kamil385_ Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 Ma ktoś miui 9 na mi4c i jest w stanie powiedzieć/sprawdzić czy dioda led przy powiadomieniach itp działa zawsze na zielono czy po zmianie koloru nadal jest zielona ? U mnie występuje ten problem
kamil385_ Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 Po zmianie np na niebieską. Pokazuje na niebiesko tak ? U mnie niestety ciągle na zielono
galakty Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 Miałem ustawione od początku i działa cały czas tak samo, czyli mam takie kolory, jakie chcę.
kosinho4 Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 U mnie dioda sygnalizuje powiadomienie z messengera facebookowego zawsze na zielono. Obojętnie jaki kolor ustawiony dla powiadomień.
grimex Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 U mnie po przesiadce z 6.12.22 na 7.8.24 telefon strasznie zaczal mulic. Szybko ubija aplikacje oraz czasami dlugo wczytuje sie pulpit. Macie podobnie?
galakty Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 30 minut temu, grimex napisał: U mnie po przesiadce z 6.12.22 na 7.8.24 telefon strasznie zaczal mulic. Szybko ubija aplikacje oraz czasami dlugo wczytuje sie pulpit. Macie podobnie? Tak.
grimex Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Jakis sprawdzony rom na nasza mi4c? Telefon chodzi tragicznie a do tego dochodzi szybko uciekajaca bateria.
kamillm Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 12 minut temu, grimex napisał: Jakis sprawdzony rom na nasza mi4c? Xiaomi.eu 8.1.2.0 siedze na nim odkad mam telefon i nie zamierzam na nic innego zmieniac, wszystko smiga jak powinno. 1
kamil385_ Posted September 2, 2017 Posted September 2, 2017 Polecam najnowszą wersje MIUI z wczoraj. Działa naprawdę dobrze. 1
rzeznikm Posted September 3, 2017 Posted September 3, 2017 (edited) Cześć W swoim mi4c 2/16 od dawna mam miui 6.5.26. Chciałbym przenieść się na najnowszą wersję oraz androida 7.0. Czy ktoś mógłby mi napisać w jaki sposób najlepiej zupdatować telefon z tak starej wersji oprogramowania? Edited September 3, 2017 by rzeznikm
SLiM Posted September 3, 2017 Posted September 3, 2017 @rzeznikm wgraj to twrp [RECOVERY] TWRP 3.1.1 for libra/aqua https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/recovery-twrp-3-1-1-libra-aqua-t3656664 Co do tamtej wersji 6.5.26 to nie powinno mieć znaczenia i bez problemu możesz wgrać od razu tą z 7.0. Wgraj najpierw 7.2.9 potem już możesz te ostatnie.
galakty Posted September 4, 2017 Posted September 4, 2017 (edited) Wygląda na to, że Xiaomi jest "dziwne". Albo "lepsze" jak to mawiają ostatnio W MIUI9 widocznie poprawili autofocus we filmach... Ale... Zacznę historię od początku: Sprawdzałem ciągle focus w jakości 1080p, ponieważ w 4K mamy obcięte FPS na poziomie 26-27. A tutaj autofocus jest tragiczny. Dziś rano z ciekawości odpaliłem 4K i... Autofocus jest poprawiony! Nie szaleje, działa szybko, no niemożliwe. Oczywiście przy dobrym świetle, w pokoju to ciężko zauważyć, ale wystarczy podejść do okna i sprawdzić na zewnątrz za dnia. Jest poprawnie, coś jak... Nie wiem, Huawei P9/P10, LG G6 i tym podobne. Do S7 i U11 brakuje ale to kwestia techniczna, nie do obejścia. Tak jak mówiłem, w pomieszczeniu za dużo z tego nie skorzystamy, bo 4K dostaje mniej światła od 1080p i tutaj ten focus nie działa zazwyczaj (chyba że na tle okna jak świeci słońce to tak). Szkoda tylko, że w 1080p TO NIE DZIAŁA. Tylko w 4K, w którym FPS są ucięte. No ale... Zawsze to ciekawostka. @latet sprawdź na Mi5 w 4K czy autofocus działa dobrze. Jeśli chcesz próbkę o co mi chodzi to podeślę. @sp4ubw Ciebie może też to zaciekawi Edited September 4, 2017 by galakty 1
Volv3r Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 A jak ogólnie sprawuje się MIUI 9 na mi4c? Warto przechodzić z 8.2.3 ?
galakty Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Na przedostatniej wersji jest OK. Nie wiem jak ostatnia, nie instalowałem bo telefon działa a psuć nie chcę (ostatnio jak zaktualizowałem to ubijało systemowe apki, dziękuję).
latet Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Dnia 3.09.2017 o 11:21, slimdick napisał: @rzeznikm wgraj to twrp [RECOVERY] TWRP 3.1.1 for libra/aqua https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/recovery-twrp-3-1-1-libra-aqua-t3656664 Co do tamtej wersji 6.5.26 to nie powinno mieć znaczenia i bez problemu możesz wgrać od razu tą z 7.0. Wgraj najpierw 7.2.9 potem już możesz te ostatnie. Dlaczego nie ma wzmianki o konieczności "pomostowania" via 7.2.9 na cotygodniowych stronach a aktualizacji? Jest tam tylko tak: Spoiler Aktualizacja Mi4c/Mi4s/MiNotePro do 7.0 Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera. Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22: Usunąć wzór lub kod blokady ekranu Instalacja Xiaomi.eu Android 7.0 bez wipe przez aplikację Aktualizacje lub z TWRP 3.0.1* Odblokowanie bootloadera oficjalną metodą przez Mi Unlock Tool Instalacja nowego TWRP przez fastboot flash recovery twrp.img Instalacja następnych aktualizacji standardowo przez Aktualizacje * – w pkt 1 aktualizacja blokuje bootloader. Próba przejścia do recovery wyłącza telefon. W razie problemów z błędnym kodem ekranu blokady ten poradnik pomoże. Nowe TWRP dla Androida 7 do instalacji po odblokowaniu bootloadera*: Dlaczego tam wciąż jest "prosto na 6.12.22"? To sugeruje, że jak ktoś ma starszą wersję, to najpierw musi 6.12.22, a potem dowolną najnowszą, a to chyba nie jest prawda, skoro wymagana jest 7.2.9? Dnia 4.09.2017 o 10:50, galakty napisał: @latet sprawdź na Mi5 w 4K czy autofocus działa dobrze. Jeśli chcesz próbkę o co mi chodzi to podeślę. Sprawdziłem. Wciąż jest jak było (niezależnie od rozdzielczości). Czyli nie szaleje aż tak jak na Mi4c w 1080p, ale stabilny to on nie jest. Dlatego nigdy go nie używam ciągłego AF, zawsze mam wybrany tryb ostrości "Dotknij" i wszystkim to polecam.
SLiM Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 (edited) @ZduneX25 @latet zapytaj administratora tego forum, już w kilku miejsca o tym pisałem że dla MI4C w aktualizacjach kolejnych po 7.2.9 nie ma pliku nowego bootloadera. Wiec albo trzeba najpierw wgrać aktualizację xiaomi.eu 7.2.9 albo dograć sam plik firmware do którego link już podawałem wielokrotnie. Jestem takim samym użytkownikiem tego forum jak Ty, nie mam żadnych specjalnych uprawnień Edited September 10, 2017 by slimdick
latet Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Napisałem tu: https://miuipolska.pl/forum/topic/18199-sugerowana-lista-zmian/
galakty Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 6 godzin temu, latet napisał: Wciąż jest jak było (niezależnie od rozdzielczości). Sprawdź 4K na dworze w dzień... Nie wierzę, że do Mi4c dodali PDAF focus a Mi5 olali (chociaż to nic niezwykłego w Xiaomi). Chcesz to się odezwij na PW i podeślę moją próbkę to zobaczysz...
latet Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 (edited) 2 godziny temu, galakty napisał: Sprawdź 4K na dworze w dzień... Nie wierzę, że do Mi4c dodali PDAF focus a Mi5 olali (chociaż to nic niezwykłego w Xiaomi). Chcesz to się odezwij na PW i podeślę moją próbkę to zobaczysz... OK, potestuję w lepszym świetle, bo w pomieszczeniu na 100% żadnej poprawy nie ma. Potestuję na Mi5 ale też na Mi4c dziecka, bo dziś mu wgrałem najnowszy ROM. Dzięki @slimdick za wskazówki, dzięki którym poszło jak po maśle i bez konieczności odblokowywania BL. Edited September 10, 2017 by latet
SLiM Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 @latet dziwni mnie to że nikt tego nie zauważył z tym twrp, może dla tego że nie jest ono oficjalne. To uniwersalne twrp jest od dev który robi LineageOS na MI4C. Sprawdzałeś czy możesz je teraz uruchomić i z niego skorzystać ?
galakty Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 7 minut temu, latet napisał: OK, potestuję w lepszym świetle, bo w pomieszczeniu na 100% żadnej poprawy nie ma. Potestuję na Mi5 ale też na Mi4c dziecka, bo dziś mu wgrałem najnowszy ROM. Dzięki @slimdick za wskazówki, dzięki którym poszło jak po maśle i bez konieczności odblokowywania BL. No przecież mówiłem, że to w pomieszczeniu nie działa...
latet Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @latet dziwni mnie to że nikt tego nie zauważył z tym twrp, może dla tego że nie jest ono oficjalne. To uniwersalne twrp jest od dev który robi LineageOS na MI4C. Sprawdzałeś czy możesz je teraz uruchomić i z niego skorzystać ? Tak, bez problemu wszedłem potem jeszcze raz w to TWRP, aby wgrać Dodatki MIUI PL. Wszystko działa pięknie. A czy może się w przyszłości jednak zdarzyć aktualizacja, która to TWRP "utrąci"?
XYZ Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 [mention=26565]slimdick[/mention]Czy po pełnym wipe w miflashu albo w twrp także trzeba dogrywać wspomnianą przez Ciebie wersję twrp lub rom 7.2.9, a dopiero później aktualną wersję miui? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
SLiM Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 (edited) @XYZCo chcesz osiągnąć ? Edited September 11, 2017 by slimdick
XYZ Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 [mention=26565]slimdick[/mention] Chciałem wgrać na czysto system, bo zauważyłem kilka problemów (niemożność - kopiowania w Root Explorerze do systemu, wgrania Viper4android, wejścia w zakładkę superuser w Magisku, etc.) Stąd też sądzę, że potrzebny jest poważniejszy wipe. Ty zaś napisałeś że aktualizacje po wersji 7.2.9 nie mają pliku nowego bootloadera. Więc dopytuje czy po pełnym sformatowaniu telefonu ja także muszę zrobić co Ty sugerujesz? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
SLiM Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 @XYZ jak zrobisz miflash wersją z 5.1 to oczywiście cofasz się do stanu gdzie masz stary bootloader i wtedy trzeba wgrać te wersję 7.2.9 czy sam firmware. W innych przypadkach jak wgrywasz miflash już china dev z 7.0 to nie jest konieczne Mój opis tyczy się tylko xiaomi.eu i przejścia z 5.1 na 7.0 jak ktoś pominął 7.2.9. Jak masz coś nie tak w tej wersji teraz to wystarczy zrobić zwykły wipe w twrp.
XYZ Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 [mention=26565]slimdick[/mention]Wszystkie te problemy mam odkąd przeszedłem na miui 9. Przed instalacją zrobiłem wipe w twrp. Teraz każda wersja na nowym miui powiela ww. błędy, w tym brak opcji programisty. Nie wiem o co chodzi... Ps. Czy wipe wszystkiego poza pamięcią wewnętrzna w twrp będzie skuteczny w kontekście wspomnianych błędów? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
prz3m3k96 Posted September 15, 2017 Posted September 15, 2017 Panowie mam problem, nie mogę wejść w opcje programistyczne, wywala mi błąd i pyta czy wysłać raport, ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Chciałbym wgrać nowsze miui, ale bez debugowania nie da rady.
SLiM Posted September 15, 2017 Posted September 15, 2017 Panowie mam problem, nie mogę wejść w opcje programistyczne, wywala mi błąd i pyta czy wysłać raport, ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Chciałbym wgrać nowsze miui, ale bez debugowania nie da rady.Zmień język systemu na angielski.
Marx Posted September 17, 2017 Posted September 17, 2017 Hej mam od pewnego czasu FP na przeglądarkach. Używam starego cyanogena. Czy ponowne wgranie najnowszej wersji aplikacji Google może to naprawić? Nie chce zmieniać systemu bo poza tym wszystko hula, a przeniesienie wszystkich danych zajmuje kupię czasu.
prz3m3k96 Posted September 20, 2017 Posted September 20, 2017 Jest tutaj jakiś użytkownik 8.5.1.0 stable? Ostatnio zainstalowałem i działa gorzej niz android 5.1.1, często ubija mi pulpit i odtwarzacz przycina się nawet jak na telefonie poza nim nie ma nic włączonego. Ma ktoś też takie problemy?
galakty Posted September 20, 2017 Posted September 20, 2017 2 godziny temu, prz3m3k96 napisał: Jest tutaj jakiś użytkownik 8.5.1.0 stable? Ostatnio zainstalowałem i działa gorzej niz android 5.1.1, często ubija mi pulpit i odtwarzacz przycina się nawet jak na telefonie poza nim nie ma nic włączonego. Ma ktoś też takie problemy? Daj se spokój z tym telefonem i MIUI. Na ostatnich wersjach ten telefon to złom... MIUI8 lepiej działało (a niektórzy mówią że 7). Może to naprawią, ale wątpię... MIUI sobie nie radzi z 2 GB RAMu po prostu, dlatego nowe flagowce mają już po 6 GB, inaczej by ubijało pulpit nawet jak u nas.
Dru79 Posted September 20, 2017 Posted September 20, 2017 tylko jaka jest alternatywa, inny ROM czy inny telefon?
galakty Posted September 20, 2017 Posted September 20, 2017 Możesz spróbować RR, czy LOS, podobno chodzą lepiej od MIUI. Ja już nie mam siły ani chęci na testowanie. Ewentualnie China dev, o ile nie musisz mieć polskiego.
Recommended Posts