PawelG7 Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Dokładnie, chodzi o to ile czasu ktoś próbował się połączyć. Ostatnio bawiłem się miernikiem USB i różnymi kablami oraz ładowarkami i mam ciekawe spostrzeżenia. 1. Ładowarka Huawei 5V 2A z kablem Xiaomi ładuje telefon prądem 1,8A, z kablem Huawei i BlitzWolf do 1A. 2. Ładowarka Xiaomi 5V 2A dołączona do telefonu, każdym z tych kabli 5V 2A. 3. Ładowarka Huawei Quick Charge 9V 2A, każdym z powyższych kabli ładuje telefon napięciem 9V i prądem 1,5A. Najbardziej jestem zaskoczony tym, że telefon jednak obsługuje QC oraz niski prąd ładowania przy ładowarce Huawei z podłączonym innym kablem niż Xiaomi. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 3 minuty temu, PawelG7 napisał: Najbardziej jestem zaskoczony tym, że telefon jednak obsługuje QC oraz niski prąd ładowania przy ładowarce Huawei z podłączonym innym kablem niż Xiaomi. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Spotkałem się wieloma równie dziwnymi kombinacjami (szczegółów już nie pamiętam), ale rezultat był taki, że praktycznie przestałem używać i kabli i ładowarek od Xiaomi (a zwłaszcza kabli się wystrzegam). Za dużo problemów było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG7 Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Właśnie z kablem i ładowarką Xiaomi nie ma problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 5 minut temu, PawelG7 napisał: Najbardziej jestem zaskoczony tym, że telefon jednak obsługuje QC Redmi 4x obsługuje QC, nawet 3.0. Sprawdzałem mierbikiem z autoryzowaną ładowarką QC3.0. Huawei ma jakiś własny standart szybkiego ładowania cgyba trochę inny niż Qualcomm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 1 minutę temu, PawelG7 napisał: Właśnie z kablem i ładowarką Xiaomi nie ma problemu Napisałeś: Najbardziej jestem zaskoczony tym, że telefon jednak obsługuje QC oraz niski prąd ładowania przy ładowarce Huawei z podłączonym innym kablem niż Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG7 Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Tak Huawei ma własny standard ładowania tylko do procesorów Kirin. Ładowarka Huawei pozwala ładować napięciem 9V telefony z procesorami Kirin i jest też kompatybilna z QC 2,0 od Qualcomma. W drugą stronę jednak to nie działa i ładowarką z QC 2,0 czy też 3,0 nie naładuje się Huaweia z Kirinem w trybie 9V. 4 minuty temu, latet napisał: Najbardziej jestem zaskoczony tym, że telefon jednak obsługuje QC oraz niski prąd ładowania przy ładowarce Huawei z podłączonym innym kablem niż Xiaomi. Wiem co napisałem Ładowarka Huawei 5V 2A z kablem Xiaomi ładuje telefon prądem 1,8A, a z kablem Huawei i BlitzWolf prądem do 1A. Więc z kablem Xiaomi raczej nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Najmniej problemów jest z ładowarką QC3.0, kabel praktycznie nie ma znaczenia. Uwzględni spadek napięcia na kablu i odpowiednio podniesie napięcie Telefo dostanie tyle prądu ile potrzebuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabollo Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 A jak mierzycie że akurat ładuje się napięciem 9v? Miernik USB czy jakaś apka to pokazuje? Wysłane z mojego Redmi 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Miernikiem USB, aplikacje potrafią oszukiwać i nie zawsze mają dostęp do wszystkich parametrów ładowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 7 godzin temu, drabollo napisał: A jak mierzycie że akurat ładuje się napięciem 9v? Miernik USB czy jakaś apka to pokazuje? Zdecydowanie miernik. Zainwestuj, to nie jest drogi sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcziArczik Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Czy tylko u mnie w wersji MIUI 7.9.21 dioda powiadomień zaczęła być kolorowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pompon Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 39 minut temu, ArcziArczik napisał: Czy tylko u mnie w wersji MIUI 7.9.21 dioda powiadomień zaczęła być kolorowa? Ponoć uruchomili jakieś kolory ... Ale to nie w Global rom . Jakie to kolory fioletowy pewnie i jakiś żółty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
