Dyskusja ogólna
200 topics in this forum
-
- 4 followers
- 3.9k replies
- 280.3k views
Wątek zbiorczy, dotyczący najnowszego urządzenia Xiaomi. Poruszamy tylko ogólnikowe kwestie, które nie wymagają osobnego tematu.
Last reply by Radek86, -
- 4 replies
- 5.5k views
Standardowo odblokowanie telefonu wygląda w ten sposób, że trzeba nacisnąć przycisk zasilania, a następnie przesunąć palcem z dołu ekranu do góry. Czy można w jakiś sposób skrócić tą procedurę - aby nie trzeba było odblokowywać telefonu "ślizgiem palca w górę", tylko np. przyciskiem zasilania (kliknięcie blokuje ekran, kolejne kliknięcie go odblokowuje)?
Last reply by Rower górski, -
- 2 followers
- 7 replies
- 3.1k views
To już cztery lata, jak używam Mi 4c. Nie sądziłem, że tyle czas będę miał ten model w ciągłym użyciu. Jedyne, co wymieniłem, to baterię po trzech latach. No i ciągle brakuje mi w nim pamięci wewnętrznej. A tak nie mam mu nic do zarzucenia. Ale chyba czas na zmianę. Przymierzam się do Mi 9T, choć wolałbym coś o podobnych "bebechach", ale ekranie w okolicy 5 cali. Ktoś mnie przebije czasem użytkowania Mi 4c? ;-)
Last reply by Dario, -
- 14 replies
- 6.7k views
Chcę zakutalizować telefon Xiaomi MI4C do najlepiej xiaomi.eu_multi_MI4c_V9.2.2.0.NXKCNEK_v9-7.0 (xiaomi.eu) albo xiaomi.eu_multi_MI4c_8.2.1_v9-7.0 (miuipolska) Doszedłem do momentu w którym mam: TWRP 3.0.2 (ściągnąłem 3.1.1 twrp) ROM -> MI4c_6.12.22 z MIUIPolska Ściągnąłem -> xiaomi.eu_multi_MI4c_8.2.1_v9-7.0 Bootloader jest odblokowany Wyczytałem że z 6.12.22 można tylko zrobić upgrade ale za każdym razem jak próbuję kończy się to bootloop'em. Probowalem 1. Update TWRP do 3.1.1 Jak probuje wgrac TWRP 3.1.1 to przy resecie do TWRP ekran sie zacina na logo Xiaomi i tak wisi musze cofnac sie do TWRP 3.0.2 zeby udalo sie ponownie odpal…
Last reply by rafb, -
- 1 follower
- 31 replies
- 7.3k views
Witam, Muszę wymienić baterię w swoim Mi4c. Czy możecie polecić jakichś sprzedawców z Allegro albo Aliexpress gdzie mógłbym kupić oryginał za rozsądne pieniądze? Chyba, że są jakieś sprawdzone zamienniki to też byłbym wdzięczny za namiary skąd kupić. Z góry dzięki za pomoc!
Last reply by moogoom, -
- 1 follower
- 5 replies
- 1.2k views
Pacjent Mi4c, zainstalowany MIUI 7.5.4.0 MIUI7 Polska. Probowałem: - zainstalować aktualizację z poziomu telefonu (z netu/zip) - bez efektów, telefon się restartuje i tyle - wyczyścić do ustawień fabrycznych - bez efektów, telefon się restartuje i tyle. - zainstalować TWRP po wcześniejszym odblokowaniu telefonu - bez efektów (niby nie jest locked, niby recovery instaluje się po fastboocie, ale nie reaguje na volup+power) Chciałem spróbować wgrać ten soft XiaoMiFlashem: [ROM] MIUI 9 Multilanguage Stable ROM 9.5.2.0.NXKCNFA Fastboot/MiFlash - ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś, o dobrym sercu, podesłałby linka/wystawił plik - albo podzielił się …
Last reply by kael, -
- 2 followers
- 215 replies
- 26.9k views
Najnowszy obecnie dostępny stable dla Mi4c znajdziecie w poniższych linkach. Wszystkie poniższe drogi prowadzą do tej samej wersji oprogramowania - te same źródło / link! Wchodzimy na https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=36337 , wybieramy najwyższą z dostępnych wersji Miui, a następnie wersję dla naszego mi4c. Wchodzimy na https://miuipolska.pl/wersje-stabilne-miui-v7/, wybieramy najwyższą z dostępnych wersji Miui, a następnie wersję dla naszego mi4c. Wchodzimy na https://xiaomi.eu/community/, wybieramy ROMs DOWNLOAD, strona kieruje Nas na link do najnowszego dostępnego softu dev, następnie w głównym poście tematu znajdujemy linijkę opisaną jako D…
Last reply by slavkoTM, -
- 21 replies
- 8.5k views
Witam, Proszę o informację co tak dokładnie powoduje wipe w twrp i czym rózni się od resetu do ustawień fabrycznych w ustawieniach? Od jakiś dwóch aktualizacji wstecz mam problemy z zatrzymującymi się procesami, chcę wgrać czystą wersję systemu. Czy któryś z wymienionych wyżej sposobów powoduje reset wszystkich ustawień, całej pamięci do stanu jak po wyjęciu nowego egzemplarza z pudełka? W tej chwili korzystam z wersji 6.11.10 pobranej z działu pobierz MIUI. Jeśli wipe nie wraca całego systemu do stanu jak po zakupie w jaki sposób można postawić "czysty" system od nowa? Aha i jeszcze jedna sprawa czy full wipe powoduje usunięcie twrp?
Last reply by Sephriot, -
- 1 follower
- 151 replies
- 17.1k views
Hej, zaistalowałem nowy rom niestety zablokował bootloader, mi flash unlock nie rozpoznaje urządzenia - device not suported - metoda bez zgody fastboot oem unlock również nie działa bo to nie rom china dev, jak sobie poradziliście z odblokowaniem i instalacją nowego TWRP ?
Last reply by SLiM, -
- 5 replies
- 2.6k views
Cześć, Ostatnio trochę bawiłem się swoim Mi4c i aktualizowałem go do różnych wersji. Na początku aktualizacja z 6.12.22 do najnowszej wersji 8.3.2 poskutkowała bootloopem. Zacząłem czytać poradniki i fora bo od czasu moich ostatnich zabaw we flashowanie Mi4c trochę jednak się pozmieniało Telefon odratowałem. Wgrałem sobie na chwilę China Global z dodanym językiem PL, potem China Dev. żeby odblokować BL ale były z tym problemy. W końcu postanowiłem, że zainstaluję 6.1.7 przez MiFlash, żeby mieć odblokowany bootloader. I tutaj zaczyna się ciekawe historia. Zainstalowałem TWRP w wersji 3.1.1 i takie otrzymałem wyniki: Aktualizacja 6.1.7 -> 7.2.9 - wszystko dzia…
Last reply by SLiM, -
- 1 reply
- 1.5k views
Witam, orientuje się ktoś co to za aplikacja "Matcli"? Od kilku dni wyskakuje mi takie info z play protect: Wyłączyć szkodliwą aplikację? Matcli Ta aplikacja pozwala hakerom przejąć kontrolę nad urządzeniem i uzyskać nieautoryzowany dostęp do twoich danych. Nadmieniam, że nic nowego nie instalowałem nawet andka mam starego 5.1.1
Last reply by totz95, -
- 1 reply
- 876 views
Moje młode mamie chciało fona uaktualnić i na wersję 6x z odblokowanym bootloaderem zapodało xiaomi.eu_multi_MI4c_V9.5.2.0.NXKCNFA_v9-7.0 Rezultat wiadomy. Działa tylko vol- i power, wchodzi w EDL ale windows x64 daje komunikat, że nie rozpoznał urządzenia. Próbowałem kilka wersji sterowników QD loader. Męczę się z tym już kilka godzin i utknąłem. Jak go podnieść? Pozdrawiam, Michał
Last reply by sp5it, -
- 2 followers
- 478 replies
- 48.7k views
Jak długo wytrzymuje wam bateria w waszych Mi4c? Na moim w antutu w benchmarku baterii na podświetlaniu auto jest 11k punktów, a na maksymalnym 6.5k.
Last reply by bartekzx, -
- 7 replies
- 1.9k views
Czy ktoś próbował na Mi4C cofnąć się z Miui8 do Miui7, lub ewentualnie wie jak się za to zabrać żeby nie uwalić sobie telefonu?.
Last reply by mops, -
- 2 followers
- 97 replies
- 20.6k views
Jako że jestem początkującym użytkownikiem tego telefonu to takie nieco śmieszne pytanie. Kupiłem z wgranym MIUI 8 w wersji 6.7.28 i chcę aktualizować do nowszej wersji czy wystarczy przez aplikację Aktualizuj oraz czy mam odblokowany bootloader skoro ktoś wcześniej wgrał miui polska?
Last reply by galakty, -
- 12 replies
- 1.8k views
Wybaczcie, ale te wszystkie mega- i gigaherce to jest dla mnie czarna magia. Krótko mówiąc: ponieważ to całe zniesienie roamingu w UE to w przypadku transmisji danych jedna wielka kpina, to wyszło mi, że taniej mi będzie kupić lokalną kartę sim z netem. Zwłaszcza, że jeden slot w telefonie i tak mam wolny. I teraz pytanie: czy przy takich warunkach technicznych Mi4c będzie działał? 2G is on 900 and 1800 MHz, 3G is on 2100 MHz /Telekom/ and on 900 and 2100 MHz /Vodafone and Telenor/ All three carriers are offering 4G/LTE services since 2015: Telekom is on 800, 1800 and 2600 MHz, Telenor is on 800 and 1800 MHz and Vodafone is on 800 MHz. LTE-A avalaible at Telek…
Last reply by piotredy, -
- 1 follower
- 12 replies
- 2.4k views
Cześć. Mam problem z instalacją xposed na Mi4c wersja 2/16. System oczywiście najnowszy miui polska + supersu. Przy instalacji xposed przez aplikację w wersji 3.1 czy przez paczkę zip przez twrp mam taki komunikat jak na zdjęciu. ponowne instalacje nic nie dają. Wiecie może co zrobić?
Last reply by SLiM, -
- 12 replies
- 10.8k views
Witam, chciałbym przekazać telefon bliskiej mi osobie, ale chciałbym aby otrzymała go sformatowany, czysty, sprowadzony do początkowych ustawień. Poza wymazaniem danych osobowych w ustawieniach nie znalazłem takiej opcji. Próbowałem to zrobić za pomocą TWRP, ale nie mogę uruchomić tej opcji. Dodam, że mam zablokowanego bootloadera - sprawdzałem przez fastboota. Czy blokada bootloadera powoduje, że nie działa TWRP? Czy jest prosty sposób aby przysłowiowy format zrobić na tym ROMie, który posiadam. Czy w trybie fastboot jest np taka komenda? Z góry dziękuję za pomoc.
Last reply by kamillm, -
- 4 replies
- 1.3k views
Hej, mam ogromny problem z transferem plików, komputer wykrywa je, mam do nich dostęp ale jakakolwiek próba skopiowania ich kończy się zawieszonym okienkiem przesyłania. Uznałam że prześlę pliki na chmurę i je pobiorę, niestety chmura jest zapchana. Do pobrania jest około 1000 zdjęć strona midrive proponuje pobranie ich aplikacją której nie da się pobrać lub przez przeglądarkę... pojedyńczo po jednym zdjęciu co też trwa bardzo długo, Proszę o radę, może jest jakiś sprawny menadżer plików dla xiaomi no i co z chmurą ? Proszę o rady
Last reply by Pyrosh, -
- 1 follower
- 6 replies
- 1.1k views
witajcie czy ktos z was, kto uzywa miui.eu z androidem 6, moglby mi skopiowac: - caly folder /system/fonts - pliki fonts.xml oraz system_fonts.xml z folderu /system/etc/ niestety nie mam juz tego modelu wiec nie mam jak wyciagnac te pliki, a ze sciagnietego romu nie wiem jak. z gory dziekuje za pomoc
Last reply by ZduneX25, -
- 10 replies
- 2.8k views
Czy ktoś kupował już może ekran do mi4c?? mój niestety dzisiaj zakończył żywot mimo szkła na ekranie ale to była ekstremalna sytuacja(normalnie 1 na 1mln) W sklepie gdzie kupowałem tel jest wyświetlacz za 300zł, może ktoś wie gdzie kupić taniej?
Last reply by nemed, -
- 2 followers
- 89 replies
- 10.5k views
Zastanawiam się nad instalacją wersji stable 8.0.5.0 nie znalazłem jednoznacznych opinii o tym sofcie także prosiłbym użytkowników używających tego softu o jakieś opinie. Na razie na telefonie jest 7.5.2.0 który jest stabilny i bezproblemowy. Warto zrobić update z 7.5 do 8.0?
Last reply by kamillm, -
- 7 replies
- 1.5k views
Dziękuję za wszystkie wcześniejsze informacje (szczególnie od Zunio84), oto kolejny zestaw pytań. Udało mi się po wielu perypetiach odblokować bootloader - po otrzymaniu smsa od producenta trzeba po prostu poczekać z tydzień i Unlock tool dziala bez problemu weryfikacji telefonu przy 50% co jak wyczytałem jest częstym problemem. Jednakże do tego czasu zdolalem zrobić (być może nie potrzebnie)chyba wszystkie możliwe czary jakie są opisane na forach - zabawa z VPN, tańce deszczu, chowanie telefonu pod poduszkę na noc itd. oraz (!!!) instalacja MIUI w wersji China Dev zamiast gównoromu od dostawcy telefonu (o tym pisano na forach anglojęzycznych - że rzekomo nie da się…
Last reply by kamillm, -
- 8 replies
- 1.6k views
Witam, czy ktoś zna sprawdzony sposób powrotu z MIUI 7.4.27 dev na stable V8.2.1.0.LXKCNDL_v8-5.1 na Mi4c krok po kroku? Mam obecnie twrp 3.0.3. Z tego co wiem trzeba najpierw podegrać chińskim softem żeby stary bootloader wrócił. Jakim? Skąd go pobrać? Czy muszę zrobić to przez mi flash czy mogę przez twrp? Najpierw zmienić twrp na 3.0.2 czy najpierw podegrać soft i dopiero wgrać twrp? Czy ktoś jest w stanie pomoc? Niestety od wersji 7.4.6 system strasznie się wiesza i wydaje się nie stabilny, a w poprzednich nie chce mi się ciągle bawić w odinstalowywanie aktualizacji sklepu play.
Last reply by lukas2792, -
hej ma ktoś może instalkę mi pilota na mi4c? albo dajcie cynk jakich aplikacji używacie ?
Last reply by mrosi,