electro69 Posted November 20, 2017 Posted November 20, 2017 (edited) W końcu stałem się mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem tego modelu. Kupiłem w promocji z oficjalnej polskiej dystrybucji za 449 zł. Redmi 4a w porównaniu do mojego Samsunga J5 (2015) to "maluch" pod względem wielkości i wagi. Może to się wydawać śmieszne ale mam zawsze taki dar i "pech", że trafiam na takie telefony, które nie mają idealnie spasowanych przycisków fizycznych. W Redmi 4a przycisk "power" u mnie jest na całej długości lekko przekrzywiony. Na szczęście osadzony jest raczej twardo i nie rusza się na boki ;). Co do jeszcze przycisków, to widać po ich "wielkości" i jakości wykonania, że jest to telefon z najtańszej półki cenowej. Na szczęście dzięki ukochanej funkcji "tape2wake", nie będę musiał prawie w ogóle używać przycisku "power". Dobra "wyżaliłem" się trochę i teraz do rzeczy. Rzeczywiście ogarnięcie wszystkich funkcji, ustawień itd. MIUI zajmie trochę czasu :). Pierwsze moje prozaiczne pytanie. Chodzi o przycisk "blokady", który jest w wysuwanej belce powiadomień. Po jego naciśnięciu wyłącza się ekran. Jak mogę zrobić, aby ustawić go jako ikonkę na pulpicie głównym ?. Przeszukałem już chyba wszystkie ustawienia i nie widzę takiej możliwości . I drugie bardzo ważne pytanie. Chodzi o nowe MIUI 9 , które nasz telefon dostał jak na razie w wersji beta, czy dalej w ustawieniach telefonu jest dostępna opcja "wybudzania ekranu podwójnym stuknięciem" ?. Nie wyobrażam sobie, żeby tej funkcji mogło zabraknąć. Dziękuję za odpowiedzi Edited November 20, 2017 by electro69
Kacper Skrzypek Posted November 20, 2017 Posted November 20, 2017 (edited) Na MIUI9, i zakładam że na 8 też, taka opcja znajduje się w widzetach (screen poniżej). Na MIUI9 znajduje się też wybudzanie dwuklikiem. Spoiler tapnięte z Redmi 4a Edited November 20, 2017 by Orjon Dodałem spoiler, co by się moderatorzy nie dowalili ;) 1
electro69 Posted November 20, 2017 Posted November 20, 2017 @up Dziękuję bardzo :). Zaglądałem do widgetów tylko, że tam trzeba było nacisnąć widget "przełączniki" i dopiero wtedy pojawiały się wszystkie skróty do wyboru, które są w belce powiadomień. Coś czuję, że to pierwszy i nie ostatni "problem" do rozwiązania ;). Zresztą już dzisiaj kilka minut się męczyłem jak wyłączyć wibracje podczas pisania na klawiaturze "google" lub "swiftkey", dopiero niezawodna wyszukiwarka google pomogła ;). Co do MIUI 9 i funkcji "tape2wake" to ulżyło mi, że nikt nie wpadł na "genialny" pomysł, aby tą funkcję usunąć ;). 1
ZielonyBuszmen Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 (edited) Dnia 19.11.2017 o 17:04, Orjon napisał: No to jest trochę dziwne Wydaje mi się że chyba nic oprócz factory resetu nie pozostaje. No no jestem bardzo rad, że działa przełączanie się pomiędzy apkami dwuklikiem Bardzo mi brakowało tej opcji Co jaki czas restartujesz telefon? Czy po 4 dniach bez restartu też trzyma tak dobrze apki w pamięci? Dnia 19.11.2017 o 21:30, Firenvis napisał: @Orjon O proszę! Działa znakomicie Tutaj jeszcze dorzucam wygląd bo ktoś chciał, znaczących zmian nie ma: Zegar z lewej + pogoda z prawej -> ten widget jest dodany dopiero w MIUI9, czy i w 8 dało się go jakoś odblokować? Bo nie mogę go nigdzie znaleźć w 8 No i panowie - poproszę więcej screenów i opinii z użytkowania O ile można, oczywiście Edited November 21, 2017 by mrosi Po co przewalasz cały cytowany post, łącznie z obrazkiem...?
Kacper Skrzypek Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 Telefon restartuję po każdym ładowaniu, bo już wczoraj zdarzyło mi się że w kilka sekund po odłączeniu od ładowarki wskazywało mi 98%, po restarcie problemu z baterią nie mam.Apki trzyma nieźle, IMO lepiej niż na MIUI8.Screenów więcej podeślę jak znajdę czas i chwilę tapnięte z Redmi 4a
greg79 Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 (edited) Witam moja opinia na temat globala miui 9 na androidzie 7.1 super. Miałem różne romy (viper-chyba najlepszy według mnie) jednak po wprowadzeniu przez miui 9 na andku 7.1to na razie zostaje na tym, a co przeważyło o tym to podwójny ekran i możliwości regulacji rozmiarów super a drugie to camera video w ciemność nie ma na razie lepszej na żadnym romie :(. Ogólnie to nie ma do czego się doczepic bateria ok szybkość ok, trochę mała możliwość personalizacji ale da się przeżyć. Launcher Nova ok. Edited November 25, 2017 by greg79 http://en.miui.com/thread-1119728-1-1.html 3
ohara Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 (edited) Skąd pobieracie miui 9 w aktualizacji ota nic wyświetla. No tak mam global stable. Edited November 21, 2017 by ohara
Kacper Skrzypek Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 A jak ma ci wyświetlać skoro zapewne masz globala stable? Ściągnij global dev stąd: http://en.miui.com/download-319.html Aktualizacja poprzez aplikację Aktualizacje.
ohara Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 (edited) Pokazuje mi że chce zainstalować starszą wersję. jest miui 9 tylko takie oznaczenie pokazuje. Edited November 22, 2017 by ohara
Kacper Skrzypek Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 Wgraj zatem przez mipcsuite chińskie. Na wszelki wypadek zrób backup.
ZielonyBuszmen Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 8 godzin temu, greg79 napisał: Witam moja opinia na temat globala miui 9 na androidzie 7.1 super. Ej, jak to zrobiłeś, że masz na Redmi 4A androida 7.1 oraz MIUI 9? Przecież ten telefon miał chyba zostać na andku 6?
Kacper Skrzypek Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 Xiaomi sprawiło nam kinder niespodziankę i 4a dostało na globalu dev Androida 7 1
Robinson Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 Dnia 20.11.2017 o 18:31, And.N napisał: Mam MIUI Global 8.5.7.0 Stabilna. Nie widzę w opcjach możliwości takiego ustawienia o którym piszesz. Sprawdzałem w : Ustawienia / Aplikacje systemowe / SMS , oraz w : Ustawienia / Zainstalowane aplikacje / SMS / Pokazuj powiadomienia Może opiszę problem bardziej precyzyjnie. Otóż na Redmi 4A Global 8.5.7.0 nie mam "SMS" w ustawieniach aplikacji, co widać na pierwszym zrzucie ekranu. Kolejne zrzuty są z Redmi 3 xiaomi.eu 7.1.3.0, gdzie widać dokładnie to o co mi chodzi. Zastanawiam się, dlaczego na Redmi 4A nie mam opcji SMS. Być może jest to spowodowane tym, że używam Lite Mode (telefon dla starszej osoby). Czy ktoś kto używa tego trybu mógłby sprawdzić, czy też w ustawieniach aplikacji brak "SMS"? Dziękuję.
Kacper Skrzypek Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 A jesteś w stanie wejść do tych opcji z poziomu aplikacji SMS (przytrzymaj przycisk Menu - lewy dotykowy)? Powinno zadziałać...tapnięte z Redmi 4a
robaks Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 Raczej usunięta została ta opcja. Na Miui8.6 xiaomi.eu 7.6.10 też tego nie ma. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
And.N Posted November 21, 2017 Posted November 21, 2017 (edited) 1 godzinę temu, Robinson napisał: Zastanawiam się, dlaczego na Redmi 4A nie mam opcji SMS. Być może jest to spowodowane tym, że używam Lite Mode (telefon dla starszej osoby). Najprawdopodobniej przyczyną jest tryb Lite Mode. Tylko, że nawet mając te opcje (w trybie "zwykłym" są) i tak nie ma możliwości ustawienia krotności dźwiękowego powiadomienia o SMS, tak jak na zrzutach ekranu z Redmi 3. Jest tylko możliwość wyboru (między innymi) włączenia/wyłączenia: dźwięku, wibracji, diody powiadomień Edited November 21, 2017 by And.N
wanarek Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 10 godzin temu, Robinson napisał: Zastanawiam się, dlaczego na Redmi 4A nie mam opcji SMS. Być może jest to spowodowane tym, że używam Lite Mode (telefon dla starszej osoby). Czy ktoś kto używa tego trybu mógłby sprawdzić, czy też w ustawieniach aplikacji brak "SMS"? Dziękuję. Jeśli jednak nie uda ci się tego ustawić to polecam aplikację Textra. Używam od zawsze, zamiast SMS z MIUI. Można ustawić to co chcesz, a nawet dużo, dużo więcej.
wanarek Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 (edited) Dla tych co zainstalowali najnowszy ROM Global dev z Androidem 7.1.2 najnowsza wersja TWRP 3.1.1 mod pod Androida 7. Ta wersja posiada nowe opcje. Między innymi pod przyciskiem tools jest możliwość rootowania/zdjęcia roota telefonu bez dodatkowej konieczności instalacji SuperSu. https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZArN07ZmzUfcjoVwv0BnVs88sCNgQiU2OHy Można instalować bezpośrednio spod starego TWRP wybierając opcję Instalacja - instaluj obraz. Jako partycję w kolejnym oknie należy oczywiście wybrać "Recovery". Potem trzeba zrestarować telefon do systemu i dopiero można uruchomić nowe TWRP. Edited November 22, 2017 by wanarek
Robinson Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 11 godzin temu, Orjon napisał: A jesteś w stanie wejść do tych opcji z poziomu aplikacji SMS (przytrzymaj przycisk Menu - lewy dotykowy)? Powinno zadziałać... Teraz nie sprawdzę, bo nie mam telefonu u siebie, ale prawdopodobnie nie działało. Przypominam, że używam Lite Mode i wygląda na to, że wtedy dostęp do ustawień standardowej apki SMS jest niemożliwy. Tak czy inaczej, skoro wyrzucili opcję, o której piszę, to nie ma tematu. Innej apki do SMS nie chcę instalować, gdyż i tak używam SMS z wersji Lite Mode, ale chciałem, żeby apka SMS z wersji Lite Mode łyknęła ustawienie dotyczące powtarzania dźwięku SMS kilka razy (np. co 2 minuty). Ale wygląda na to, że nie jest to już możliwe.
wanarek Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 (edited) 58 minut temu, Zulwiczek2017 napisał: Ktoś sprawdzał czy to nowe TWRP? Ja instalowałem z tego linku z mojego postu wyżej. Działa bez problemu. Na andku 7 oczywiście. Edited November 22, 2017 by wanarek
robaks Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 wpisz w szukajkę sms numer tel lub nazwę jaka jest przypisana temu numerowi i zobaczysz ilość wiadomości z tym numerem.
omaa kaan Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 Pytanie do tych, używających tego nowego beta globala miui 9 na androidzie 7.1: są Automated Tasks czy zostały wycięte z romu, jako rzadziej używane narzędzie (co byłoby dla mnie smutnym wydarzeniem)?
Kacper Skrzypek Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 Jest tylko zaplanowane włączenie/wyłączenie, zaplanowanych zadań brak 1
omaa kaan Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 6 minutes ago, Orjon said: Jest tylko zaplanowane włączenie/wyłączenie, zaplanowanych zadań brak Straszna kicha. Jedna z lepszych rzeczy w miui. Prawdopodobnie zostanę na 8. W dodatku czytałem, gdzieś na forum, że w china zostawili, tylko global wykastrowany.
And.N Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 38 minut temu, omaa kaan napisał: Pytanie do tych, używających tego nowego beta globala miui 9 na androidzie 7.1: są Automated Tasks czy zostały wycięte z romu, jako rzadziej używane narzędzie (co byłoby dla mnie smutnym wydarzeniem)? Objaśnijcie zielonemu, co to jest Automated Tasks ? Zaplanowane zadania ? (jak napisał Orjon). Do czego w praktyce to się przydaje, pytam serio ...
omaa kaan Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 4 minutes ago, And.N said: Objaśnijcie zielonemu, co to jest Automated Tasks ? Zaplanowane zadania ? (jak napisał Orjon). Do czego w praktyce to się przydaje, pytam serio ... Możesz zautomatyzować proste zadania systemowe. Według skrinów załączonych. Taki zubożony Tasker. Wiem, że są do tego bardziej rozbudowane apki, ale ten jest systemowy, mało baterii żre, nigdy nie zostanie ubity, nie wchodzi w konflikt z innymi apkami etc. Ja korzystam non stop, np. wyciszanie i ściemnianie ekranu o określonej godzinie, wyłączanie wifi i włącanie danych mobilnych w godzinach, gdy jestem poza domem itd.
electro69 Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 @up To nie ładnie z ich strony, że to usunęli. Jak na razie MIUI9 jest w wersji beta, więc może wersja stabilna będzie miała te opcje. Może dodadzą je z powrotem w którejś z kolejnych aktualizacji oprogramowania. Jest jeszcze szansa, że będzie duże niezadowolenie użytkowników z tego powodu i firma naprawi swój błąd ;).
And.N Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 (edited) 59 minut temu, omaa kaan napisał: Możesz zautomatyzować proste zadania systemowe. Według skrinów załączonych. Taki zubożony Tasker. Wiem, że są do tego bardziej rozbudowane apki, ale ten jest systemowy, mało baterii żre, nigdy nie zostanie ubity, nie wchodzi w konflikt z innymi apkami etc. Ja korzystam non stop, np. wyciszanie i ściemnianie ekranu o określonej godzinie, wyłączanie wifi i włącanie danych mobilnych w godzinach, gdy jestem poza domem itd. Mam MIUI Global 8.5.7.0 stabilna ( w PL), wrzucasz screeny ekranu po ang. Jak wejść dokładnie w te zautomatyzowane ustawienia systemowe w (PL) ? Ogólnie jestem za apkami systemowymi i staram się ograniczać te zewnętrzne, tylko z drugiej strony, mam non stop włączone albo wifi albo dane mobilne i bateria trzyma mi od 4 do nawet czasami 6 dni przy SOT ok. 4 do 5 godz (czasem więcej, czasem mniej). Wyciszanie i ściemnianie ekranu raczej nie stosowałem nigdy (lub nieświadomie). Jedyne co, to mam włączone oszczędzanie baterii w godz. od 23:00 do 5:00 rano. W MIUI 9 tego oszczędzania baterii w określonych godzinach nie będę mógł ustawić ? Edited November 22, 2017 by And.N
Malpa73 Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 Ktoś może mi powiedzieć co to jest? Jakieś inne miui? XD
FromWP Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 Dnia 19.11.2017 o 11:38, Orjon napisał: Zniknęła funkcja serwera FTP, jak już wspominałem. Serwer FTP już spowrotem dodali (na szczęscie to był błąd, nie celowe działanie, bardzo mi tego brakowało), na razie trzeba ręcznie pobrać Explorera z apkmirror https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/mi-fileexplorer-global/mi-fileexplorer-global-v1-171115-release/mi-explorer-v1-171115-android-apk-download/ 1
omaa kaan Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 30 minutes ago, And.N said: Mam MIUI Global 8.5.7.0 stabilna ( w PL), wrzucasz screeny ekranu po ang. Jak wejść dokładnie w te zautomatyzowane ustawienia systemowe w (PL) ? Ogólnie jestem za apkami systemowymi i staram się ograniczać te zewnętrzne, tylko z drugiej strony, mam non stop włączone albo wifi albo dane mobilne i bateria trzyma mi od 4 do nawet czasami 6 dni przy SOT ok. 4 do 5 godz (czasem więcej, czasem mniej). Wyciszanie i ściemnianie ekranu raczej nie stosowałem nigdy (lub nieświadomie). Jedyne co, to mam włączone oszczędzanie baterii w godz. od 23:00 do 5:00 rano. W MIUI 9 tego oszczędzania baterii w określonych godzinach nie będę mógł ustawić ? Wybacz ten angielski, tak mam ustawiony system, nie chce mi się przestawiać. Wchodzisz przez "Security" (znowu, nie wiem, jak po polsku) czyli ta zielona tarcza, którą widzisz po ściągnięciu górnej belki - są tam te wszystkie apki związane z bezpieczeństwem oraz narzędzia, a wśród nich te zadania.
Kokodzambo Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 1 godzinę temu, Malpa73 napisał: Ktoś może mi powiedzieć co to jest? Jakieś inne miui? XD Jakiś dziwny grecki mod.
ohara Posted November 22, 2017 Posted November 22, 2017 And.N nie wiem jak ty używasz telefonu ale u mnie już po godzinie używania poszło 10% baterii może dwa dni by wytrzymała ale chyba na styk a co dopiero 4 czy nawet 6.
Recommended Posts