Problemy techniczne
756 topics in this forum
-
- 2 followers
- 271 replies
- 61.1k views
Prośba i propozycja dla osób, którym nie działa albo źle działa GPS w mi5 po przejściu na Andka 7. Wypróbujcie pliki gps.conf, które załączam. gps.conf – to plik z Mi4 z ROM-u z okolic listopada gps.conf.2 – to plik z Mi4c z ROM-u china dev na Androidzie 7 (pamiętajcie o zmianie nazwy pliku) gps.conf.3 – plik z bogatą kolekcją serwerów NTP, zapodany przez @witek_77 tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/21390-miui-7112/?do=findComment&comment=300019 Oczywiście docelowo muszą mieć nazwę gps.conf, tutaj dodałem te numerki, abyśmy się połapali, który jest który. Wskazówka dla początkujących: plik należy wgrać do folderu /system/etc/ – aby to …
Last reply by Nezumi, -
-
- 1 reply
- 2.2k views
Witam Wiem, że Redmi 5a to już kompletny "staruszek". Sam zauważyłem to po drastyczni zacinającym się interfejsie czy, dość małej ilości pamięci wewnętrznej. Wkrótce będę zmieniał go na coś nowszego, ale do tego czasu muszę się z nim jeszcze trochę pomęczyć 😬. Jednak w ciągu ostatnich dni miałem wrażenie, że ta męka zakończy się o wiele szybciej niż się spodziewałem. Moje Xiaomi ma uszkodzone wejście ładowania, przez co ładowanie było i jest utrudnione. Przestałem jednak zwracać na to uwagę po zakupie nowego przewodu zasilającego, gdyż ku mojemu zaskoczeniu problemy ustały. Ale nie trwało to wiecznie. W ostatnim czasie ładowanie zaczęło przypominać loterię tj. …
Last reply by Netoper, -
- 2 followers
- 5 replies
- 2.7k views
Dziś sięgnąłem po stary telefon mi5. Włączyłem i na ekranie zobaczyłem to co w załączniku. Telefon do końca działał normalnie i po zmianie leżał wyłączony. Czy ktoś się z tym spotkał i doradzi co zrobić?? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Last reply by brawo, -
- 1 reply
- 1.4k views
Po resecie do ustawień fabrycznych przycisk WiFi nie reaguje. Nie można włączyć WiFi. Adres MAC karty WiFi jakiś dziwny: 02:00::00:00:00:00. Przed resetem był 20:F4:78:33:0D:96. Problem sprzętowy? Czytaj ZŁOM ? Co mogę jeszcze sprawdzić zmienić. Ponownie wgrać MIU 11 eu 9.10.10 ?
Last reply by esem, -
- 4 replies
- 5.1k views
Witam, mam problem po wymianie baterii. Gdy ją wymieniłem nie działa wyświetlacz-telefon uruchamia się lecz nic nie widać, resztę rzeczy działa czyli dzwięk ,wifi,sms (podczas włączenia przychodzą powiadomienia). Komputer czyta telefon normalnie.Taśma od wyświetlacza jest cała ,nie dotykałem jej. Co mogło się stać? Padł system?
Last reply by Teg, -
- 0 replies
- 848 views
Witam. Pacjent Mi5, cały czas podświetla się lewy przycisk (ten przy home) nawet kiedy telefon jest wyłączony przy czym rozładowuje mi baterię. Zrobiłem Hard reset, nie pomogło.. rozkręciłem telefon i odpiąłem taśmę od wyświetlacza przy podłączonej baterii i zgasła. wyświetlacz nie ma żadnych wad, nie upadł mi.. czy aby rozwiązać ten problem koniecznie muszę wymienić wyświetlacz?
Last reply by maat3q, -
- 3 replies
- 1.5k views
Mam taki problem. Bateria wytrzymała 2 lata i napuchła aż otworzyła klapkę tylną. Wymieniłem i po miesiącu to samo. Jest dwa razy grubsza. Gość z serwisu osiedlowego powiedział że to nie jest wina telefonu tylko ładowania. Że powinno się ładować max 2 h i ewentualnie do pełna. Tak też robię. Więc gdzie przy problem
Last reply by kubica, -
- 8 replies
- 4.6k views
Witam, Posiadam telefon mi5 już od dawna. Ostatnio zmieniłem pracę- potrzebuję czasami rozmawiać na hali gdzie panuję hałas. Maksymalna głośność w telefonie nie daje rady. Czy jest jakiś sposób na zwiększenie głośności powyżej max? Wersja MIUM 9.5 Global 9.5.5.5.0 NAAMIFA Android 7.0 Z góry dziękuje za wskazanie wątku lub innych rzeczy gdzie mógłbym znaleźć rozwiązanie problemu.
Last reply by Podróżnik, -
- 2 replies
- 769 views
Jak w tymacie. Włączę Hotspot i za chwilę wyskakuje błąd. Miui 9.10.10 Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Last reply by JacekBB, -
- 2 replies
- 1.7k views
Witam. Mam problem z synchronizacją Xiaomi Red Mi 5 i zegarka Garmin Vivoactive 3. Problem polega na tym, że na zegarku nie pojawiają się powiadomienia wiadomości i połączeń z telefonu ponieważ Red Mi zabija w tle aplikację. Dodam, że Garmin był parowany z innym telefonem (nie Xiaomi) i wszystko działało bez zarzutu. Czy ktoś miał może taki problem i wie jak go rozwiązać?
Last reply by mariusz.ur, -
- 4 replies
- 913 views
Witam. Po instalacji MIUI11 STABLE na dev po kilku dniach aplikacja messages czyli sms od xiaomi zaczęła się wysypywac. Po czyszczeniu cache dalej to samo. Miał ktoś coś podobnego? Oto log z błędu: android.database.sqlite.SQLiteException: Can't downgrade database from version 112 to 109 at android.database.DatabaseUtils.readExceptionFromParcel(Unknown Source:51) at android.database.DatabaseUtils.readExceptionFromParcel(Unknown Source:11) at android.content.ContentProviderProxy.query(Unknown Source:74) at android.content.ContentResolver.query(Unknown Source:55) at android.content.ContentResolver.query(Unknown Source:4) …
Last reply by MichAsAs, -
- 0 replies
- 628 views
Cześć, Chciałbym zapytać czy jest możliwość możliwość odzysku danych w Xiaomi MI5; W trakcie odłączenia telefonu z ładowania przy 20% wyłączył mi się i nie chciał się włączyć. Wyczytałem, że problemem może być w układzie ładownia PMI8994.Postanowiłem go jeszcze rozebrać, posprawdzać styki, bo pół roku wcześniej wymieniałem baterie. Po tym zabiegu telefon włączył się i działał dzień. Przy następnej podobnej próbie (powtórzenie zabiegu) telefon włączył się, ale wisi cały czas na ekranie czytywania. Nie zadziałał reboot i niestety przeprowadziłem wipe data po którym nic się nie zmieniło i t…
Last reply by dan__s, -
- 1 follower
- 1 reply
- 639 views
Co się stało z dymkami? Poucinane jakoś. Ostatnie wydanie miui 11 na mi5. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Last reply by Kacper Skrzypek, -
- 0 replies
- 773 views
Dzień dobry, Mam problem ze swoim Xiaomi mi 5. Postanowiłem wymienić baterię własnoręcznie bo już bardzo krótko trzymała. Niestety po wymianie baterii nie ma możliwości wykonania połączenia, brak zasięgu. Oddałem telefon do serwisu celem rozpoznania usterki. Dowiedziałem się, że uszkodzony jest jakiś rezystor i naprawa telefonu to koszt około 250 zł. Czy wiadomo jaki to rezystor i czy jest możliwość samodzielnej wymiany oraz jego zakupu ? Może zakup telefonu z uszkodzonym ekranem za 100 zł i podmiana płyty głównej ? Telefon od pół roku leży w szafie ze względu na to, że nie można z niego dzwonić więc pomyślałem o próbie naprawy go na własna rękę.
Last reply by gutek793, -
- 1 reply
- 726 views
Witam. Mam mi5 i po ostatniej aktualizacji systemu nie mogę wyłączyć aktualizacji aplikacji systemowych. Wyłączam tą funkcję, odinstalowuje aktualizacje w przeglądarce i za jakiś czas opcja jest ponownie włączona i aktualizacja wykonana. Jak to zablokować na stałe, nie chce żadnych aktualizacji robionych automatycznie. Czy ktoś może pomóc?
Last reply by grzes20u, -
- 0 replies
- 593 views
Od kilku dni kliknięcie przycisku HOME nie włącza pierwszej strony pulpitu, lecz trzecią. Nie potrafię przywrócić poprawnego działania przycisku. Myślę, że mój zardzewiały pesel nie pozwala mi na znalezienie rozwiązania tego problemu. Bardzo będę wdzięczny za pomoc w likwidacji tego irytującego mnie działania telefonu. Mi 5 posiada wersję MIUI 9.1 by xiaomi.eu (Wrocław). Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam forumowiczów - rysgin Problem rozwiązany (uszczypnięcie trzema palcami itd.). Przepraszam za niepotrzebny wpis - rysgin
Last reply by rysgin, -
- 0 replies
- 678 views
Wrzuciłem dzisiaj najświeższe miui dostępne na stronie telefon uruchomił się raz i przy następnym restarcie wpadł w bootloopa. Różnego rodzaju wipe przez TWRP niestety nie dały żadnego skutku więc wgrałem za pomocą miflasha gemini_global_images_V10.2.2.0.OAAMIXM_20190115.0000.00_8.0_global niestety nadal system nie chce wstać :/ Fastboot i recovery xiaomi działają normalnie. Ktoś ma jakieś propozycję co mogę jeszcze zrobić?
Last reply by amnesia, -
- 3 replies
- 2.3k views
Witam mam problem z bateriami wymieniłem już 2. Na wszystkich te same obiawy( na oryginalnej również) telefon się grzeje i szybko spadające % nawet teraz jak pisze post to spadło o 4% a nawet trzech minut go nie piszę. W załącznikach widać ile zużywają aplikacje, lecz nie wiem co oznaczają te " inne aplikacje" odinstalowałem prawie wszystkie co miałem zainstalowane i poprawiło się ok 2-3 % kiedyś inne miały nawet 16-18%. Wie może jak sprawdzić co to może być?
- 1 reply
- 726 views
Hej prośba o pomoc, jestem posiadaczem Mi5 od długiego czasu ale czas przekazać go dzieciakowi, postanowiłem telefon przywrócić do ustawień fabrycznych no i czar prysł. Telefon włącza się pokazuje logo MI5 lub ekranik z poleceniem podłączenia go do komputera - ale w ogóle go nie pokazuje jedynie daje znać USB że cos zostało podpiete, Fastboot się pokazuje ale jedynie ta ikona, instalowałem 5 kolejnych wersji MiFlash ale nie odnajduje za kazdym razem jakiegoś pliku txt i nie chce się w pełni zainstalować... CO robić ?!?!?!?!
Last reply by DobryTerry, -
- 0 replies
- 641 views
witam mam poniższy problem z telefonem jak na zdj. nic z nim nie robiłem. nagle chcialem go wlaczyc i jedynie pokazuje mi sie ta grafika. ktos jest w stanie mi pomoc?
Last reply by DobryTerry, -
- 0 replies
- 897 views
Dzień dobry. Mam pewien problem z sygnałem gps. Jego sygnał jest mocno niezadawalajacy. Niekiedy jest gubiny całkowicie. Mam włączone wszystkie uprawnienia a mimo to jego dokładność jest bardzo słaba. Moje pytanie brzmi czy można zmienić ustawienia gps przez jakiś kod #*#* gdzieś kiedyś o tym czytałem. Wgrane mam najnowsze oprogramowanie miui polska. Dziękuję.
Last reply by ben_eb, -
- 2 replies
- 1.4k views
Witam. Moja mi5 po 3 latach postanowiła omówić posłuszeństwa. Zaczeło sie od problemów z dotykiem (a przynajmniej tak myślałem na początku), telefon sie zacinal, dzialaly tylko klawisze fizyczne, pomagał tylko restart. Postanowiłem wgrac na "czysto" system od nowa jednak jako ze bootloader jest zablokowany proba wgrania przez fastboot sie nie powiodla. Użyłem metody test point i laptop wykrył telefon, mi flash rowniez. Jednak pierwsze próby byly nieudane. Telefon sam z siebie sie odłączał. Za którymś razem zaskoczylo i szczesliwy zobaczyłem napis "success" ale kazda próba uruchomienia kończyla sie albo restartem i bootloopem albo calkowitym zacieciem na logo MI z tymi 3 k…
Last reply by PermBan, -
- 0 replies
- 640 views
Na aktualnej, czyli 9.8.29 oraz na 2 poprzednich wersjach notorycznie sypie mi się launcher. Dzieje się tak często podczas wychodzenia z różnych aplikacji i zawsze podczas wybudzania po dłuższym czasie uśpienia. Komunikat błędu: Zrobiłem wipe - nie pomogło. Wyczyściłem dane systemowego launchera i też nie pomogło. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Last reply by Obcy, -
- 1 reply
- 1.3k views
Cześć Ostatnio z aparatu odleciało mi to szkło szafirowe/diamentowe które zabezpieczało obiektyw aparatu. Oczywiście aparat funkcjonował normalnie, aż do wczoraj. Od wczoraj zdjęcia są z plamami, jakby miał wylaną matryce aparatu. Próbka zdjęcia z zaznaczonymi plama w załączniku. Próbowałem to czyścić chusteczką, ale to nic nie daje. Czy jest możliwość skasowania tych plam czy aparat powoli "game over"?
- 2 replies
- 1.1k views
Ostatnio zauważyłem, że mój komputer, podłączony do sieci udostępnionej z telefonu, nie może uzyskać dostępu do internetu. Po kilku próbach rozwiązania problemu w Windowsie, okazało się, że winy jest telefon. Włączając dane komórkowe, a następnie hotspot od razu pojawia się informacja o błędzie, natomiast gdy zastosujemy odwrotną kolejność, to następuje to dopiero po chwili. W ostatnim czasie nic nie zmieniałem w ustawieniach, stąd też dziwi mnie takie zachowanie. Sent from my MI 5
Last reply by grzes20u,