Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, 

Od niecałego tygodnia mam redmi 4x i kilka pytań/problemów z nim związanych, dlatego chciałem spytać was o to. 

1. Nie mogę znaleźć w tym telefonie możliwości zapisania nowych numerów na karcie sim ani nawet nie ma jak ich ręcznie przenieść z sd/telefonu. To norma w obecnych telefonach i czy muszę znaleźć jakis program do tego osobny? 

2. Żeby znaleźć pliki z karty sd muszę wchodzić przez eksplorer, gdzie wszystko jest wymieszane, mimo że na karcie były posegregowane do folderów.  Galeria też ich nie czyta. Idzie jakoś nas tym zapanować? 

3. W pudełku redmi 4x nie było jako takiej instrukcji, tylko jakaś mała dwukartkowa, z ktorej jedyne co można się dowiedzieć to jak włączyć telefon i pare danych o telefonie.  To normalne w oficjalnej dystrybucji? 

4. Jakie są optymalne ustawienia aparatu, ktory trochę mnie rozczarował? Ustawiłem jakośc na bardzo dobrą i ostrość +3. Moge jakoś jeszcze coś poprawić? 

5. Miui global 8.0.9.0 stabilna (mammiea) jest dobrym romem? 

Dzięki za każdą odpowiedź. 

Pozdrawiam

Edited by zoombann
Posted

To jest telefon, który w wersji 2/16 w Chinach kosztuje 75$ więc w sumie słaby aparat nie dziwi, a tak oglądając sample to i tak robi lepsze niż 2x droższe umi, ule czy elephony

Wysłano z Redmi Note 4x

Posted

@zoombann

1. kontakty > ustawienia > kopia i przywracanie kontaktów i tu masz wszystko wraz z kopiuj na sim i sd oraz import.

2. Bo przeglądasz po kategorii ! Swypnij w lewo i masz tam folderki tak jak należy. Albumy w galerii faktycznie niealfabetycznie.

3. I nie będzie. W markecie play znajdź apkę Samouczek MIUIPolska, który wyjaśnia prawie wszystko. Ew czytaj forum.

4. Trzeba się raczej przyzwyczaić do jakości. Jedynie jest o wiele jaśniejszy niż na np Mi4c który robi niezłe fotki ale ciemniejsze.

5. Już lepiej zainstalować stable xiaomi.eu ew najnowszy.

Posted (edited)

Dzięki za odpowiedzi. W szczególności @preston2009

20 godzin temu, preston2009 napisał:

@zoombann

1. kontakty > ustawienia > kopia i przywracanie kontaktów i tu masz wszystko wraz z kopiuj na sim i sd oraz import.

No właśnie po wejściu w kontakty nie mam nigdzie ustawień. Męczę się nad tym i nie wiem, czy to w moim romie tego nie ma, czy ja jakiś za głupi jestem na to :)

Mam jeszcze taki problem, że jak chce pobrać jakiś plik (próbowałem pdf-y) to wyskakuje powiadomienie o przygotowywaniu do pobrania i tyle. Nic się nie dzieje :/

Edited by zoombann
Posted
12 minut temu, zoombann napisał:

Dzięki za odpowiedzi. W szczególności @preston2009

No właśnie po wejściu w kontakty nie mam nigdzie ustawień.

Masz ustawienia, menu uruchamia się lewym dolnym klawiszem funkcyjnym będąc w kontaktach, albo długim przytrzymaniem (jak mają działać klawisze funkcyjne można sobie pozmieniać).

Posted
15 godzin temu, zoombann napisał:

Mam jeszcze taki problem, że jak chce pobrać jakiś plik (próbowałem pdf-y) to wyskakuje powiadomienie o przygotowywaniu do pobrania i tyle. Nic się nie dzieje :/

Zaktualizuj MIUI do najnowszego global. Tam mi pobierało wszelkie pliki. Twój to jakiś bardzo stary i z błędami. Tylko przed instalacją usuń odblokowywanie telefonu odciskiem palca bo inaczej będziesz miał cegłę do serwisu. Chyba, że masz już TWRP.

