kierownikPL Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 (edited) kwestia ogniwa , albo wytrzyma i skraca zywotnosc zmniejszajac pojemnośc, albo zwyczajnie padnie . Kwestia sztuki . Napis o maksymalnym napieciu ladowania na baterii od samego producenta coś znaczy . fizyki nie przeskoczysz na tej przestarzałej technologii jaką są baterie w smartfonach . Na przykładzie S6 szybkie ładowanie ładuje do połowy napieciem 9v po 60% spada do 5v i ładuje wolniej ochładzajac ogniwo , ale najwazniejsze jest te pierwsze 50% ładowania kiedy ogniwo i płyta główna dostaje porządnego kopa ... reszte już znacie . Zmiana tematu . Jak to jest z odblokowaniem bootloadera zachowuje sie gwarancje tzn można przywrócic fabryczny recovery itd czy jest to nieodwracalne ? Edited April 22, 2016 by kierownikPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 To zależy od tego gdzie kupiłeś i jakie warunki gwarancji zaakceptowałeś! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Co za bzdury z tym ładowaniem 9v i 12v! przecież telefon ma przetwornice i sam zmniejsza napięcie ładowania do tych około 5v! QC ma za zadanie ograniczyć natężenie na stykach, a telefon obniża później napięcie i zwiększa natężenie, ehhh elektryk się znalazł Wysłane z mojego Mi-4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 kierownikPL robi "przeszło 17 lat w przedziale od 1v do 15 kilovoltów " to chyba wie o czym pisze! Przepraszam, ale czasami nie mogę się powstrzymać jak czytam tego typu argumentacje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 (edited) Jak robi 17lat to powinien wiedzieć, że nie ma możliwości ładowania jednej celi li-ion czy li-po napięciem 9v czy 12v Edited April 22, 2016 by Winiu89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toldii Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 (edited) Ludzie to sobie utrudniają życie, opracowali technologie na pewno ją przetestował ale Janusz wie lepiej i bedzie kombinować. Jakby te baterie miały tak masowo padać to firma poszła by z torbami. Edited April 22, 2016 by toldii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Dobra. Raz będę ładować QC 3.0 a raz zwykłą... ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zniwiarz Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Ja ostatni raz tak swoją drogą wymienialem baterie w Siemens SL45i... Więc nawet jak się zepsuje to raczej nie będzie już moje zmartwienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtbn Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 (edited) Heh gość chyba po prostu nie miał się już zupełnie komu pochwalić że pracuje przy elektryce... "jakość danego egzemplarza baterii" - taa, bo jedną baterie składa chińczyk 11-letni, a inną 6-letni, możliwe że ten 6-letni poskłada ją gorzej. Chyba ktoś tu nie słyszał o kontrolach jakości, powtarzalności produkcji. Pozatym co, w jednej baterii jest gorsza "chemia" niż w innej"? Czy może termistor do mierzenia temperatury baterii jest jakiś gorszy w jednej niż w drugiej? Albo chip od quickcharge jest inny? Pozatym baterie ładuje się prądem, a nie napięciem... 1 godzinę temu, Eragon napisał: Dobra. Raz będę ładować QC 3.0 a raz zwykłą... ;D Tak nie rób to to by było tak jakbyś ładował QC1.5, to wtedy i tak psujesz baterie! Edited April 22, 2016 by wtbn Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierownikPL Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Cwaniaczki prosze rozebrac telefon i zmierzyc napiecie przy stykach baterii . Mierzyłem napiecie przy stykach baterii S6 . Proponuje zmierzyć , bateria dostaje takie napiecie 12v impulsami jakie daje ładowarka a wszystko to by w maksymalnym stopniu energii w jednostce czasu podawać energii nie powodując nieodwracalnych uszkodzeń w samym ogniwie , ale niestety w taki sposób skraca się żywotnosc baterii . Nie jednemu ona padła lub straciła znaczną część swojej pojemności . Zależy od samej baterii . Jedni zauwazą bo zuzycie nastąpi zbyt znaczne, a inni nie zauważą spadku 20 % pojemności i beda pisac ze pieprze . Cóż takie zycie . Żeby było ciekawiej mam znajomego w serwisie Samsunga i niestety wymian baterii mają dość sporo . Wymieniają jeśli zużycie spada ponizej 80 % fabrycznej pojemności lub jeśli są problemy ze stabilnoscią . Mądrale ile wam spada podczas całej nocy bateria Mi5 w trybie 4G z wyłaczonymi danymi mobilnymi ? Chciałbym porównać ze swoim Mi5 ? U mnie spadek jest dosć znaczny bo po 9 godzinach spadło 4 % podczas gdy w S6 nie spadło ani procenta . Zasięg w Mi5 jest lepszy niż S6 więc wina lezy po stronie softu . Inne bajery powyłączane w Mi5 . Ciekaw jestem jak jest u was . Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Co prawda używam na razie Redmi 3, ale jak wyłączę dane mobilne to telefon loguje się do 3G/2G bo niby po co ma się logować do LTE, skoro przy połączeniu i tak musi przejść do 3G/2G (Voice over LTE tel ma, ale operatorzy na razie nie) Co do problemów z ładowaniem baterii to już pisałem, że w Samsungach do dosyć częsta przypadłość i może to jest powodem zabijania baterii! Nie wiem czy zauważyłeś że obecnie wszystkie ładowarki do telefonów są impulsowe, transformatorowych już dawno się nie robi! Mierzyłeś max napięcie w szczycie impulsu? Jeżeli tak to chyba oscyloskopem? Jeżeli w Samsungu S6 nawet w trybie czuwania nie spadło ci po 9 godzinach ani procenta, to tylko znaczy, że wskaźnik baterii działa wadliwie albo jest po prostu nieliniowy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierownikPL Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 (edited) Jest liniowy gdyz juz po wybudzeniu ekranu po pierwszych 4 minutach spadło do 99% itd. Identycznie gdy naładowałem baterie i odrazu zaczałem uzywac telefonu a wtedy do 99% zaczelo spadac po 8minutach . Najnowsza rewizja plyty glownej i bardzo dobre ogniwo trafilo mi sie do S6 . Znajomy ma identyczna rewizje plyty glownej identyczny system mozna powiedziec klon mojego i osiagow takich jak moj nie jest w stanie osiagnac - różnica to godziny swiecenia ekranu SOT - dużo . Widac iz w Mi5 tryb standby bierze znacznie wiecej energii w porownaniu do S6 czy Note 4 exynos . To chyba wina systemu Miui . Co do łądowarek to oczywiste iz impulsowe są od wielu lat, jednak teraz roznica polega na ponad dwukrotnym wyzszym napieciu ładowania . Pamietam iz kiedys majac Note 3 postawilem rom z Miui i rzeczywiscie drenaz baterii byl znacznie wiekszy . Moze custom romy z poprawionym kernelem w romach od Mui polska lub innych z xda developers są lepsze . Edited April 23, 2016 by kierownikPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pytka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 13 godzin temu, ryhit napisał: Warto wymienić iphone 6 na ten telefon? warto miałem przez ostatni miesiac Iphone 6 Samsunga S6 S6 Edge plus i najlepiej przypasował mi MI5 , wszystkie udogodnienia z jabłka tez są w Miui , ludzie którzy podniecaja się I6 nigdy nie uzywali Miui Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Kurcze, jakie epopeje o baterii. Pewnie za 6 miesięcy będzie można tą baterię kupić za jakie 15$ a Mi 5 to nie najnowszy Samsung i rozbiera się bez problemu. Nie wiem po co rezygnować z udogodnień dla zaoszczędzenia (teoretycznego) kilku $. Miałem przez 2,5 roku Nexusa 4 i też wszyscy płakali że ładowanie indukcyjne niszczy baterię a ja ładując go w ten sposób przez 2 lata tych "zniszczeń" nie zauważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zniwiarz Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Jestem pewny, że w Samsungu po jakimś czasie telefon będzie sam się wyłączyal a po włączeniu będzie miał 10% miej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierownikPL Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 (edited) Martwi mnie najbardziej słaba wytrzymałośc Mi5 . Porażka zeby wciskajac mocniej palcem dotykac samego wyswietlacza. Ja córce telefonu nie dam do reki a Samsungiem robi co chce . Wygina sie to Mi5 jak plastikowe chinskie zabawki . Reszta w Mi5 jest ok ale ta wada z wytrzymaloscia ekranu ... Edited April 23, 2016 by kierownikPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zniwiarz Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 To jest troszkę tak, że jakby Apple tak zrobić i nazwał te funkcje jakimś bezszklowym ekranem to świat by się jaral... I mimo że byłby delikatniejszy niż pozostałe telefony to i tak wszystko byłoby ok. Czas pokaże jak wytrzymałe jest Mi5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Ale jak to "zeby wciskajac mocniej palcem dotykac samego wyswietlacza" chyba w tym modelu dotyk i LCD są ze sobą sklejone w jedną całość, GorillaGlas ci się pod palcem rozpływa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohyn Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 MIUI od Xiaomi.eu dostępne, można szaleć 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pytka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 21 minut temu, Bohyn napisał: MIUI od Xiaomi.eu dostępne, można szaleć Trzeba miec odblokowany bootloader ? i recovery ? czy jak to wygląda ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobson Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 7 minut temu, Pytka napisał: Trzeba miec odblokowany bootloader ? i recovery ? czy jak to wygląda ? https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pytka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Jeszcze pytanie czy cały proces wykonam na Vista 32Bit ? czy musi byc 64bit? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobson Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Wątpie aby to miało jakiś większy wpływ, tak czy inaczej kiedyś na moim dawnym LG, wgrywałem romy przed fastboot czy to na xp czy 7 zawsze działało, kluczowe były sterowniki do adb, fakt faktem wszystko 32 bit. A Miflash używałem na win7 32 bit dla mi2s i też działało, jak to wyląda z mi5 nie wiem nadal czekam na swój egzemplarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Witam, Moglibyście podpowiedzieć co dokładnie zrobić aby odblokować bootloader i wrzucić ten powyższy ROM? O co chodzi z tą zgodą itp? I teraz tak dla pewności. Gwarancja po uzyskaniu zgody i wrzuceniu MIUI Polska / Xiaomi.eu nie ulega żadnej zmianie? Telefon kupiony na IBG. Sorry za pytania, ale dopiero zaczynam przygodę z Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 @johnny1836 Jeśli nie wiesz o co chodzi z odblokowaniem BL... To nie wiem co Ty robiłeś na tym forum przez 3 miesiące Milion razy tłumaczone, milion poradników pozdrawiam. A gwarancja zostaje. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pytka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 kurna nie mogę odpalic aplikacji MiFlashUlock1.1.03 en na kompie mam zgode na odblokowanie ,sciągnąłem aplikację i nie mogę jej odpalic klikam na nia i nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 6 minut temu, Pytka napisał: kurna nie mogę odpalic aplikacji MiFlashUlock1.1.03 en na kompie mam zgode na odblokowanie ,sciągnąłem aplikację i nie mogę jej odpalic klikam na nia i nic Ściągnięte Miflash_tool_gemini.zip , próba odpalenia pliku .exe pod Vista 32bit no i... " Wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu windows.Sprawdź w informacjach dotyczących systemu na tym komputerze,jaka wersja programu jest potrzebna (x86 - 32bitowa czy x64 - 64 bitowa), a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania" Czyżby apka była tylko 64bit? @Acid ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pytka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 no własnie problem pewnie polega na tym że mam starą Vistę 32bit i lipa bede musiał dac tel znajomemu bo siebie niestety nic nie zrobie chyba muszę w koncu wymienic starego krokodyla Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny1836 Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 38 minut temu, Eragon napisał: @johnny1836 Jeśli nie wiesz o co chodzi z odblokowaniem BL... To nie wiem co Ty robiłeś na tym forum przez 3 miesiące Milion razy tłumaczone, milion poradników pozdrawiam. A gwarancja zostaje. Wiem że było Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to czy jest jakiś konkretny poradnik co i jak. Flashowanie nie jest mi obce po wielu latach spędzonych na Samsungach, ale wolałbym się na czysto podszkolić w przypadku Mi5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 1 godzinę temu, johnny1836 napisał: wolałbym się na czysto podszkolić w przypadku Mi5 To wystarczy, że przeczytasz to co jest w linku... Masz tam instrukcje do odblokowania itd. Rozumiem, że na początku nie wszystko jest jasne, ale serio wystarczy poświęcić 15 minut i ogarniesz sprawę. Jeżeli nie to może lepiej, abyś sam się za to nie brał. Zgodzę się, że forum jest trochę zaśmiecone, a funkcja szukaj kiepsko działa, ale śmiecąc je jeszcze bardziej sprawy nie poprawiasz. @Acid Odnośnie ROMu: changelogu nie widzę. Rozumiem, że na razie tylko język polski i Gapsy? A jakieś poprawki to w następnych aktualizacjach? Jest szansa na wypisanie wszystkich/głównych różnic w stosunku do China stable? Ehhh.. i tak chyba nie mam wyjścia i muszę zainstalować to i sprawdzić czy telefon w końcu zacznie działać porządnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierownikPL Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Ma ktoś do sprzedania konto xiaomi do odblokowania bootloadera ? Zapłacę . Wysłałem do xiaomi dziś prosbę o odblokowanie, ale nie lubie czekać a jak znam zycie to dostane odmowę , chyba ze odrazu wysłac prosbe do europejskiego xiaomi . Jak sadzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zniwiarz Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 To chyba chińskie Xiaomi musi Ci dać zgodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodzio3333 Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 No wreszcie coś się rusza, dobrze, że jest MIUI od Xiaomi.eu Mi od tego czekania na Mi5 PRO, chodzą po głowie inne opcje - najlepsza z nich to ZUK Z2 PRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zniwiarz Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Jest fajny Link to comment Share on other sites More sharing options...
kierownikPL Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Zniwiarz mysl logicznie. zgode dostajesz na konkretne konto niewazne jaki masz telefon . Sa osoby ktore wyslaly na kilka kont prosby i podostawali zgody z kodami . Wystarczy ze jedno konto udostepnisz , Ty za pomocą tego konta odblokujesz telefon i instalujesz system ze swoim kontem . Proste jak budowa cepa. Kwestia czasu az sie pojawia aukcje na allegro z kontem do odblokowania tak jak to sie robi z grami na steam za 2-5 złotych itp . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts