Dyskusja ogólna
73 topics in this forum
-
- 5 followers
- 165 replies
- 63.2k views
Cześć! Zakładam że nie wszyscy mają w zwyczaju czytanie zagranicznych for, dlatego też pomyślałem że warto wspomnieć o sprawie również u nas. Przechodząc do tematu - Xiaomi wprowadziło w nowszych buildach MIUI aktualizację pewnej funkcjonalności zwaną anti rollbackiem. Sprowadza się do tego, że uniemożliwiają cofnięcie się na starszą wersje MIUI, próby wykonania takiej operacji powodują UCEGLENIE - nie mówię tutaj o soft bricku, tylko zamianie telefonu w bardzo drogi i efektowny przycisk do papieru. Teraz konkrety - Antirollback w wersji v3 (tej bezpiecznej) posiadają wszystkie romy starsze niż 8.7.6 / 9.5.19. Można na nich bezpiecznie robić wszystko to, co …
Last reply by Kacper Skrzypek, -
- 1 follower
- 1 reply
- 414 views
Mam jakieś durze pliki co to jest Zostawiłem jeden do pokazania Potrafi być ich nawet 20 Dziękuję
Last reply by bolerro, -
- 0 replies
- 1.7k views
Witam, Posiadam dwa telefony Xiaomi redmi note 5 pro. Jeden w wersji 4/64 drugi 3/32. 4/64 otrzymał już jakiś czas temu update do miui 12 a na 3/32 do dziś się nie pojawił. Czy można jakoś wymusić update na 3/32? Próbowałem manualnie sprawdzić w telefonie czy są jakieś updejty ale pokazuje mi się że noc nie ma.
Last reply by Pagfym, -
- 1 follower
- 23 replies
- 35.6k views
Witam być może już taki temat powstał. Więc z góry przepraszam. Ale mam pytanie do użytkowników: macie nie raz , że się wam aplikacje w tle samoistnie zamykają ? Nie mowie o kłódce bo wiem o tym i wtedy się nie zamknie dana aplikacja jak probowalem ale chodzi o sam fakt, że majac duża ilość ramu raczej niektóre aplikacje powinny bez tego działac, a nie działają nie raz się zaraz zamykają po zminimalizowaniu jest to trochę irytujące. A niektóre działa, pamięci ram zawsze jeszcze jest dość sporo. Macie jakieś sprawdzone sposoby by w miui zniwelować chociaż trochę ten problem?
Last reply by Kacper Skrzypek, -
- 7 followers
- 141 replies
- 24.7k views
Witam W dniu dzisiejszym Xiaomi wydało oficjalną aktualizację do Androida Pie dla telefonu Xiaomi Redmi Note 5 w wersji Global. Nowa wersja systemu to MIUI V10.3.1.0.PEIMIXM i jest już rozsyłana OTA. Jeśli kogoś telefon nie widzi jeszcze najnowszej aktualizacji, to niżej wrzucam linki do pobrania softu i ręcznej aktualizacji oprogramowania przez aktualizator systemowy. Pełny ROM 1.6 GB do aktualizacji z dowolnej wersji MIUI: https://bigota.d.miui.com/V10.3.1.0.PEIMIXM/miui_HMNote5Global_V10.3.1.0.PEIMIXM_d4d2c9f2aa_9.0.zip
Last reply by Aarczi, -
- 1 follower
- 47 replies
- 8.4k views
Jak w temacie. W ustawieniach połączeń nie mogę znaleść pozycji VoLTE a w specyfikacji fona jakoś nie mogę się tego doczytać... Jedyne co mam to aktywowanie połączeń VoLTE dla sim 2 ale ja mam w telefonie tylko jedną kartę sim w slocie 1. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Last reply by luckd, -
- 1 follower
- 6 replies
- 1.7k views
Witam, Skąd wziąć ROM global dev do Redmi Note 5? Nie spodziewałem się, że zniknęły stąd: https://c.mi.com//miuidownload/detail?device=1700342 Czemu szukam akurat global dev? To proste - ROM tej właśnie linii jest zainstalowany w telefonie osoby, której chcę pomóc z aktualizacją (bo ma tam 9.6.27, czyli prawie sprzed roku). Próba wgrania najnowszego Stable wymaga wipe, a chodzi o to, aby wipe uniknąć. ROM-ow china dev też tam (https://c.mi.com//miuidownload/detail?device=1700342) nie widzę, a na pewno wciąż wychodzą, skoro jest MIUI Polska 20.5.28 do tego telefonu. Kiedyś wszystko było w jednym miejscu, teraz zaczęli robić schody i ukyrwać ROM-y? …
Last reply by Adam Błażejewski, -
- 2 followers
- 13 replies
- 5.6k views
Hej Którą wersję gcam'a byście polecili? Próbowałem kilku i zawsze fc przy starcie aplikacji aparatu.
