Jump to content

Redmi 4A - pytania ogólne - wątek zbiorczy

Strawqens

Recommended Posts

56 minut temu, omaa kaan napisał:

Wchodzisz przez "Security" (znowu, nie wiem,  jak po polsku) czyli ta zielona tarcza, którą widzisz po ściągnięciu górnej belki - są tam te wszystkie apki związane z bezpieczeństwem oraz narzędzia, a wśród nich te zadania.

To "Security" to  (patrząc na ikonę) -> Panel Sterowania i tam faktycznie jest coś takiego jak Zautomatyzowane zadania.

Jak w to wejdę to są do ustawienia tylko dwa zadania/ustawienia ( można włączyć/wyłączyć - on/off):

1. Od 00:00 do 7:00 Włącz tryb samolotowy.

2. Gdy poziom baterii osiągnie 20% Włącz Tryb cichy, Edytuj jasność ekranu, Wyłącz GPS, Synchr, Bluetooth

Obydwa ustawienia miałem (i mam) cały czas wyłączone i jakoś mi to w niczym nie przeszkadzało. Także jak tego zabraknie, żadnej straty nie będzie, jak dla mnie.

Edited by And.N

2 minutes ago, And.N said:

To "Security to  (patrząc na ikonę) -> Panel Sterowania i tam faktycznie jest coś takiego jak Zautomatyzowane zadania.

Jak w to wejdę to są do ustawienia tylko dwa zadania/ustawienia ( można włączyć/wyłączyć - on/off):

1. Od 00:00 do 7:00 Włącz tryb samolotowy.

2. Gdy poziom baterii osiągnie 20% Włącz Tryb cichy, Edytuj jasność ekranu, Wyłącz GPS, Synchr, Bluetooth

Obydwa ustawienia miałem (i mam) cały czas wyłączone i jakoś mi to w niczym nie przeszkadzało. Także jak tego zabraknie, żadnej straty nie będzie, jak dla mnie.

No klikasz ten wielki plus, co tam jest w rogu i definiujesz sobie własne zadania wg tych 2 skrinów, które wrzuciłem w pierwszym poście : )

Zadajesz np. określone godziny wł./wył. i dodajesz zadania, które wtedy mają być wykonywane np. od 23.30 do 5.30 - mam jasność na min., tryb cichy, synchronizację wył. i tryb samolotowy itd., bo chcę mieć spokój w nocy, ale wifi mam włączone, bo lubię coś sprawdzić w necie już w łóżku. Do tego możesz ustawić, żeby tą operację powtarzało w dni robocze, a weekend ustawić sobie inny układ. Możliwości wiele.

• Like 1

6 minut temu, omaa kaan napisał:

No klikasz ten wielki plus, co tam jest w rogu i definiujesz sobie własne zadania wg tych 2 skrinów, które wrzuciłem w pierwszym poście : )

Dzięki za te informacje. Nigdy głębiej w te opcje nie wchodziłem, nie klikałem w ten plus w rogu - dopiero wówczas te opcje jak na Twoim drugim screenie mi się pojawiły. Bedę musiał się kiedyś temu przyjrzeć dokładniej:-).  Tak nawiasem mówiąc, jakby mi tego zabrakło nawet bym o tym nie wiedział.

Ucieszyłem się, że telefon ma wbudowaną pamięć 32 GB  i nie będę musiał korzystać z karty microsd, ale teraz uświadomiłem sobie ;), co w sytuacji, gdy będę musiał przywrócić telefon do ustawień fabrycznych. Jeśli w pamięci wewnętrznej będzie np. 5 GB danych (filmy, muzyka, zdjęcia, kontakty, aplikacje itd.) to jak zrobić kopię zapasową tych wszystkich danych, żeby później można było je przywrócić.

Proszę o jakąś nieskomplikowaną metodę :), która nie wymaga roota, itd. Może jest jakieś oprogramowanie do zainstalowania na komputerze, które po podłączeniu telefonu do PC, robi całą kopię zapasową. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Edited by electro69

6 minut temu, electro69 napisał:

... Może jest jakieś oprogramowanie do zainstalowania na komputerze, które po podłączeniu telefonu do PC, robi całą kopię zapasową. ...

