Jump to content

Amazfit BIP, oraz MiFit modyfikacje

tomurbanowicz

Recommended Posts

Dnia 10.04.2018 o 12:17, FromWP napisał:

Wygląda na to że w najnowszej becie MiFita 3.3.4.9 naprawili znikającą pogodę i FW jest już 0.1.1.25.

Niestety u mnie w tej becie nadal znika. Może "trzyma" trochę lepiej ale znika...

10 minut temu, artkon napisał:

Niestety u mnie w tej becie nadal znika. Może "trzyma" trochę lepiej ale znika...

Tak, też raz wczoraj zauważyłem brak temperatury, ale trwało to chwilę. Na poprzednich pogoda znikała nagminnie.

12 godzin temu, FromWP napisał:

Tak, też raz wczoraj zauważyłem brak temperatury, ale trwało to chwilę. Na poprzednich pogoda znikała nagminnie.

Wydaje mi się, że nie jest to problem samej aplikacji, ale serwera pogodowego. Testowałem na starszych wersjach MiFit i było to samo... Kiedyś było OK, a od pewnego czasu kaszana...

Np. w GadgetBridge nie ma tego problemu - bieżąca pogoda ani razu mi nie zniknęła.

Edited by tomurbanowicz

1 godzinę temu, tomurbanowicz napisał:

Wydaje mi się, że nie jest to problem samej aplikacji, ale serwera pogodowego.

Niestety tak może być, a dzisiaj temperatura zniknęła na dobre. W telefonie też systemowa pokazuje że dane niedostępne. Ogólnie z pogodą w Miui (czyli od Xiaomi) od pewnego czasu są problemy bo coś zmieniają i kombinują z serwerami. Tylko w telefonie z reguły pokazuje stare, nieaktualne dane, a w Bip-ie w miejscu bieżącej temperatury nie pokazuje nic.

Jakoś tak średnio dostrzegam problem pogody. Wystarczy chyba tarcza z zakresem temperatur max / min. Jednak rozumiem, że są osoby dla których jest to problem. Ja mam temperaturę na ekranie blokady telefonu. Wciskam przycisk i patrzę na widżet :)

Jednak samo urządzenie rządzi się jakimiś swoimi prawami. Oprogramowania nie zmieniałam od powstania wersji Mod 3.2.9 + PL 1.0.86. Ze względu na siedzący tryb pracy zależało mi na funkcji powiadamiania o braku aktywności. Od samego początku mi to nie działało. Nagle ni z tego ni z owego od poniedziałku co godzinę wibruje i pokazuje komunikat wstań i rusz się.

Nie zmieniałem ustawień ani w zegarku ani w telefonie.

Czy istnieje możliwość wgrania polskich fontów do BIPa bez zmiany oprogramowania?

Angielska wersja oprogramowania mi odpowiada, ale brakuje mi w powiadomieniach polskich znaków.
Czytałem opis z pierwszej strony. Mam zainstalowany apke AmazFit Nofity, która też ma opcje zmiany oprogramowania (nie wymaga odinstalowania MiFita). Czy za jego pomocą można wgrać tylko polskie fonty? Na razie podmieniałem sobie tylko face tarcz. To działa bezproblemowo.

Czy istnieje możliwość wgrania polskich fontów do BIPa bez zmiany oprogramowania?
Angielska wersja oprogramowania mi odpowiada, ale brakuje mi w powiadomieniach polskich znaków.
Czytałem opis z pierwszej strony. Mam zainstalowany apke AmazFit Nofity, która też ma opcje zmiany oprogramowania (nie wymaga odinstalowania MiFita). Czy za jego pomocą można wgrać tylko polskie fonty? Na razie podmieniałem sobie tylko face tarcz. To działa bezproblemowo.

Tak bez problemu można Ja mam oryginalny s/w i wrzuciłem przez GB

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 godziny temu, tomurbanowicz napisał:

Nie musisz rozparowywać. Ja po prostu MiFit "zamrażam" w systemie.

Hej,
Czy GB obsłuży powiadomienia z innych aplikacji niż podstawowe (sms, połączenia)? Nie mogę sam podłączyć się BIPem do GB bo wyskakuje jakiś błąd a ta wiedza byłaby przydatna :)

1 godzinę temu, tomurbanowicz napisał:

Oczywiście, że tak.

Dziękuje za szybką odpowiedź, jedno pytanko. Doczytałem, że potrzeba Weather Notification doinstalować - na Androidzie 8.0 wygląda to jakby cofnąć się do średniowiecza. Nie ma innego sposobu/opcji ?

1 godzinę temu, Ky0sHiR0 napisał:

Dziękuje za szybką odpowiedź, jedno pytanko. Doczytałem, że potrzeba Weather Notification doinstalować - na Androidzie 8.0 wygląda to jakby cofnąć się do średniowiecza. Nie ma innego sposobu/opcji ?

Jest inna - mieć system LineageOS. Wtedy nie potrzebujesz tego dodatku.

Ja testuję odzwyczajenie się od pogody w zegarku i używam tarczy nr 3 z sekundnikiem. Jest OK :) Pogodę mam w wygaszaczu w telefonie.

Pogoda z GB oparta jest na openweathermap API i średnio się u mnie sprawdza. Najlepiej sprawdza się u mnie Yahoo, z tym, że w oficjalnej aplikacji, bo przez API w NF jest kaszanka - pisałem do autora programu, że są ogromne rozbieżności między oficjalną apką pogodową Yahoo, a tą w NF z API - odpisał coś wymijająco...

Edited by tomurbanowicz

Witam wszystkich,

Posiadam Amazfit BIP już od jakiegoś czasu i mam jeden problem, mianowicie brak powiadomień. Powiadomienia działały na początku po czym przestały, postanowiłem zrobić reset opaski i aplikacji. Podziałało, przez jakiś czas był spokój, jednak teraz znowu mam brak powiadomień. Używam aplikacji MiFit pobranej ze sklepu google, powiadomienia są włączone, dodatkowo zainstalowałem Notify and Fitnes do zmieny tarcz zegarka oraz Alert Bridge. We wszystkich aplikacjach ustawienia dotyczące powiadomień są włączone. Myślałem, że to wina kilku aplikacji, więc je wyłączyłem ale nadal nic. Wersja oprogramowania w opasce to V0.1.1.14. Czy ktoś może mi coś doradzić, zależało by mi na powiadomieniach o połączeniach najlepiej z informacją kto dzwoni oraz na powiadomieniach do komunikatorów i poczty.

@przemm87 dziwna sprawa w sumie, ja używam MiFit, w którym mam wyłączone powiadomienia i Notify, w którym mam włączone i poustawiane, które powiadomienia i jak mają być. Zostaw włączone tylko w jednej aplikacji. Restart telefonu, restart zegarka. najlepiej pokaż screeny z ustawień powiadomień. A, dałeś uprawnienia aplikacjom ( dostęp do kontaktów, dostęp do powiadomień) i wyłączyłeś optymalizację baterii dla nich?

Czy jest jakiś sposób na ściemnienie minimalnego podświetlenia? W ustawieniach zegarka ustawiłem najmniej ale i tak w nocy jest to straszna latarnia i daje po gałach gdy chce sprawdzić godzinę. Jakiś firmware? Na razie mam fabryczny V0.1.1.14

Witam. Od wczoraj użytkuje BIPa. Wgrałem najnowszy FW oznaczony jako PL, ale nie mam naszych "ogonków". Coś muszę dodatkowo dograć? Znalazłem post@januszwajs, ale nie znalazłem w pierwszym poście instrukcji wgrania tego pliku "chili...".

Z góry dzięki za pomoca940eea4b4095a10c52f67cde43ada52.jpg

Dnia 22.09.2017 o 08:31, tomurbanowicz napisał:

I gotowe :) Wrzucamy nasze fonty znanym nam dobrze programikiem GadgetBridge.

Wrzucasz plik Mili_chaohu.ft za pomocą Gadgetbridge, tak jak instaluje się soft.

5ad0403759198_AmazfitBIPorazMiFitmodyfikacjeZegarekAmazfitForumMIUIPolskaplMIUIXiaomiporadnikiiaktualnoci.thumb.png.25d9117efeeae35cc50c7fcdde3b8d69.png
5ad040bd852a9_AmazfitBIPorazMiFitmodyfikacjeZegarekAmazfitForumMIUIPolskaplMIUIXiaomiporadnikiiaktualnoci.thumb.png.d1aeb4f6bb56ec2f2f2371785685e3f0.png
Ok, czyli wgrać tylko przez GB, tak samo jak wygrywałem res i fw z polskim językiem?

Przyznam szczerze, że szukałem jakiejś skomplikowanej procedury i wkurzalem się, że nie mogę znaleźć. A że telefon to prezent dla żony - bałem się uceglić ;-)

Dziękuje bardzo

3 godziny temu, Looshyo napisał:

Help.. zegarek po rozłączeniu z mifit zgasł i została na nim tarcza, bez podświetlenia i nie reaguje.. ktoś miał juz taki przypadek ? widzi go parowanie GB, ale nie da sie połączyć

wepnij do ładowania i zobaczy czy przełączy w tryb ładowania.

Cześć.
Super. Czekam niecierpliwie bo mnie też do szału doprowadza znikająca temperatura...
A przy okazji może komuś się przyda i przypadnie do gustu...
ArtKon1.bin
ArtKon1.gif.3435cc7b36cd4fb71b704b149b960aab.gif
Ktoś wie co oznaczają kolory napisu MI (czerwony/niebieski)? U mnie jest tylko niebieski. No i ten zielony pasek na dole, o czym informuje? U mnie się nie wyświetla.

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, nemo15 napisał:

Ktoś wie co oznaczają kolory napisu MI (czerwony/niebieski)? U mnie jest tylko niebieski. No i ten zielony pasek na dole, o czym informuje? U mnie się nie wyświetla.

DND i Air Polution.

X.

Edited by Xanth

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...