Jump to content

MI 9 pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25
 Share

Recommended Posts

39 minut temu, galakty napisał:

Chyba sobie żartujesz. Oczywiście że nie widać migotania, bo ludzkie oko tego nie widzi, ALE... się męczy.

A możesz podać jakieś poważne źródło do badań, które tego dowiodły? Nie twierdzę, że to nieprawda, ale chciałbym poznać twarde, wiarygodne dane.

9 minut temu, latet napisał:

A możesz podać jakieś poważne źródło do badań, które tego dowiodły? Nie twierdzę, że to nieprawda, ale chciałbym poznać twarde, wiarygodne dane.

Chociażby tu - http://www.enggjournals.com/ijcse/doc/IJCSE16-08-03-016.pdf

To nie jest jakaś nowość, choć się tak wydaje w świecie telefonów, ale na notebookcheck już kilka lat temu pisano o PWM i bólach głowy. 

• Thanks 1

@latet i @galakty to czasem nie jest takie samo migotanie jak w żarówkach led? Normalnie go nie widać, ale wystarczy telefon i od razu idzie to zauważyć jak światło pulsuje co męczy oczy chociaż tego nie widzimy na żywo gdyż nasze oczy, a raczej mózg pomija pewne sprawy. Tak samo jak światła led normalnie je widać, a na kamerze czasem pulsuja, czasem nagrywa je jako wylaczone.

A ten dc dimming czasem tez nie powoduje, ze na ciemnym tle z niskim podswietleniem grafiki się rozmazuja przy przewijaniu? Na amoledach najbardziej to widac wieczorem.

21 minut temu, michlacz231 napisał:

Czy po wgraniu xiaomi.eu gwarancja znika?

Zależy, skąd telefon zakupiony. Jeśli z oficjalnej dystrybucji ABC Data (mi-home, x-kom, komputronik, etc.) lub Action (Proline czy Sferis), to przez odblokowanie BL i instalację MIUI Polska/EU nie tracisz gwarancji.

17 minut temu, michlacz231 napisał:

A w ogóle rom Miui Global 10.2 to jest rom który jest domyślnie zainstalowany na telefonie w europie?

Na każdym telefonie, który trafia do dystrybucji poza Chinami. Mówimy o normalnej, legalnej dystrybucji.

• Like 1

15 godzin temu, stereo0 napisał:

Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć co daje opcja "Stabilizacja obrazu" w ustawieniach wideo w apce aparatu? Bo szczerze to nie widzę żadnej różnicy czy włączone czy nie.

Ona, zdaje się, nie działa w każdym trybie. Przy 60 fps nie działa w ogóle. W [email protected] powinna dawać znakomicie widoczne efekty. W 4K nieco mniej, ale też (przy 30 fps).

• Thanks 1

Witam, postanowiłem dać szanse Xiaomi i zakupiłem MI9 6/128 Global. I teraz tak nie działają mi płatności Google Pay, co jest dla mnie bardzo ważną opcją telefonu, telefon świruje w kieszeni, stara się odblokować, przełącza piosenki w YT muzyka, włącza tryb samolotowy, lub wyłącza automatyczną kontrole podświetlenia wyświetlacza... Co z tym zrobić? Ogólnie po wcześniejszych telefonach a dwa do tyłu to Mate 20 Pro i S8, to oprogramowanie Xiaomi moim zdaniem to jakaś kpina, ogólnie do samego telefonu za te pieniądze się nie przyczepiam, ale oprogramowanie to dramat.

• Confused 1

5 minut temu, dzidexx napisał:

Zwrot, wymiana. Prawdopodobnie trafiłeś wadliwy egzemplarz.

Sugerujesz, że to nie wina oprogramowania? Może wgrać betę Androida Q? Tylko jak to zrobić? W Huawei zapisywało się z poziomu telefonu i sama beta przychodziła jako aktualizacja a tutaj jak jest?

Witam, postanowiłem dać szanse Xiaomi i zakupiłem MI9 6/128 Global. I teraz tak nie działają mi płatności Google Pay, co jest dla mnie bardzo ważną opcją telefonu, telefon świruje w kieszeni, stara się odblokować, przełącza piosenki w YT muzyka, włącza tryb samolotowy, lub wyłącza automatyczną kontrole podświetlenia wyświetlacza... Co z tym zrobić? Ogólnie po wcześniejszych telefonach a dwa do tyłu to Mate 20 Pro i S8, to oprogramowanie Xiaomi moim zdaniem to jakaś kpina, ogólnie do samego telefonu za te pieniądze się nie przyczepiam, ale oprogramowanie to dramat.
Gdzie kupiłeś?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, Mariusz Kowalski napisał:

Gdzie kupiłeś?

4 minuty temu, stereo0 napisał:

@Tomek_Pietras ustawienia nfc/ użyj portfela hce i będą płatności działać.

Beta androida to bardzo zły pomysł. Napisz gdzie kupiłeś i jaką wersję firmware masz bo dla mnie opisane problemy nie istnieją w moim egzemplarzu

Telefon zakupiony w Media Expert.

Screenshot_2019-05-28-10-25-25-382_com.android.settings.png

@Tomek_Pietras wejdź tam w aktualizacje systemu i u góry w trzy kropki  bo to ostatnia Twoja nadzieja. Jak w nie klikniesz to daj "pobierz najnowszy pakiet". Pobierze się ten sam soft co masz bo masz najnowszy, ale zainstaluje od nowa. Nic nie stracisz.

I ustaw w NFC w sekcji układ zabezpieczający "mobilny portfel z hce" bo standardowo jest zamiast tego "uzyj portfela sim" co u nas nie działa :)

18 minut temu, Tomek_Pietras napisał:

Sugerujesz, że to nie wina oprogramowania? Może wgrać betę Androida Q? Tylko jak to zrobić? W Huawei zapisywało się z poziomu telefonu i sama beta przychodziła jako aktualizacja a tutaj jak jest?

Gdzie kupiłeś telefon? Może masz jakiś dziadowski soft...

Ok, pobieram. I dzięki za naprawienie płatności :) Swoją drogą pierwszy raz musiałem coś takiego zmieniać.

2 minuty temu, mrosi napisał:

Gdzie kupiłeś telefon? Może masz jakiś dziadowski soft...

Na poprzedniej stronie jest info, że telefon z Mediaexpert i jest screen z wersją oprogramowania.

Siema
Chce kupić Mi9/MI9 se ale jestem zielony w temacie xiaomi, gdyż nigdy żadnego nie miałem. Zacznijmy, że w sklepach stacjonarnych typu media expert nigdzie w mojej okolicy nie maja ani jednego ani drugiego. W internecie ceny są różnie od 1700-2300 za mi 9. Można wgl wierzyć tym sprzedawcą na allegro, czy tam po prostu mają wersje z chin dlatego jest taniej.
Stąd moje pytanie gdzie kupić najtaniej, żeby było dobrze i wszystko śmigało w Polsce wraz z aktualizacjami ?
Wiem, że są jakieś wersje global eu i jakieś inne ale też nie do końca wiem czym to się różni

23 minuty temu, bartek5860 napisał:

Siema
Chce kupić Mi9/MI9 se ale jestem zielony w temacie xiaomi, gdyż nigdy żadnego nie miałem. Zacznijmy, że w sklepach stacjonarnych typu media expert nigdzie w mojej okolicy nie maja ani jednego ani drugiego. W internecie ceny są różnie od 1700-2300 za mi 9. Można wgl wierzyć tym sprzedawcą na allegro, czy tam po prostu mają wersje z chin dlatego jest taniej.
Stąd moje pytanie gdzie kupić najtaniej, żeby było dobrze i wszystko śmigało w Polsce wraz z aktualizacjami ?
Wiem, że są jakieś wersje global eu i jakieś inne ale też nie do końca wiem czym to się różni

Tutaj: https://mi-home.pl/mi-9?gclid=CjwKCAjw27jnBRBuEiwAdjQXDAsvdc-pBRlrC-vzQBW1Im4VEptLux65wl5uZQXL1R9RNbtvcigVxRoC-DUQAvD_BwE

Kup z oficjalnej strony mihome. Nie kombinuj nie opłaca się tym bardziej, że nie jesteś w temacie romów. Będziesz miał gwarancję i global rom. Jak się ogarniesz to możesz ale nie musisz odblokować sobie bootloader i wgrać Xiaomi.eu.