Jump to content

Recommended Posts

Posted

1. Nie, zresztą co to za pomysł tak kastrować smartphone..
2. Jeśli nie są to apki z witaminką to powinno je widzieć w gp.

Posted (edited)

1. mi telefon trzyma 2 dni ponad przy baterii w trybie programów w miui, 

2. mam dwie apki z witaminka i szukaja aktualizacji ale sa zablokowane i GP ich nie widzi

Pytanie

Czy żeby używać android pay trzeba nie rootować telefonu? ogólnie telefon odblokowany, wszystko wrzucam na niego przez twrp ale chce przetestować moblne płacenie telefonem i dlaczego nie ma skrótu nfc takiego jak do wifi w górnej rozwijanej belce?

Edited by xede
Posted
1 godzinę temu, xede napisał:

1. mi telefon trzyma 2 dni ponad przy baterii w trybie programów w miui, 

2. mam dwie apki z witaminka i szukaja aktualizacji ale sa zablokowane i GP ich nie widzi

Pytanie

Czy żeby używać android pay trzeba nie rootować telefonu? ogólnie telefon odblokowany, wszystko wrzucam na niego przez twrp ale chce przetestować moblne płacenie telefonem i dlaczego nie ma skrótu nfc takiego jak do wifi w górnej rozwijanej belce?

Żeby używać AP nie możesz mieć Roota. Płatności działają bez problemu na ostatnim Romie EU

Posted (edited)

ale to rozumiem, że w obecnej sytuacji mam zrootowany telefon?

próbowałem zapłacić dzisiaj i przy włączonym nfc wyświetlało mi że przyłożyć jedną kartę do terminala a miałem włączony nfc hce

sprawdziłem i według root checkera nie mam roota a jak trzeba ustawić ustawienia w nfc żeby dobrze działało??

Screenshot_2017-06-04-22-10-08-384_com.android.settings.png

Screenshot_2017-06-04-22-10-12-647_com.android.settings.png

Edited by xede
dodanie scr
Posted

@xede jeśli nie masz dostępu do root i masz poprawny test safetynet to Android Pay powinien działać bez problemu, moja rada z magisk dotyczy opcji z root ;) 

Posted (edited)

Dzięki za odpowiedź @grzegorz.lki @slimdick

Spoko, włączę NFC hce(przy tej opcji wskazywało mi przy terminalu, że mam więcej niż jedną kartę) ale saftynet daje taki rezultat

Screenshot_2017-06-05-08-51-22-867_org.freeandroidtools.root_checker.png

Edited by xede
Posted (edited)
Dnia 2.06.2017 o 15:08, AdamKli napisał:

Wgrywasz china dev przez miflash później twrp (najnowsze) i z poziomu twrp paczkę miuipolska. Cała filozofia.

Wgrałem 7.5.25 china dev, na to miui polska (ta sama wersja) i GPS nadal tragedia... Jak już udało się ustalić, gps.conf jest jakiś do bani:

Dnia 30.05.2017 o 21:29, Gravis napisał:

Mam najnowsze miui polska. W gps.conf było Asia.pool.ntp więc zmieniłem na pl. Po restarcie wszystko z pliku gps.conf wyparowało. Czy może ktoś podrzucić pełny plik z ustawieniami gps.conf?

Nie wiem czy nikt nie zagląda do tamtego wątku, czy nikt tu nie ma roota, ale prosilibyśmy o podrzucenie poprawnego GPS conf, może z wersji 7.5.18? A może wgrać miflashem china dev 7.5.18 i takie też miui polska, aby załatwić sprawę? Ktoś wie gdzie znajdę starsze china dev?

Edited by Segor
Posted

Z MI5 i GPS jest tak, że jak antena daje silny sygnał to nie trzeba niczego zmieniać, po prostu działa. Na sofcie 7.5.25 jest wszystko jak nalezy i GPS działa idealnie. 

• Like 1
Posted (edited)

wielkie dzięki

@grzegorz.lki @slimdick

powiem szczerze, ze wywalili magiska z play store bo nie widzę go w ogóle tam, tak samo linki które podaje na forum nie działają (xda z odwołaniem do playstore)

Edited by xede
Posted (edited)

@slimdick i tak zrobiłem, po czym po kliknięciu na nią ona przechodzi do google play i mówi, że nie mam jej w sklepie

znalazlem link (direct link) do magiska w tamtym temacie, i po przejściu instrukcji znikł root, rozumiem że to dobrze?

Edited by xede
Posted

A ja mam problem. Nijak nie mogę wkleić niczego do /system/app 

"Zadanie nie powiodło się"

Uprawnienia dla Es Explorer dla root przyznane. Magisk świeci na zielono tym razem.

Posted

[mention=15888]xede[/mention] w magisk jest magiskSU, wszystkie opcje masz w magisk manager, ustawiasz opcje hide i uprawnienia root też w ustawieniach są  

jak ustawisz prawidłowo to będzie tak

6ea7152657c2064a986a2ed83b7b2129.jpg

Posted
A ja mam problem. Nijak nie mogę wkleić niczego do /system/app 
"Zadanie nie powiodło się"
Uprawnienia dla Es Explorer dla root przyznane. Magisk świeci na zielono tym razem.

Tym właśnie różni się Magisk od SuperSu. Jest to tzw. 'systemless root', więc nie daje Ci on uprawnień dotyczących systemu, dlatego niczego nie wkleisz. Spróbuj przez TWRP.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Posted
2 minuty temu, Piano napisał:

więc nie daje Ci on uprawnień dotyczących systemu, dlatego niczego nie wkleisz.

Ale SuperSU to przecież przeżytek... Magisk najlepszy! Ciekawe jak mam wkleić poprawiony aparat do systemu? Oprócz ADB oczywiście. ;) 

• Like 1
Posted
6 minut temu, Piano napisał:

Tym właśnie różni się Magisk od SuperSu. Jest to tzw. 'systemless root', więc nie daje Ci on uprawnień dotyczących systemu, dlatego niczego nie wkleisz. Spróbuj przez TWRP.

Jak przez TWRP? 

Posted

Normalnie, w TWRP jest manager plików lub mozesz zrobić zipa i podmienić flashując. Obie metody są proste i szybkie. Tylko po co Wam magisk jak i tak nie ma root dla systemu? Dokładnie tak samo można wszystko podmieniać nie posiadając w ogóle root.

• Like 2
Posted (edited)

@galakty , na razie nie zmieniałem w ogóle niczego. Praca praca i jeszcze raz praca bo urlop się zbliża :) Jak podmienisz to podrzuć.

Edited by sp4ubw
Posted

Tylko gdzie znajde opis jak przygotowac daną paczkę? SuperSu było dla mnie o wiele lepsze - a tutaj co chwile jakieś kłopoty. Jak nie znika Magisk, to nie moge edytować systemu. Bez sensu.

Posted
3 minuty temu, sp4ubw napisał:

@galakty , na razie nie zmieniałem w ogóle niczego. Praca praca i jeszcze raz praca bo urlop się zbliża :) Jak podmienisz to podrzuć.

Chodziło mi o tego moda na Mi5S, myślałem że zmieniałeś. Ja próbowałem tylko na Mi4C, bo trzeba mieć pliki z danego systemu.

Posted

Aaaa, na mi5S tak ale w MI5 nic nie robiłem. Zrobiłem sobie tylko rozszerzony restart z PL i dodałem planowanie w SMS no i beauty mod do pogody w powiadomieniach z migloba i tyle. Z aparatem niczego nie robiłem. 

Posted (edited)

Niestety magisk gubi root ale ma to zostać poprawione w następnej wersji, ale raz zapłaciłem :)

Edited by xede
Posted

Witam, mam pytanie, ktoś siedzi na innym romie niż miui i wszystko działa z bocznymi przyciskami pod szkłem? Wcześniej, kiedy instalowałem cm, w lutym nie działały mi przyciski pod szkłem.. Naprawiono to?

Posted

Tak, zostało wydane źródło kernela. Przyciski powinny działać tak samo jak na miui.

• Like 1