Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ktos ma moze namiar na soft  Tajwan lub Indonezja HyperOS 2.0 dla Xiaomi 14 Ultra wersja OTA ?? Bo nie  wiem czy nie ma czy ja nie potrafie znaleźć. Na razie na odblokowanie bootloadera nie ma co liczyc a nagrywanie rozmow jednak często mi sie przydaje.

Posted (edited)
11 minut temu, kris68 napisał(a):

Ktos ma moze namiar na soft  Tajwan lub Indonezja HyperOS 2.0 dla Xiaomi 14 Ultra wersja OTA ?? Bo nie  wiem czy nie ma czy ja nie potrafie znaleźć. Na razie na odblokowanie bootloadera nie ma co liczyc a nagrywanie rozmow jednak często mi sie przydaje.

proszę uprzejmie 🙃

https://miuirom.org/phones/xiaomi-14-ultra

a ta apka do nagrywania się nie sprawdza? kiedyś coś pisałeś pamiętam że korzystasz ...

Edited by Master
Posted

A tak korzystam tyle, że często rozmawiam przez bluetooth, a  wtedy niestety nie nagrywa. I chyba przy głośnomowiącym też. A jak mam dłuższą rozmowę to nie chce mi się trzymać fona przy uchu. Ot takie wygodnictwo.  Master  a co do wersji HyperOS 2.0 w wersji OTA pod tym linkiem chyba nie widzę, trafiłem na to ale tam chyba jest fastboot i recovery. No chyba, ze ze zmeczenia już nie widzę. :) 

Posted

Powiedzcie mi jeszcze czy jeżeli wgram global to wszystko będzie w pełni spolszczone? Ogólnie widzę że powiadomienia na chińskim pomimo różnych ustawień też raz przychodzą a za innym razem przychodzą jeżeli wejdę w aplikacje 

Posted (edited)
46 minut temu, kris68 napisał(a):

A tak korzystam tyle, że często rozmawiam przez bluetooth, a  wtedy niestety nie nagrywa. I chyba przy głośnomowiącym też. A jak mam dłuższą rozmowę to nie chce mi się trzymać fona przy uchu. Ot takie wygodnictwo.  Master  a co do wersji HyperOS 2.0 w wersji OTA pod tym linkiem chyba nie widzę, trafiłem na to ale tam chyba jest fastboot i recovery. No chyba, ze ze zmeczenia już nie widzę. :) 

no tam patrzę że te ota to są mniejsze pliki ... nie całe romy ... to nie wiem czy da się to wykorzystać ... całe są tylko w wersjach fastboot lub recovery ... ciekawe czy dałoby się wrzucić to recovery ... tam chyba trzeba zmienić nazwę paczki - nie pamiętam na jaką - chyba update.zip - trza by w necie się upewnić ... i wrzucić ja na główną pamięć dyskowa a potem uruchomić fona kombinacja klawiszy - chyba wszystkie wciśnięte na raz jak pamiętam ... pisze z pamięci bo nigdy tym się nie bawiłem 🙃 trza by jakiego poradnika obadac ... a Ty leniwa bestia jesteś Krzysiek ... 🙃 ps. czy do trybu recovery musi być unlock zrobiony to nawet nie wiem ... do romu fastboot musi być bo go wrzucasz miflashem ... a tu prawdę mówiąc nie wiem / nie pamiętam ... stary już i łeb kiepsko pracuje ... a i sam nie korzystałem nigdy z tej funkcjonalności ...

tu można trochę obadac na forum ...

https://xdaforums.com/t/tut-flashing-official-recovery-rom-with-locked-bootloader-mi-assistant-whyred.3798165/

29 minut temu, dwolski121 napisał(a):

Powiedzcie mi jeszcze czy jeżeli wgram global to wszystko będzie w pełni spolszczone? Ogólnie widzę że powiadomienia na chińskim pomimo różnych ustawień też raz przychodzą a za innym razem przychodzą jeżeli wejdę w aplikacje 

globale mają wszystkie języki i powinno być ok ... tzn kwestia tłumaczeń jeszcze i czy coś nie jest pominięte ... nie oczekuj po globalu takiego profesjonalnego spolszczenia jakie jest w romie Xiaomi eu ... to robią pasjonaci a nie byle jak i przez byle kogo ... 🙃 w każdym razie ostatnio miałem okazję pobawić się trochę poco x6 z globalem i nie było wcale źle ... oczywiście tam nie wnikałem w szczegóły ale specjalnie jakoś też nie zauważyłem żeby coś było nie tak ... z powiadomieniami to jedyne co możesz zrobić to raz - nie wstrzymywać aktywności aplikacji - jest takie ustawienie ... dwa - przydzielic im autostart ... trzy - zablokować te apki w ramie żeby ich nie ubijalo ... też ewentualnie jeśli jest taka opcja to dać tryb pracy na baterii na bez ograniczeń ... i jak to nie pomoże to w sumie nie wiem co jeszcze może pomóc ... 

Edited by Master
Posted

Wszystkie ustawienia o których napisałeś są. Widziałem że majster pirzu też mówił o tym problemie. Chyba się skusze na tego globala. Mam nadzieję tylko że nic się nie stanie z telefonem. Koszty są usługi są znikome, tak że to jest chyba jedyna obawa

Posted

^^ narobisz sobie tak, że potem z tego nie wyjdziesz i już lepiej zostać przy tym co masz fabrycznie. Też mam ciśnienie, ale nie aż takie żeby tak kombinować, Google Play padnie w którymś momencie na takim sofcie, pytanie co w nim jest i czy w ogóle on się potem aktualizuje. Tak samo oszukiwać updater i podmieniać paczkę z romem - to też chyba nie do końca dobry pomysł. Przy takich zmianach trzeba wgrywać na czysto, wyczyścić dane i można działać, a jak część rzeczy podmieni, a reszta się wysypie? Cóż, załatwili nas porządnie i to jedyne co się zgadza.

@Marcin Marceli Szpak poczytaj wstecz ten temat...

Posted
16 minut temu, abc00 napisał(a):

^^ narobisz sobie tak, że potem z tego nie wyjdziesz i już lepiej zostać przy tym co masz fabrycznie. Też mam ciśnienie, ale nie aż takie żeby tak kombinować, Google Play padnie w którymś momencie na takim sofcie, pytanie co w nim jest i czy w ogóle on się potem aktualizuje. Tak samo oszukiwać updater i podmieniać paczkę z romem - to też chyba nie do końca dobry pomysł. Przy takich zmianach trzeba wgrywać na czysto, wyczyścić dane i można działać, a jak część rzeczy podmieni, a reszta się wysypie? Cóż, załatwili nas porządnie i to jedyne co się zgadza.

@Marcin Marceli Szpak poczytaj wstecz ten temat...

wiesz ... w styczniu mają być nowe zasady unlockow ... może coś się ruszy w temacie ... jak włącza serwery do unlockow to chociaż zaczną działać płatne metody a to już duży plus ... kombinacja z romami to wiadomo ... różnie z tym może być ale są osoby które to robiły i jest ok ... sam nie próbowałem to jakie mamy potencjalne biedy trudno tu wyrokować ... tym bardziej że z praktyki tego też nie wiemy ... 🙃 w sumie podmiana globala europejskiego na tego ID czt TW jakos nie powinna stwarzać chyba za dużych problemów - zakładając że będzie udana oczywiście ... w sumie jedno i drugie to global ... a te różnice w romach to chyba w większości takie kosmetyczne ... na stabilność nie powinno to wpływać - a czytałem juz po necie w wielu wątkach że te romy są niezłe i nie ma z nimi problemów ... to pisze tak ino wersji TW jak i ID ...

Posted

Wcześniej było wspominane, od nowego roku jedno odblokowanie dla Chin, więc dla reszty będzie łatwiej? Kombinacje życzeniowe, że Wam się chce, bo wpływu i tak na to nie mamy.

Posted

mnie bardziej ciekawi czy będą inne zasady dla fonow z dystrybucji chińskiej a inne dla globali ... konta chińskiego nie mam i mieć nie będę ... a swoje konto xiaomi mam od wielu lat i odblokowywalem fona tylko raz ... mi w zupełności by wystarczyło żeby można było na normalnym europejskim koncie zrobić nawet ten jeden unlock ... jeśli nie chińczyka to chociaż globala i będę happy ... 🙃 to że oni blokują chińskie wersje mnie nie dziwi specjalnie ... bo chcą zwiększyć sprzedaż droższych globali ... i tu jak już ktoś kupi globala powinien mieć możliwość unlocka bo oni swoje zarobią ... z drugiej strony trochę dziwi mnie skąd te ograniczenia dla telefonów które są puszczane tylko na ich rynek - czyli wersji pro ... bo tak logicznie patrząc to właśnie w tych wersjach unlock powinien być możliwy ... a zablokowany / poważnie ograniczony w tych modelach które są zarówno w dystrybucji chińskiej jak i globalnej ... no ale oni wiedzą lepiej ... albo po prostu jest to ciężkie do zrobienia żeby tak różnicować zasady unlocka ... w sumie to w ogóle mnie zastanawia po jaka za przeproszeniem ch ... w 15 pro dali obsługę pasma B20 ... której nie było w chińczykach od lat ... jakieś zmiany na ich lokalnym rynku? duże obniżki opłat za wykorzystane pasma? a może mrugnięcie okiem i zacheta właśnie dla innych rynków - w szczególności europejskich - żeby brać ten model ... no ale wtedy po kiego mu ograniczać unlocka ... bo chętnych na fona z chińskim systemem za dużo nie będzie ... a po unlocku z Xiaomi eu to co innego 🙃