Posted (edited)

No właśnie zaktualizowałem do najnowszej 8.2.9.0 i nie mogę pobierać dalej nic :/ (google play działa). Spróbuję z jakąś inną przeglądarką, bo nie wiem czy przy oficjalnej dystrybucji nie stracę gwarancję jakbym wgrał jakieś miui polska. Najwyżej do sklepu napiszę

Edited by zoombann
Posted
9 minut temu, zoombann napisał:

Spróbuję z jakąś inną przeglądarką, bo nie wiem czy przy oficjalnej dystrybucji nie stracę gwarancję jakbym wgrał jakieś miui polska. Najwyżej do sklepu napiszę

Miałem to samo na 8.2.9.0, co zrobilem: wszedlem w aplikacje Pliki i przy pytaniu o uprawnienia nadalem jej wszystko czego potrzebowala, po tym zabiegu wrocilem do stockowej przegladarki interentu klinalem pobierz plik, sprawdzilem czy folder zapisu to download, nacisnalem ok i zaczely sie pobierać pliki bez problemu. Zerknij czy u Ciebie taki zabieg zadziała.

Posted
Dnia 4.06.2017 o 18:42, rezmus napisał:

generalnie nie spodziewalbym sie dobrych zdjec po 4x.

Chyba że ładne i lekko przekoloryzowane w HDR

Posted

Witam, nosze się z zamiarem kupna tego telefonu w wersji 2GB ram/16 GB rom, mam tylko problem z wyborem koloru pomiędzy czarnym a złotym. Może ktoś doradzi jaki kolor wybrać??

Posted
1 minutę temu, meccaryn napisał:

Tak jak czerwone samochody są szybsze, a zielone mniej palą, tak Czarne 4X są lepsze od złotych. 

Dzięki za odpowiedz, chodziło mi o to który kolor lepiej się prezentuje, złoty widziałem w sklepie, czarnego nie i stąd to moje pytanie.

Posted
16 minut temu, meccaryn napisał:

Czarne 4X są lepsze od złotych. 

To może być prawdziwa teza, w złotych Redmi 3s były gorsze ekrany EBBG, a w czarnych BOE. Tu może być podobnie.

Posted

@Ted74 złoty bardziej taki kobiecy, troche Iphonowy, czarny bardziej męski, takie jest moje zdanie ;] Żonie kupiłem biało/złoty - zadowolona jest, sama mówi, że to babski :D

Posted
To może być prawdziwa teza, w złotych Redmi 3s były gorsze ekrany EBBG, a w czarnych BOE. Tu może być podobnie.

Przynajmniej jest biały, nie żółty jak tianma b631532549d2456b382e4e5e000b2555.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Posted
6 godzin temu, Antek Szprycha napisał:

Przynajmniej jest biały, nie żółty jak tianma

Czarne z oficjalnej dystrybucji mają z reguły BOE i są trochę lepsze (jasność, kontrast, nasycenie). Tianme w Redmi Note 4 widziałem i nie była zła. Biel ciepła, ale poza tym ok.

Posted
Dnia 6.06.2017 o 13:38, kamillm napisał:

Miałem to samo na 8.2.9.0, co zrobilem: wszedlem w aplikacje Pliki i przy pytaniu o uprawnienia nadalem jej wszystko czego potrzebowala, po tym zabiegu wrocilem do stockowej przegladarki interentu klinalem pobierz plik, sprawdzilem czy folder zapisu to download, nacisnalem ok i zaczely sie pobierać pliki bez problemu. Zerknij czy u Ciebie taki zabieg zadziała.

Dzięki. Zabawa z uprawnieniami pomogła.

A ma ktoś może taki problem, że pisząc sms-y/jakieś notatki to polskie słowa podkreśla mu na czerwono? Pobrałem polski język do wiadomości i jest aktywny (podpowiada polskie słowa) ale jednocześnie zaznaczony jest w ustawieniach angielski i za żadne skarby nie chce dać się odznaczyć. Odznaczam, wchodzę ponownie i znowu jest zaznaczony. Polski też jest zaznaczony ale na czerwono podkreśla tylko polskie słowa (jakby angielski traktował jako główny). Idzie z tym żyć ale to trochę irytujące.

I druga sprawa. Czy mi się zdaje, czy w tym telefonie nie ma w trybie cichym wibracji na sms-y i powiadomienia a jedynie jak ktoś dzwoni (swoją drogą i tak mogłyby być mocniejsze te na rozmowy)? Jako, że większość czasu mam telefon wyciszony to jednak spora wada

Posted
5 minut temu, zoombann napisał:

Czy mi się zdaje, czy w tym telefonie nie ma w trybie cichym wibracji na sms-y i powiadomienia a jedynie jak ktoś dzwoni

Niestety skopali to w nowym MIUI. Pozostaje czekac na nowe wydanie i jak naprawią. Problem tak samo jest na sofcie z en.miui jak i z xiaomi.eu.

Posted
48 minut temu, zoombann napisał:

No to lipa straszna :/ Z ciekawości, dawno temu to skopali? W sensie w ostatniej aktualizacji czy już wcześniej?

Wraz z softem 8.2.9.0 na 8.2.1 bylo ok

Posted
2 godziny temu, zoombann napisał:

A ma ktoś może taki problem, że pisząc sms-y/jakieś notatki to polskie słowa podkreśla mu na czerwono? Pobrałem polski język do wiadomości i jest aktywny (podpowiada polskie słowa) ale jednocześnie zaznaczony jest w ustawieniach angielski i za żadne skarby nie chce dać się odznaczyć. Odznaczam, wchodzę ponownie i znowu jest zaznaczony. Polski też jest zaznaczony ale na czerwono podkreśla tylko polskie słowa (jakby angielski traktował jako główny). Idzie z tym żyć ale to trochę irytujące.

Też tak miałem na początku.  Nie pamiętam dokładnie skąd ale wyrzuciłem j. angielski i zaczęło sprawdzać do polskiego. Może to Cię trochę naprowadzi. 

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Niedawno dostałem swojego 4x i mam kilka pytań:

1. 76468173784946427450.jpg

czy da się tak samo zrobić żebym miał jak na powyższym screenie w Redmi 4x na MIUI Global? Chodzi mi o to kółeczko, bo jak minimalizuję yanosika, to nie mam tego kółeczka (nie mam jak zgłaszać zdarzeń drogowych), a jedynie w górnej belce powiadomień malutką ikonke, że yanosik jest odpalony:60196341249182616861.png

2. Mam podłączonego Xiaomi Mi Banda 2, dostaję normalne powiadomienia na opaskę jak dostanę SMSa czy jak ktoś dzwoni, ale nie otrzymuje powiadomień z aplikacji (FB, Messanger, Snapchat), w opcjach mam ustawione pozwolenia dla aplikacji Mi Fit, da radę to jakoś naprawić?

3. Mam wersję 8.2.9 taką jaką dostałem z Chin, nic nie odblokowywałem, czy mogę jakoś ręcznie wgrać wersję 8.2.10? W telefonie jak sprawdzam aktualizacje to nie mam żadnych nowych do pobrania, a wydaje mi się, że bateria za szybko schodzi w tym moim 4X

Edited by pitey_pablo
Posted (edited)
14 minut temu, pitey_pablo napisał:

czy mogę jakoś ręcznie wgrać wersję 8.2.10?

Nikt nie zabrania, to już oficjalne wydanie, nie beta. Pobierasz http://en.miui.com/download-323.html , wgrywasz do tel i uruchamiasz aktualizację z pliku.

A to coś z Janosika to nie jest tzwn pływające okienko, na wyświetlanie którego trzeba temu Janosikowi w ustawieniach pozwolić? (Janosika dawno nie używałem, ale kilka innych programów takie rzeczy też potrafi wyświetlać, nawet na globalu).

W MiFicie musisz to ustawić (powiadomienia z aplikacji). Możesz 5 wybrać, oprócz sms i połączeń

Edited by FromWP
Posted (edited)
3 minuty temu, FromWP napisał:

Nikt nie zabrania, to już oficjalne wydanie, nie beta. Pobierasz http://en.miui.com/download-323.html , wgrywasz do tel i uruchamiasz aktualizację z pliku.

A to coś z Janosika to nie jest tzwn pływające okienko, na wyświetlanie którego trzeba temu Janosikowi w ustawieniach pozwolić? (Janosika dawno nie używałem, ale kilka innych programów takie rzeczy też potrafi wyświetlać, nawet na globalu)

W takim razie spróbuję zaktualizować go do 8.2.10.

Dodałem te pływające powiadomienia, ale niestety nadal jest to samo

@EDIT czy na telefon wgrywam ZIPa czy wypakowywuję i cały folder tego romu (1.4 GB?)

Edited by pitey_pablo
Posted
29 minut temu, ash1970 napisał:

Zaznacz wszystkie Yanosika , dodawanie skrótu też

mam coś takiego: 72392629164741370131.png

Posted

Przy okazji pytanie, czy uaktywnione opcje programistyczne (np.debugowanie) po jakimś czasie, czy restarcie urządzenia się samoczynnie wyłączą- ja muszę ponawiać operację co jakiś czas.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...