Last reply by piter1114, -
- 0 replies
- 922 views
Witam wszystkich Mam taki problem Wgrałem na Redmi Note 5 Pro mojej dziewczyny rom xiaomi eu i wszystko ok. Chciałem zaktualizować i niby pobierało i aktualizowało ale d*pa wersja ciągle taka sama i wywalało jakiś błąd. Zlałem sprawę i było ok z 2 lata a ja kupiłem jej inny tel a ten chce sprzedać Wylogowałem się z konta google i xiaomi. zgrałem wcześniej wszystko i robię factory, wszystko przeszło ok tylko że od tego czasu tel wisi na logo Mi i tyle nie idzie dalej MiFlash 2018.5.28.0 wykrywa telefon ale za bardzo nie wiem co mam zrobić dalej EDIT: Wszedłem w tryb EDL i niby coś wgrywa ale zaraz wyskakuje okienko żeby się zalogować na konto Xiaomi Loguje …
Last reply by SanSalwero, -
- 6 followers
- 590 replies
- 39.8k views
Część, planuje przesiadkę z Note 4 Global na Note 5 i mam parę pytań. 1. Czy dioda powiadomień w note 5 jest różnokolorowa czy tylko biała? 2. Czy w miui stable obecnie można korzystać normalnie z gestów zamiast przycisków nawigacyjnych? I czy w przyszłym MIUI 10 też będzie to obsługiwane? 3. Czy Note 5 z Proline to ta sama wersja która jest dostępna w oficjalnej polskiej dystrybucji np. x-kom? Linki: Proline: https://proline.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-5-black-64gb-dual-sim-lte-polska-dystrybucja-p1231840 X-kom: https://www.x-kom.pl/p/429745-smartfon-telefon-xiaomi-redmi-note-5-4-64gb-black.html Dzięki za pomoc Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalk…
Last reply by ziutek11113, -
- 2 replies
- 760 views
Witam chciałbym się zapytać czy da radę zmienić te przyciski na te które były na miui 9 czy na początku miui 11 te mnie trochę irytują a widziałem że wiara ma te stare w niektórych modelach. Z góry dziękuję pozdrawiam. http://u01.appmifile.com/images/2019/10/07/a25458f4-7f19-411c-b99f-1979b07f5a74.png (A mam takie jak w linku) Ps a chodzi mi o takie
Last reply by Sebson12, -
- 0 replies
- 1.9k views
Witam! Jak każdy pewnie zdołał zauważyć xiaomi skutecznie blokuje możliwość instalowania innych motywów niż dedykowane. Jedyną metodą jest zmiana regionu na np.INDIE, mamy wtedy do wyboru sporo lepszych lub gorszych motywów. Inaczej wygląda sytuacja z live wallpapers na ekranie blokady, gdzie xiaomi jeszcze bardziej uniemożliwia instalację takich tapet z np.aplikacji zewnętrznych, ale znalazłem jeden sposób Jako,że mamy Święta Bożego Narodzenia podaje przykład na TEJ apce, zresztą jednej z najlepszych w tym temacie.Więc do dzieła ! 1.Zmieniamy region na Indie 2.Aplikacja motywy 3.Ikona tapety (druga od lewej na dolnej belce) i wybieramy live wallpapers …
- 0 replies
- 526 views
Witam! Moj telefon podaje zla informacje w jakiej jestem sieci. Np bedac w roamingu za granica pisze ze jestem w sieci A2 mimo iz napewno jestem po za granica polska, a co gorsza w chwili obecnej nawet nie jestem w sieci a2 tylko w PLAY. Jak mu odswiezyc pamiec ? Nazwa karty wyglada tak:
Last reply by korbielow, -
- 1 follower
- 14 replies
- 4.2k views
Aktualnie używam xiaomi.eu 9.3.28 i chciałbym przykładowo wrócić do globala 10.2.2.0 za pomocą mi flash, czy to jest możliwe i bezpieczne?
- 2 replies
- 934 views
Witam, generalnie instrukcja mówi, że telefon obsługuje karty do 128gb, niemniej trafiłem kiedyś na info, że urządzenia mogą widzieć karty większe, niż wskazywałaby na to specyfikacja o ile nie ma blokady systemowej https://superuser.com/questions/892401/if-a-device-specifies-that-it-can-support-sd-cards-up-to-64gb-would-larger-size https://www.sdcard.org/developers/overview/capacity/ Chciałbym kupić kartę 256-512gb, ale w ciemno kupować nie będę, a nie bardzo mam jak przetestować, bo żadnej takiej karty obecnie nie posiadam. Tak więc jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie, to proszę się nimi podzielić. Z góry dziękuję. EDIT: Ewentualnie …
Last reply by RadolSzczecin, -
- 25 replies
- 5.9k views
Cześć wszystkim, Zakupiłem Redmi Note 5 Global z X-Kom, zrobiłem update do najnowszej wersji oficjalnej, pozniej do najnowszej bety. (tej z wczoraj) Zarówno w poprzednim jak i obecnym sofcie nie działa agregacja pasm (LTE+, LTE-A). Dzwoniłem przed zakupem do Xkomu to potwierdzili, ze ten model obsługuje LTE 12 czyli agregacje 4 pasm. Co zrobić, żeby to działało? Czy na wersji EU to działa? Albo na Lineage OS? Niestety nie mogę tego sam obecnie wypróbować, ponieważ przy próbie odblokowania bootloadera każą mi czekać 720h... Pozdrawiam serdecznie
Last reply by Novikos, -
- 1 follower
- 11 replies
- 1.7k views
Witam! Wszystko zrobiłem wg poradnika. Czekalem cierpliwie 360 godzin az odblokuje bootloader. Dziś probowałem to zrobić. Włączyłem telefon przeszedłem do fastboot i dostałem komunikat ze mam znowu czekac na pozwolenie tym razem 720 godzin !!! Nie rozumiem dlaczego. 15 dni temu wszystko zrobiłem co trzeba bylo. Dziś załączyłem telefon włożyłem sim przeszedłem do fastboot i czemu to sie nie udało ? Czy miałem znowu przed tym w opcjach programistycznych ustawic na nowo Zdjęcie Blokady OEM‚ i ‚Debugowanie USB i ‚Stan Odblokowania Mi ? 15 dni temu już to robiłem...
Last reply by kastalaw, -
- 53 replies
- 9k views
Witam, Chciałbym aby w tym temacie dzielić się swoimi wynikami pracy na baterii. Wiele osób jest ciekawych jak wypadnie ten procesor na tle dobrze znanego Snapdragon 625.
Last reply by luckd, -
- 0 replies
- 576 views
Czytam i dalej nie jestem pewny. Czy note 5 obsługuje bluetooth smart ? Chcę kupić czujnik Misuro B+,który obsługuje ant+ (tu pewność że nie zadziała) i bluetooth smart,czy to zadziała na piątce ?
Last reply by raideri, -
- 1 reply
- 732 views
Witam, od wczoraj jestem posiadaczką Xiaomi Mi 9T. Przesiadłam się z Huaweia P8 (2015), więc różnica spora. Mam problem z aplikacjami w tle, a z racji tego, że nie korzystałam wcześniej z tak nowego telefonu, nie potrafię sobie z tym poradzić. Na P8 w menedżerze telefonu mogłam ustawić, że gdy zamknę aplikacje na liście ostatnio uruchamianych to są zamykane całkiem, żadnego działania w tle pod warunkiem, że nie ustawię ich jako chronionych. Na 9T mimo zamknięcia aplikacji na liście dostaje pierdylion powiadomień z każdej z nich i dalej działają w tle póki nie wymuszę zatrzymania w ustawieniach. Nie wiem czy tak powinno być i czy da się jakoś temu "wygodniej" zar…
Last reply by raideri, -
- 2 replies
- 699 views
Cześć Chcę, aby po wyłączeniu wifi urządzenie nie korzystało (nie szukało) wifi. Na razie mam tak, że mimo wyłączenia pokazuje mi, że jest aktywne. Nie znajduję tej funkcji. Jak to zmienić?
Last reply by Igorius, -
- 1 reply
- 874 views
Chciałbym wyłączyć autoryzację wzorem/blokowanie ekranu na jakiś czas np. na 2 -3 godziny. Czy jest to możliwe? Mam ostatni soft xiaomi.eu. Potrzebuję to do zdalnego pilota łączącego się przez bluetooth-z migawką aparatu. Jeśli aparat włączony, naciskam pilotem przycisk i robi zdjęcie. Jak ekran się wygasi naciskam przycisk pilota i zamiast zdjecia pojawia się zablokowany pulpit (ekran blokady) - nie robi zdjęcia bo nie może się dostać do aparatu. Usunięcie wzoru hasła ekranu kasuje również odblokowanie twarzą i odciski palca i nie chciałbym za każdym razem tego usuwać i na nowo ustawiać. Czy macie jakiś pomysł?
Last reply by zagrobelny, -
- 1 reply
- 1.1k views
Czy model RN5 posiada wygaszacz ekranu, albo podobną funkcję? w poprzednim telefonie miałem taką opcję w panelu zegara,gdzie można było uaktywnić tę opcję, a działała ona tak,że co jakiś czas na wygaszonym ekranie pojawiał się zegar.Spotkał się ktoś z taką opcją?
Last reply by Igorius, -
- 1 reply
- 674 views
Witam, nie pamiętam po której aktualizacji ale zniknęła mi ikona słuchawki w aplikacji sms po kliknięciu której można było od razu wykonać połączenie z nadawca smsa. Jest to jakaś zmiana na stałe czy bug, ewentualnie czy da się tą funkcję jakoś przywrócić?? Aktualnie mam zainstalowana najnowsza aktualizacje z dnia dzisiejszego. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Last reply by Antyhaker, -
- 0 replies
- 518 views
Czy wiecie jak na stałe wyłaczyc ciagle pojawiajace sie powiadomienia o roomingu, ze apliakcja żada....wejde w ustawienia, wyłacze suwakiem rooming,a po jakims czasie komunikat pojawia sie ponownie
Last reply by Anulka0207,