Posted

Czyli jednak dobrze przeczulem że będą blokowali (: i do tego jeszcze google u mnie to choć na wersji chińskiej jest język polski

Wysłane z mojego BVL-AN16 przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)
W dniu 6.01.2025 o 23:34, Pabian napisał(a):

Czyli jeżeli dobrze rozumie to tej legendarnej 😂 zgody na xiaomi community nie uzyskałeś i mimo to go odblokowałeś? I jeszcze druga sprawa pewnie miałeś globala? Jak powiązać telefon z kontem w opcjach programistycznych? Ciągle pisze ze zły region

Edited by dwolski121
Posted

Tak, nie miałem zgody w Community.

Powiązanie konta udało się po punkcie 2. Włączamy roaming międzynarodowy [W ustawieniach znajdziemy pod nazwą "dane w roamingu"] i lokalizację.

Ale też pamiętam, że troche żonglowałem regionami wcześniej w Xiaomi Community

Posted (edited)
21 godzin temu, Pabian napisał(a):

Tak, nie miałem zgody w Community.

Powiązanie konta udało się po punkcie 2. Włączamy roaming międzynarodowy [W ustawieniach znajdziemy pod nazwą "dane w roamingu"] i lokalizację.

Ale też pamiętam, że troche żonglowałem regionami wcześniej w Xiaomi Community

Na jaki region ustawiłeś? Miałeś wersję china? Myślisz że lepiej próbować na nowym koncie? Większości regionów już chyba próbowałem i ciągle ten sam błąd 

Edited by dwolski121
Posted

Czekając na odblokowanie bootloadera siedzę na globalu z dialerem i wiadomościami google. Wie ktoś co zrobić, żeby tryb "nie przeszkadzać" wyciszał dźwięk w powiadomieniach wiadomości? Niestety przy tej googlowskiej ten tryb na wiadomości nie działa. Czyściłem dane aplikacji itp.

Posted

Jak nie spróbujesz to nie będzie wiadomo czy ten sposób u Ciebie zadziała :)

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

Najgorsze jest ze mam chińska wersję i większość pisze ze nie zadziała. Juz język angielski mogę przeboleć, ale jest ciągły problem z powiadomieniami, które bardzo często przychodzą dopiero po wejsciu w aplikacje 

Posted

Chińskie wersje to praktycznie bez szans na odblokowanie na obecną chwilę. Chyba że jakiś nietypowy sposób zaskoczy jednak.
A co do powiadomień to dla danej aplikacji:
Autostart
Brak ograniczenia baterii
Zablokowanie w pamięci.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Bardzo chciałbym kupić w Polsce jak już będzie dostępna wersja Global urządzenia Xiaomi 15, ale z tego co rozeznałem się w temacie, jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu proszę to - nawet jak ktoś się postara: ma konto nie-chińskie Xiaomi i kupił urządzenie poza Chinami czyli ma urządzenie Global to i tak odblokowanie go graniczy z cudem i trzeba siedzieć pokornie o północy czasu chińskiego by wbić się w sloty (uprawnienia odblokowania) w które w praktyce nie można się wbić.

Czyli rozumiem, że w praktyce oficjalne odblokowywanie bootloadera dla globali umarło - przynajmniej w praktyce, teoretycznie jeszcze próbują stwarzać pozory, bo procedura jest tylko inna sprawa, że niewykonalna w praktyce, zostają tylko nieoficjalne metody przy których trzeba płacić, a osoby co je wykonują nie zawsze muszą być super uczciwe.

Generalnie słabo to wygląda, bo Xiaomi to była moja ulubiona marka telefonów, Xiaomi EU to genialny system, hardwarowo np ładowanie od Xiaomi też świetna sprawa zawsze była, a teraz dopóki jeszcze będzie możliwość odblokowywania to przerzucam się na OnePlusy, Pixele albo Nothing Phony.

Chyba, że któryś z forumowiczów wyprowadzi mnie z błędu i może gadam głupoty :D Będę też wdzięczny za potwierdzenie czy to co podkresliłem ma sens?

Edited by Tomek J
Posted

Ktos wie ile tych slotów jest wolnych (1-5?) kurka od 12 dni codziennie chce sie dostać i nonstop limit i wróć jutro

Screenshot_2025-01-15-17-01-10-057_com.mi.global.bbs[1].jpg

Posted
20 minut temu, Tomopi napisał(a):

Ktos wie ile tych slotów jest wolnych (1-5?) kurka od 12 dni codziennie chce sie dostać i nonstop limit i wróć jutro

Przeczytaj wątek, a wiedza o ilości slotów jest bezużyteczna.

Posted

Ogłosili nową politykę na Chiny. Zostają testy, weryfikacja tożsamości, odpowiedni poziom Community, a poza tym:

- uprawnienia tylko na 14 dni

- przejście testu, złożenie wniosku, odblokowanie musi być na tym samym telefonie, który chce się odblokować. Nie można więc na przykład złożyć wniosku na starym telefonie, a odblokować na nowym.

Jeśli wcześniej były spore problemy z odblokowaniem w Chinach, to teraz... już naprawdę będzie z tym ogromny problem.

• Like 1
  • Kacper Skrzypek changed the title to Odblokowywanie bootloadera w urządzeniach Xiaomi - PORADNIK 2025
Posted

@Kacper Skrzypek co im odbiło... kasa kasa kasa? czy kontrol nad danymi użytkowników posiadających urzadzenia od x?

w takiej sytuacji z brakiem możliwości zdjęcia blokady, jak się kształtuje przyszłość miuipolska i xiaomi.eu?

Pewnie jesteś też w kontakcie z innymi grupami z reszty Europy/świata. Jakieś może petycje wyszły albo ktoś prowadzi rozmowy odnośnie tak radykalnych kroków ze strony x?

Posted

Trudno mi powiedzieć, co im odbiło.

Nie wiem też, jaka będzie przyszłość xiaomi.eu. 

Nie mam informacji o żadnej petycji poza jedną do Google'a w kwestii Play Integrity, która chyba przyniosła więcej szkody niż pożytku.

Posted

Ja złożyłem wniosek o odblokowanie kilka dni temu i oczywiście błąd konta i mam czekać i ponownie spróbować po 4 lutego 2025 r.

Posted

czesc, pomoze ktos ?

Mi 11 5g lite wylaczyl sie sam w czasie zwyklego przegladania internetu, nie dalo sie go wlaczyc ponownie, wszystkie proby restartu i przywrocenia do stanu fabrycznego zawiodly i nada telefon staje na logo, podlaczenie ladowarki nie jest sygnalizowane, ale pojawia sie informacja ze bateria 100% po ladowaniu.

Fastboot przerywa sie po kilku minutach i komunikuje np.:

mam sciagniete dwa pliki z firmware

xiaomi.eu_multi_MI11Lite5G_V14.0.12.0.TKICNXM_v14-13

renoir_global_images_V14.0.7.0.TKIMIXM_13.0

- error:Not catch checkpoint (\$fastboot -s.*lock).flash is not done

-error:Erasing 'boot_ab'  FAILED (remote: 'Erase is not allowed in Lock State')

- info2:fastboot: error: Command failed

[14:08:58]:1    ebf2a1e5     0,4315881s     error:Erasing 'boot_ab'   FAILED (remote: 'Erase is not allowed in Lock State')
[14:09:23]:1    ebf2a1e5     1,4020817s     can not found file flash_all.bat
[14:22:19]:1    ebf2a1e5     701,0653716s     error:Not catch checkpoint (\$fastboot -s .* lock),flash is not done
[14:22:39]:1    ebf2a1e5     0,6143829s     info2:fastboot: error: Command failed

Komus cos to mowi ? telefonn z polskiego elektromarketu nie mam pojecia czy potrzebne jest odblokowywanie bootloadera ?

Posted
35 minut temu, Artur K napisał(a):

czy potrzebne jest odblokowywanie

Potrzebne. Masz w komunikatach że nie można zainstalować bo zablokowany, Fastboot lock. Nic sam nie zrobisz jak nie można uruchomić recovery i w nim erase.