Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jakiś dobry tutek dla chcących zmienić build?

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Posted
1 godzinę temu, kapciu75 napisał:

A ja nadal polecam build 2176. Zdecydowanie zapomniałem czym są problemy MiBoxa. Czasami są tylko problemy z włączeniem boxa, ale po przełączeniu TV na kanał AV, na którym jest Mibox, box włącza się od razu.

Czy mógłbys sprawdzić jak działa łączenie z Spotify ale przez chromecast? U mnie sam przerzuca piosenki, pauzuje a następnie wywala błąd połączenia. 

Problem też jest z wowoływaniem na telefonie przez asystenta google aby mibox odtworzył cos na YouTube. Wywala komunikat ze włączony jest tryb ograniczony, gdzie wszędzie jest wyłączony. Ale to już chyba problem, ktory dotyczy bardziej samego chromecast na mibox bo wczesniej było ok i normalnie odpalał film/teledysk. 

Posted
Dnia 17.02.2019 o 16:22, Morvi napisał:

Jakiś dobry tutek dla chcących zmienić build?

Posted

Niestety po powrocie do starszej wersji, box automatycznie aktualizuje się do najnowszego buildu.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Jest 6 beta, build 2526. Znowu naprawiają wybudzanie :D To już chyba trzecia beta mająca to poprawiać, choć u mnie już wcześniej było ok. Ale w końcu mają dobre  podejście, widać, że teraz chcą to już dopieścić maksymalnie i dopiero rzucą szerszemu gronu.

Fix issues:

1) have to push power key many times to wake up

2) Wi-Fi still loses connection some times

Stan aktualizacji zabezpieczeń bez zmian w stosunku do poprzedniej bety, 5 grudnia 2018.

Edited by rbbxx
Posted (edited)
Dnia 20.02.2019 o 19:20, Morvi napisał:
Niestety po powrocie do starszej wersji, box automatycznie aktualizuje się do najnowszego buildu.

U mnie box nie aktualizuje się po powrocie do Build 2167. Dlatego też obecnie nie myślę o zmianie MiBox na coś innego. Poczekam na jakiś stabilny build poza tym, na którym jestem. Chociaż myślę, że tylko Android Pie (9) jest w stanie naprawić tego boxa. Łatanie Oreo nie ma już chyba sensu.

Pamiętajcie, że opis dotyczy MiBox 4K, a nie MiBox 3S (tego nowego).

A tutaj opis do powrotu do build 2179, ja siedzę na build 2167 i ten zdecydowanie polecam.

Przepis na powrót do Oreo 8.00 Build 2179 (dla użytkowników Oreo 8.0 Build 2303):

1. Pobieramy Oreo 8.0 Build 2167 z linka poniżej:

http://download1761.mediafire.com/qq5q04larg1g/fhh4zjspge6eh22/once-8.0-2167.7z

2. Rozpakowujemy plik once-8.0-2167.7z  (otrzymamy dwa pliki: xiaomi_update (630,558 KB) oraz update.zip (1 KB))

3. Kopiujemy pliki do pamięci USB (potocznie pendrive),  sformatowanej wcześniej jako FAT32.

4. Wyłączamy zasilanie (wtyczka z kontaktu), umieszczamy pamięć USB w porcie USB MiBox.

5. Włączamy ponownie zasilanie (wtyczka do kontaktu), przyciskając i trzymając  równocześnie strzałkę w lewo (na lewo poniżej kółka nawigacyjnego na pilocie)  oraz przycisk OK (wewnątrz kółka nawigacyjnego).

6. MiBox zostaje wprowadzony w tryb recovery i rozpoczyna się aktualizacja.

Jeżeli MiBox uruchomi się ponownie pokazując boot animację (kolorowe kropki/kółka) oznacza to, że MiBox nie jest w trybie recovery i musimy powtórzyć czynność opisaną w punkcie 4-6 oczywiście bez ponownego umieszczania pamięci USB w gnieździe USB MiBox aż do skutku, wejścia w tryb recovery.

Aktualizacja przebiega trzema etapami (trzy kropki). Po zakończeniu aktualizacji MiBox  został zaktualizowany do Oreo 8.0 Build 2167.

7. Pobieramy teraz Oreo 8.0 Build  2179 z linku poniżej:

https://android.googleapis.com/packages/ota-api/xiaomi_once_once/5c7bf1ed022e2bb32815d215703bf2e913c2c58e.zip

Zmieniamy nazwę pliku 5c7bf1ed022e2bb32815d215703bf2e913c2c58e.zip  na update.zip

Kopiujemy update.zip na naszą pamięć USB, nadpisując plik update.zip, który był wcześniej na pendrive (ten zawierający Oreo 8.0 Build 2167)

8. Teraz powtarzamy czynność opisaną w punktach 4-6 (powyżej).

Po wszystkim wykonujemy powrót do ustawień fabrycznych.

Opis pobrany został z Reddit. U mnie udało się skutecznie powrócić do Oreo 8.0 Build 2179. 

Zmianę oprogramowania wykonujecie na własne ryzyko.

U mnie MiBox zawiesił się w trzecim etapie pierwszej aktualizacji, po twardym restarcie (wtyczka z kontaktu) aktualizacja była kontynuowana. Jak będzie u Was, nie wiem. 

Zanim przystąpicie do zmiany oprogramowania, zapytajcie, jeżeli opis wydaje się Wam nie jasny. Kto pyta nie błądzi, kto nie ryzykuje, nie pije szampana.

Życzę powodzenia. 

P.S. Gdyby ktoś zdecydował się wrócić do syfiastego Oreo 8.0 Build 2303, poniżej zamieszczam link:

https://android.googleapis.com/packages/ota-api/xiaomi_once_once/3215cce132acc34ac9ffc04e2a0fd916aba2c1c0.zip

Edited by kapciu75
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
Posted

I kolejna, 8 już beta, build 2550. Stan aktualizacji zabezpieczeń: 5 stycznia 2019.

1) Fix boot failure when no HDMI cable is plugged in.

2) Fix accidental crash in recovery mode.

3) Update security patches.

Posted (edited)

pytanie mocno lamerskie :)

jak sprawdzić build w boxie?

Ustawienia -> informacje -> ale tam nic nie podchodzi pod wersje które tu opisujecie.

-------------------------------

EDIT

Ogarnąłem :) ostatnie 4 cyfry w kompilacji

Edited by maciejka104
Posted (edited)

Właśnie się robi...zobaczymy co z tego wyjdzie. U mnie jedynie funkcje pilota kuleją, poza tym ok.

Edited by Safiro
Posted (edited)

Sprawdźcie czy po aktualizacji do 2550 box prawidłowo obsługuje dźwięk DD TrueHD i DTS-HD MA.

Edited by Radasss
Posted (edited)

1 godzinę temu, Radasss napisał:

Sprawdźcie czy po aktualizacji do 2550 box prawidłowo obsługuje dźwięk DD TrueHD i DTS-HD MA.

Na szybko sprawdzone i działa Netflix i własna biblioteka

Edited by dark695
Posted
15 minut temu, dark695 napisał:

Na szybko sprawdzone i działa Netflix i własna biblioteka

ppLAuC0Q_o.jpg

To OK. Na forum KODI piszą, że Xiaomi chce po cichu wyciąć gęste formaty dźwięku. Dlatego moja prośba.

Posted

Po aktualizacji YouTube crashuje całego boxa powodując bootlopa. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki.

W ciągu godziny miałem sześć takich niespodzianek. Jak dla mnie urządzenie stało się bezużyteczne po aktualizacji.

Posted

I tak nie używam wcale natywnej aplikacji przez wkurzające reklamy.
Na Smart YouTube nie mam żadnych problemów.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Posted
55 minut temu, krzycho_85s napisał:

Po aktualizacji YouTube crashuje całego boxa powodując bootlopa. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki.

W ciągu godziny miałem sześć takich niespodzianek. Jak dla mnie urządzenie stało się bezużyteczne po aktualizacji.

Przeinstaluj aplikacje YT. Może pomoże. 

Posted

U mnie nic takiego się nie dzieje. Box działa bardzo dobrze.
Posted
6 minut temu, nołbady napisał:

A co z długo wyczekiwanym auto odświeżaniem? W końcu działa?

W zestawieniu zmian w 2550 nie ma nic o tym.

Posted

Może po prostu tego nie uwzględnili w zestawieniu zmian. Czyżby użytkownicy kłamali? Niech ktoś to sprawdzi. Ja na razie nie mogę, bo jestem poza domem.

Posted (edited)

czy ta aktualizacja jest obowiazkowa ? jeszcze nic mi nie zglasza że jest aktualizacja, ale skoro od poczatku wszystko mi ładnie chodzi wole nie aktualizowac bo skoro dziala mi wszystko to nic mi nie moze aktualizacja polepszyc a co najwyzej popsuc....

Edited by Paraglobularna
Posted (edited)

Spokojna głowa. Nie dostaniesz tej aktualizacji, bo masz Mi Boxa S. Aktualizacja jest przeznaczona na Mi Boxa 3 (4K jak kto woli).

Edited by nołbady