matiasmovie Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 to super wiadomość bo trochę bieda na razie że taki 4A ma kolory, a my mamy tylko biel Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziutek11113 Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Pewnie w miui 9 będzie kolorowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcziArczik Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 16 godzin temu, Pompon napisał: Ponoć uruchomili jakieś kolory ... Ale to nie w Global rom . Jakie to kolory fioletowy pewnie i jakiś żółty ? Różowy/fioletowy- powiadomienia i żółty podczas ładowania. Innych na razie nie dojrzałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Ponoć uruchomili jakieś kolory ... Ale to nie w Global rom . Jakie to kolory fioletowy pewnie i jakiś żółty ?W global rom nigdy. Po prostu znaleźliśmy biblioteki od innego urządzenia nie Xiaomi o podobnej specyfikacji i uruchomiło to kolory. Jest tak jak pisałem kiedyś na początku, że to niemożliwe by w dzisiejszych czasach była tylko dioda mono. Okazuje się że jest RGB tylko zablokowana. Niestety ten sam trick nie działa w Mi6. Wysłane z MI6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pompon Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Tutaj Turtial i plik do pobrania ... Będzie to działało na globalu ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziutek11113 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Podbijam pytanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 5 minut temu, ziutek11113 napisał: Podbijam pytanie Dwa posty wyżej Acid napisał, że nie ma co na to liczyć w Globalu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angry Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Dnia 24.09.2017 o 16:07, Acid napisał: W global rom nigdy. Po prostu znaleźliśmy biblioteki od innego urządzenia nie Xiaomi o podobnej specyfikacji i uruchomiło to kolory. Jest tak jak pisałem kiedyś na początku, że to niemożliwe by w dzisiejszych czasach była tylko dioda mono. Okazuje się że jest RGB tylko zablokowana. Niestety ten sam trick nie działa w Mi6. Widziałem takie triki na en.miui.com ale myślałem że zwykła bajka Dzięki że wy to zrobiliście, tylko jeszcze kolory nie działają prawidłowo (mogę podać więcej szczegółów jak chcesz) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sneakers Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Czytajcie ze zrozumieniem. Na globalu tego nie znajdziecie bo "nasi" na to wpadli, i tylko na miui pl to pewnie bedzie zaimplementowane. Ewentualnie ten trick z filmiku pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 na moim 4x pojawiły się czarne kropki na wyświetlaczu według mnie to martwe pixele wiecie może jak to sie ma do gwarancji? dopiero jutro pójdę do sklepu spytać, będzie szansa na naprawe tego? w końcu telefonu ma dopiero ponad miesiąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 38 minut temu, danio napisał: na moim 4x pojawiły się czarne kropki na wyświetlaczu według mnie to martwe pixele wiecie może jak to sie ma do gwarancji? dopiero jutro pójdę do sklepu spytać, będzie szansa na naprawe tego? w końcu telefonu ma dopiero ponad miesiąc Daj znać. Kwestie realizacji gwarancji niemal wszystkich żywo interesują Z drugiej strony - ja bym się zastanowił, czy wolę oryginalny ekran (a R4x ma ekran w sumie niezły) z paroma kropkami czy wymieniony na "dobry" ale gorszy zamiennik. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 3 godziny temu, Sneakers napisał: Czytajcie ze zrozumieniem. Na globalu tego nie znajdziecie bo "nasi" na to wpadli, i tylko na miui pl to pewnie bedzie zaimplementowane. Ewentualnie ten trick z filmiku pomoże. Nie będzie nigdy bo nigdy Xiaomi tego nie wprowadzi. Dali biały kolor z jakiegoś tam powodu i zablokowali to na "twardo", że dopiero podmiana bibliotek czyli już hackowanie naprawia. Oficjalny rom nigdy się nie "poprawi" w ten sposób. Choć sam nie wiem czy nie powrócić do białej i traktować te kolory jak eksperyment. Chyba, że kolory są stałe tzn np. czerwony w menu a faktycznie jest żółty (A nie losowo). Wtedy poprawimy tłumaczenie dla tego modelu i będzie pasować. Ale słyszałem, że w apkach innych jest też problem a tego nie naprawimy raczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 2 godziny temu, latet napisał: Daj znać. Kwestie realizacji gwarancji niemal wszystkich żywo interesują Z drugiej strony - ja bym się zastanowił, czy wolę oryginalny ekran (a R4x ma ekran w sumie niezły) z paroma kropkami czy wymieniony na "dobry" ale gorszy zamiennik. Pisząc niezły ekran masz na myśli ekran której firmy bo u mnie jest ebbg i wiesz z czasem może być coraz więcej martwych pixeli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Też mam ebbg. Jest ok jak na tel. w tej cenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabollo Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Zdecydowanie miernik. Zainwestuj, to nie jest drogi sprzęt.Mam miernik ale nie pokazuje mi na oryginalnej ładowarce nic a ładowanie też jest słabe. I to jest właśnie dziwne i nie wiem o co chodzi. Teraz sprawdziłem to apka pokazuje 0,75A a miernik 0,07A. Ewidentnie mój miernik nie lubi się z ładowarka Xiaomi i kablem. Wysłane z mojego Redmi 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG7 Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Jakim sprzętem dysponujesz? Ja bym jakoś bardziej wierzył miernikowi niż aplikacjom. Bo może z tym być jak z apkami do pomiaru głośności, na każdym telefonie pokazuje co innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabollo Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 taki mam miernik. Zdjęcie akurat nie jest zrobione przy podłączeniu z ładowarka Xiaomi tylko z ładowarką Ikea. Wysłane z mojego Redmi 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
obek-86 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Panowie proszę o pomoc. Bawiłem się w notatkach nacisnąłem ukryj nie zalogowałem się do chmury bo nie mam tam konta i notatka ukryta zniknęła Jak ją odnaleść? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 5 minut temu, obek-86 napisał: Jak ją odnaleść? Przesunąć palcem na ekranie z góry do dołu, wpisać hasło prywatności i powinna się pokazać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 12 minut temu, obek-86 napisał: Panowie proszę o pomoc. Bawiłem się w notatkach nacisnąłem ukryj nie zalogowałem się do chmury bo nie mam tam konta i notatka ukryta zniknęła Jak ją odnaleść? A konto w chmurze Xiaomi to radziłbym jednak założyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
obek-86 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 20 minut temu, FromWP napisał: Przesunąć palcem na ekranie z góry do dołu, wpisać hasło prywatności i powinna się pokazać. Dzięki dziala 16 minut temu, latet napisał: A konto w chmurze Xiaomi to radziłbym jednak założyć Jak radzisz to powiedz mi czemu warto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 1 godzinę temu, obek-86 napisał: Jak radzisz to powiedz mi czemu warto? bardzo wygodny automatyczny backup/synchronizacja kontaktów (wraz ze zdjęciami kontaktów w pełnej rozdzielczości), SMS-ów, połączeń, ustawień systemowych i haseł wifi – w razie potrzeby zrobienia "factory reset" - szybko i łatwo wszystko się przywraca zabezpieczenia w wypadku utraty/kradzieży – telefon jest przypisany do konta Xiaomi nikt nie będzie mógł go używać z MIUI [chyba że jest odblokowany BL, wtedy tak, ale nie z MIUI, tylko z jakimś innym ROM-em], plus możliwość zdalnego zablokowania i wyczyszczenia urządzenia w razie potrzeby mając konto występujesz o zgodę na odblokowania BL - dostajesz ją raz na zawsze i masz - może się kiedyś przydać dostęp do zawartości konta/chmury przez WWW, a także możliwość wysyłania SMS-ów poprzez przeglądarkę WWW. Tam też można odszukać wcześniej usunięte kontakty (są stany z określonych dat w przeszłości). To takie podstawowe i najważniejsze moim zdaniem funkcje, pozostałych nie używam, ale są i inne. Nie trzymam w chmurze Xiaomi zdjęć, bo od tego mam chmurę Google Photos bez ograniczeń pojemności. Nie nagrywam też rozmów, ale jak ktoś to robi, to można je na bieżąco pakować do chmury Xiaomi i mieć i te "dowody" nawet po utracie urządzenia. Długo miałem opory przez założeniem konta Xiaomi, z obawy, że związane z nim usługi systemowe będą mocno żreć baterię, ale testy pokazały, że nic takiego nie ma miejsca. Jeśli będziesz zakładać, to potraktuj poważnie te pytania i odpowiedzi "ratunkowe". Wpisz takie, które będziesz pamiętać. Są sytuacje, że się mogą przydać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG7 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 13 godzin temu, drabollo napisał: taki mam miernik. Zdjęcie akurat nie jest zrobione przy podłączeniu z ładowarka Xiaomi tylko z ładowarką Ikea. Ile czasu ładuje Ci się telefon od stanu ok. 10% do 100%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts