Jump to content

Mi 5 - pytania ogólne - watek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

Witam, mam pytanie , podłączam mi5 jack to jack do radia w samochodzie , mam rozmowy muzykę w głośnikach samochodowych ale nie działa mikrofon. Bardzo ładny mialem na tej zasadzie zestaw głośnomówiący z HTC one m7 a z mi coś mi nie działa ?

9 minut temu, eskimors napisał:

Witam, mam pytanie , podłączam mi5 jack to jack do radia w samochodzie , mam rozmowy muzykę w głośnikach samochodowych ale nie działa mikrofon. Bardzo ładny mialem na tej zasadzie zestaw głośnomówiący z HTC one m7 a z mi coś mi nie działa ?

Mam to samo, ale ten sam problem miałem tez w Nexusie 5. Działało mi tylko rozwiazanie pt. podlaczenie do jaks transmitera bluetooth z wlasnym mikrofonem. Mozna kupic w chinach za jakies 20-30zł. Plusy - pozbycie sie kabli i zyskanie zestawu glosnomowiacego. Minus to troche gorsza jakosc muzyki (ale bez tragedii) no i koniecznosc wlaczania urzadzanka oraz bluetooth w komorce.

Witajcie,

Przymierzam się do kupna Mi5 ale mam pewne wątpliwości i może pomożecie mi je rozwiać. Trochę się znam na telefonach opartych o andka itd., sporo się bawiłem w różne ROMy na różnych urządzeniach. Obecnie biegam z OnePlus 2 ale czas się z nim pomału żegnać bo już mi się trochę znudził 
Znudziło mi się też ciągłe szukanie ROMu idealnego dla siebie - stąd próba MIUI o ile mi podejdzie. Chciałbym jednak aby działało na nim Viper4Android, TWRP, TitaniumBackup itd. czyli generalnie apki wymagające pełnego root'a. Sporo poczytałem teraz na temat problemów z MI5, TWRP na nim i SuperSU ale nigdzie jednoznacznie nie było stwierdzone czy to działa bez problemu czy nie? 
Jeżeli teraz to nie działa tak jak powinno to czy - jak myślicie - za parę miesięcy będzie to ogarnięte?

Możecie mi rozjaśnić jak to wygląda na ten temat? 

9 godzin temu, eskimors napisał:

W dzialem Problemów Tech. opisałem swoje zabawy ze słuchawkami :P Nie sprawdzałem pilota, ale jednak coś jest nie tak... 

Za to powiem Wam że nagle LTE mi łapie :D W sensie nie wiem do końca co się stało... ale jeśli pokazuje mi Nju 4G to chyba LTE, cnie? Bo na karcie Play, chyba pokazywało LTE jako LTE a nie 4G. Ot taka mała różnica... za to osiagi nie są super tego LTE... może jakieś przeciążenie... 

Ja odkad mam Mi5 a mam w Orange na poskarpaciu mam praktycznie wszedzie gdzie przebywam sieć 4G . Max co wyciągła to 80 Mbit/s . Bardzo łądnie pracuje . W pracy w lub w budynkach gdzie sieć 4G znika pojawia się H+ . Generalnie zasieg Mi5 ma znacznie lepszy niż Note 4 i S6 .

W nawiązaniu do postu #162658, dotyczącego złącza USB w Mi5... wygląda na to, że jednak to USB 3.0 (co najmniej), ponad 1GB plik przeleciał ze złącza USB 3.0 w komputerze w ~30sek; czyli średni transfer ~34MB/s :)

rzeczywiście, to pewnie i usb 4.0 skoro "co najmniej" 3.0, 

usb 2.0 w teorii może wyciągnać do 60 MB/s, usb 3.0 do 640 MB/s, czyli przy przyjaznym pliku 1GB transfer 34 MB/s nie jest wyczynem, osobiście na dysku zewnętrznym usb 2.0 miewam większy transfer

20 godzin temu, Jacob napisał:

Witajcie,

Przymierzam się do kupna Mi5 ale mam pewne wątpliwości i może pomożecie mi je rozwiać. Trochę się znam na telefonach opartych o andka itd., sporo się bawiłem w różne ROMy na różnych urządzeniach. Obecnie biegam z OnePlus 2 ale czas się z nim pomału żegnać bo już mi się trochę znudził 
Znudziło mi się też ciągłe szukanie ROMu idealnego dla siebie - stąd próba MIUI o ile mi podejdzie. Chciałbym jednak aby działało na nim Viper4Android, TWRP, TitaniumBackup itd. czyli generalnie apki wymagające pełnego root'a. Sporo poczytałem teraz na temat problemów z MI5, TWRP na nim i SuperSU ale nigdzie jednoznacznie nie było stwierdzone czy to działa bez problemu czy nie? 
Jeżeli teraz to nie działa tak jak powinno to czy - jak myślicie - za parę miesięcy będzie to ogarnięte?

Możecie mi rozjaśnić jak to wygląda na ten temat? 

Potwierdzam że viper4android,supersu jaki twrp działa.

Wgrać rom miuipolska według instrukcji,wrzucic vipera jaki i supersu na pamiec telefonu, uruchomić w recovery i zainstalowac supersu a później vipera przez recovery.

Tyle w temacie. 

3 godziny temu, K4r0lSz napisał:

W nawiązaniu do postu #162658, dotyczącego złącza USB w Mi5... wygląda na to, że jednak to USB 3.0 (co najmniej), ponad 1GB plik przeleciał ze złącza USB 3.0 w komputerze w ~30sek; czyli średni transfer ~34MB/s :)

A dołączony do telefonu kabel od strony wtyczki USB (tej zwykłej, dużej) ile ma pinów? 4 czy więcej? Jak 4 no to jaki usb by tam nie był to i tak działa jak usb 2.0

16 minut temu, wtbn napisał:

A dołączony do telefonu kabel od strony wtyczki USB (tej zwykłej, dużej) ile ma pinów? 4 czy więcej? Jak 4 no to jaki usb by tam nie był to i tak działa jak usb 2.0

USB 2.0 na bank.
Wystarczy spojrzeć na wtyczkę - ma 4 piny. Gdyby była 3.0 to prawdopodobnie miałaby oprócz tego niebieski plastik w środku wtyczki.

No to wszystko jasne. Szkoda trochę w takim razie że poszli w to USB-C, strasznie to irytujące jest (jeszcze nie dla mnie bo nadal czekam na mi5, ale ciagle jest problem jak chce wgrać cos na tel dziewczyny i akurat nie wziela kabla...). Jeszcze żeby wykorzystać te wszystkie piny na transfer, to by był jakiś plus, a tak to tylko tyle że można w dowolną stronę podpiąć...

Edited by wtbn

Porównanie szybkości Mi5 pro i zwykłego.  Na kanale tego gościa więcej filmików z Mi5 pro https://www.youtube.com/channel/UCavnECZdEPVno2ZsYEpQQLQ

Pisał, że kupił w chinach w sklepie xiaomi. Wygryw z niego

@wtbn mam taką prośbę. Widzę, że tu i na forum ibg się udzielasz. Jakbyś miał jakiekolwiek wieści o wersji pro to dawaj mi tu na pw. W sumie anulowałem zamówienie, ale dziś im napisałem, żeby jednak tego nie robili xd już tyle czekam, że chyba poczekam jeszcze troszkę xD

• Like 1

Mam nadzieję że filmik na korzyść pro :D obejrze po pracy.

Jak coś będe wiedział ciekawego to napisze raczej tutaj, pewnie więcej osób czeka. Ale zawołam Cię żebyś nie przeoczył.

@wtbn raczej nie przeocze bo całe dnie przeskakuje po forach tu i tam, ale wołaj;p No jest na korzyść bo szybciej się uruchomił;p i większość apek co pokazuje szybciej się odpala, ale gdzieś jeszcze widziałem porównanie na forum miui wersji czarnej z pro i pro ma ładniejszy ten tył;p fajniej się mieni;p(jednak u niego na kanale jest to porównanie)

Edited by stereo0

Małe pytanie, czy aktualizacje do MIUI Polska 6.5.5 i wyższych, będzie można pobrać poprzez aplikacje, czy tylko przez zrobienie flasha. Ponieważ w apce jej nie widze.

Pozdrawiam.

1 minutę temu, hwk1988 napisał:

Małe pytanie, czy aktualizacje do MIUI Polska 6.5.5 i wyższych, będzie można pobrać poprzez aplikacje, czy tylko przez zrobienie flasha. Ponieważ w apce jej nie widze.

Pozdrawiam.

Nie będzie aktualizacji OTA jeśli o to pytasz. 

Edited by proag

11 godzin temu, kajoQLIMAX napisał:

Potwierdzam że viper4android,supersu jaki twrp działa.

Wgrać rom miuipolska według instrukcji,wrzucic vipera jaki i supersu na pamiec telefonu, uruchomić w recovery i zainstalowac supersu a później vipera przez recovery.

Tyle w temacie. 

Dzięki za odp. :)

U mnie 6.5.5 chodzi pięknie ale to reszta wyjdzie jutro :) poza tym jestem bardzo zadowolony z mojej tygodniowej Mi5 32gb, zasięg LTE+ w Playu w Poznaniu... Jako pierwszy telefon z androidem jest świetny.... 

1 minute ago, Eragon said:

1. Backup robicie przez TWRP czy Ustawienia => Kopia zapasowa MIUI? :D I wszelkie fotki, muzyka, programy.... będą śmigać? Nie wiem które lepsze :P

Ja robię przez aplikację Aktualizacje,  to źle? :) bo wydaje się że wszystko działa i jest na swoim miejscu 

Mi na 6.5.5 dotyk Home jakos wariuje słabo łąpie kilka razy dobrze i kilka razy nie dobrze :) na 6.4.21 nie było z tym problemu to na minus narazie , a na plus w koncu działa NC+ GO :) 

Wrażenia po kilku godzinach na 6.5.5:

Zdarzył problem z kompasem i rotacją - załapały po restarcie, czujnik zbliżeniowy i latarka - jak na razie bez zarzutów. Wybudzanie - nadal powolne.

Ogólnie słabe zmiany. Czekam do przyszłego piątku, mam nadzieję, że będzie już wszystko ogarnięte :)