Jump to content

Recommended Posts

Posted
11 minut temu, Malpa73 napisał:

@Bartess
Może zamiast apki Facebooka, sprawdź zamiennik Friendly. Od roku używam, lekka i szybka aplikacja.

Nie chcę niczego instalować. To nie rozwiązuje problemu.

53 minuty temu, Redmi4A napisał:

Możliwe, że musisz dać dostęp aplikacji do pamięci telefonu. Pewnie nie ma aplikacja uprawnień i nie dodaje plików do wysyłania.

Kurcze.. Gdzie to ustawić? Nie umiem się dokopać.

Posted
6 godzin temu, Orjon napisał:

@Bartess Ustawienia -> Uprawnienia -> Menedżer uprawnień -> Pamięć -> Chrome zaznacz.

Dziękuję! Działa :-).

Yanosik - praca w tle.
Jak włączyć opcję, by po przełączeniu na inną aplikację w górnym rogu była widoczna ikonka Yanosika umożliwiająca szybki powrót do nawigacji?
Menu \ Aplikacja \ Pływająca ikona - jest włączona. Ustawienia w samej aplikacji mam identyczne jak na 2 innych urządzeniach, a ikonki brak.... Może znów jakieś ograniczenie aplikacji przez system?

Posted (edited)
10 godzin temu, Bartess napisał:

Dziękuję! Działa :-).

Yanosik - praca w tle.
Jak włączyć opcję, by po przełączeniu na inną aplikację w górnym rogu była widoczna ikonka Yanosika umożliwiająca szybki powrót do nawigacji?
Menu \ Aplikacja \ Pływająca ikona - jest włączona. Ustawienia w samej aplikacji mam identyczne jak na 2 innych urządzeniach, a ikonki brak.... Może znów jakieś ograniczenie aplikacji przez system?

Tak samo, dodać odpowiednie uprawnienia dla aplikacji, wtedy się ta pływająca ikona pojawi

Dnia 30.09.2017 o 02:36, Malpa73 napisał:

@ZielonyBuszmen Przecież już jest, tylko że beta ;/ Globala spodziewaj się pewnie do 2 miesięcy :)

A tą wersję beta wgrywa się przez twrp? (jest wgl wersja beta global?) Czy zwyczajnie mogę zainstalować na Globalu 8.5.5.0 przez aktualizacje na zablokowanym botloaderze a potem jak wyjdzie oficjalna wersja miui 9 to po prostu dostanę aktualizacje z wszystkimi poprawkami? :)

Edited by Fajama
Uzupełnienie tematu
Posted

dwa szybkie pytania

1. czy wam też nie działa aplikacja showmaxa? Jako abonent Playa mam roczny darmowy dostęp, jednak w sklepie Play nie widzę apki showmaxa, jak poszukam innym urządzeniem to jest - po zlinkowaniu na 4a dalej nie da się zainstalować, wyskakuje informacja ze wersja androida nie jest obsługiwana... to norma czy tylko u mnie?

2. od jakiegoś czasu każde robione zdjęcie nie zapisuje sie w galerii, nie zapisuje się google ani nawet na miui dysku czy też one drive. Robię i tyle je widzę...

(apka systemowa Aparat)

inne apki ze sklepu normalnie umieszczają zdjęcie w galerii

ktoś wie jak to naprawić?

Posted

@Fajama dziękuję. Działa :-).

Nie działa mi geotagowanie podczas focenia. GPS włączony (chociaż chyba nie powinno to mieć znaczenia), ustawienie aparatu odpowiednie włączone, a fotki w EXIFie bez koordynat... Co tym razem? ;-)

Posted
Dnia 2.10.2017 o 17:20, Orjon napisał:

@Bartess Ustawienia -> Uprawnienia -> Menedżer uprawnień -> Pamięć -> Chrome zaznacz.

Działo - 1 dzień!

Co jest grane? Nic nie zmieniłem, a dzisiaj mam to samo. Ustawione jest :(.

Posted
2 godziny temu, Bartess napisał:

Działo - 1 dzień!

Co jest grane? Nic nie zmieniłem, a dzisiaj mam to samo. Ustawione jest :(.

Odpal ta apke z którą masz problem,  potem kliknij lewy (pierwszy) przycisk funkcyjny ten co przełącza między aplikacjami,  następnie przytrzymaj na tej "twojej" aplikacji, pojawia się opcje i zjedz na sam dół, tam masz uprawnienia i czasami "inne uprawnienia" 

Posted

@Fajama Ale co to mu da? On wie, gdzie jest menu konfiguracji uprawnień i ustawił już dostęp Chrome do pamięci. Raz ustawione powinno zostać już na zawsze, o ile nie reinstalowaliśmy systemu. Co jeszcze miałby ustawić w tej konkretnej aplikacji?

Posted
3 godziny temu, Bartess napisał:

Działo - 1 dzień

A aplikację dokumenty masz włączoną? To się niestety samo wyłącza po każdym restarcie.

• Like 1
Posted (edited)
3 godziny temu, Orjon napisał:

Hmmm, a to dziwne...
Spróbuj ewentualnie wyczyścić dane apki Chrome ale nie mam pojęcia czy to coś da. Nie korzystam z Chrome, tylko Opery ;)

Nie pomogło.

Instalacja innego programu nie jest rozwiązaniem (tym bardziej, że nieskutecznym zarówno w Operze jak i Firefoxie).

Edited by Bartess
Posted

A tą wersję miui 9 beta wgrywa się przez twrp? (jest wgl wersja beta global?) Czy zwyczajnie mogę zainstalować na Globalu 8.5.5.0 przez aktualizacje na zablokowanym botloaderze a potem jak wyjdzie oficjalna wersja miui 9 to po prostu dostanę aktualizacje z wszystkimi poprawkami? :)

Posted

Xiaomi.eu z MIUI9 wgrywasz przez TWRP - i musisz mieć odblokowany bootloader. Nie możesz go wgrać na zablokowany bootloader, bo musisz mieć TWRP by działał.
Nie ma Global Beta z MIUI9, jest tylko China.

tapnięte z Redmi 4a

Posted
Dnia 3.10.2017 o 22:42, FromWP napisał:

A aplikację dokumenty masz włączoną? To się niestety samo wyłącza po każdym restarcie.

Nie wiem... Gdzie ta apka? Da się ustawić by uruchamiała się przy starcie? (jeśli tak, to jak?).

Telefon - mam w kontaktach np Pawła. klikam po cyferkach klawiatury 7 2 9 3 i pjawiają mi się wszystkie wpisy zaczynające się na pawe, ale po wbicu klawisza 5 znikają mi wszystkie podpowiedzi. Dlaczego nie wyszukuje po polskich znakach? Dotyczy to wszystkich wpisów z pl znakami. A znalezienie Łukasza, to już dramat.

Posted
19 minut temu, Bartess napisał:

Nie wiem... Gdzie ta apka?

Ustawienia, zainstalowane aplikacje, dokumenty włącz. Do restartu będą włączone. Co do szukania, to u mnie nie ma problemów, Łukasza wszystkie ł i nne polskie znaki również (inny tel i rom, ale Miui). Będąc w kontaktach, uruchom menu, organizuj kontakty, przebuduj słownik T9. Może pomoże.

Posted

Czy na Globalu jest taka opcja, żeby dźwięk przychodzącego SMS był powtarzany, np. co 5 minut, jeśli ktoś akurat nie usłyszy za pierwszym razem, że przyszedł SMS.

Posted
36 minut temu, Robinson napisał:

Czy na Globalu jest taka opcja, żeby dźwięk przychodzącego SMS był powtarzany, np. co 5 minut, jeśli ktoś akurat nie usłyszy za pierwszym razem, że przyszedł SMS.

Nie kojarzę - jedynie dioda. Choć o nieodebranym połączeniu cykliczny dźwięk jest.

Posted
Dnia 3.10.2017 o 11:24, okobar napisał:

dwa szybkie pytania

1. czy wam też nie działa aplikacja showmaxa? Jako abonent Playa mam roczny darmowy dostęp, jednak w sklepie Play nie widzę apki showmaxa, jak poszukam innym urządzeniem to jest - po zlinkowaniu na 4a dalej nie da się zainstalować, wyskakuje informacja ze wersja androida nie jest obsługiwana... to norma czy tylko u mnie?

2. od jakiegoś czasu każde robione zdjęcie nie zapisuje sie w galerii, nie zapisuje się google ani nawet na miui dysku czy też one drive. Robię i tyle je widzę...

(apka systemowa Aparat)

inne apki ze sklepu normalnie umieszczają zdjęcie w galerii

ktoś wie jak to naprawić?

ponawiam pytanie :P

Posted
Dnia 5.10.2017 o 11:51, FromWP napisał:

Ustawienia, zainstalowane aplikacje, dokumenty włącz. Do restartu będą włączone. Co do szukania, to u mnie nie ma problemów, Łukasza wszystkie ł i nne polskie znaki również (inny tel i rom, ale Miui). Będąc w kontaktach, uruchom menu, organizuj kontakty, przebuduj słownik T9. Może pomoże.

Gdzie dokładnie jest ta zmiana słownika, bo nie potrafię tego znaleźć :(.

Posted
4 minuty temu, Bartess napisał:

Gdzie dokładnie jest ta zmiana słownika, bo nie potrafię tego znaleźć :(.

To nie jest zmiana słownika, tylko naprawa słownika T9, co ma naprawić wyszukiwanie. Jest tam gdzie napisałem, czyli:

T9.thumb.jpg.9d36a459b2810196de50e7bc306bf13a.jpg

Posted

Czy też macie problem z wyświetlaniem motywów? Chodzi dokładnie o wybieranie numeru/kontakty.

Np po ustawieniu motywu, motyw zmienia się na klawiaturze numerycznej ale nie zastosowuje się juz na liście połączeń :/

• Like 1
Posted (edited)
18 godzin temu, FromWP napisał:

To nie jest zmiana słownika, tylko naprawa słownika T9, co ma naprawić wyszukiwanie. Jest tam gdzie napisałem, czyli:

Zrobione. „Łukasz” dalej nie włazi...

Edited by mrosi
po co przewalasz cały cytowany post, wraz z obrazkami...?
Posted
11 godzin temu, Bartess napisał:

Zrobione. „Łukasz” dalej nie włazi...

Teraz dopiero zrozumiałem, że szukasz w dialerze i używasz klawiatury numerycznej. To rzeczywiście nie obsługuje prawidłowo polskich znaków. Mi sie szybciej pisze normalną klawiaturą i tu znajduje kontakty bez problemu. 

Posted

A ja mam inne pytanie, bardzo mnie to ciekawi. Jak mam wbudowaną pamięć 16Gb, kupiłbym 16GB zewnętrznej (karta microSD), wkładam do telefonu. I gdybym chciał coś zainstalować jakąś aplikację, to czy zapytam mnie na którą kartę zainstalować ??. Jeżeli nie, to co trzeba w takim razie zrobić, aby szło instalować na  kartę pamięci micro ??.

Posted

Czy osoby, które mają Global, w ustawieniach aplikacji mogą wybrać SMS, żeby zmieniać opcje? U mnie nie ma. :( 

Wprawdzie mam włączony pulpit dla starszych osób, ale dostęp do aplikacji jest normalny, a tej aplikacji akurat nie ma. Na Redmi 3 z Xiaomi.eu ROM można zmieniać ustawienia SMS.

Posted

Zdaje się, że lewy przycisk mam podpięty pod coś innego. Spróbuję zmienić przypisanie lewego przycisku. Przypomni mi ktoś gdzie się to robi w menu i na co powinienem zmienić?

Posted
Dnia 10.10.2017 o 12:15, Fox460 napisał:

A ja mam inne pytanie, bardzo mnie to ciekawi. Jak mam wbudowaną pamięć 16Gb, kupiłbym 16GB zewnętrznej (karta microSD), wkładam do telefonu. I gdybym chciał coś zainstalować jakąś aplikację, to czy zapytam mnie na którą kartę zainstalować ??. Jeżeli nie, to co trzeba w takim razie zrobić, aby szło instalować na  kartę pamięci micro ??.

Nie opłaca się instalować aplikacji na karcie SD. Prędkość wbudowanej pamięci w Redmi 4A jest o wiele szybsza niż pamięć w karcie microSD

Posted
1 godzinę temu, ZielonyBuszmen napisał:

Nie opłaca się instalować aplikacji na karcie SD. Prędkość wbudowanej pamięci w Redmi 4A jest o wiele szybsza niż pamięć w karcie microSD

Wydrukować, powiesić na ścianie i czytać codziennie :)

• Like 1