Janek Cz Posted August 3, 2023 Posted August 3, 2023 Witam Wiem, że Redmi 5a to już kompletny "staruszek". Sam zauważyłem to po drastyczni zacinającym się interfejsie czy, dość małej ilości pamięci wewnętrznej. Wkrótce będę zmieniał go na coś nowszego, ale do tego czasu muszę się z nim jeszcze trochę pomęczyć 😬. Jednak w ciągu ostatnich dni miałem wrażenie, że ta męka zakończy się o wiele szybciej niż się spodziewałem. Moje Xiaomi ma uszkodzone wejście ładowania, przez co ładowanie było i jest utrudnione. Przestałem jednak zwracać na to uwagę po zakupie nowego przewodu zasilającego, gdyż ku mojemu zaskoczeniu problemy ustały. Ale nie trwało to wiecznie. W ostatnim czasie ładowanie zaczęło przypominać loterię tj. w zależności jak ustawiłem telefon/kabel zasilający tak ładował się telefon, czyli gdy źle ustawiłem to telefon albo się nie ładował, albo ładował się o kilka procent. Antagonistycznie, gdy ustawiłem dobrze wszystko działało. Jednak ostatnie dni to już istna droga przez mękę. Telefon się nie ładuję, występuje "anomalia", w której potrafię pracować na 0% mając podłączony telefon do ładowania, gdyż telefon nie potrafi się załadować choćby o kilka procent w czasie pracy( odpalony YT, ewentualnie MS). Telefon często zapala się, ukazując ikonę 0 procent lub też samoistnie przestaje się się ładować, pomimo, że chwilę temu dioda się świeciła i teoretycznie wszystko "śmigało". Po podłączeniu do ładowarki, szczególnie ostatnio zaczyna mi migać biała dioda, a telefon nie reaguje na żaden z przycisków. Taki stan trwa jakiś czas, po czym telefon zapala się i zaczyna strasznie powoli ładować. Co, więc ma zrobić? Czytałem, że "migająca dioda" może być oznaką słabej baterii telefonu, co ma sens, bo na przykład dziś telefon wyładował się na odpalonym YT z 32 procent do zera w mniej niż godzinę 💀. Czy opłaca się cokolwiek zrobić z tym telefonem, czy po prostu kupić coś nowego. Dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia!
Netoper Posted August 3, 2023 Posted August 3, 2023 Czy się opłaca? Ten model można kupić za 100-150zl. Żeby coś z nim zrobić trzeba by wymienić akumulator i podejrzewam gniazdo ładowania, to by podwoiło jego wartość.Więc sam sobie odpowiedź czy Ci się opłaca w niego inwestować. Pomijając fakt że na dziś 2gb ramu to nawet mapy google ciężki obsłużyć.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts