Chlipo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Hej, czyli jak teraz normalnie zrobię update do andka 7 to nic się nie stanie? Tylko następne aktualizację będą wymagać odblokowania? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Dnia 8.02.2017 o 21:41, FromWP napisał: Raz na miesiąc, jedno nowe, na tym samym koncie. Niekoniecznie, ostatnio odblokowałem 3 telefony z jednego konta dzień po dniu. Więc nie ma reguły, że trzeba czekać 30 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chlipo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Pytam tylko o to czy jak wcisne magiczny przycisk aktualizuj to system wstanie na andku 7? Edited February 10, 2017 by Chlipo Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader77 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 6 minut temu, Chlipo napisał: Pytam tylko o to czy jak wcisne magiczny przycisk aktualizuj to system wstanie na andku 7? Tego nigdy nie możesz być pewien ale teoretycznie rzecz biorąc to za pierwszym razem powinno pójść wszystko dobrze ale ta aktualizacja blokuje bootloader i później bez odblokowania nie zaktualizujesz nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chlipo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Ok spoko, to spróbuje.Już wysłałem prośbę o odblokowanie więc możne jakoś w niedługim czasie przyjdzie. A teraz z ręką na sercu startujemy! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Stare wersje twrp które były pod bootloader ten stary z 5.1 nie uruchomią się pod nowym, w drugą stronę to samo nowego twrp nie uruchomi się na starym bootloaderze. Więc jak ktoś już zrobił update do wersji z 7.0 i nie ma zablokowanego bootloadera to wgrywa nowe twrp i może instalować następne wersje xiaomi.eu. PS:Custom rom dalej są na starym bootloaderze. Edited February 10, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Jeszcze chciałem uszczegółowić, czy dobrze rozumiem jeśli ktoś miał już bootloader odblokowany oficjalną metodą (zgoda xiaomi + miui unlock) i później instalował xiaomi.eu (6.12.2) to ta wersja podmieniała bootloader na "stary" odblokowany, tak że po instalacji teraz 7.0 trzeba będzie ponownie odblokować przy użyciu miui unlock (bez ponownego występowania o zgodę bo ta już jest) - czy też nic juz nie trzeba będzie robić bo bootloader nie był podmieniany przy instalacji xiaomi.eu w wersji <7. Swoj model mi4c odblokowałem oficjalną metodą (instalacja wersji dev china + odblokowanie + twrp), potem regularnie aktualizowałem przez twrp, więc chyba nie będzie problemów. Miałem też w rekach kilka sztuk od Glodway'a z chińskim syfem, na którym wystarczyło dąć OEM UNLOCK i bez wystepowania o zgodę instalować dalej - w tym przypadku trzeba wystapić o zgodę i później odblokowac oficjalnie jak rozumiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Tutaj ciekawe info: http://en.miui.com/thread-501798-1-1.html http://en.miui.com/thread-501792-1-1.html Błąd z odblokowaniem telefonu przez wzór. No i jest info oficjalne: Update at 16:00, Feb. 10: MIUI 8 China Developer ROM 7.2.9 for Mi 4c and Mi 4S suspended for now. We've got some user reports that Mi 4c and Mi 4S might be stuck at the pattern lock interface. MIUI developers are checking this issue now. Sorry for the inconvenience. Edited February 10, 2017 by don_kamillo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader77 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 To sobie jeszcze poczekamy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmichal Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @Acid może wrzuć to info na stronę też zeby ludzie nie psuli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Niby to dotyczy wersji China Dev, może na Xiaomi.eu błąd nie występuje. Na Xiaomi.eu ROMy nadal są do ściągnięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @don_kamillo Pewnie mieli ustawiony wzór i po aktualizacji mają jakieś szopki... ROMy xiaomi.eu są oparte o wersję china dev. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @don_kamillo Pewnie mieli ustawiony wzór i po aktualizacji mają jakieś szopki... ROMy xiaomi.eu są oparte o wersję china dev. Wiem, że są na nich oparte. Widać szopka na tyle duża, że cofnęli update. Link to comment Share on other sites More sharing options...
virusek90 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Ja zaktualizowałem telefon rano. Miałem przed aktualizacją wzór do odblokowania, mam i teraz ten sam wzór. Nic nie zmieniałem, nic nie ustawiałem od nowa. Jak było tak jest dalej. Nic mi nie ścięło (jeszcze ) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @virusek90 A odblokowałeś już bootloader? Link to comment Share on other sites More sharing options...
