Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po prawie miesiącu przebywania na global dev mogę powiedzieć, że jestem zadowolony :) Choć IMO czasem trochę gorzej trzyma bateria, ale miejscami jest naprawdę spoko. Spokojnie otrzymywałem 2 dni używania telefonu, ok. 6-9h SOT. Chyba powoli kończę zabawę z global dev, pobawię się jakimś custom ROMem - jest dużo oficjalnych wersji, myślę że wezmę RR, CrDroid albo Teslę na testy :)

• Like 2
Posted
23 godziny temu, Orjon napisał:

Po prawie miesiącu przebywania na global dev mogę powiedzieć, że jestem zadowolony :) Choć IMO czasem trochę gorzej trzyma bateria, ale miejscami jest naprawdę spoko. Spokojnie otrzymywałem 2 dni używania telefonu, ok. 6-9h SOT. Chyba powoli kończę zabawę z global dev, pobawię się jakimś custom ROMem - jest dużo oficjalnych wersji, myślę że wezmę RR, CrDroid albo Teslę na testy :)

Zgadzam się poza baterią. Imo jest nawet lepiej albo przynajmniej tak samo jak na Xiaomi.eu :P

Posted (edited)

Może ktoś potwierdzić, że na 7.11.16 Global działa VoLTE od Orange/NJU? Bo przynajmniej u mnie niby zaskoczyło: <<Tutaj więcej>>

Aktualnie niezbyt dobrze to chodzi, więc szkoda sobie tym głowę zawracać.

Edited by Radius
Posted

Dzięki Xiaomi wielu z nas będzie miało lepsze święta, z dala od telefonów. Chyba nie tylko ja myślałem, że będzie co testować w Święta. No cóż, spędzę je z rodziną, wszyscy będą zadowoleni ;)

Posted (edited)

Mało to custom ROM-ów jest do testowania :P? 

Swoją drogą, ciekawe co właściwie się dzieje z tym MIUI. Jestem tutaj raczej nowy, więc może ktoś mi powie, czy często zdarzają się takie sytuacje?

Edited by Kokodzambo
Posted
Dali by kernel i ludzie by sobie sami poradzili 
Ja nadal mam cichą nadzieję na udostępnienie źródeł kernela, wraz z nowym rokiem ;v lub z wypuszczeniem global Stable na miui 9 ;v

4A

• Like 1
Posted

Witam. Podczas gdy ktos do mnie dzwoni albo ja dzwonię zmienia mi się na pasku napis LTE na 3G. Czy to normalne czy cos nie tak zaczyna sie dziać? Wcześniej tak chyba nie miałem. 

Mam Redmi 3 Miui 9.1 xiaomi.eu 7.11.16 

Posted
Dnia 18.12.2017 o 16:57, grzegorz.lki napisał:

Tak to jest normalne, u nas operatorzy nie obsługują rozmów w LTE

====
Send from Sagit by Tapatalk.

Czy można wiedzieć na czym polega lub czym się rożni rozmowa LTE od normalnej ??

Posted

@kuczka76 polscy operatorzy rozmowy umożliwiają tylko po sieci 2G i 3G. Natomiast dostęp do internetu po danych komórkowych umożliwiają w trybie 2G, 3G i 4G(czytaj LTE). Dlatego jak nie prowadzisz rozmowy jest znacznik sieci najwyższy dostępny np 4G jak jesteś w zasięgu takiego pasma, ale wystarczy rozpoczęcie rozmowy i automatycznie telefon przełącza na pasmo dostępne dla rozmów, czyli 3G lub 2G

====
Send from Sagit by Tapatalk.

Posted (edited)

Chciałbym się Was zapytać o kabel usb dołączony do ładowarki. Mianowicie chodzi mi o to, że podczas wkładania go do telefonu trzeba użyć trochę "siły" i słychać charakterystyczny "klik". To samo jest przy wyciąganiu (trzeba użyć "siły"). Czy to jest normalne, że on tak ciężko "wchodzi" i "wychodzi" ? :). Czy po prostu to wszystko (wtyczka mini usb, wejście w telefonie) "wyrobi" się z czasem ?. Boję się, żeby czegoś tam kiedyś nie "urwać" ;). Z drugiej strony w domu jest też Huawei i tam podobnie to działa (więc może większość telefonów chińskich producentów tak ma). Z kolei w Samsungu nie trzeba używać tyle siły.

Edited by electro69
Posted

Nie wiem jak to u Ciebie dokładnie chodzi ale w porównaniu mojej starej Galaxy S4 do Redmi 4A (nowej) to faktycznie jest różnica ale przynajmniej kabel dobrze trzyma a nie że delikatnie pociągniesz i ucieka. Z czasem może to się trochę wyrobić ale ja mam ten telefon już kupę czasu i chyba nie wiele się zmieniło a telefon podłączam przynajmniej raz dziennie 

• Like 1
Posted

Nowa wersja zainstalowana. Niestety po instalacji straciłem TWRP recovery. Niestety nie mam dostępu do komputera. Jest jakiś sposób żeby przez telefon zainstalować TWRP?

Posted (edited)

@Zulwiczek1983 oj, chyba nie. jakbyś miał roota to może flashify ale trzeba twrp zainstalować...

@ZielonyBuszmen tak. Nie wiadomo, niby grudzień/styczeń...

PS. Ściągam ten update, przy okazji sprawdzę czy działa OTA z TWRP ale raczej nie ;p

ps2. ściągnąłem, zainstalowałem - OTA z TWRP działa, aktualizacja zainstalowała się pomyślnie, tel się odpalił, wszystko działa. Jedyne, co znika po update global beta, to TWRP - zamiast niego odpala się mirecovery.

ps3. @vvvzc @Malpa73 @ZielonyBuszmen @Radius i inni (coś mnie net nie lubi, nie mogę oznaczyć) - MIUIPro opublikowało testowy ROM oparty na Global Dev 7.12.21 z andkiem 7: https://miuipro.by/opublikovana-testovaya-proshivk-dlya-redmi-4a-7-1-2-versii-7-12-21/

Edited by Orjon
  • Like 2
  • Thanks 1
Posted
Dnia 22.12.2017 o 17:07, Orjon napisał:

ps3. @Radius i inni (coś mnie net nie lubi, nie mogę oznaczyć) - MIUIPro opublikowało testowy ROM oparty na Global Dev 7.12.21 z andkiem 7: https://miuipro.by/opublikovana-testovaya-proshivk-dlya-redmi-4a-7-1-2-versii-7-12-21/

Właśnie wczoraj zainstalowałem i wszystko wygląda ok. Kompas działa bez problemu (na EU po załadowaniu nic się nie działo). Szkoda tylko, że nie można wyłączyć tego asystenta pulpitu.

Posted (edited)

Widzę że ta wersja ma root. Da radę wgrać przez stockowe recovery? 

No i jakiś konkretny link bo ja po cyrylicy nie kumam nic 

Bo mam tą wersję tylko przywróciło mi stockowe recovery a nie mam kompa żeby zrobić root i wgrać TWRP 

Edited by Zulwiczek1983
Posted

Gdzie jest to ustawienie, gdzie można zmienić wielkość pliku pobieranego przez wifi lub przez internet sim ?

Proszę o podpowiedź ?

Posted
55 minutes ago, niXon said:

czy na internecie 4G szybciej schodzi bateria niż na 3G ?

Mam dziadowskie pokrycie 4G w moim mieście, więc testowanie tak średnio wiarygodnie wypada, ale odnoszę wrażenie, że jest odwrotnie. Na 4G bateria trzyma mi dłużej i sprzęt zdecydowanie mniej się grzeje. Ale chętnie usłyszę opinię kogoś, kto ma szansę używać 4G częściej.

Osobiście głównie siedzę na 2G, bo różnica w zużyciu baterii między 2 a 3 jest mniej więcej dwukrotna (przynajmniej u mnie, to w dużej mierze kwestia pokrycia sygnałem danego obszaru).

Posted (edited)

Coś nam się aktualizacja do MIUI9 "zgubiła" dla naszej 4A :) :https://www.tabletowo.pl/2017/12/27/27-smartfonow-z-miui-9/ Kompletnie tego nie rozumiem. Telefon ze względu na swój atrakcyjny stosunek cena/jakość, przez co zyskał bardzo dużą popularność, powinien być jednym z pierwszych modeli dla których powinna być dostępna aktualizacja, a na razie wygląda to tak, że będzie jednym z ostatnich. Coś ogólnie chyba od samego początku Redmi 4A ma "pecha" do MIUI9 ;).

Edited by electro69
  • Haha 1
Posted (edited)

@up

Mnie jako "zwykłego" użytkownika interesuje tylko stabilna wersja MIUI9 ;), której nie ma i co gorsza nikt nie ma pojęcia kiedy w ogóle się pojawi, zresztą teoretycznie to już powinna być według wcześniejszych zapowiedzi ;). A co do global dev. to tutaj na forum było napisane, że ta wersja MIUI miała ostatnio opóźnienie w wydaniu kolejnej aktualizacji wynikające z jakiś "błędów krytycznych".

Edited by electro69
Posted

Czy myślicie, że taka obsługa gestów na ekranie jest realna do wprowadzenia w naszym modelu, czy tylko Xiaomi będzie ją wykorzystywać w swoich "bezramkowych" telefonach ? https://www.tabletowo.pl/2017/12/28/xiaomi-redmi-5-redmi-5-plus-mi-mix-mi-mix-2-gesty-iphone-x/

Ja byłbym bardzo za wprowadzeniem takiej opcji zwłaszcza, że te niepodświetlane przyciski w nocy potrafią trochę "zdenerwować", jak trzeba po dwa razy trafiać w nie ;). Wiem, że jest ta opcja wirtualnych przycisków w ustawieniach telefonu, ale ona akurat jest mało praktyczna, ponieważ żeby wcisnąć np. "wstecz", to najpierw trzeba wywołać to "kółko" z przyciskami i dopiero wtedy wcisnąć.