Jump to content

8.x.x xiaomi.eu stable - opinie

kamillm

Recommended Posts

Chciałbym zaaktaulizować mi4c do wersji 6.12.22 (bo dawno nie aktualizowałem i trzeba by było sprawdzić jak bedzie działać ) nigdy jeszcze nie aktualizowałem miui bo mam je od niedawna wgrany xiaomi.eu. Zrobić to przez aplikację aktualizację ? Czy przez twrp wgrać najnowszą wersję tylko nie wiem czego zrobić wipa by zachować dane takie jakie mam.

Warto by było zdefiniować słowo "wipe" ... Ustawienia fabryczne? Czyszczenie partycji system? Data? Pamięci wewnętrznej?

A tak w ogóle to nie warto - chyba, że sytuacja tego wymaga.

Edited by Antyhaker

Chciałbym zaaktaulizować mi4c do wersji 6.12.22 (bo dawno nie aktualizowałem i trzeba by było sprawdzić jak bedzie działać ) nigdy jeszcze nie aktualizowałem miui bo mam je od niedawna wgrany xiaomi.eu. Zrobić to przez aplikację aktualizację ? Czy przez twrp wgrać najnowszą wersję tylko nie wiem czego zrobić wipa by zachować dane takie jakie mam.

Warto by było zdefiniować słowo "wipe" ... Ustawienia fabryczne? Czyszczenie partycji system? Data? Pamięci wewnętrznej?

A tak w ogóle to nie warto - chyba, że sytuacja tego wymaga.
@janusz97s - jak chcesz, to możesz sobie wybrać wszystkie te opcje, o ktorych pisze@Antyhaker i zainstalować przez MiFlash (druga metoda z poradnika - https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/). Polecam 8.1.3 stable z xiaomi.eu - na razie działa bez zarzutów, bateria w normie.

Będziesz miał dziewiczy telefon dzięki metodzie "przewipe" Zrób sobie wcześniej backup apek na chmurę (a najlepiej Titanium Backup; zachowasz wtedy dane aplikacji).

PS. Jak nie znajdziesz odpowiedniego, chińskiego deva, to mogę wrzucić go gdzieś na dropsa i podlinkować.

ok to co polecasz? miflash, twrp i ponownie last dev? czy stable? Zależy mi na bezproblemowym działaniu telefonu. 

I żeby się upewnić, przez mi flash nie moge wgrać nowszego chińskiego deva niz 6.1.14? Oraz wgrywać go gdy telefon jest w edl czy bez tego? BT odblokowany już. 

11 godzin temu, Sephriot napisał:

Jak działa GPS na 8.1.3 stable?

zapewne tak samo jak i na 8.1.2 - fixa lapie momentalnie.

Na najnowszym dev moja nawigacja nie działała wcale...

Na dec z en.miui nie lapie Ci w ogole fixa? Sprawdzales po kupnie telefonu czy dzialal?

Zależy mi na bezproblemowym działaniu telefonu. 

Bezproblemowy mi4c to odblokowanie bootloadera => TWRP => wipe cache, davlink, data => xiaomi.eu (ja polecam stable 8.1.2 lub 8.1.3 => zaladowac system po wgraniu => powrot do TWRP => wipe cache, davlink, data, internal storage => reboot i cieszysz sie dzialajcym telefonem. Ja tak wgrywalem xioami.eu u siebie, zadnych zwiech nic sie nie dzieje, telefon dziala plynnie, jestem mega zadowolony.

• 5 months later...

Mój pierwszy post na forum, witam wszystkich i z góry przepraszam jeśli piszę w złym miejscu.

Przeglądnąłem tematy, ale gubię się w tych wersjach oprogramowania, ten wątek wydał mi się najbardziej odpowiedni:

Mam 2 telefony mi4c, oba z wersją oprogramowania: MIUI Global 8.1 /Stabilna 8.1.3.0.0(LXKCNDI), wersja android: 5.1.1 LMY47V - czy to dobry/nowy ROM, czy też można/warto zmienić go na coś innego? Pytam ponieważ w jednym z nich od początku błędy wywalała aplikacja sms (po 3 przywróceniu do fabrycznych ustawień przestała, ale losowo błąd pojawia się w ustawieniach, "aplikacja przestała działać"), a w drugim nie ma możliwości zmiany motywu i po przywróceniu do fabrycznych ustawień błąd dalej występuje. 

Nie za bardzo wiem co z tym zrobić, czy na podstawie wersji można powiedzieć, czy mam zablokowane bootloadery?

Edit:

U żony w mi4c kupionym jakieś 2 miesiące temu mam Miui 8.2 BY XIAOMI.EU 6.12.1 i tu nie ma żadnych problemów, właśnie po kontakcie z tym telefonem zdecydowałem się na 2 kolejne. Mogę na tych z globalem zainstalować .eu, czy to ma sens?

Edited by jelenn

2 godziny temu, jelenn napisał:

Mam 2 telefony mi4c, oba z wersją oprogramowania: MIUI Global 8.1 /Stabilna 8.1.3.0.0(LXKCNDI)

Nie ma czegoś takiego jak soft global stable dla mi4c - zmień ten soft na xiaomi.eu i to rozwiąże wszystkie Twoje problemy, masz syfmiui na telefonie.

3 godziny temu, jelenn napisał:

U żony w mi4c kupionym jakieś 2 miesiące temu mam Miui 8.2 BY XIAOMI.EU 6.12.1 i tu nie ma żadnych problemów, właśnie po kontakcie z tym telefonem zdecydowałem się na 2 kolejne. Mogę na tych z globalem zainstalować .eu, czy to ma sens?

Jak kolega wyżej napisał ten model oficjalny rom ma tylko china nie ma wersji global. Jak najszybciej pozbądź się tego syfu i wgraj xiaomi.eu. Jak będziesz mieć problem pisz do mnie na PW chętnie pomogę ;) 

• mrosi changed the title to 8.x.x xiaomi.eu stable - opinie
18 godzin temu, jelenn napisał:

No jak nie ma, jak mam tak napisane na ekranie, przecież sam tego nie wymyśliłem :P

Ty nie wymyśliłeś, ale wymyślił to jakiś mądry chińczyk, żeby zrobić Cie w balona i żeby 90% rzeczy na telefonie Ci nie działało :D

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...