Również byłbym tym zainteresowany, choć bardzo wątpię w taką możliwość (z tym telefonem) ...

Edited by And.N

15 minut temu, electro69 napisał:

Ucieszyłem się, że telefon ma wbudowaną pamięć 32 GB  i nie będę musiał korzystać z karty microsd, ale teraz uświadomiłem sobie ;), co w sytuacji, gdy będę musiał przywrócić telefon do ustawień fabrycznych. Jeśli w pamięci wewnętrznej będzie np. 5 GB danych (filmy, muzyka, zdjęcia, kontakty, aplikacje itd.) to jak zrobić kopię zapasową tych wszystkich danych, żeby później można było je przywrócić.

Proszę o jakąś nieskomplikowaną metodę :), która nie wymaga roota, itd. Może jest jakieś oprogramowanie do zainstalowania na komputerze, które po podłączeniu telefonu do PC, robi całą kopię zapasową. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

TWRP zainstaluj (instaluje się to pierwszy raz z poziomu kompa przez kabel USB). Poczytaj o tym, jest pełno informacji w sieci. Uruchamiając potem telefon w trybie recovery (można wciskając razem odpowiednie przyciski, albo w menu tam gdzie jest aktualizacja oprogramowania, jest "uruchom w recovery") uruchamia ci się  TWRP i tam możesz sobie zrobić backup. Backup zapisuje ci się normalnie do katalogu na telefonie. Potem możesz go sobie skopiować na komputer. Niewymagany jest root.

TWRP instaluje się na osobnej specjalnej partycji recovery  i nie rusza to żadnych systemowych plików na innych partycjach - szansa spieprzenia czegoś prawie zerowa.

Edited by wanarek

@up

Dla mnie ta metoda to tzw. "czarna magia" ;) i nie na moje nerwy, ale dziękuję za propozycję. Chodzi mi o dokładnie taką aplikację jak firmowa Xiaomi: http://pcsuite.mi.com/. Czy ktoś z niej korzystał ?, bo z tego co pisze to umożliwia wykonanie kopii zapasowej (tylko teraz pytanie czy rzeczywiście wszystko zapisuje co jest w pamięci telefonu, czy tylko wybrane elementy). Czy sama aplikacja nie sprawia problemów i czy muszę założyć konto na Xiaomi, żeby móc z niej korzystać..

Edited by electro69

11 minut temu, electro69 napisał:

Dla mnie ta metoda to tzw. "czarna magia" ;) i nie na moje nerwy, ale dziękuję za propozycję. Chodzi mi o dokładnie taką aplikację jak firmowa Xiaomi: http://pcsuite.mi.com/. Czy ktoś z niej korzystał ?, bo z tego co pisze to umożliwia wykonanie kopii zapasowej (tylko teraz pytanie czy rzeczywiście wszystko zapisuje co jest w pamięci telefonu, czy tylko wybrane elementy). Czy sama aplikacja nie sprawia problemów i czy muszę założyć konto na Xiaomi, żeby móc z niej korzystać..

Problemy to są aby PC w ogóle wykrył telefon (debugowanie USB konieczne w Win7), a z aplikacją jeszcze większe...

17 minut temu, electro69 napisał:

@up

Dla mnie ta metoda to tzw. "czarna magia" ;) i nie na moje nerwy, ale dziękuję za propozycję. Chodzi mi o dokładnie taką aplikację jak firmowa Xiaomi: http://pcsuite.mi.com/. Czy ktoś z niej korzystał ?, bo z tego co pisze to umożliwia wykonanie kopii zapasowej (tylko teraz pytanie czy rzeczywiście wszystko zapisuje co jest w pamięci telefonu, czy tylko wybrane elementy). Czy sama aplikacja nie sprawia problemów.

Przecież dokumenty, muzykę i inne pierdoły to po prostu możesz sobie skopiować na komputer po usb czy tam wifi. Wystarczy raz na jakiś czas to sobie powtórzyć.

Kopię aplikacji i ustawień zrób korzystając z wbudowanego w MIUI narzędzia do Backupu i też przekopiuj ten backup na kompa i tyle. Narzędzie jest w ustawieniach telefonu pod SYSTEM I URZADZENIE ...Dodatkowe ustawienia > Kopia i kasowanie danych.

Edited by wanarek

4 minuty temu, Orjon napisał:

Ta aplikacja nie działa z wszystkimi telefonami wyprodukowanymi od 2016 roku (z Androidem 6 i wyższym), nie użyjesz jej..

tapnięte z Redmi 4a

Nie wierzę w to co czytam :). Producent ma gdzieś posiadaczy telefonów. Jaki jest powód, że nie można korzystać z tej aplikacji :). Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Czyli nie ma żadnej innej aplikacji tego typu na PC, która zrobi kopię zapasową ?. Masakra jakaś.

3 minuty temu, electro69 napisał:

Nie wierzę w to co czytam :). Producent ma gdzieś posiadaczy telefonów. Jaki jest powód, że nie można korzystać z tej aplikacji :). Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Czyli nie ma żadnej innej aplikacji tego typu na PC, która zrobi kopię zapasową ?. Masakra jakaś.

Producent proponuje do zrobienia kopii użycie swojej Chmury MiCloud. 5GB masz za darmo i taki backup bardzo dobrze działa.

Edited by wanarek

4 minuty temu, wanarek napisał:

Przecież dokumenty, muzykę i inne pierdoły to po prostu możesz sobie skopiować na komputer po usb czy tam wifi. Wystarczy raz na jakiś czas to sobie powtórzyć.

Kopię aplikacji i ustawień zrób korzystając z wbudowanego w MIUI narzędzia do Backupu i też przekopiuj ten backup na kompa i tyle. Narzędzie jest w ustawieniach telefonu pod SYSTEM I URZADZENIE ...Dodatkowe ustawienia > Kopia i kasowanie danych.

To jest jakieś rozwiązanie tematu, może nie idealne ale jest. Dziękuję. Ostatnie pytanie :). Jeśli zrobię ten backup, to gdzie mam szukać folderu z tym backupem, żeby go skopiować na komputer i później gdzie mam skopiować z powrotem ten folder, żeby telefon mógł go ponownie "odczytać" i wgrać te wszystkie ustawienia ?

3 minuty temu, electro69 napisał:

To jest jakieś rozwiązanie tematu, może nie idealne ale jest. Dziękuję. Ostatnie pytanie :). Jeśli zrobię ten backup, to gdzie mam szukać folderu z tym backupem, żeby go skopiować na komputer i później gdzie mam skopiować z powrotem ten folder, żeby telefon mógł go ponownie "odczytać" i wgrać te wszystkie ustawienia ?

Pod katalogiem MIUI / backup. Najlepiej przekopiuj sobie cały katalog MIUI bo tam będą też np. ściągnięte tematy i tego typu rzeczy. Potem wystarczy to przekopiować w drugą stronę i bakup będzie widoczny.

Edited by wanarek
  • Like 1

14 minut temu, electro69 napisał:

Dla mnie to też było sporym zaskoczeniem (po przesiadce z zwykłego telefonu Sony Hazel J20), jak i to, że nagrywane video jest praktycznie bez dźwięku, ale idziemy z postępem ;-)

Edited by And.N

1 minutę temu, wanarek napisał:

Wideo jest z dźwiękiem ale tylko jak ty gadasz przy kręceniu. Ciebie słychać , he, he

Dokładnie:-) i to jeszcze trzeba gadać blisko mikrofonu, najlepiej tak jak przy rozmowie telefonicznej.

49 minut temu, electro69 napisał:

Czy ktoś próbował ładować baterię mocniejszą ładowarką, niż ta z zestawu ? np. 1,5 A lub 2 A.

W teori nic się nie stanie można ładować spokojnie bo z tego co wyczytałem każde urządzenie ma układ nadzoru ładowania. W praktyce może on nie zadziałać i szlak Ci trafi telefon. Najlepiej stosować oryginalną bo ładuje szybko i bezpiecznie.

@up

Ładuje "szybko" ? :). Telefon mam nowy i jeszcze go nawet nie ładowałem, ale z doświadczenia wiem, że "szybko" to będzie pewnie z 3 godziny :). Mój Samsung J5 (2015) ma baterię 2600 mah i ładowarkę 1A. Czas ładowania od 20 % do 100 % z reguły wynosi ok. 2 godz. 45 minut. Szybko to by było jakby czas wynosił nie dłużej jak 2 godziny.

Edited by electro69

20 minut temu, vvvzc napisał:

W teori nic się nie stanie można ładować spokojnie bo z tego co wyczytałem każde urządzenie ma układ nadzoru ładowania.

Telefon nie pobierze więcej prądu, niż może wpakować w baterię. Redmi 4A nie pobiera z ładowarki więcej niż 1A, a był podłączany pod różne, łącznie z taką, która ma QC 2.0 9V i 2A. To działa na takiej samej zasadzie jak instalacja elektryczna w domu. Jak masz zabezpieczenie 10A, to tyle możesz pobrać i więcej nie da rady, ale poniżej tego możesz podłączyć dowolne urządzenie, obojętnie czy będzie pobierało 1A, czy też 5A. Tak samo jest w przypadku ładowarek. Podepnij ładowarkę 5V 1A pod jakiś stary telefon, a on i tak będzie się ładował prądem max 0,5A. Tak to już działa :)

8 minut temu, electro69 napisał:

@up

Ładuje "szybko" ? :). Telefon mam nowy i jeszcze go nawet nie ładowałem, ale z doświadczenia wiem, że "szybko" to będzie pewnie z 3 godziny :). Mój Samsung J5 (2015) ma baterię 2600 mah i ładowarkę 1A. Czas ładowania od 20 % do 100 % z reguły wynosi ok. 2 godz. 45 minut. Szybko to by było jakby czas wynosił nie dłużej jak 2 godziny.

Niestety mamy takie a nie inne baterię w telefonach. Jeśli chcesz by "szybko" ładował telefon to zainwestuj w coś co jest wyposażone w szybkie ładowanie i dostanisz szybką ładowarkę od producenta. Jednak podobno żywotność baterii przy tym spada. Dlatego dopóki nie wymyślą innych baterii musimy się męczyć z tą przestarzałą technologią 

• Like 1

No właśnie, zastanawiałem się jak często w świecie MIUI zdarza się, aby china i global bazowały na innej wersji Androida, no i ile taki stan rzeczy może trwać. Myślałem, że może nowe china wyjdzie już na 7.1.2, a tu d*pa :( No i jeszcze global wstrzymał aktualizacje dla m.in. Redmi 4A.

2 godziny temu, omaa kaan napisał:

W jakim sensie wstrzymał aktualizacje? Przecież lecą. Już za chwilę miui 8 na Nougacie; już jest w wersji beta.

http://en.miui.com/thread-1169172-1-1.html

Note: Update for Mi 5, Mi Max, Mi Max 2, Mi Max Prime, Redmi Note 4 Qualcomm/Redmi Note 4X, Mi Note 2, Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi 6, Redmi 4X, Mi MIX 2, Redmi 4A suspended. 

Coś, coś się popsuło i aktualizacji nie słuchać.

Się zaczyna robić niezły bałagan. Jest miui 8 z 6.0.1, jest miui 8 z 7.1, jest miui 9 z 7.1, zapowiadany (a może jest? bo się już zgubiłem) miui 9 z 6.0.1. I jeszcze warianty na chiny i świat.

Chłopaki się pogubią i będzie kicha. A mieli uprościć i ujednolicić...

• Like 1

Mam kolejne pytania ;) tym razem chodzi o diodę powiadomień. Podłączyłem telefon do ładowania i ona cały czas świeci. Z tego co pamiętam w ustawieniach było, że miała "pulsować". Czy po osiągnięciu 100 % dioda zmieni kolor na jakiś konkretny, bo akurat teraz jest chyba żółty ;), czy zgaśnie ?. Chodzi mi jeszcze o same ustawienia diody np. dla wiadomości. Nie widzę nigdzie opcji, że po otrzymaniu sms dioda będzie świecić się cały czas, czy może będzie świecić się i gasnąć w obrębie np. 1 minuty. Kompletnie nie ma żadnych ustawień dotyczących diody, albo ja jestem "ślepy" ;). Jeśli chodzi jeszcze o samą obudowę, to co za geniusz zaprojektował tak beznadziejnie ten głośnik do rozmów. Po jednym dniu już mam tam pełno paprochów. Nie można było dać osłony głośnika na równi z taflą szkła ekranu.

Ostatnie pytanie, czy może ktoś polecić jakieś sprawdzone szkło hartowane (np. z aukcji allegro). Kupiłem tanie szkło i oczywiście po naklejeniu okazało się, że ma jakieś wady fabryczne, bo w paru miejscach od wewnętrznej strony są takie jakby plamy "matowe" tak jakby ktoś tłustym palcem dotykał. Strasznie to denerwuje. Ja to mam zawsze pecha do takich rzeczy :D. 

Dziękuję za odpowiedzi.

9 minut temu, electro69 napisał:

Mam kolejne pytania ;) tym razem chodzi o diodę powiadomień. Podłączyłem telefon do ładowania i ona cały czas świeci. Z tego co pamiętam w ustawieniach było, że miała "pulsować". Czy po osiągnięciu 100 % dioda zmieni kolor na jakiś konkretny, bo akurat teraz jest chyba żółty ;), czy zgaśnie ?.

Zgaśnie.

9 minut temu, electro69 napisał:

Kompletnie nie ma żadnych ustawień dotyczących diody, albo ja jestem "ślepy" ;).

Ustawienia / Dodatkowe ustawienia / Dioda powiadomień

Edited by And.N

7 minutes ago, electro69 said:

Mam kolejne pytania ;) t

Szkło Nillkin mam. Łatwe w montażu, sprawdzone w boju. Bardzo jestem zadowolony.

http://allegro.pl/szklo-hartowane-nillkin-9h-0-3mm-xiaomi-redmi-4a-i6689127830.html?reco_id=b75975fc-d133-11e7-9c28-246e96849c38&ars_rule_id=201

Dioda przy ładowaniu świeci ciągle. Przy powiadomieniach pulsuje, jeśli ustawisz. Poniżej screen (oczywiście po angielsku). Znajdziesz to w ustawieniach. Apki zewnętrzne mogą mieć swoje ustawienia dodatkowo. Dla każdej aplikacji możesz w ustawieniach apki wyłączyć powiadamianie.

5a18488f91352_Screenshot_2017-11-24-17-21-20-055_com.android.settings2116.thumb.png.f8614e102496c8a0b1b48b65a0553989.png

@up

Tak myślałem, że chyba nie obejdzie się bez wydania "większej" sumy pieniędzy na to markowe szkło :). Tak to jest jak człowiek chce oszczędzić ;). Kiedyś kupiłem takie tanie szkło i było wszystko w porządku, jak widać to istna loteria. Czy ktoś z Was ściągał już kiedyś szkło z ekranu ?. Nie wiem czy wystarczy użyć paznokcia, czy trzeba będzie je podważyć np. nożem ?. W sumie trochę się boję używać takich narzędzi, bo tak naprawdę to chyba nie wiadomo oficjalnie jakie dokładnie szkło ma Redmi 4A na wyświetlaczu, a nie chce przy tej "operacji" go porysować :).

W tych ustawieniach diody już byłem i stąd moje właśnie pytanie, bo tam nic nie można ustawić oprócz koloru :). Czyli rozumiem, że po otrzymaniu sms dioda będzie pulsować, aż do przeczytania wiadomości. A tak jeszcze w ramach "ciekawostek", nie mam jeszcze karty sim w telefonie. Wyobraźmy sobie sytuację, że ktoś dzwoni (nie odbieram) i dostaje sms. Każda z tych aplikacji ma przypisany inny kolor, to co wtedy na przemian dioda świeci na biało i żółto ? :).