blue7 Posted August 10, 2017 Posted August 10, 2017 4 minuty temu, Volv3r napisał: Da radę całkowicie wyłączyć aktywną krawędź na MI4c? Jeśli tak, to w jaki sposób? Ustawienia/Sterowanie krawędziowe.
bolok Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 Testował ktoś może moduł do Magisk uaktywniający Camera2API? https://www.xda-developers.com/camera2api-magisk-module-enables/
galakty Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 21 minut temu, bolok napisał: Testował ktoś może moduł do Magisk uaktywniający Camera2API? https://www.xda-developers.com/camera2api-magisk-module-enables/ A nie jest to tylko wpis do build.prop, który nic nie robi? Często te magiczne skrypty to jedna linijka HAL.3...
SLiM Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 @galakty tak właśnie to dodaje ten wpis do build.prop "persist.camera.HAL3.enabled=1" Ale jak komuś się nie chce tego ręcznie robić, łatwiej przez moduł Magisk 1
galakty Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 @slimdick Tylko, że na mi4c ten wpis powoduje bezużyteczność aparatu, odwraca obraz. 1
SLiM Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 @galakty nie musisz mi przypominać , ja to wszystko wiem tylko wypowiedziałem się w kwestii tego modułu
grandsb Posted August 17, 2017 Posted August 17, 2017 Witam, Posiadam telefon z MIUI xiaomi.eu 6.7.28 (rozwojowa) chciałem trochę go zaktualizować, dałem do najnowszej dostępnej wersji, wtedy w bootloaderze wystąpił błąd i generalnie system padł. Migało i gasło logo Mi. Na szczęście miałem na fonie stary ROM więc minuta i telefon wrócił do normalności. Pytanie czy muszę się bawić w MIFlashe by zaktualizować go do obecnych wersji? Czy mozna to jakoś inaczej zrobić? Drugie pytanie: jaką ostatnią stabilną wersje mogę zainstalować bez problemów?
Pawliko Posted August 17, 2017 Posted August 17, 2017 Dnia 17.08.2017 o 13:37, grandsb napisał: Drugie pytanie: jaką ostatnią stabilną wersje mogę zainstalować bez problemów? No przecie masz napisane jak krowie na rowie co zrobic...
SLiM Posted August 20, 2017 Posted August 20, 2017 (edited) [RECOVERY] TWRP 3.1.1 for libra/aqua https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/recovery-twrp-3-1-1-libra-aqua-t3656664 W opisie jest podane że działa na botloaderze z lollipopa i nougata Teraz można zainstalować jedno twrp i nie trzeba już żonglować przy przejściu z 5.1 ma 7.0 i w drugą stronę Cytat DOWNLOAD(works on both lollipop and nougat bootloader)HOW TO INSTALLSOURCESDEVICE:https://github.com/Demon000/device_x...ibra/tree/twrpKERNEL:https://github.com/LineageOS/android...xiaomi_msm8992 Edited August 21, 2017 by slimdick 1
tmk Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 Witam. Od ponad roku jestem użytkownikiem telefonu Mi4c. Bardzo zadowolonym użytkownikiem. W ostatnich dniach mojej żonie popsuła się 2-letnia motorola (awaria procesora) więc konieczny jest zakup nowego telefonu. W związku z moimi pozytywnymi doświadczeniami ze wspomnianym Mi4c nastawiłem się na ten model. Niestety z dostępnością jest bardzo kiepsko, ponieważ Mi4c premierę miał 3 lata temu. Po krótkich poszukiwaniach znalazłem telefon w chińskim sklepie lightinthebox.com http://www.lightinthebox.com/pl/xiaomi-xiaomi-mi-4c-5-cal-smartfon-4g-2-gb-16gb-13-mp-hexa-rdzen-3080mah_p6049638.html?category_id=206&prm=1.4.1.1 Jestem laikiem w tych kwestiach dlatego proszę o pomoc. Potraficie powiedzieć, czy w telefonie tym jest wersja oprogramowania MIUI z językiem polskim? Nie ma wzmianki o wersji oprogramowania, jednak w dostępnych językach sprzedający wymienia j.polski. Jeśli nie będzie języka polskiego to będę w stanie wgrać oprogramowanie xiaomi.eu? Nie chciałbym kupić zablokowanego telefonu bez możliwości zmiany softu... Czy nawet w najgorszej sytuacji (zablokowany bootloader) będę w stanie telefon odblokować i zainstalować soft z j.polskim? Z góry dziękuję za odpowiedź na moje laickie pytania.
