latet Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 (edited) Prośba i propozycja dla osób, którym nie działa albo źle działa GPS w mi5 po przejściu na Andka 7. Wypróbujcie pliki gps.conf, które załączam. gps.conf – to plik z Mi4 z ROM-u z okolic listopada gps.conf.2 – to plik z Mi4c z ROM-u china dev na Androidzie 7 (pamiętajcie o zmianie nazwy pliku) gps.conf.3 – plik z bogatą kolekcją serwerów NTP, zapodany przez @witek_77 tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/21390-miui-7112/?do=findComment&comment=300019 Oczywiście docelowo muszą mieć nazwę gps.conf, tutaj dodałem te numerki, abyśmy się połapali, który jest który. Wskazówka dla początkujących: plik należy wgrać do folderu /system/etc/ – aby to zrobić z poziomu MIUI trzeba mieć root-a oraz jakiś program typu Root Browser. Po wgraniu należy zmienić uprawnienia na rw-r--r-- (czyli 0644, czyli takie jak mają wszystkie inne pliki w tym folderze). Potem jeszcze restart systemu. Opcje dla osób bez roota (dzięki @zielonyBB) : można zrobić dokładnie to samo korzystając z menedżera plików wbudowanego w TWRP. sposób najprostszy: można wgrać załączony plik ZIP pod TWRP, dokładnie tak samo, jak się tam wgrywa np. Dodatki MIUI Polska czy aktualizację systemu. ZIP gps-fix-17b.zip instaluje plik gps.conf, natomiast tu ( http://tinyurl.com/jhct9t4 ) jest link do ZIP-a gps.conf_oryginal_libra_7.1.4_7.0.zip który instaluje plik gps.conf o zawartości takiej samej jak plik gps.conf.2 z załączników do tego posta (z jakichś powodów nie daje się on tutaj załączyć bezp.). W przypadku gps.conf.3 nie mam chwilowo takiego ZIP-a. Niezależnie od metody, dobrze też jeszcze dla pewności na koniec ręcznie usunąć "dane A-GPS" (popularna apka GPS Test ma tę funkcję). Testujcie. Jak nie pomoże, to w tym wątku będziemy podrzucać alternatywne propozycje rozwiązania problemu. Aż do skutku gps.conf gps-fix-17b.zip gps.conf.2 gps.conf.3 Edited January 15, 2017 by latet
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Wgrany zip i automapa 2 minuty i nie złapała GPS.4 minuty
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 (edited) Przepraszam, ten ZIP był wadliwie przygotowany (bez obaw, szkód nie zrobił, po prostu nic nie zrobił). Zmieniłem stosownie pierwszy post w tym wątku. Spróbuj wg nowego opisu. Edited January 15, 2017 by latet
galakty Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 gps.conf może wspomóc fixa (jeśli ustawimy odpowiedni rejon, to kilka satelit wskoczy natychmiast), ale NIE rozwiąże problemu z GPS.
zielonyBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 @latet, nie da się " Być może można też wgrać ten plik przez ADB (gdy się nie ma roota), ale tu nie dam głowy i nie znam szczegółów. " adb pull czyli wyciągną tak, ale adb push już nie, system jest read only. Jest za to inny sposób, całkiem przyjemny menedżer plików w TWRP, można kasować, kopiować/przenosić pliki oraz nadawać uprawnienia. Ja z tego korzystam.
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 (edited) 13 minut temu, zielonyBB napisał: @latet, nie da się " Być może można też wgrać ten plik przez ADB (gdy się nie ma roota), ale tu nie dam głowy i nie znam szczegółów. " adb pull czyli wyciągną tak, ale adb push już nie, system jest read only. Jest za to inny sposób, całkiem przyjemny menedżer plików w TWRP, można kasować, kopiować/przenosić pliki oraz nadawać uprawnienia. Ja z tego korzystam. Dzięki, cenna sugestia dla osób bez root-a. Dodałem do 1. posta info. 21 minut temu, galakty napisał: gps.conf może wspomóc fixa (jeśli ustawimy odpowiedni rejon, to kilka satelit wskoczy natychmiast), ale NIE rozwiąże problemu z GPS. Nie tylko wspomóc fix-a. Za czasów Mi2s miałem długo problemy nie z pierwszym fix-em, ale z gubieniem go co kilka minut (najczęściej w momencie wjechania w teren bardziej otwarty, np. na wzniesienie czy na wiadukt – taki wk***iający paradoks). I na to odpowiednie zmiany w gps.conf pomagały skutecznie. Próbować warto, zwłaszcza, jak się i tak nie ma innej opcji i nic do stracenia. Edited January 15, 2017 by latet
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Plik podmieniony. Agps clear. Telefon po reebocie. Zaraz zejdę na dwór zobaczymy.
zielonyBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 5 minut już stoję z test GPS i fixa ni ma.No to syf U mnie nadal jest w miarę ok. Niebo zasyfione chmurami, pada snieg ale fix w max 30 sekund i precyzja okolo 14m. Wysłane z MI5
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 16 minut temu, JacekBB napisał: 5 minut już stoję z test GPS i fixa ni ma. Niebawem tu rzucę kolejny, inny plik gps.conf do przetestowania. On będzie z ROM-u na Nougacie dla Mi4c (tam działa super). Może to pomoże.
Acid Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 W ciemno zgaduje że gps conf z Mi4c jest taki sam jak w romie Mi5. Bo z Androidem 7.0 przedstawili supl na 2.0 czy supl Mode na 3. Wysłane z mojego MI 5 2
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Pytanie. Ja mam dwa foldery etc. Jeden w system/etc a drugi od razu jak wejdę w root Explorer to też tam jest ten folder etc.
SLiM Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 (edited) To jest oryginalny z MI4C z wersji BETA 7.1.4 na androidzie 7.0 ale wątpliwa sprawa żeby to pomogło. gps.conf_oryginal_libra_7.1.4_7.0.zip Spoiler #Uncommenting these urls would only enable #the power up auto injection and force injection(test case). #XTRA_SERVER_1=http://xtrapath1.izatcloud.net/xtra2.bin #XTRA_SERVER_2=http://xtrapath2.izatcloud.net/xtra2.bin #XTRA_SERVER_3=http://xtrapath3.izatcloud.net/xtra2.bin #Version check for XTRA #DISABLE = 0 #AUTO = 1 #XTRA2 = 2 #XTRA3 = 3 XTRA_VERSION_CHECK=0 # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #NTP server NTP_SERVER=time.izatcloud.net # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 3 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=0 # Below bit mask configures how GPS functionalities # should be locked when user turns off GPS on Settings # Set bit 0x1 if MO GPS functionalities are to be locked # Set bit 0x2 if NI GPS functionalities are to be locked # default - non is locked for backward compatibility #GPS_LOCK = 0 # supl version 2.0 SUPL_VER=0x20000 # Emergency SUPL, 1=enable, 0=disable SUPL_ES=1 #Choose PDN for Emergency SUPL #1 - Use emergency PDN #0 - Use regular SUPL PDN for Emergency SUPL USE_EMERGENCY_PDN_FOR_EMERGENCY_SUPL=1 #SUPL_MODE is a bit mask set in config.xml per carrier by default. #If it is uncommented here, this value will overwrite the value from #config.xml. #MSA=0X2 #MSB=0X1 #SUPL_MODE= # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x37 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions # ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 # Bitmask of slots that are available # for write/install to, where 1s indicate writable, # and the default value is 0 where no slots # are writable. For example, AGPS_CERT_WRITABLE_MASK # of b1000001010 makes 3 slots available # and the remaining 7 slots unwritable. #AGPS_CERT_WRITABLE_MASK=0 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 # Mark if it is a SGLTE target (1=SGLTE, 0=nonSGLTE) SGLTE_TARGET=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 ################################################## # Select technology for LPPe Control Plane ################################################## # 0x1: DBH for LPPe CP # 0x2: WLAN AP Measurements for LPPe CP LPPE_CP_TECHNOLOGY = 0 ################################################## # Select technology for LPPe User Plane ################################################## # 0x1: DBH for LPPe UP # 0x2: WLAN AP Measurements for LPPe UP LPPE_UP_TECHNOLOGY = 0 Edited January 15, 2017 by slimdick
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Jest tu jakiś magik żeby to robił co pisze Redmi2?
SLiM Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 1 minutę temu, JacekBB napisał: Jest tu jakiś magik żeby to robił co pisze Redmi2? 55 minut temu, Acid napisał: W ciemno zgaduje że gps conf z Mi4c jest taki sam jak w romie Mi5. Bo z Androidem 7.0 przedstawili supl na 2.0 czy supl Mode na 3. Wysłane z mojego MI 5 Pliki niczym się nie różnią.
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 15 minut temu, Redmi2 napisał: No ten sam i co? Ten sam co w china dev na Mi5 czy ten sam co w MIUI "EU" na Mi5? Jesli to pierwsze, to warto sprawdzić, jak zadziała...
SLiM Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 @latet zrób backup tego co masz teraz adb pull /system/etc/gsm.conf i testuj
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 19 minut temu, slimdick napisał: @latet zrób backup tego co masz teraz adb pull /system/etc/gsm.conf i testuj Na razie nie instalowałem Nougata
SLiM Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 1 minutę temu, latet napisał: Na razie nie instalowałem Nougata Sprytne poczekasz aż ktoś za Ciebie przetestuje
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 (edited) 3 minuty temu, slimdick napisał: Sprytne poczekasz aż ktoś za Ciebie przetestuje No, można i tak na to patrzeć, a można inaczej: próbuję pomóc, choć sam problemu nie mam Tymczasem – kolejna propozycja pliku gps.conf do przetesotwania w załączniku. W wątku tygodniowym użytkownik @witek_77 donosi, że działa znakomicie i popiera to screenem dowodowym! https://miuipolska.pl/forum/topic/21390-miui-7112/?do=findComment&comment=300019 Dla porządku, do pierwszego postu załączę go jako gps.conf.3, a tutaj bez modyfikacji nazwy: gps.conf Edited January 15, 2017 by latet
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Podmienić go w system/etc czy w samym etc? Mam dwa foldery etc
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 (edited) 12 minut temu, JacekBB napisał: Podmienić go w system/etc czy w samym etc? Mam dwa foldery etc To jest jeden i ten sam folder A więc obojętne. Takie uroki linuxów. Nie dość że cięzko partycje odróżnić od folderów, to jeszcze foldery mogą występować pod różnymi nazwami Pamiętaj o ustawieniu permissions + restart. Mam dobre przeczycie, że Ci zadziała w końcu. Tylko weź poprawkę na pogodę - jest zła, idź więc w miejsce o dobrej widocznosći nieba. Testy GPS w mieszkaniu to sobie można wsadzić. Edited January 15, 2017 by latet 1
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 2 minuty temu, latet napisał: To jest jeden i ten sam folder A więc obojętne. Takie uroki linuxów. Nie dość że cięzko partycje odróżnić od folderów, to jeszcze foldery mogą występować pod różnymi nazwami Pamiętaj o ustawieniu permissions + restart. Na razie na parapecie lipa. Muszę wyjść na dwór:)
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 16 minut temu, JacekBB napisał: Na razie na parapecie lipa. Muszę wyjść na dwór:) Może masz pecha do problematycznego egzemplarza Mi5? Czy przed Nougatem GPS działał Ci idealnie? Zresztą... wyjdź na powietrze
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 23 minuty temu, latet napisał: To jest jeden i ten sam folder A więc obojętne. Takie uroki linuxów. Nie dość że cięzko partycje odróżnić od folderów, to jeszcze foldery mogą występować pod różnymi nazwami Pamiętaj o ustawieniu permissions + restart. GPS działał bo Automapa nawigowała i Mapy Google też Nie chce wracać na 6.11.10
hcboria Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 na tym ostatnim fix w 60 sek dokładność 20m - chyba to jednak nie w gps.conf tkwi problem, na oryginalnym z romu działało mi podobnie
latet Posted January 15, 2017 Author Posted January 15, 2017 7 minut temu, hcboria napisał: na tym ostatnim fix w 60 sek dokładność 20m - chyba to jednak nie w gps.conf tkwi problem, na oryginalnym z romu działało mi podobnie A na przedostatnim? (gps.conf.2 z pierwszego postu), on jest dla odmiany najbardziej "chiński" jeśli chodzi o serwery...
zielonyBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Coś jest na rzeczy z tymi plikami conf. U mnie ten conf 3 łapał fixa jakies 5 minut. Złapał ale każda następna próba to znowu czekanie 5 minut. Najlepiej się u mnie sprawuje ten pierwszy, z Mi4. Pierwszy fix owszem, chwilę trwa, ale kazdy kolejny już szybko i stabilnie.Wysłane z MI5
JacekBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Ostatni fix i działa. Może nie mega szybko ale 30 sekund to trwa.
Kaudii Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 (edited) U mnie najgorzej conf3 Następnie conf2 Najlepiej conf Podmiana plików wykonywana kilkukrotnie, i na conf3 screen po 5 min, na conf2 po 5 min jak na drugim screenie, na conf screen po niecałych 2 minutach, przy każdej podmianie plików dane a-gps czyszczone i aktualizowane, oczywiście warunki można powiedzieć identyczne, czyli pochmurno, delikatnie pruszy śnieg. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Edited January 15, 2017 by kaudii
Nezumi Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Powiem tak... Instalowałem China dev, potem xiaomi.eu (taka pół-czysta instalacja, bo sobie wszystko przywróciłem z chmurki), 1 szukanie satelit i łapanie fixa... nic, 0 1-2 satelity złapało, zgtubiło potem znowu, no nic, zrobiłem clear and update agps, reboot, i taki oto wynik w 3-4sekundy: Więc, chyba nieźle?
SLiM Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 1 minutę temu, Nezumi napisał: Powiem tak... Instalowałem China dev, potem xiaomi.eu (taka pół-czysta instalacja, bo sobie wszystko przywróciłem z chmurki), 1 szukanie satelit i łapanie fixa... nic, 0 1-2 satelity złapało, zgtubiło potem znowu, no nic, zrobiłem clear and update agps, reboot, i taki oto wynik w 3-4sekundy: Więc, chyba nieźle? To jak możesz to proszę pliczek gps.conf z tego china dev
Kaudii Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 (edited) niezły wynik , w 2 - 3 sec.,może faktycznie trzeba zrobić czystą instalację, sprawdzę później na moję to wynik nie na China dev a na xiaomi.eu Edited January 15, 2017 by kaudii
Nezumi Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: To jak możesz to proszę pliczek gps.conf z tego china dev Aktualnie, po co? Ten z china się nadpisał tym z xiaomi.eu, także problemem może nie jest sam gps.conf. Sam wynik pewnie mógłby być sporo lepszy, ale pogoda u mnie... taka dość średnia, sporo niskich chmur, śnieg... Jak chcecie to pliczek z mojego tel mogę wyciągnąć, ale to na... późne dziś/jutro...
zielonyBB Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Najlepiej conf Podmiana plików wykonywana kilkukrotnie, i na conf3 screen po 5 min, na conf2 po 5 min jak na drugim screenie, na conf screen po niecałych 2 minutach, przy każdej podmianie plików dane a-gps czyszczone i aktualizowane, oczywiście warunki można powiedzieć identyczne, czyli pochmurno, delikatnie pruszy śnieg. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka No to jest nas dwóch Tapnięte z Mi5
Recommended Posts