virusek90 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @don_kamillo jeszcze się mi nie chciało pobierać aplikacji i sprawdzać. Ale jak znajdę chwilkę to spróbuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wako1986 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Czyli mogę normalnie aktualizować na mi4c ?? System wstanie?? Tylko nie będę mógł aktualizować później? Czy system nie wstanie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
6thsurvivor Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 W skrócie dla mi4s. Od wniosku do unlocku bootloadera wczoraj - 5 minut. Flash na nowego androida z 12.22 - bez problemu, 5 minut i po sprawie. Lekki problem z pierwszym unblockiem, ale to z powodu ilości chrupania 'pod spodem', telefon potrzebował pierwszej minuty na nabranie responsywności (tradycyjnei zresztą po dużym update). Unlock bootladera - poszło. Flash recovery dla 4c - poszło. Reboot. działa. Flashowanie supersu działajacego z poprzednią wersją mogło natomiast okazac się złym pomysłem, gdyż od około 50minut oglądam ekran bootowania androida (ale nie jest to bootloop, moge wylaczyc i wrocic do recovery) który najwyraźniej nie ma ochoty zmienić się w działający system. Jest to dość spory proble mwymagajacy dalszej weryfikacji, ale być może wymagane jest nowe supersu/zestaw rootoujący. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @6thsurvivor A sam telefon jak działa? Slimdick mówił coś, że się grzeje (ale on ma Mi4c). Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Ehhhh. A jak zawsze mówię, że poczekać na króliczki doświadczalne, to że nie ma się czego bać i hurr durr aktualizować... ZAWSZE przy zmianie bazy androida są problemy u nas, były są i będą. Dajcie luz, poczekajcie 2-3 tygodnie i wtedy zainstalujcie aktualizację, odblokujcie BL itp. A nie ledwo piątek, ledwo wyszło i już problemy... Co to będzie wieczorem Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 4 minuty temu, don_kamillo napisał: @6thsurvivor A sam telefon jak działa? Slimdick mówił coś, że się grzeje (ale on ma Mi4c). U mnie na początku lagował, ale mu przeszło po restarcie. To fakt trochę się grzeje ( Mi4c 16gb) no i zauważyłem że Mi PC Suite go w ogóle przestał widzieć po przejściu na 7.0 (rano jeszcze go wykrywał) - chyba że coś trzeba przestawić ale nic nie zmieniałem.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wako1986 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Można na starym recovery aktualizować?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
6thsurvivor Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) 15 minut temu, don_kamillo napisał: @6thsurvivor A sam telefon jak działa? Slimdick mówił coś, że się grzeje (ale on ma Mi4c). Oczywiście że się grzeje bo jesteś po dużym update, więc Twój telefon pod spodem przechodzi drugą młodość, aktualizacje google play services, przebudowę baz danych dla miniaturek/wszystkiego. No ale zawsze dzień po update. Na pewno zauważalnie szybsze są równoległe operacje na plikach, update wielu aplikacji idzie zauważalnie bardziej gładko. Samo korzystanie z najczęstszych (u mnie) appek w zasadzie bez zmian, płynniejsze jest przełączanie między nimi. Nie ma problemu z jasnością aparatu w becie facebook messangera i tyle różnic z pierwszych godzin. A, i swiftkey ma dziwnie pogrubiony font dla środkowej sugestii, ale ktoś by mógł potem potwierdzic. Edited February 10, 2017 by 6thsurvivor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 3 minuty temu, Wako1986 napisał: Można na starym recovery aktualizować?? Można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wako1986 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 System wstanie bez problemu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
loader77 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Problem zawsze może się pojawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wako1986 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 No tak, ale czy nowe trwp jest wymagane czy nie, o to mi chodziło Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 13 minut temu, Wako1986 napisał: No tak, ale czy nowe trwp jest wymagane czy nie, o to mi chodziło Z tego co pisali wcześniej, nowe TWRP potrzebne jest do nowej wersji systemu. Podczas aktualizacji nowy system nadpisuje stary bootloader i stare TWRP. Po aktualizacji do 7 koniecznym jest odblokowanie bootloadera i wgranie nowego TWRP. Dnia 8.02.2017 o 15:25, virusek90 napisał: Ale i tak TWRP to najmniejszy problem "Skrócona procedura instalacji Xiaomi.eu 7.0 prosto na 6.12.22: Instalacja Xiaomi.eu 7.0 bez wipe przez aplikację Aktualizacje Odblokowanie bootloadera oficjalną metodą przez Mi Unlock Tool Instalacja nowego TWRP przez (...)" Czyli dopiero po odblokowaniu wgrywamy TWRP Link to comment Share on other sites More sharing options...
RegimeOfTerror Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 @Wako1986 masz wszystko napisane w wątku 7.2.9, weź przeczytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Czy może ktoś potwierdzic, czy mając odblokowany bootloader na 5.1.1 przez pozwolenie i miui unlock po przejściu na 7.0 zowu trzeba bedzie odblokować? Bo gdzies czytalem ze nie.Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
mates21 Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 1 minutę temu, advcron napisał: Czy może ktoś potwierdzic, czy mając odblokowany bootloader na 5.1.1 przez pozwolenie i miui unlock po przejściu na 7.0 zowu trzeba bedzie odblokować? Bo gdzies czytalem ze nie. Wysłano z Mi4c Jak byk jest napisane, ze nowa wersja na andka blokuje bt i trzeba odblokowac jeszcze raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Wiem, ale tak jak mówiłem gdzieś czytałem, że jak juz raz odblokowalismy za pomocą miui unlock to nie trzeba. Dla mnie to dziwne dlatego pytam.Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Bardzo dobra robota, Przejście (Mi4c) z 6.12.2 na 7.2.9 bez problemu, w między czasie dostałem zgodę na odblokowanie bootloadera, co też zaraz uczyniłem, jak na razie wszystko w najlepszym porządku. Miałbym dwa pytania czy po instalacji nowego TWRP należało zrobić Vipe ?? oraz o co chodzi z tym "instal TWRP App ?? " podczas wychodzenia z nowego TWRP. Edited February 10, 2017 by sunkist Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Co ma TWRP do Wipe? Uruchamiasz skrypt ADB i podmienia, koniec roboty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6thsurvivor Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 TWRP ma swoją apke dostępna w systemie, zbędny bajer na miui. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts