Tomasz-X 3 Posted September 6, 2018 Report Share Posted September 6, 2018 Ekspertem nie jestem i nie mogłem znaleźć nurtującego mnie pytania czy trzeba odblokować BL przed wgraniem stable... odpowiedź znalazłem sam i może się komuś przyda. Na mi5 miałem założone konto xiaomi od początku (1,5 roku) i nigdy nie występowałem o odblokowanie. Telefon kupiłem nowy z wersją beta mui i tak się aktualizował, aż do wersji 10. Niestety padł mi dotyk więc chciałem wgrać na nowo ale wersję oficjalną stabilną. Pobrałem na telefon plik zip, włączyłem ustawienia programistyczne i włączyłem odblokowanie oem. W tym momencie moje chęci się skończyły i uruchomiłem aktualizację wskazując plik. System poinformował o wymazaniu danych bo przenoszę się na starszą wersję. Po kilku minutach i uruchomieniach, system się uruchomił i wyświetlił komunikat o zablokowanym telefonie. Podłączyłem go do wifi, wpisałem hasło do konta xiaomi (karta sim była w telefonie) i aktualizacja się dokończyła. Teraz mam miui 9, a odblokowanie telefonu odbyło się automatycznie. Nie wiedziałem, że to takie proste. 1 Link to post Share on other sites
mrosi 1,343 Posted September 6, 2018 Report Share Posted September 6, 2018 Tak czy owak, zwłaszcza przy powrocie z MIUI 10 do MIUI 9, wskazany jest Format Data (nie mylić z Wipe Data) w TWRP. Przypuszczam, że prędzej, czy później, coś się zbuguje... Link to post Share on other sites
Piccolo 1 Posted September 7, 2018 Report Share Posted September 7, 2018 23 godziny temu, mrosi napisał: Tak czy owak, zwłaszcza przy powrocie z MIUI 10 do MIUI 9, wskazany jest Format Data (nie mylić z Wipe Data) w TWRP. Przypuszczam, że prędzej, czy później, coś się zbuguje... U mnie podczas próby powrotu bootloop - zostaje chyba tylko wgranie na nowo fabryki, potem twrp i Miui9, a na końcu przywrócenie backupu z TWRP<?> 1 Link to post Share on other sites
mrosi 1,343 Posted September 7, 2018 Report Share Posted September 7, 2018 6 godzin temu, Piccolo napisał: U mnie podczas próby powrotu bootloop - zostaje chyba tylko wgranie na nowo fabryki, potem twrp i Miui9, a na końcu przywrócenie backupu z TWRP<?> Niekoniecznie. Po zainstalowaniu starszej wersji, robisz trzy rzeczy w TWRP: 1. W sekcji Wipe (Wyczyść) zrób Format Data - wpisując "YES", potwierdzając suwakiem; 2. W sekcji Wipe (Wyczyść) przesuń suwak na dole aby przywrócić ustawienia fabryczne. 3. W sekcji Wipe (Wyczyść) wybierz Advanced Wipe (Czyszczenie zaawansowane), zaznacz wszystko oprócz System, potwierdź suwakiem aby wykonać. Dokładnie w tej kolejności. Potem restart do systemu. Dlaczego tak? Nie wiem. Po wielu próbach, taka konfiguracja u mnie, i jak wiem z opinii na Forum, nie tylko u mnie, przynosi efekt, w postaci braku błędu "wiecznego logo Mi" czy bootloopa.. 1 Link to post Share on other sites
Tomasz-X 3 Posted September 13, 2018 Author Report Share Posted September 13, 2018 U mnie po wgraniu stabilnej wersji miui 9, zrobiłem w MiRecovery 3.0 Wipe data. Nic się nie sypie, telefon śmiga tak jak powinien. Link to post Share on other sites
ozzbi 3 Posted September 17, 2018 Report Share Posted September 17, 2018 (edited) u mnie siedzi Miui 10 Global 10.0 wersja stabilna 10.0.1.0. ( OAAMIFH ) + poco launcher na mi5 testuje go trzeci dzień póki co nie mam zastrzeżeń. Niżej screen z pulpitu Edited September 17, 2018 by ozzbi screen Link to post Share on other sites
Karls 206 Posted September 19, 2018 Report Share Posted September 19, 2018 Też dostałem aktualizację ale nie wiem czy wgrać, czy czekać? Jakieś bugi? Link to post Share on other sites
kubica 1 Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 Jak mam 10 tygodniową to tez otrzymam stable czy muszę wrócić do wersji 9 stable i czekać na 10 ? Link to post Share on other sites
Kacper Skrzypek 2,176 Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 Beta to beta, stable to stable. Jeśli jesteś na becie to nie dostaniesz stable i vice versa w drugą stronę. Jeśli chcesz stable - musisz się wrócić ręcznie. Link to post Share on other sites
kubica 1 Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 (edited) Posłużyłem się postem Tomasz-X. Wszystko działa. Oczywiście podziękownie dla kolegi Tomasz-X Edited September 23, 2018 by kubica Link to post Share on other sites
newyk22 5 Posted September 23, 2018 Report Share Posted September 23, 2018 Przerzuciłem się z xiaomi.eu na global stable. I tak podobnie w sumie, może i jest lekka poprawa z wydajnością ale sot cały czas na poziomie 2 - 3h. Chyba czas na wymianę baterii, a to dopiero rok działania telefonu. Link to post Share on other sites
wyzwolenia 38 Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 Dnia 23.09.2018 o 22:39, newyk22 napisał: Przerzuciłem się z xiaomi.eu na global stable. I tak podobnie w sumie, może i jest lekka poprawa z wydajnością ale sot cały czas na poziomie 2 - 3h. Chyba czas na wymianę baterii, a to dopiero rok działania telefonu. jakie sa roznice? Z tego co pamietam mniej kolumn. Teraz mam 5 kolumn na 6 wierszy na glownym ekanie, a na dole az do 6 linkow. A w globalu? SMS - nie wycina ogonkow. Co jeszcze? Link to post Share on other sites
newyk22 5 Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 4x5, na dole do 5 pozycji. Nie ucina. Sot 2-3 h, największą wadą na tym romie, przynajmniej u mnie, jest ciągłe wywalanie z facebooka, messengera i instagrama. Reszta w miarę ok. Jeśli miałbym wybierać na dzień dzisiejszy to chyba zostałbym na 9. Tam to jakoś płynniej chodziło. 1 Link to post Share on other sites
wyzwolenia 38 Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 (edited) 5 godzin temu, newyk22 napisał: 4x5, na dole do 5 pozycji. Nie ucina. Sot 2-3 h, największą wadą na tym romie, przynajmniej u mnie, jest ciągłe wywalanie z facebooka, messengera i instagrama. Reszta w miarę ok. Jeśli miałbym wybierać na dzień dzisiejszy to chyba zostałbym na 9. Tam to jakoś płynniej chodziło. mi szkoda tych kolumn niestety oraz obcinania ogonkow w SMS. Update: Ja zaktualaizowalem do Global EU Stabilnej i jest 4x5 oraz obcinanie ogonkow Mapy smigaja az milo Edited January 6, 2019 by wyzwolenia Link to post Share on other sites
Recommended Posts