Tomek_Pietras Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Ogólnie warto zmieniać ROM na EU z Global? Jakie są tego zalety i ewentualne wady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Ogólnie jestem ogarnięty z androidem, romy i jakieś modyfikacje tez kiedyś wgrywałem tylko po prostu nigdy nie miałem do czynienia z niczym od xiaomi, nawet z ich nakładką Więc chętnie się dowiem czym się różnią te romy global / eu jest jeszcze coś innego? i jak to się przekłada na sam telefon ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 (edited) Podowiedzcie mi proszę gdzie są jakieś ustawienia żeby aplikacje wyświetlały się na całym ekranie. Teraz mam tak jakby było włączone ukrywanie noutcha. Edited May 29, 2019 by maciek04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kidus Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Dnia 27.05.2019 o 10:32, mrosi napisał: Zależy, skąd telefon zakupiony. Jeśli z oficjalnej dystrybucji ABC Data (mi-home, x-kom, komputronik, etc.) lub Action (Proline czy Sferis), to przez odblokowanie BL i instalację MIUI Polska/EU nie tracisz gwarancji. Napisałem wczoraj do kilku firm i takie są odpowiedzi odnośnie gwarancji: 1. Allegro 1 2. Allegro 2 3. X-kom 4. Mi-home 5. Pro-line Podpinam się pod pytanie Tomka "Ogólnie warto zmieniać ROM na EU z Global? Jakie są tego zalety i ewentualne wady?" Czy gdzieś znajdziemy jakąś tabelkę/informacje o różnicach? Jeśli nie, czy ktoś mógłby je wypisać? Dzięki wielkie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kidus Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 4 minuty temu, dzidexx napisał: https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/ Dzięki, jednak to są informacje ogólne. W swoim MI5 mam wgrane Miui Polska i widać sporą różnicę. Czy ktoś mógłby napisać te, które dotyczą MI 9? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hust Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Dobry wieczór, mam takie pytanko... Odblokowałem telefon oficjalnym sposobem i zainstalowałem twrp i system zgodnie z instrukcją na https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi-eu-i-twrp-na-mi9/. System działa normalnie ale nie mogę wejść do twrp. Trzymanie power i vol + powoduje restarty do czasu aż puszczę vol +. Powinien wstać twrp a nie wstaje. Macie radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Wgraj nowsze TWRP z działu Modyfikacje systemowe (zbiór recovery). 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 41 minut temu, Kidus napisał: 3. X-kom A kiedyś x-kom nie robił problemów z MIUI EU. Zmieniło się to, czy po prostu osoba odpowiadająca na maila jest niedoinformowana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Czyli nie warto chyba zmieniać, skoro wiąże się to z problemami odnośnie gwarancji.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Zaraz to kupując telefon z oficjalnej dystrybucji na mi-home jaką ma wersje oprogramowania ? Xiaomi.eu / Global MIUI czy MIUIPolska Bo z tego co tu czytam to Xiaomi.eu i MIUIPolska jest lepszy od globala ma więcej funkcji i lepiej przetłumaczony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 @bartek5860 żaden z powyższych (przy okazji miuipolska to xiaomi.eu), ma soft EEA dokładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 EEA ? czyli jaki ? bo ja nie jestem jeszcze obeznany w xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Czy na Mi 9 z MIUI Polska/EU działają u kogoś płatności Google Pay? Dzisiaj odblokowałem BL, zainstalowałem ostatni ROM i... "Twoje urządzenie jest zrootowane"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 @mrosi działają nieprzerwanie na kazdym xiaomi.eu bez żadnego kombinowania. Codziennie płace od kilku miesięcy. Zmieniam softy, zawsze aktualne, oprócz ostatniego, czyli 9.5.23 bo ma błąd i czyni niezdatnym do użytku ten model, ale testowałem też ten soft i tak samo GPay działa poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
palibrzuch Posted May 29, 2019 Share Posted May 29, 2019 Jaki ma błąd? Bo używam tego softu... Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 10 godzin temu, bartek5860 napisał: EEA ? czyli jaki ? bo ja nie jestem jeszcze obeznany w xiaomi Znaczy global wydany na potrzeby EU. Zostaw, popatrzysz sobie, poczytasz i będziesz wiedział czego chcesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 10 godzin temu, palibrzuch napisał: Jaki ma błąd? Bo używam tego softu... Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Opisany kilkukrotnie w dziale aktualizacji MIUI. Opisany na xiaomi.eu z filmami. W skrócie klawiatura nie znika i pojawia się na zablokowanym ekranie wraz z animacją czytnika, jeśli nastąpi blokada z klawiaturą nieschowaną. Nie jest to zależne od klawiatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamerio Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 To jak to w końcu jest z tą gwarancją i miui.eu ??? Na jakiej zasadzie działa folder 'osoby' w galerii? Mam trochę zdjęć a folder nadal pusty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szkodzik Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 30 minutes ago, Adamerio said: To jak to w końcu jest z tą gwarancją i miui.eu ??? Na jakiej zasadzie działa folder 'osoby' w galerii? Mam trochę zdjęć a folder nadal pusty. Żeby to działało zdaje się że musisz mieć zdjęcia w chmurze Link to comment Share on other sites More sharing options...
pull1990 Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 (edited) Przeszedłem przez odblokowanie bootloadera, wgrywanie miui i twrp... Z mniejszymi czy większymi problemami ale udało się. Jedyna rzecz na której teraz utknąłem to root. Wgrałem paczkę z magisk. Niestety nic się nie dzieje. Jest jakiś problem z tym na mi9? Edit: Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł i się udało. Mianowicie pobrałem z xda najnowszą wersję magisk, wgrałem i działa Edited May 30, 2019 by pull1990 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsiewicz Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 Coś długo już żadnej aktualizacji EEA nie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 13 godzin temu, JamCiTo napisał: Znaczy global wydany na potrzeby EU. Zostaw, popatrzysz sobie, poczytasz i będziesz wiedział czego chcesz. Tzn wszędzie gdzie kupie telefon czy to mi-home, x-com czy gdziekolwiek będę miał taki sam rom global EU ? Który nie jest tak dobry co MIUI polska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 30, 2019 Share Posted May 30, 2019 Dopytam się gdzie mogę w sprawie gwarancji. Kiedyś było ustalone, że miuipolska jest wyjątkiem ale też czasy się zmieniły. Xiaomi zmieniło serwis (z SBE na CCS) i postawili swoje biura i mają gdzieś nasz soft (który przecież był przed globalem tak btw). Jednak nie wiem czy to taki problem z tą gwarancją. Tak jak pisał proline jak oddajecie coś do gwarancji to robicie format danych i z miflash wgrywacie sobie rom Global i blokujecie bootloader a gwarancja pozostanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
palibrzuch Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Dokładnie Kiedyś w pierwszej xperii Z pękł mi wyświetlacz i to w taki sposób, że nie działał dotyk. Pękł leżąc na stole. Nikt go nie dotykał. Soft przywracałem myszką przez otg na gwarancji lcd został wymieniony Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
emarcin Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Coś długo już żadnej aktualizacji EEA nie było :huh:Powiedz, że żartujesz...Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 7 godzin temu, bartek5860 napisał: Tzn wszędzie gdzie kupie telefon czy to mi-home, x-com czy gdziekolwiek będę miał taki sam rom global EU ? Który nie jest tak dobry co MIUI polska ? Tak. Dokładnie... Czy lepszy? To już zależy od uzyszkodnika... A dokładnie od tego: czego wymaga od smarkfona? I czego oczekuje od smarkfona? Mojej Żonie nic w tym sofcie nie przeszkadza i na próbę wymiany zareagowała negatywnie... Bo głupi zmieniłem jej region na starcie i może bawić się motywami... Teraz mam wieczory na 3 miesiące z głowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 8 godzin temu, JamCiTo napisał: Tak. Dokładnie... Czy lepszy? To już zależy od uzyszkodnika... A dokładnie od tego: czego wymaga od smarkfona? I czego oczekuje od smarkfona? Mojej Żonie nic w tym sofcie nie przeszkadza i na próbę wymiany zareagowała negatywnie... Bo głupi zmieniłem jej region na starcie i może bawić się motywami... Teraz mam wieczory na 3 miesiące z głowy Czyli MIUI polska to nie jest oficjalny rom xiaomi tylko stworzony przez ludzi z forum dlatego posiada poprawki i udogodnienia dobrze rozumiem? Bo nie wiem czemu na poczatku pomyslalem ze to oficjalka od xiaomi na Polskę Tak swoją droga, czy xiaomi oficjalny rom poprawia na bierząco aktualizacjami? Np to że nie pokazuje powiadomień na pasku? Czy trzeba sie ratowac romem i modami z forum? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Nie. Miui Polska i eu to nie są oficjalnr romy Xiaomi. Nie wiem jak wygląda na Mi9 (bo nie mam wglądu w niego aktualnie),ale na Maxach nie narzekałem na globale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 A wiecie czemu wyłącza mi LTE podczas rozmowy? Na mate 20 pro nie przełączało na H plus.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5860 Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Jak myślicie, czy po premierze k20 pro w polsce cena mi9 spadnie? Bo chciałem kupić i nie wiem czy czekać Tak wgl czy ktoś wie kiedy ta premiera u nas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 A wiecie czemu wyłącza mi LTE podczas rozmowy? Na mate 20 pro nie przełączało na H plus.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaMoże masz źle zakresy wybrane?Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
losmarte Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 A wiecie czemu wyłącza mi LTE podczas rozmowy? Na mate 20 pro nie przełączało na H plus.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaNajwyraźniej u twojego operatora Mi 9 nie obsługuje VoLTEWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
eNse Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Zauważyłem u mnie to samo z tym brakiem VoLTE.. Czy w Play jest to funkcja działająca z Mi9? Jak to uruchomić bo w samym telefonie nie widzę takiej opcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radier Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Jest temat na forum o tym gdzie wszystko było wyjaśnione dziesiątki razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gore2kill4 Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Może masz źle zakresy wybrane?Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.23Mi też wyłącza LTE jak ktoś do mnie dzwoni. O co chodzi z tymi zakresami? Nigdy noc nie zmieniałem i zawsze było ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts