Jump to content

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Netoper napisał(a):

Żeby wgrać rom to bootloader musi być odblokowany, inaczej nic nie wskórasz.
Chyba że przez EDL, ale to wiąże się z otwarciem telefonu i nie ma gwarancji że pójdzie bo nie wiadomo czy tylko soft Ci się rozsypał czy jednak usterka sprzętowa.

Dzięki za odpowiedz, nie spodziewałem się tak szybko :)

Jak teraz ma cegłę to nie ma opcji softwerowo odblokować bootloader'a ?

Mogę nic nie robić albo spróbować EDL bo koszt serwisu i tak przekracza wartość telefonu córki. Co po tym zwarciu styków dalej zrobic - fastboot ?

Posted

Jak system się nie uruchamia to nie ma szans na odblokowanie BL.
Po zwarciu styków wgrywasz rom za pomocą MiFlash, tylko wybierz odpowiednią wersję romu, Jak fona masz z europejskiej dystrybucji to wgrywasz któregoś globala: mi, Eea, bądź tw czy id.
Dwa ostatnie są z dialerem pozwalającym nagrywać rozmowy.

Ja swego czasu też korzystałem z trybu EDL i tam jest myk że w odpowiednim czasie trzeba zsynchronizować zwarcie/rozwarcie pinów z uruchomieniem flashowania przez Miflash.
Przepatrz dokladnie filmiki jak to się robi, opisy słowne/tekstowe też w googlu znajdziesz.
Nie pamiętam czy przy którymś fonie nie musiałem też przed zawarciem styków odpiąć bateria i zapiąć ją jak już styki były zwarte, musisz doczytać jak to jest konkretnie.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

Chodzi o podmianę plików/romów podczas aktualizacji przy zablokowanym BL?
Jeśli jesteś obecnie na MIUI to być może pójdzie, bo jak na HoS to marne szanse raczej.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

Powiedzcie mi jak sprawdzić czy jest zainstalowane twrp? Czy jeżeli podczas uruchamiania telefonu pokazuje się kłódka to bootloader jest na pewno odblokowany. I czy jeżeli telefon przyjechał z Chin z xiaomi eu, to czy i instaluje z pakietu pierwszej instalacji czy aktualizacji? 

Posted

1. Uruchom telefon trzymając vol+ i power. Jeśli nie pojawi się ekran z Xiaomi Recovery (3 albo 4 opcje do wyboru), to najpewniej masz TWRP.

2. Tak (a przynajmniej jeszcze nic nie słyszałem o tym, aby było inaczej, chyba że na baaardzo starych telefonach).

3. Jeśli masz już xiaomi.eu, to możesz z aktualizacji.

Posted (edited)
14 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

1. Uruchom telefon trzymając vol+ i power. Jeśli nie pojawi się ekran z Xiaomi Recovery (3 albo 4 opcje do wyboru), to najpewniej masz TWRP.

2. Tak (a przynajmniej jeszcze nic nie słyszałem o tym, aby było inaczej, chyba że na baaardzo starych telefonach).

3. Jeśli masz już xiaomi.eu, to możesz z aktualizacji.

Telefon to xiaomi 14 ultra. Mogę instalować aktualizacje poprzez fastboot w tym telefonie? Raczej na pewno jest odblokowany jeżeli jest xiaomi eu? 

Edited by dwolski121
Posted

Zaczyna mnie to od dawna wkurzać, ale teraz szczególnie, jak chyba w swojej 14 Ultra usiłuje odblokować bootloader od paru miesięcy. Zawsze mimo startu o dokładnej godzinie jak każą, zawsze było, że limit wyczerpany. A wczoraj próbuje i mam w ogóle przycisk na szaro i napisane błąd konta nic nie daje klikanie. Konto ponad rok na tym koncie nic nie odblokowałem jeszcze. Czy pozostało założyć nowe konto i czekać, choć jak znam życie, to nic nie da, czy może ktoś miał taką sytuację i sam zniknie ten błąd konta? Chyba z naszego forum od tamtego roku nikomu się nie udało odblokować bootloadera i dalej nie ma żadnych płatnych możliwości?? I ostatnie pytanie, czy na którymś regionie mogę znaleźć już dla mojego modelu HOS 2, czy najnowszy to 1.0.15.0, bo taki znalazłem na Szwajcarii. Czy to znaczy ze taki Global - HyperOS 2.0 na Xiaomi !4 Ultra nie został jeszcze wypuszczony?? Nie zawsze mam czas śledzić forum, bo obowiązki dlatego pytam.

Posted
31 minut temu, kris68 napisał(a):

Zaczyna mnie to od dawna wkurzać, ale teraz szczególnie, jak chyba w swojej 14 Ultra usiłuje odblokować bootloader od paru miesięcy. Zawsze mimo startu o dokładnej godzinie jak każą, zawsze było, że limit wyczerpany. A wczoraj próbuje i mam w ogóle przycisk na szaro i napisane błąd konta nic nie daje klikanie. Konto ponad rok na tym koncie nic nie odblokowałem jeszcze. Czy pozostało założyć nowe konto i czekać, choć jak znam życie, to nic nie da, czy może ktoś miał taką sytuację i sam zniknie ten błąd konta? Chyba z naszego forum od tamtego roku nikomu się nie udało odblokować bootloadera i dalej nie ma żadnych płatnych możliwości?? I ostatnie pytanie, czy na którymś regionie mogę znaleźć już dla mojego modelu HOS 2, czy najnowszy to 1.0.15.0, bo taki znalazłem na Szwajcarii. Czy to znaczy ze taki Global - HyperOS 2.0 na Xiaomi !4 Ultra nie został jeszcze wypuszczony?? Nie zawsze mam czas śledzić forum, bo obowiązki dlatego pytam.

pozdro Krzychu ... zobacz tutaj ...

https://mirom.ezbox.idv.tw/en/phone/aurora/

Posted
1 godzinę temu, kris68 napisał(a):

Zrób tak jak ja, sprzedaj to w piz.. I kup już z odblokowanym bootloaderem. Szkoda nerwów

Posted

A próbowaliście sposobu z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=c_BSnFcCHYI 

W aplikacji Xiaomi Community "Click the button at 9:29:58 (GMT+5:30) and 23:59:58 (GMT +8:00). You don't need to wait until 00:00. Try clicking 2 seconds or a few seconds earlier, and click the button only once."

Zamierzam sprawdzić ten sposób, za kilka dni 15 Lutego mogę ponownie wysłać wniosek. Ktoś próbował i udało mu się?

Posted (edited)

Powiem tak, próbowałem mój HyperOS 1 zamienić na plik HyperOS 2 wersja global OTAi cały czas wywala, że nie jest to legalny ROM nie ma możliwości aktualizacji. Dzięki Master chyba ty jeden wiesz, jakie mam problemy opiekuńczo/rodzinne za podanie linka, bo po prostu nie mogę znaleźć czasu na dokładne grzebanie w necie. Inne priorytety. Jakiś pomysł, żeby oszukać 14 Ultra żeby się zaktualizował do HyperOS 2. Może nie plik OTA tylko recovery lub fastboot, ale to tylko chyba tylko przy odblokowanym bootloaderze. Macie koledzy pomysły, żeby oszukać ten szalony fon i zainstalował HyperOS2 ,Global ??

Przepraszam, że nie odpowiadam na prosby pomocy z ochota bym pomogł, bo mimo moich czasem głupich pytań, parę lat w tym siedzę, ale z powodu choroby członka rodziny nie daje już powoli rady, i totalny brak czasu.

Edited by kris68
Posted
17 godzin temu, Kubala94 napisał(a):

W aplikacji Xiaomi Community "Click the button at 9:29:58 (GMT+5:30) and 23:59:58 (GMT +8:00). You don't need to wait until 00:00. Try clicking 2 seconds or a few seconds earlier, and click the button only once."

Spróbowałem dzisiaj, bo uprawnienia mi wygasły. To nie działa. Błąd konta, blokada na 10 dni.

Posted

Napisałem taką informację w innym temacie forum: https://miuipolska.pl/forum/topic/63248-nagrywanie-rozmów-znika/page/2/ i dlatego powtarzam, bo może nie każdy miał okazję ją przeczytać:

Dostałem telefon z wersją MIUIGlobal z plikiem V14.0.2.0.TNREUXM, który zaktualizowałem do wersji V14.0.8.0.TNREUXM. W międzyczasie pojawiła się informacja systemowa, że mogę zaktualizować  do wersji OS1.0.21.0.UNREUXM, czyli HyperOS (Global), naturalnie tego nie zrobiłem, bo w poprzednim telefonie, który już miał wgranego HyperOS (nie przeze mnie), czas na zmianę nazwy pliku jest tak krótki, że nie mogłem w żaden sposób wyrobić się. Dlatego teraz podmieniłem wersję V14.0.8.0.TNREUXM na indonzyjską V14.0.4.0.TNRIDXM i teraz mam dialer Xiaomi taki jaki powinien być, czyli z możliwością nagrywania rozmów. Jak będę chciał to zmienię sobie na indonezyjski HyperOS np. OS1.0.14.0.UNRIDXM, bo taki mi system proponuje wgrać, ale pobawię się tym Globalem, bo HyperOS nie jest mi aż tak potrzebny. Tak jak Koledzy piszą posiadając HyperOS próbowałem uzyskać zgodę na odblokowanie BL, ale bez rezultatu. Po raz drugi dostałem błąd konta i odroczenie próby na ok. 10 dni. Nawet po odblokowaniu konta nie można go połączyć z telefonem, także odblokowanie BL raczej graniczy z cudem. Zadowolony jestem przynajmniej, że udało mi się podmienić plik, ale trzeba mieć telefon z MIUI Global, bo jak na razie jest to jedyny sposób na ominięcie BL, co będzie dalej zobaczymy. 

Posted
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Spróbowałem dzisiaj, bo uprawnienia mi wygasły. To nie działa. Błąd konta, blokada na 10 dni.

To co zrobić, aby nie było tego błędu konta? Da się w ogóle odblokować BL na Hyper OS 2?

Posted
8 minut temu, Kubala94 napisał(a):

To co zrobić, aby nie było tego błędu konta?

Dobre pytanie, nikt nie zna na nie odpowiedzi. Najlepiej byłoby oczywiście, gdyby Xiaomi zwiększyło liczbę możliwych slotów, ale wątpię, że to się wydarzy.

8 minut temu, Kubala94 napisał(a):

Da się w ogóle odblokować BL na Hyper OS 2?

Jeśli uzyskasz uprawnienia - tak.

Jeśli nie - to też można spróbować, tyle że odpłatnie (np. ncunlock).

Redmi Note 13 wyszedł jeszcze z MIUI, więc w teorii powinien zadziałać bypass. Ale ponieważ jesteś już na OS2, to on raczej nie pójdzie, a ustawień z Androida 14 nie zainstalujesz.

Posted
14 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Dobre pytanie, nikt nie zna na nie odpowiedzi. Najlepiej byłoby oczywiście, gdyby Xiaomi zwiększyło liczbę możliwych slotów, ale wątpię, że to się wydarzy.

Jeśli uzyskasz uprawnienia - tak.

Jeśli nie - to też można spróbować, tyle że odpłatnie (np. ncunlock).

Dzięki za informacje , ah jak teraz żałuję ,że od razu po zakupie nowego Xiaomi od razu zainstalowałem wszystkie aktualizacje jakie mi wyskoczyły najpierw do Hyper OS 1 , potem do Hyper OS 2. A po wyjęciu z pudełka i uruchomieniu tel. było zainstalowane MIUI 14. Oczywiście chciałem zobaczyć jak prezentuje się Hyper OS i mieć najnowszą wersję systemu. No i się pospieszyłem za bardzo. Jednak nie wiedziałem , że są takie problemy z odblokowaniem BL na HyperOS nie, poczytałem. Na MIUI 14 pewnie bym odblokował bez problemu i zainstalował MIUI Polska lub rom Global. Najgorsze jeszcze ,że mam rom EEA a  nie Global, ale chyba wszystkie sprzedawane w Polsce taki mają.

Kacper, bo pisałeś w wcześniejszym poście , że ponownie wysłałeś wniosek o odblokowanie BL bo Ci uprawnienia wygasły , czyli wcześniej już wysyłałeś wniosek. Ile czekałeś,aż dostałeś uprawnienia, albo za którym razem Ci się udało?

Posted
Teraz, Kubala94 napisał(a):

Kacper, bo pisałeś w wcześniejszym poście , że ponownie wysłałeś wniosek o odblokowanie BL bo Ci uprawnienia wygasły , czyli wcześniej już wysyłałeś wniosek. Ile czekałeś,aż dostałeś uprawnienia, albo za którym razem Ci się udało?

Uprawnienia uzyskałem pod koniec stycznia zeszłego roku. Wtedy nie było jeszcze żadnych problemów ze slotami ani wbijaniem się o danej godzinie.

Posted

Aha, na ncunlock nie znalazłem opcji odblokowania bootloadera dla mojego tel. Redmi Note 13 4G NFC.. ale znalazłem opcję instalacji Global Romu bez odblokowania BL

https://ncunlock.com/product/xiaomi-redmi-note-13-pro-plus-convert-global-rom-services/?attribute_model=Note+13

Myślicie, że zadziałało by to? Ma ktoś już doświadczenie z ncunlock?

Dobre było by chociaż to , na Global chyba szybciej aktualizacje systemu sa wydawane nie?

Posted

Numeracja nie ma tu praktycznie żadnego znaczenia. Może być wersja 2.0.2.0 nowsza od 2.0.6.0 z innego kanału. W tym przypadku 2.0.2.0 na EEA została wydana później niż 2.0.6.0 na Globalu.

• Thanks 1
Posted
Godzinę temu, Kubala94 napisał(a):

Tu sugeruję wystrzegać się romów i usług "convert" - to ma pewien sens tylko dla osób bez wyboru czyli posiadaczy chińskich wariantów tych telefonów (którzy bootloaderów nie odblokują). Wtedy gość wgrywa spreparowany rom Global na chiński telefon bez potrzeby odblokowania bl. Da się to zrobić ale w wyniku dostajesz rom wgrany jednorazowo, bez opcji dalszych aktualizacji (zwykle są to romy V14). "Convert" to właśnie konwersja chińskiego wariantu na global. 

Jak posiadasz telefon w wersji Global to omijasz ten temat.

Posted
17 minut temu, Acid napisał(a):

Tu sugeruję wystrzegać się romów i usług "convert" - to ma pewien sens tylko dla osób bez wyboru czyli posiadaczy chińskich wariantów tych telefonów (którzy bootloaderów nie odblokują). Wtedy gość wgrywa spreparowany rom Global na chiński telefon bez potrzeby odblokowania bl. Da się to zrobić ale w wyniku dostajesz rom wgrany jednorazowo, bez opcji dalszych aktualizacji (zwykle są to romy V14). "Convert" to właśnie konwersja chińskiego wariantu na global. 

Jak posiadasz telefon w wersji Global to omijasz ten temat.

Ok, dzięki za informacje. Czy w Mi Center jesteście w stanie odblokować mi BL na Redmi Note 13 4G NFC (Sapphire)?

Posted

Rozumiem,czy możesz podać mi konkretną cenę dla tego modelu. Możesz napisać na PW jak nie chcesz tu podawać ceny. Chciałbym wiedzieć  jaki to koszt i czy się opłaca.

Posted

ja korzystałem z ncunlock przy odblokowaniu swojej 14 pro ... fajnie i sprawnie to poszło choć miałem problem z płatnością przez normalne przelewy - trzeba było to załatwić normalnie karta bez żadnych pośredników - a tak poza tym dali radę ... mam kontakt tam z tym gościem trochę pisaliśmy ostatnio odnośnie unlocka 15tek ...

• Like 1
Posted
W dniu 5.02.2025 o 21:31, Kacper Skrzypek napisał(a):

Numeracja nie ma tu praktycznie żadnego znaczenia. Może być wersja 2.0.2.0 nowsza od 2.0.6.0 z innego kanału. W tym przypadku 2.0.2.0 na EEA została wydana później niż 2.0.6.0 na Globalu.

W sumie racja wersja 2.0.2.0 ma nowsze aktualizacje zabezpieczeń Androida niż 2.0.6.0. Ale widzę , że wczoraj wyszła wersja 2.0.7.0. na Global, ale z zmian jakie widzę to tylko aktualizacja zabezpieczeń androida do Styczeń 2025 r. tak jak w 2.0.2.0

W dniu 5.02.2025 o 23:08, Master napisał(a):

ja korzystałem z ncunlock przy odblokowaniu swojej 14 pro ... fajnie i sprawnie to poszło choć miałem problem z płatnością przez normalne przelewy - trzeba było to załatwić normalnie karta bez żadnych pośredników - a tak poza tym dali radę ... mam kontakt tam z tym gościem trochę pisaliśmy ostatnio odnośnie unlocka 15tek ...

Skontaktowałem się z ncunlock wczoraj z zapytaniem jaki koszt odblokowania BL na Redmi Note 13 4G NFC , dostałem odpowiedź , że 40 $ czyli około 160 zł. Muszę się zastanowić czy mi się to opłaca, przy cenie jaką dałem za tel. 799 zł.

Posted
4 godziny temu, Kubala94 napisał(a):

Skontaktowałem się z ncunlock wczoraj z zapytaniem jaki koszt odblokowania BL na Redmi Note 13 4G NFC , dostałem odpowiedź , że 40 $ czyli około 160 zł. Muszę się zastanowić czy mi się to opłaca, przy cenie jaką dałem za tel. 799 zł.

wiesz to jest bardziej kwestia mieć Xiaomi eu czy nie mieć ... ja bym się nawet nie zastanawiał 🙃 odblokowanie 15tek jest wycenione na nieco ponad 150 dolarów ... żeby fizycznie można było to zrobić byłbym już biedniejszy o tą kwotę ... ale póki co jeszcze nie zbiednialem 🙃 a tak na poważnie - innej możliwość wrzucenia custom romu nie masz ... jeśli chcesz tym się pobawić - musisz cierpieć ...

Posted
1 godzinę temu, kris68 napisał(a):

Master  czyli da się jednak płatnie zdjąć z mojej 14 Ultra blokadę. Dobrze Cie zrozumiałem ?

Ty no nie mam pewności ... bo już pytałem o to tego typa i nic nie odpisał nawet ... ja ciągle zakładam że da się normalnie na swoim koncie to zrobić ale patrząc po Twoich doświadczeniach to chyba też nie bardzo ... albo masz pecha żeby wbijać się tam w te czasowe okienka ... 🙃 ja to już powoli nie ogarniam tego unlocka i tej biedy co oni narobili ludziom ... nie wiem czemu nie można zrobić prostych zasad żeby było wiadomo o co chodzi ... nawet jakieś ograniczenia dać typu jedno urządzenie na konto w ciągu roku ... ale niech to idzie ... a nie jeden zrobi od razu drugi miesiącami walczy bez skutku ... trzeci w ogóle nie może ... a czwarty to wszystko śledzi / czyta i jest głupszy jak był wcześniej 🙃

Posted

Master  ale wiesz przy 15 jak pisałeś 150 $ to ponad 600 zł, żeby choć była pewność. I widzisz nikt mi nie odpisał nawet KACPER,    choć miałem cichą nadzieję, że jeżeli mam Global - HyperOS 1.0.13.0 to da się zaktualizować, chociaż na też Global tylko HyperOS 2.0.6.0. wersję OTA, jak pisałeś mi kiedyś. Przecież to tylko aktualizacja legalna, ale nikt mi nie raczył słowem odpisać, choć na inne rzeczy w tym temacie się rozpisywali na bzdurne rzeczy, na które jest odpowiedź na forum. Trochę mi przykro, bo o ile umiałem, sam zawsze starałem się pomoc. No ale na chęć pomocy i chociaż 2 słowa da się czy nie i jak trudno niestety liczyć. Załoganci tworzący wersję EU. widzę, że totalnie olewają moje pytania/prośby o zdanie wytłumaczenia. Tym sposobem forum samo umrze, bo nikt nie zainstaluje wersji EU no bo jak. Szkoda....

Posted

Przede wszystkim - to nie jest wątek od tego. Jeśli chcecie rozmawiać o tym, jak zainstalować aktualizację, to proszę przejść gdzie indziej. Tu powinna się toczyć dyskusja o odblokowaniu bootloadera, a nie o tym, jak zainstalować aktualizację po OTA czy przez updater.

Jeśli masz globalne 14 Ultra, to prawdopodobnie da się to ogarnąć przez ncunlock. Musisz to jednak sprawdzić.

Posted (edited)

Ale choć wystarczyło nakierować gdzie o tym napisać, a ostatnie 200 postów co najmniej jest tylko i wyłącznie o tym, że się nie da odblokować bootloadera. Powtarzane bez sensu. To równie dobrze można byłoby zamknąć ten temat, bo od miesięcy nic się nie zmienia. A cóż z tego, że piszę, jak mówisz, we właściwych tematach, skoro nikt nie piśnie ani słowem. Tak jak by według zasady: mnie się akurat coś udało, a reszta niech się *********, albo dochodzi sobie sama.  Złość przeze mnie przemawia, ale za starych dobrych czasów gdy miałem mniej obowiązków z bardzo poważnie chorą MAMĄ, jak tylko znalazłem chwilę wolnego czasu to choćby na to, samo pytanie odpowiadałem po kilka razy.  A ostatecznie przecież wydałem chyba, 6700 zł na model Xiaomi 14 Ultra, 12/512 Gb, żeby jak za starych czasów, za telefon za 1500 zł o wiele bardziej się ucieszyłem i chwaliłem naszych programistów.

Edited by kris68