SLiM Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 @tmk zastanów się czy czasem nie lepiej kupić jakiś nowszy model, MI4C już od dawna nie jest produkowane i kupując "nowy" dostajesz refurbished "odnawiany" Co do wersji językowej to skoro jesteś użytkownikiem tego modelu to powinieneś wiedzieć że oficjalny soft to wersja China bez j.polskiego. Co do wgrania oprogramowania to można to zrobić bez większych problemów. Osobiście odradzam kupno tego modelu , sprawdź raczej może inną opcję
tmk Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 @slimdickgabaryty, parametry i aparat tego modelu są dla mnie w 100% wystarczające. Dlatego nastawiłem się na Mi4c. Owszem, sam wgruwałem soft xiaomi.eu, ale zmylil mnie opis na stronie. Czy masz pewność, że telefon ten będzie odnawiany?
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 6 minut temu, tmk napisał: Czy masz pewność, że telefon ten będzie odnawiany? Ryzyko jest spore. Nie wiem czy lepszym wyborem nie będzie kupno używanej sztuki.
miklo Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 mi4c w pewnym momencie był hitem zakupowym. Cena około 110 dolców przy tych parametrach i aparacie były nie do pobicia. Zeszło wszystko, co było na stanie. Niemożliwe, żeby się gdzieś jeszcze uchowały dobre sztuki nieużywane. Telefon od dawna nie jest produkowany.
SLiM Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 (edited) 9 minut temu, tmk napisał: Czy masz pewność, że telefon ten będzie odnawiany? Na 99% Może i rok temu to bym kupił ale teraz już nie. Spoiler Nie wiem jaką kwotę masz na to przeznaczoną , mogę polecić jak dla kobiety Motorola Moto G5. Znajoma kobieta taki zakupiła i jest zachwycona @galakty na xda koleś walczy z camera2api dla MI4C. Próbuje odwrócić obraz od strony kernela, ale na razie nic nie wskórał Edited August 21, 2017 by slimdick
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 4 minuty temu, slimdick napisał: Próbuje odwrócić obraz od strony kernela, ale na razie nic nie wskórał Mi4c ma porąbane pliki... Powodzenia życzę. Poza tym to bez sensu, bo api2 jest okrojone i nic nie daje szczególnego. Sam walczyłem z tym, ale już starczy, to walka z wiatrakami
SLiM Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 @galakty on tego jeszcze nie wie Tu masz source https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/unofficial-lineageos-14-1-t3602604/page73 Koleś co robi lineageos na ten model mu napisał że to nie ma sensu ale tamten jest zachwycony aparatem Cytat Camera2 API is buggy so I don't intend to support it and no you can't solve the flipped camera by editing files, a special kernel change is needed.
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 @slimdick biedny, nie wie co go czeka... JA już wszystko przerabiałem z poziomu średniozaawansowanego usera, nie ma sensu. Obecnie nawet NIE MOŻNA wymusić kompresji 100% zdjęć, a co tu o api2 i dalej mówić... RAWów nie ma, ehhh. Obecnie jestem na etapie wyboru nowego telefonu, mam dosyć tego autofocusu we filmach
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 1 minutę temu, slimdick napisał: @galakty nie masz wyjścia musisz kupić OnePlus5 Hahahhahaa, nie
tmk Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 @miklo @slimdick @galakty Dziękuję Panowie za szybki odzew. Macie dużo racji, faktycznie ryzyko spore, że trafi się na egzemplarz odnawiany. Pozostaje mi wyszukać alternatywy. Wcześniej myślałem o 5", ale z tego co widzę Redmi note 4x (5,5") ma dobre noty. Czy myślicie, że warto się na niego zdecydować?
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 Telefon dobry, ale jeśli chodzi o aparat to niestety każde Redmi jest dnem. Musisz pomyśleć co jest ważniejsze.
tmk Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 Aparat w Redmi note 4x jest wg specyfikacji ten sam, co Mi4c. Czy jego możliwości są ograniczane softem?
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 23 minuty temu, tmk napisał: Aparat w Redmi note 4x jest wg specyfikacji ten sam, co Mi4c. Czy jego możliwości są ograniczane softem? Sensor to jedno, do tego dochodzi optyka oraz soft. Musiałbyś zgłębić temat i poczytać (np. mi5x/mi max2 mają aparat z mi6 a są straszną kupą).
tmk Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 (edited) A jeśli kryterium byłby aparat to jaki model od xiaomi w granicach 600zł (+/-100zł) proponujecie? Znajdę coś porównywalnego do Mi4c? Edited August 21, 2017 by tmk
tpawel Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 Aparat w Redmi note 4x jest wg specyfikacji ten sam, co Mi4c. Czy jego możliwości są ograniczane softem?Nie jest nawet ten sam sensor. Zrobili na początek trochę telefonów z imx 258, poszły recenzje że jak na redmi to aparat jest przyzwoity a potem zaczęło się pakowanie sensorów Samsunga i omnivision. Tak że jeśli ktoś chce w tym telefonie poziom zdjęć z mi4c to się srogo oszuka, do zdjęć lepszy będzie cool 1 dual tak jak tu@galakty podpowiada. Nawet 4/64 wyrwie za grosze 1
galakty Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 W tej cenie to chyba najlepszy cebula deal. No chyba, że chciałbyś np. 8 miesięcznego Mi4C, ale po co skoro mozesz mieć nówkę niewiele drożej
Sephriot Posted August 22, 2017 Posted August 22, 2017 @slimdick widziałem że w jakimś temacie pisałeś o tym że miui9 rozwiązało problem z chrome, faktycznie tak jest i po dłuższym użytkowaniu?
SLiM Posted August 22, 2017 Posted August 22, 2017 @Sephriot nie wiem, wgrałem MIUI9 z czystej ciekawości a przez tę chwilę zalogowałem się w Chrome na konto google i przez ten czas nie zaliczyłem żadnego FC. Na wersji MIUI8 miałem FC po kilku minutach, dla tego stwierdziłem że chyba coś poprawili 1
Sephriot Posted August 22, 2017 Posted August 22, 2017 Ktoś kto dłużej korzysta z miui 9 się wypowie w kwestii chrome? Byłbym wdzięczny.
SLiM Posted August 23, 2017 Posted August 23, 2017 (edited) To twrp co podałem po przejściu z 5.1 na 7.0 zostaje , bootloader jest zablokowany ale bez problemu można w nie wejść i instalować co się chce Tak że nie ma potrzeby odblokowywać bootloadera po wgraniu 7.0 na MI4C. [RECOVERY] TWRP 3.1.1 for libra/aqua https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/recovery-twrp-3-1-1-libra-aqua-t3656664 Edited August 23, 2017 by slimdick
kamil385_ Posted August 27, 2017 Posted August 27, 2017 Ktoś kto dłużej korzysta z miui 9 się wypowie w kwestii chrome? Byłbym wdzięczny. Na miui9 brak fc przy użyciu chromeWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka 1
tc1985 Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 Dnia 23.08.2017 o 16:33, slimdick napisał: To twrp co podałem po przejściu z 5.1 na 7.0 zostaje , bootloader jest zablokowany ale bez problemu można w nie wejść i instalować co się chce Tak że nie ma potrzeby odblokowywać bootloadera po wgraniu 7.0 na MI4C. [RECOVERY] TWRP 3.1.1 for libra/aqua https://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/recovery-twrp-3-1-1-libra-aqua-t3656664 czy dobrze rozumiem, że nie trzeba teraz odblokowywania bootloadera oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie xiaomi??
SLiM Posted August 28, 2017 Posted August 28, 2017 @tc1985 sprawdź Ja to komuś robiłem zdalnie i u niego bez odblokowania bootloadera działało twrp, wgrał kolejne aktualizacje.
Recommended Posts