Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Zgodnie w wątkami: https://xiaomi.eu/community/threads/mibox-mdz-16-ab-oreo-released.44113/ oraz   istnieje duże prawdopodobieństwo że Xiaomi wypuściło albo niedługo wypuści a

Nawet gdyby sprzęt kosztował 2,47 zł to ma działać zgodnie z tym co jest w instrukcji i specyfikacji. Wyobrażasz sobie że kupujesz kuchnię gazową i po pół roku z 4 palników działają tylko 2, a produce

A tak:        

Posted Images

Xiaomi pewnie już dawno pozwoliłoby na downgrade do 6.0.1, żeby nie słuchać tych jobów zewsząd :-D ale z tego co pisał Mark na tamtym forum to google nie zezwala. Xiaomi podskoczy to ich pudełko wypadnie ze stronki z urządzeniami z oficjalnym android TV.

Link to post
Share on other sites

eeeeee, wpuścili by po cichu do netu starszą wersję antka z opisem jak samodzielnie wgrać. Na spokojnie łatali by Oreo.

 

Najbardziej wnewia mnie klatkowanie obrazu - nie działa automatyczne odświeżanie obrazu. Ale brak problemu z wif. Box chodzi z routerem Asus rt-ac1200g+ na 5g bez przypisania nr kanału. 

Edited by Darecki_22
Link to post
Share on other sites

Mam dziwny problem jeżeli chodzi o USB. Otóż gdy podłącze pendriava to wszystko fajnie śmiga. Wyłączam boxa, a na następny dzień. Po uruchomieniu  wszystko muli i przycina, łącznie z poruszaniem się po kafelkach w na ekranie głównym (odpalanie programów to już udręka). Jedyny sposób aby wszystko wróciło do normy to odłączenie boxa od prądu.

Problem nie występuje gdy nie mam podłączonego pendriva, tzn box uruchamia się bez problemu i pracuje również bez problemu. Czy ktoś ma na to jakieś rozwiązanie? 

Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Dawideo napisał:

Mam dziwny problem jeżeli chodzi o USB. Otóż gdy podłącze pendriava to wszystko fajnie śmiga. Wyłączam boxa, a na następny dzień. Po uruchomieniu  wszystko muli i przycina, łącznie z poruszaniem się po kafelkach w na ekranie głównym (odpalanie programów to już udręka). Jedyny sposób aby wszystko wróciło do normy to odłączenie boxa od prądu.

Problem nie występuje gdy nie mam podłączonego pendriva, tzn box uruchamia się bez problemu i pracuje również bez problemu. Czy ktoś ma na to jakieś rozwiązanie? 

Reset poprzez wyłącznie zasilania. 

Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Dawideo napisał:

Mam dziwny problem jeżeli chodzi o USB. Otóż gdy podłącze pendriava to wszystko fajnie śmiga. Wyłączam boxa, a na następny dzień. Po uruchomieniu  wszystko muli i przycina, łącznie z poruszaniem się po kafelkach w na ekranie głównym (odpalanie programów to już udręka). Jedyny sposób aby wszystko wróciło do normy to odłączenie boxa od prądu.

Problem nie występuje gdy nie mam podłączonego pendriva, tzn box uruchamia się bez problemu i pracuje również bez problemu. Czy ktoś ma na to jakieś rozwiązanie? 

Odłączyć lub spróbować innego pendriva.

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Darecki_22 napisał:

Generalnie sprzęt przy aktualnym stanie softu jest tragiczny. Z antkiem 6 nie było o wiele lepiej. Osobiście nie kupiłbym go ponownie.

a jakie problemy masz? U mnie odpukac wszystko ladnie dziala (5.1, netflix, kodi).

Edited by akslow
Link to post
Share on other sites

Na Netflix klatkowanie mam tylko przy dźwięku 5.1 i da się temu zaradzić, przynajmniej u mnie. A w Kodi leci płynnie, oczywiście oprócz avi zakodowanego x-vid ale to już bolączka wszystkich boxów ze starszymi Amlogicami. Poza tym po ostatniej poprawce wi-fi leci pełną parą, pilot się nie rozłącza i odpala na drugi dzień od pierwszego dotknięcia. Przedtem miałem małe problemy z wi-fi (zwalnianie) i z pilotem po dłuższej bezczynności. Do tego zainstalowałem Kodi 18-beta-2 i skończyły się problemy z DTS-MA, które przedtem nie zawsze wskakiwało.

Jakieś feralne to Xiaomi, co egzemplarz to inna wada, przedtem miałem kilka modeli MXQ i tam jak coś było nie tak to u każdego tak samo.

Edited by souacz
Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, broda1725 napisał:

A powiedzcie czy to urządzenie jest zdolne do działania 24h/7dni ? i czy da się uruchomić na niej sambe lub ftp i widzieć , zmieniać pliki na podpiętym dysku do Mi box na kompie ?

Dłuższe użytkowanie mi boxa lub pozostawienie go na standbayu powoduje ogólne zamulenie. Potrzebny jest restart poprzez wyłączenie zasilania. Zasoby lokalne są widzialne.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Darecki_22 napisał:

Działa ci automatyczne odświeżanie obrazu ?

Przecież na MM też nie działało, Oreo nic nie zmienił w tej kwestii. Sporo boxów z s905x ma ten błąd, czytałem, że to kwestia jakichś sterowników do ATV.

1 godzinę temu, Darecki_22 napisał:

Z poziomu menu reset nie działa należycie. Potrzebne jest wyłączenie zasilanis

A niby dlaczego? Nie ma żadnej różnicy, system i tak uruchamia się od nowa a przy odłączaniu wtyczki narażasz się na uszkodzenie plików na ew. podłączonych dyskach. A przy restarcie przez długie naciskanie przycisku uśpienia lub z menu, dyski są najpierw wysuwane. W dodatku przy nagłym odłączeniu zasilania coś się pieprzy z indeksem i po uruchomieniu indeksowanie zaczyna się od nowa co powoduje właśnie mulenie (przy dużej ilości plików, u mnie to jest odczuwalne, mam podłączony dysk z prawie 9 tys plików muzycznych i po nagłym restarcie potrafi mielić dyskiem z 20 minut)

1 godzinę temu, Darecki_22 napisał:

Dłuższe użytkowanie mi boxa lub pozostawienie go na standbayu powoduje ogólne zamulenie. Potrzebny jest restart poprzez wyłączenie zasilania. Zasoby lokalne są widzialne.

Widzisz, i znów nie w każdym egzemplarzu lub/i scenariuszu użytkowania. Mój był ostatnio restartowany dzień po ostatniej poprawce i nic nie zamula. Przed tą poprawką częściej go restartowałem bo przestawało działać wyszukiwanie głosowe ale teraz jest ok.

Edited by souacz
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, souacz napisał:

Przecież na MM też nie działało, Oreo nic nie zmienił w tej kwestii. Sporo boxów z s905x ma ten błąd, czytałem, że to kwestia jakichś sterowników do ATV.

A niby dlaczego? Nie ma żadnej różnicy, system i tak uruchamia się od nowa a przy odłączaniu wtyczki narażasz się na uszkodzenie plików na ew. podłączonych dyskach. A przy restarcie przez długie naciskanie przycisku uśpienia lub z menu, dyski są najpierw wysuwane. W dodatku przy nagłym odłączeniu zasilania coś się pieprzy z indeksem i po uruchomieniu indeksowanie zaczyna się od nowa co powoduje właśnie mulenie (przy dużej ilości plików, u mnie to jest odczuwalne, mam podłączony dysk z prawie 9 tys plików muzycznych i po nagłym restarcie potrafi mielić dyskiem z 20 minut)

Widzisz, i znów nie w każdym egzemplarzu lub/i scenariuszu użytkowania. Mój był ostatnio restartowany dzień po ostatniej poprawce i nic nie zamula. Przed tą poprawką częściej go restartowałem bo przestawało działać wyszukiwanie głosowe ale teraz jest ok.

Padlo wyżej stwierdzenie, ze wszystko działa, wiec się zapytałem czy nie klatkuje? Wiem ze w MM tez klatkowalo. Na forach pada duzo stwierdzeń, które mogą wprowadzać potencjalnych nabywców lub użytkowników w błąd. Dla mnie niestety ten bug wyklucza stosowanie  do odtwarzania filmów. Na szczecie ten sprzęt używam jako uzupełnienie do innego playera. 

Poza tymm moj box wyłączony z przyciskiem z pilota i pozostawiony na standbayu po pewnym czasie zamula się. A już na pewno wyłączenie z przycisku zamulonego boxa nie odmuli go.  Jedynie wyłączenie z zasilania odświeża player. Co  mi z przycisku power na pilocie jak wyłączenie w taki sposób  spowoduje, ze co najmniej na drugi dzień będę miał zamulony box. Niestety muszę wyłączać zasilanie.

Link to post
Share on other sites

Sprawdźcie u siebie. Mam chyba kolejnego buga. Po sparowaniu przenośnego głośnika bluetooth miałem problemy z wyburzaniem boxa pilotem. Obecnie jestem na build 2179, ale zakladam, że problem jest także na build 2303. Na innych forach piszą, że warto wyłączyć HDMI-CEC oraz stay awake w opcjach programisty (nie wyłaczaj ekranu w trakcie ładowania). Ma to zbawienny wpływ na działanie pilota.

 

 

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, adbok napisał:

A jakie odświeżanie ma telewizor ? Wydaje mi się że 24Hz to zdecydowanie za mało i nawet telewizor może się uszkodzić....q

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 

Nic bardziej mylengo. Jesli material jest 24fps .. odswiezanie ekranu ma byc 24Hz. W innym przypadku bedzie niemile dla oka klatkowanie a wlasciwie np. dla 50Hz wyswietlanie jednej z klatek dwukrotnie. Co spowoduje efekt zacinania sie obrazu przy przesuwaniu / ruchu. Jesli material jest 25fps urzadzenia stosuja odswiezanie 50Hz (krotnosc). To samo tyczy sie materialow 30fps (USA/NTSC) wyswietlane powinny byc przy odswiezaniu 60Hz.

Tryb AUTO od dluzszego czasu nie dziala (chyba wcale nie dzialal) w Mibox3. 

Tryb ten dziala wysmienicie na procesorach Sigma Desigs. (Popcorn Vten, i inne)
 

Czy u Was tez MIBOX przelacza sie samoczynnie co jakis czas do 1080i50 ? U mnie to zmora !!! 
Interlace strasznie szarpie czcionki... a do tego filmy potrafia sie "przycinac".
Najbezpieczniej zawsze ustawic np. 4K/24fps. Wiekszosc materialow na NETFLIX jest wlasnie 24Hz. Wtedy jest gitara (pod warunkiem, ze wylaczymy dzwiek przestrzenny).

.. no ale wylacz to... wylacz tamto.. wylacz HDR .. mozna tez wylaczyc Miboxa w ogole .. na bank sie nie bedzie przycinal :)

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, k0j0t napisał:

Czy u Was tez MIBOX przelacza sie samoczynnie co jakis czas do 1080i50 ? U mnie to zmora !!! 

Całkiem możliwe. Czasami zaczyna klatkować mimo właściwie wybranego trybu odświeżania.

Edited by Darecki_22
Link to post
Share on other sites

Zapytam Was (choć pytałem o to w innym wątku) zanim odeślę Mi Box'a...

Miał ktoś z Was problem polegający na "zanikaniu" ekranu przez sekundę?
Wygląda to tak, że leci sobie film i na chwilę (dosłownie chwilę) robi się czarno.

Nie ma żadnej regularności, dzieje się to co jakiś czas - czy to podczas odtwarzania filmu czy też będąc po prostu w menu box'a.

A może w ustawieniach TV jest jakaś opcja która coś tu miesza?
Mam starą plazmę Panasonic'a (P42-ST60) ale nie mogę doszukać się czegoś co mogłoby za to odpowiadać.

Ogólnie - to już mam dość tego urządzenia za ciągłe rozłączania z netem, rozłączanie się pilota i różne inne błędy.

Link to post
Share on other sites
Zapytam Was (choć pytałem o to w innym wątku) zanim odeślę Mi Box'a...
Miał ktoś z Was problem polegający na "zanikaniu" ekranu przez sekundę?
Wygląda to tak, że leci sobie film i na chwilę (dosłownie chwilę) robi się czarno.
Nie ma żadnej regularności, dzieje się to co jakiś czas - czy to podczas odtwarzania filmu czy też będąc po prostu w menu box'a.
A może w ustawieniach TV jest jakaś opcja która coś tu miesza?
Mam starą plazmę Panasonic'a (P42-ST60) ale nie mogę doszukać się czegoś co mogłoby za to odpowiadać.
Ogólnie - to już mam dość tego urządzenia za ciągłe rozłączania z netem, rozłączanie się pilota i różne inne błędy.

A odpowiedziałem w innym wątku czy podmieniles zasilacz sieciowy? Ja bym sprawdził przed oddaniem.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

A odpowiedziałem w innym wątku czy podmieniles zasilacz sieciowy? Ja bym sprawdził przed oddaniem.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Szczerze mówiąc to chyba nie mam innego zasilacza.
Poszukam - może uda mi się coś znaleźć żeby to potwierdzić.
Link to post
Share on other sites

Ja tez mailem rozne problemy z obrazem na posiaanym kablu hdmi, kupienie kabla w najnowszym standardzie rozwiazalo wszelkie problemy a dalem za niego niecale 17zl w miedia markt (2m)

kabelek hdmi

ten kabelek spelnia najwyzsze standardy a kosztuje grosze - pelna specyfikacja jest na jego opakowaniu

Edited by OutSideR
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...