mAh SOT 10h (głównie www na wi-fi). Pomiar przy pomocy aplikacji 3C battery, jak ustawimy "pomiar co minutę w trakcie ładowania" też jest w miarę dokładny. Zrzut ekranu dla starej baterii (J7-G pokazywał około 2100mAh). ++±+++++++++++±+++++++++ W nowej baterii działa czujnik temperatury. Mi5 MIUI 9 (7.9.21) eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts