amularix Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 Witam, już ponad rok korzystam z romu RR i postanowiłem wrócić do nowego MIUI 9, jak teraz wygląda kwestia zrobienia roota, czy działa MAGISK, jest Kofeina, inne aplikacje aparatu działają bez problemu?Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
silver2004 Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Wielkie podziękowania dla autora, TWRP na Redmi 3 śmiga jak marzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosarz5 Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 (edited) Post do usunięcia. Edited February 5, 2018 by Kosarz5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostafinejro Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 (edited) Witam. Posiadam zwykłe Redmi 3 i przestarzałą wersje Miui Polska 6.8.25. Z tego co wiem, jest dostępne już MIUI 9 na Redmi 3/ido. Chciałbym zainstalować Global Dev 7.12.21. Posiadam pozwolenie na odblokowanie bootladera, lecz aktualnie na telefonie jest zablokowany.oraz TWRP bodajże wersje 3.0.20. Interesuje mnie tylko przejście na nowę MIUI 9, oraz global dev, dane które mam na telefonie mogę stracić. Powinienem wgrywać 7.12.21 na R3 przez MiFlash czy przez TWRP po wipe? Czy do instalacji przez MiFlash dev romu będzie potrzebny mi odblokowanie bootloadera? Pozdrawiam. Edited December 23, 2017 by Ostafinejro Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 @Ostafinejro jak global dev przy przejściu z MIUIPolska to przez miflash tylko====Send from Sagit by Tapatalk. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostafinejro Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 @grzegorz.lki Do MiFlash wersja romu fastboot .tgz czy recovery .zip? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 @Ostafinejro .tgz należy rozpakować====Send from Sagit by Tapatalk. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostafinejro Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 @grzegorz.lki Okej dzięki! Dnia 23.03.2016 o 17:27, jarekm95 napisał: Słowo wstępu: TWRP wgrywamy w celu instalacji xiaomi.eu. Jeśli chcesz używać Globala, nie wgrywaj go! Spowoduje to problemy z OTA lub nawet uruchomieniem telefonu! @grzegorz.lki Jeszcze jedno pytanko. Cytuje tutaj zdanie z pierwszego postu w temacie. Powinienem się martwić TWRP przy instalacji przez MiFlash? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 @Ostafinejro nie. Miflash wszystko usunie====Send from Sagit by Tapatalk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fish Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Cześć, mam Redmi 3 Pro z wgranym systemem MIUI 7.4 by xiaomi.eu 6.5.26 (dev), z odblokowanym BL i TWRP (ale nie pamiętam jaka wersja). Czy mogę sobie ot tak ściągnąć najnowszy dev rom z https://miuipolska.pl/download/ i wgrać przez aplikację Aktualizacje z zipa? + czy w ten sposób zachowam dane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostafinejro Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 (edited) Witam ponownie, posiadam kilka pytań związanych z rootowaniem ido na Global Dev Miui9, wersja najnowsza. By wgrać roota powinienem zainstalować najpierw custom TWRP, potem SuperSU? Wiem, że przez to stracę aktualizację OTA ale nie zależy mi na nich tak bardzo jak na roocie. Czy jeżeli uda mi się wgrać TWRP oraz SuperSU, na Global Dec, to w jaki sposób mogę instalować kolejne aktualizację systemu Global Dev, jeżeli nie przez OTA? ////edit Oczywiście posiadam odblokowany BL. Pozdrawiam. Edited December 24, 2017 by Ostafinejro Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Czy mogę sobie ot tak ściągnąć najnowszy dev rom z https://miuipolska.pl/download/ i wgrać przez aplikację Aktualizacje z zipa? + czy w ten sposób zachowam dane?Nie powinno być problemów. Możesz jeszcze zaktualizwać TWRP, jest nowa wersja.Danym nic nie powinno być, ale kopia bezpieczeństea to podstawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Cześć, mam Redmi 3 Pro z wgranym systemem MIUI 7.4 by xiaomi.eu 6.5.26 (dev), z odblokowanym BL i TWRP (ale nie pamiętam jaka wersja). Czy mogę sobie ot tak...wgrać przez aplikację Aktualizacje z zipa? + czy w ten sposób zachowam dane?Możesz sobie wgrać ale przez TWRP, bo w Redmi 3 coś aplikacja aktualizacje nie do końca działa. Przy wyłączonym tel. 3 przyciski vol+ vol- i power i wchodzisz do TWRP i tam wgrywasz aktualizacje. Danych nie powinieneś stracić====Send from Sagit by Tapatalk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fish Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 (edited) 16 hours ago, ahr said: Nie powinno być problemów. Możesz jeszcze zaktualizwać TWRP, jest nowa wersja. Danym nic nie powinno być, ale kopia bezpieczeństea to podstawa. 14 hours ago, grzegorz.lki said: Możesz sobie wgrać ale przez TWRP, bo w Redmi 3 coś aplikacja aktualizacje nie do końca działa. Przy wyłączonym tel. 3 przyciski vol+ vol- i power i wchodzisz do TWRP i tam wgrywasz aktualizacje. Danych nie powinieneś stracić ==== Send from Sagit by Tapatalk. Dzięki bardzo, zrobiłem tak jak mówiliście - wgrałem najnowszego zipa przez TWRP, wszystko bez najmniejszych problemów. Wesołych Świąt @mrosi wiń funkcjonalność MultiQuote. Edited December 24, 2017 by fish Dodaj jeszcze pół strony wątku pustych wierszy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siara1899 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) Czy możliwe jest by po aktualizacjach mój telefon w jakiś sposób odzyskał zdolność wgrania TRWP? Mój wcześniej opisany problem znajdziecie na stronie 36 i dalej. Minął rok na dev global i ostatnie ciągłe losowe restarty na kolejnych wersjach są dosyć frustrujące. Warto próbować jeszcze raz wgrać to recovery z pierwszego posta lub spróbować inne? Dobrą opcją byłoby dla mnie pojawienie się Miui 9 global stable, ale nie wiem czy się doczekam. Co z Mi-Recovery? Nie wgram przez nie xiaomi.eu lub innego custom roma? Edited January 1, 2018 by siara1899 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Trafił w moje ręce Redmi 3 Pro, z którym mam problem bo: - ma wgrany MIUI 6.5.12 (śmieciowy Dev) - na moim koncie mam zgodę na odblokowanie (odblokowałem już na nim 2 telefony - ostatni ponad 2 miesiące temu) - MiUnlock stopuje na 50% z komunikatem "Couldn't unlock" - telefon jest dodany w MiCloud oraz do lokalizowania (jako jedyny) Próbowałem użyć XiaomiTool, ale również nie odniosłem sukcesu Macie jakiś pomysł jak przejść 50%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Jaki masz błąd? generalnie możesz próbować flashować w edl najnowszy soft i powinieneś móc odblokować bl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) 15 minut temu, Orjon napisał: Jaki masz błąd? generalnie możesz próbować flashować w edl najnowszy soft i powinieneś móc odblokować bl. Flashowanie w EDL też kończy się porażką. Przy flashowaniu (XiaomiTool'em) dostaję: Cytat Błąd 1034: Wystapił błąd w trakcie instalacji miflash: ping target failed Właśnie wszedłem na stronę XiaomiTool i wygląda na to, że jest kolejne narzędzie do wgrywania rom'ów - Xiaomi ADB, które korzysta z "jakichś" ukrytych opcji w recovery. Zobaczę jeszcze tym. Edited January 1, 2018 by toruogiwara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 A jakbyś próbował bezpośrednio przez miflash? na starszej wersji na przykład? o, nawet nie wiedziałem... sprawdź Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 XiaomiADB też pokazuje błąd, zresztą zupełnie bez sensu bo ściągnąłem od Xiaomi najnowszy Global a on twierdzi, że Cytat * Miui sideload made by Francesco Tescari, updated on 26 Dec 2017 * * Checking device status * * Getting recovery info * * Creating file MD5 hash * * Querying ota update server, attempt #0 * ERROR: This rom cannot be installed, server code -> 2007, server message -> Current version is illegal, only allowed to flash the latest stable version. * Querying ota update server, attempt #1 * ERROR: This rom cannot be installed, server code -> 2007, server message -> Current version is illegal, only allowed to flash the latest stable version. * Querying ota update server, attempt #2 * ERROR: This rom cannot be installed, server code -> 2007, server message -> Current version is illegal, only allowed to flash the latest stable version. * Querying ota update server, attempt #3 * ERROR: This rom cannot be installed, server code -> 2007, server message -> Current version is illegal, only allowed to flash the latest stable version. ERROR: Installation of this rom via stock recovery is not allowed by Xiaomi Spróbuję ponownie przez MiFlash, ale on też sypał błędem. Zupełnie jakby ten telefon miał recovery również "śmieciowe". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) Możesz próbować flashować wersję stabilną, tak przynajmniej głosi komunikat. Przez EDL powinno pójść... jaki próbowałeś wgrywać przez xiaomiadb? rom fastboot? musisz ten recovery. Edited January 1, 2018 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Uruchomiłem MiFlash (wersja z linku w kompendium - sierpień 2016). Uruchomiłem telefon w EDL i wybrałem download. MiFlash telefon zobaczył. Wskazałem katalog z rom'em. Flashowanie skończyło się errorem "can not read from port COM10". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Kilka razy próbowałeś? czasem przez chwilę taki komunikat wyskoczy, a potem idzie normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) Tak. Kilkanaście Za każdym razem w 27s dostaję: Cytat [10,00 COM10]:[COM10]:start flash. [12,01 COM10]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14,53 COM10]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [17,03 COM10]:try to reset status. [19,04 COM10]:Switch mode back [20,06 COM10]:write time out try agian 96 [21,56 COM10]:write time out try agian 97 [23,11 COM10]:write time out try agian 98 [24,62 COM10]:write time out try agian 99 [26,13 COM10]:write time out try agian 100 [26,64 COM10]:error:Przekroczono limit czasu zapisu. [26,64 COM10]:error:Przekroczono limit czasu zapisu. Edited January 1, 2018 by toruogiwara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) Inny port/komp? albo miflash? Edited January 1, 2018 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
fipil Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 czy ktos mial podobny problem z ROMem - 77.1.1.0.LHPCNCK - Redmi 3 probuje zainstalowac wersje deweloperska zeby odblokowac bootloader, ale zawsze mam problem, gdy probuje zainstalowac poprzez plik ZIP z telefonu, to dostaje komunikat ze nie mozna zweryfikowac pakietu, probowalem poprzez miflash (rozne wersje od 2015 do beta) i tez problem ponizej log [3:56:11 PM COM3]:sahara read end imgID:13 status:0 [3:56:13 PM COM3]:file C:\ido_xhdpi_global_images_7.12.28_20171228.0000.00_5.1_global\images\prog_emmc_firehose_8936.mbn transferred successfully [3:56:14 PM COM3]:send nop command [3:56:14 PM COM3]:send command:<?xml version="1.0" ?><data><nop value="ping"/></data> [3:56:14 PM COM3]:get response from target [3:56:14 PM COM3]:dump: [3:56:14 PM COM3]:<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><data><response value="ACK" /></data><?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><data><log value="[email protected] [email protected]" /></data> [3:56:14 PM COM3]:send configure command [3:56:14 PM COM3]:send command:<?xml version="1.0" ?><data><configure ZlpAwareHost="1" MaxPayloadSizeToTargetInBytes="131072" MemoryName="emmc" SkipStorageInit="0"/></data> [3:56:14 PM COM3]:get response from target [3:56:14 PM COM3]:dump: [3:56:14 PM COM3]:<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><data><log value="Host's payload to target size is too large" /></data><?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><data><log value="[email protected] [email protected]" /></data><?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><data><response value="NAK" MinVersionSupported="1" MemoryName="eMMC" MaxPayloadSizeFromTargetInBytes="4096" MaxPayloadSizeToTargetInBytes="16384" MaxPayloadSizeToTargetInBytesSupported="16384" MaxXMLSizeInBytes="4096" Version="1" TargetName="8936" /></data> ktos mial podobny problem, albo ma jakis inny sposob jak zmienic ten ROM, Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 14 minut temu, fipil napisał: czy ktos mial podobny problem z ROMem - 77.1.1.0.LHPCNCK - Redmi 3 To śmieciowy rom i raczej przez aktualizacje z zip nic nie zainstalujesz. Najlepiej MiFlash tryb download i rom fastboot. Jak nie wychodzi to najczęściej problem leży po stronie komputera. Z tego co wkleiłeś chyba nikt niczego sensownego nie wywnioskuje. Już lepiej wkleić zrzut ekranu całego okna MiFlasha. Jak masz taką możliwość to spróbuj na innym komputerze, koniecznie z Win 64Bit, ewentualnie inny rom, do odblokowania może być też ostatni stable. Sprawdzone wersje MiFlasha to 2016.04.01 i ostatnia 7.4.25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Na innym komputerze komunikat o błędzie dostałem po 173s. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fipil Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 23 godziny temu, FromWP napisał: To śmieciowy rom i raczej przez aktualizacje z zip nic nie zainstalujesz. Najlepiej MiFlash tryb download i rom fastboot. Jak nie wychodzi to najczęściej problem leży po stronie komputera. Z tego co wkleiłeś chyba nikt niczego sensownego nie wywnioskuje. Już lepiej wkleić zrzut ekranu całego okna MiFlasha. Jak masz taką możliwość to spróbuj na innym komputerze, koniecznie z Win 64Bit, ewentualnie inny rom, do odblokowania może być też ostatni stable. Sprawdzone wersje MiFlasha to 2016.04.01 i ostatnia 7.4.25 rom smieciowy, ale przez rok dzialal bez zarzutu, teraz zaczely sie problemy to chialem zmienic, ale wracajac do tematu, to na innym komputerze z ta wersja 2016... sie udalo, dzieki wielkie za podpowiedz teraz musze czekac 72h na odblokowanie bootloadera i instaluje lineageOS pozdrawiam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toruogiwara Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Dnia 1.01.2018 o 21:57, FromWP napisał: Sprawdzone wersje MiFlasha to 2016.04.01 i ostatnia 7.4.25 Masz jakieś sprawdzone linki do wersji z kwietnia 2016? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 1 godzinę temu, toruogiwara napisał: Masz jakieś sprawdzone linki do wersji z kwietnia 2016? Jest w tym temacie na pierwszej stronie https://drive.google.com/file/d/0B2nl3rTqSisEM3JTQ1VqZWpudkk/view?usp=sharing 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario80 Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 Podpowiedzcie mi jak skutecznie zrobic przywrocenie ustawien fabrycznych na Redmi 3, z ROM 7.1.3 na zablokowany BL. Robie reset ustawien fabrycznych z poziomu systemu android, wszystko ladnie resetuje, ale zamiast odzyskania prawie 10GB wolnego, dostaje tylko 5.6GB? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 @Mario80 Na pewno MiFlashem instalujac ponownie ten rom lub jakiś nowszy z opcja cleen all. Normalnie z ustawień też powinno się to zrobić, ale jak jest w tym romie to chyba już mało kto pamięta, bo to pierwsze historyczne wydanie i trzeba mieć dużo samozaparcia żeby ciągle na tym siedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario80 Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 5 godzin temu, FromWP napisał: @Mario80 Na pewno MiFlashem instalujac ponownie ten rom lub jakiś nowszy z opcja cleen all. Normalnie z ustawień też powinno się to zrobić, ale jak jest w tym romie to chyba już mało kto pamięta, bo to pierwsze historyczne wydanie i trzeba mieć dużo samozaparcia żeby ciągle na tym siedzieć. Albo male wymagania Zeby teraz zainstalowac oficjalna wersje Miui 9, to musze bawic sie z TWRP? Czy moze na to co posiadam 7.1.3.0 za pomoca MiFlash wgrac najnowsza wersje global "ido_xhdpi_global_images_8.1.4_20180104.0000.00_5.1_global_6ecee609af"?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 4 minuty temu, Mario80 napisał: Zeby teraz zainstalowac oficjalna wersje Miui 9, to musze bawic sie z TWRP? Nie musisz się w nic bawić. Możesz, global stable 8.1.4, albo global dev 8.1.11. Będziesz miał reset do fabrycznych i najnowszy oficjalny rom stable z Miui 8, lub dev z Miui 9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts