Kacper Skrzypek Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 Wątek ogólny poświęcony Poco X3 Pro (nazwa kodowa vayu, Snapdragon 860). Poruszamy tu kwestie ogólne, niewymagające tworzenia osobnego wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Ktoś coś? Jakieś problemy? Ja narazie złapałem jeden ale już rozwiązałem. Słuchawki BT Edifier i Poco X3 na tidalu przycinało muzykę tak jakby nie chciała się buforować. Pomogło ustawienie kanału wifi na stałe-nie auto. Przesiadka z rn7 czuć różnice. Choć nie wszędzie jest progres. Aparat wideo kręci dobre ale same zdjęcia to chyba troszkę nieporozumienie. Na gcamie rn7 i matryca samsunga robi lepsze zdjęcia niż x3pro na stocku z matrycą sony. Zresztą brat ma rn8pro i też jakoś nie widzę żeby lepsze zdjęcia robił niż rn7. Brakuje nagrywania rozmów i ten dialer to za bardzo intuicyjny nie jest ale może to kwestia przyzwyczajenia. Następna sprawa to poprawienie bubble z messengera albo ogarnięcie dymków bo jak narazie nie działa to dobrze. Jeśli ktoś powie że to wina andka to jakoś w samsungu to ogranęli. Ekran jak ekran, szału nie ma ale tragedii też nie(chyba bym wolał amoleda a nie wyższe odświeżanie)-narazie w słońcu daje radę, zobaczymy jak będzie jaśniej. Głośnik zewnętrzny cichszy niż powinien być a napewno niż ten w rn7. Przez tandetne plastikowe plecki niesie się głos słuchawki w cichych pomieszczeniach. Jak ktoś jest przygłuchy i musi podkręcać powyżej połowy głośność rozmów to może być pewien że włączy sobie tryb głośnomówiący. Bateria extra, przy normalnym użytkowaniu mix wifi/lte jakaś lokalizacja, słuchawki BT, 2h rozmowy, parę fotek to dwa dni użytkowania i sot min 7H przy 120Hz, jak ktoś będzie chciał w jeden dzień rozładować to tylko pewnie ciężkie gierki. Nie mam jakiś battery drain a i przez noc wiele nie spada. Nie gram w gierki. W plusie nie mam problemu z LTE, normalnie trzymam telefon i jeśli jest choć z kreska zasięgu to net działa. Budzik rano dzwoni, bateria ładuje się szybko. Z ciekawych rzeczy to prędkość odczytu seq. to ponad 1400MB/s..Pieruńsko szybki. Mam wersję 6/128, kupiłem na allegro w przedsprzedaży w poniedziałek, w czwartek był u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadolSzczecin Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 Witam. Kupiłem niedawno wersje X3 PRO 8/256 za niecałe 1300zł.Jestem bardzo zadowolony.Zrobiłem przesiadkę ze starego RedmiNote5 Pro którego miałem dosć długo i pewne przyzwyczajenia w obsłudze mi zostały które chciałem przełożyć na ten nowy telefon. Dlatego też pewne rzeczy mnie drażnią, choć prawie ustawiłem sobie wszystko wizualnie dokładnie tak jak miałem. Pobawiłem się motywami i wziełem zrobiłem mix z ikonami które miałem bardziej kwadratowe w RN5 i bardziej mi się podobają i tak teraz mam. Tak samo foldery grupujące kilka aplikacji lepiej wyglądają w tej starszej wersji . Moje pytanie - dlaczego po przesunięciu ekranu całkiem w lewo nie ma już tego menu z kafelkami czy coś takiego (W RN5 miałem Miui 11 i Android 9 pie), a za to mam po prostu wiadomości Google? Czyżby to zniknęło wraz z Miui 12 ? Druga sprawa co mnie strasznie irytuje to Kalendarz, który teraz mam z Google a nie wiem jak zrobić by mieć ten 'zwykły' systemowy na ikonie którego pokazuje aktualną datę. To samo dotyczy się SMS-ów - mam wrażenie że to wszystko bazuje na koncie Google, chociaż usunełem kontakty, synchronizacje, itd..itd...na koncie w Google Kolejne moje pytanko to jak ustawić aby pokazywał mi tylko kontakty z karty SIM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@GUTEK@ Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 Unia jego mać... softy Global dla Europy mają wszystkie apki od Google. Jak chcesz mieć oryginalne apki Xiaomi musisz wgrać MIUI Polska, które bazuje na chińskim sofcie lub bodajże soft Global dla Indonezji (zawiera język polski). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 11, 2021 Author Share Posted April 11, 2021 Nie tylko dla Europy. EEA, Global, RU, Indie, Turcja - wszystkie te mają od Google. Od Xiaomi ma nasz, Indonesia i Tajwan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadolSzczecin Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 (edited) Nie wiem konkretnie czy to dobry dział, ale zapytam.... Pobrałem ten plik "xiaomi.eu_multi_POCOX3Pro_V12.0.4.0.RJUMIXM_v12-11.zip" Teraz powiedźcie mi czy mam po prostu wskazać go manualnie w tym menu z aktualizacjami? Bo tam można. Obecnie na telefonie mam MIUI też w tej wersji 12.0.4.0 tylko trochę inne oznaczenie literowe (różnice pogrubiłem) RJUEUXM Kolejna sprawa , to jak to wygląda z ewentualnym powrotem do tego MIUI który mam. Za bardzo nie chce bardziej "grzebać" się z tym całym systemem i tym co tutaj czytałem jakąś instrukcje instalacji tzn Instalacja TWRP + Xiaomi.eu itp rzeczy. Jestem w sumie w tym 'zielony' i grzebanie w telefonie i całym systemem chciałbym ograniczyć do minimum, a widzę i czytam tutaj że niektórzy wyprawiają prawdziwe cuda Edited April 12, 2021 by RadolSzczecin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 12, 2021 Author Share Posted April 12, 2021 6 minut temu, RadolSzczecin napisał: Teraz powiedźcie mi czy mam po prostu wskazać go manualnie w tym menu z aktualizacjami? Bo tam można. Nie. Xiaomi.eu nie możesz tak wgrać. Musisz robić tak jak w poradniku. 7 minut temu, RadolSzczecin napisał: Kolejna sprawa , to jak to wygląda z ewentualnym powrotem do tego MIUI który mam. Można normalnie wgrać oryginalny soft przez MiFlash. https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1210 Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Witam. Wgrałem wszystko zgodnie z poradnikiem, miui.eu działa elegancko. Mam jednak problem, że po wejściu do recovery (fox), nie widać żadnych plików. Jakieś pomysły?Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Masz przypisany odcisk palca i kod PIN? Jeśli tak, to trzeba wpisać w recovery kod, wtedy pamięć jest odszyfrowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu1210 Posted April 19, 2021 Share Posted April 19, 2021 Nieaktualne. Nowa wersja recovery jest dość funkcjonalna i odczytuje pliki z pamięci wewnętrznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 Każda sztuka a ciemniejsze podświetlenie na jasnym tle przy dziurze i na całym lewym i prawym boku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziomek999 Posted April 30, 2021 Share Posted April 30, 2021 @up, kwestia tego co kto chce zobaczyć. Jak dla mnie, w mojej sztuce podświetlenie jest równomierne, nawet obok tej dziury. W redmi note 7 łezka i cała górna krawedź nie była równomiernie podświetlona- tu tego nie ma, jak dla mnie jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrplawecki Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Witam mam pytanie o xiaomi.eu. Chodzi o to czy po wgraniu Twrp muszę zrobić format data by zainstalować xiaomi. eu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 2 minuty temu, piotrplawecki napisał: Witam mam pytanie o xiaomi.eu. Chodzi o to czy po wgraniu Twrp muszę zrobić format data by zainstalować xiaomi. eu? Obowiązkowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_ekto Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 (edited) Witam, kupiłem niedawno poco X3 pro, pierwsze był problem z dotykiem ale po włączeniu telefonu problem jakimś cudem przestał występować.Teraz zauważyłem, że jak używam LTE co jakiś czas losowo tracę internet, ikonka LTE z zasięgiem w prawym górnym rogu jest ale zasięgu nie mam... Zdarza się to bardzo regularnie, wada fizyczna ? Czy może kwestia ustawień, telefon jest świeży tydzień z niego korzystam. W 3G działa poprawnie. Jestem mega zły, bo zaraz mam wyjazd z poza Polski i potrzebuje ten telefon, więc łudzę się że to może kwestia ustawienia tylko....? Z góry dzięki za rady ps. Niestety 3G też już wywala i to bardzo często Edited June 19, 2021 by Pawel_ekto Link to comment Share on other sites More sharing options...
pulsar00 Posted June 25, 2021 Share Posted June 25, 2021 którą wersje twrp wybrać do instalacji bo jest 2 (Developed By :Camerado) ? któraś jest właściwsza mniej problematyczna? twrp-3.5.1_10-0-vayu-Nebrassy.img z czerwca twrp-3.5.2_10-0-vayu-Thespartann.img z kwietnia pomożecie dobrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofer Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 Właśnie biorę się za flashowanie softu w POCO X3PRo i mam kilka pytań. Wcześniej flashowałem rn8 ale tutaj widzę jest nieco inaczej w sensie w detalach. Chcę wgrać xiaomi.eu_multi_POCOX3Pro_V12.5.2.0.RJUMIXM_v12-11 tutaj pobrałem https://miuipolska.pl/poco-x3-pro-stabilna/ i teraz mam takie zagwozdki. 1) Który booloder https://androidfilehost.com/?w=files&flid=322455 bo są dwa ? 2) Po odblokowaniu wiadomo telefon zresetowany. Czy do wgrania softu musze mieć w opcjach programistycznych zaznaczoną opcje instaluje przez usb czy samo debugowanie przez usb wystarczy ( instaluj przez USB ona wymaga zalogowania sie na konto xiaomi a nie wiem czy jest sens ). 3) No właśnie czy logować się na konto xiaomi czy po prostu odpalać czyściocha po resecie bez żadnych ustawień itp. zaznaczyć opcje programisty tam samo debuguj przez usb ( bez z punt 3) wgrać któryś bootloader (punkt 2 ) , wrzucić soft na kartę i jedziemy ? 14 godzin temu, pulsar00 napisał: którą wersje twrp wybrać do instalacji bo jest 2 (Developed By :Camerado) ? któraś jest właściwsza mniej problematyczna? twrp-3.5.1_10-0-vayu-Nebrassy.img z czerwca twrp-3.5.2_10-0-vayu-Thespartann.img z kwietnia pomożecie dobrać? Wgrałeś, któryś? Nie piszemy postów jeden pod drugim, połączono /Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pulsar00 Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 jeszcze nie , czekam może ktoś doświadczony doradzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 26, 2021 Author Share Posted June 26, 2021 4 godziny temu, Kristofer napisał: 1) Który booloder https://androidfilehost.com/?w=files&flid=322455 bo są dwa ? Nowszy. 4 godziny temu, Kristofer napisał: 2) Po odblokowaniu wiadomo telefon zresetowany. Czy do wgrania softu musze mieć w opcjach programistycznych zaznaczoną opcje instaluje przez usb czy samo debugowanie przez usb wystarczy ( instaluj przez USB ona wymaga zalogowania sie na konto xiaomi a nie wiem czy jest sens ). Nie musisz mieć żadnej z tych opcji. 4 godziny temu, Kristofer napisał: 3) No właśnie czy logować się na konto xiaomi czy po prostu odpalać czyściocha po resecie bez żadnych ustawień itp. zaznaczyć opcje programisty tam samo debuguj przez usb ( bez z punt 3) wgrać któryś bootloader (punkt 2 ) , wrzucić soft na kartę i jedziemy ? Nie musisz na nic się logować. Po odblokowaniu możesz od razu lecieć bez ustawiania niczego w opcjach programisty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofer Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 Tak zaryzykowałem i polecałem z najnowszym szukając wcześniej informacje o nim ( oczywiście zle napisałem bootloader chodziło o twrp oczywiście ) 7 godzin temu, pulsar00 napisał: jeszcze nie , czekam może ktoś doświadczony doradzi Doświadczonych nie jestem ale ten najnowszy jest ok. Wszystko poszło gładko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Materius1994 Posted June 29, 2021 Share Posted June 29, 2021 (edited) Używa ktoś Super Live Wallpaper? Chodzi mi o płynność działania. Mimo że w telefonie siedzi snap 860 lubią się one przycinać szczególnie podczas wychodzenia z aplikacji. Też ktoś to zauważył? I jeszcze jedno. Podczas korzystania z trybu PiP np youtube vanced cały telefon działa z takim wielkim lagiem. Nie zawsze ale bardzo często i jest to uciążliwe Edited June 30, 2021 by Materius1994 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 którą wersje twrp wybrać do instalacji bo jest 2 (Developed By :Camerado) ? któraś jest właściwsza mniej problematyczna? twrp-3.5.1_10-0-vayu-Nebrassy.img z czerwca twrp-3.5.2_10-0-vayu-Thespartann.img z kwietnia pomożecie dobrać? wgrywałem oba twrp i poprawnie działał tylko Nebrassy. Ten drugi dla opcji install nie widział mi katalogów w pamięci . Wgrywałem je kilkukrotnie i za każdym razem było to samo. Przy okazji pytanie, jak aktualizować przez twrp żeby mi nie usunął żadnych danych? Nie dawałem wipe a wszystko co było mi zniknęło. Na szczęście zrobiłem to na próbę więc nic ważnego w tel nie miałem ale jak przeniose dane ze starego tel to wyczyszczenie wszystkiego nie wchodzi w rachubę. Jak robić aktualizacje bez utraty danych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
weedplay Posted July 18, 2021 Share Posted July 18, 2021 Siemka, Mam dwa problemy ze swoim poco x3 pro 8/256 1. Nie działa mi wyszukiwanie historii kontaktów... Mam bardzo dużo numerów których nie zapisuje, i zazwyczaj jak wpisywałem początek numeru to wyskakiwała mi sugestia o jaki numer mi chodzi. Ostatnio to zniklo i musze jakies dziwne dial apki sciagac żeby mieć tą funkcję. Co ciekaew o update do miui 11 chwile działało i nagle przestało. 2. Żywe tapety, po aktuyalizacji do miui 11 miałem opcje tych żywych tapet i cos tam wybrałem, po jakims czasie nagle wszystkie znikły i w folderze żywe tapety nie mam nic ; / Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rengar19 Posted July 29, 2021 Share Posted July 29, 2021 Witam. Mam.dwa problemy z telefonem. 1. Nie zawsze jest pow innycwiadomienie o wiadomości na message. Dopiero jak wejdę w apke message to przychodzi te powiadomienie. 2. Mam opaskę mi band 4 i jest problem.by czytać z niej smsy. Nie przychodzą na opaskę. Problem tkwi w nadaniu praw/zezwoleń itp by te smsy na opaskę szły. Mam je dane ale po chwili wiadomości przestają przychodzić i muszę resetować nadanie tych uprawnień. W innych telefonach nie była takiego problemu. ktoś poradzi jak rozwiązać tę problemy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szandra Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 Hejo, Mam problem. Po restarcie telefonu mam problem z wyświetlaniem aplikacji.. zmienione kolory w messengerze, brak nazw na snapie, na FB.. i w wielu innych aplikacjach. Od restartu telefonu minęło 24h, jak sobie z tym poradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyter Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Heja.Jedna sprawa... nie da się usunąć z edycji "dodaj przełącznik" przełącznika. Klikam w minus i nic.... Miałem kiedyś redmi 3 i miui miało mniej bugów jak teraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofer Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 A jak mam pytanie odnośnie bloatware. Mamy listę safe to remove jakaś? Można odinstalować aplikacje typu galeria to najważniejsze, piszą jedni że spoko nic się nie stanie inni że bootloop, chciałbym się jej pozbyć tak samo google Lens google auto itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Żeby odinstalować apki systemowe to potrzebny root, ale można bez roota je wyłączyć, jest gotowy program/skrypt wpisz w google debloating Xiaomi, znajdzie Ci i listę apek i rzeczony program.Sam mam między innymi X3, ale to na razie jedyny fon którego nie rootowałem i nie wnikałem czy ma partycje dynamiczne, jak nie ma no to spokojnie po roocie odinstalujesz niechciane googlowskie dodatki. X3 jest dużo lepszy do kombinowania niż rn8pro, którego zrootowalem i tutaj złapałem bootlopa, ale to jedynie przez to że do odinstalowywania użyłem drętwej apki zamiast od razu sprawdzonego rootuninstalera.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofer Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 (edited) Spoko wiem jak odinstalować apki systemowe i właśnie korzystam z tej bezpieczniejszych opcji ( niż root ) czyli nakładkę gui na adb znane jako miui debloater, Tam nie ma opcji wyłączenia gallery i na tym mi strasznie zależy, galeria nie tylko mi się nie podoba ale i zajmuje dużo miejsca gromadzi śmieci ( cache o którym często zapominam i zbiera się po kilka gb ) i chce ja wywalić ale boję się właśnie bootlopa. A właśnie w przypadku gdyby takowy wystąpił to wejście do twrp i format naprawia sprawę, tak zdaję sobie sprawę że to hard reset i mam wszystko wymazane ale czy pomoże mi w przypadku bootloop? Edited September 19, 2021 by Kristofer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Program można edytować i dopisywać w nim nazwy pakietów które chcesz uśpić/wyłączyć. Ewentualnie można też to zrobić bezpośrednio z czystego ADB poprzez odpowiednie polecenie + nazwa pakietu. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristofer Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 (edited) Ja to wiem. Ale pytam czy nie uwale tel przez usuniecie galerii , czy ewentualnie ja wyłączyć w taki sposób . Testował ktoś ? pm disable-user --user 0 com.miui.gallery Edited September 19, 2021 by Kristofer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Polecenia nie pamiętam, ale na rn8pro powywalalem przez fizyczne odinstalowanie wszelkiego śmiecia googlowskiego i telefon normalnie działa. Natomiast dla testu uśpiłem sklep google i nic się z fonem nie wydarzyło. Natomiast te uśpienie poleceniem jest znacznie bezpieczniejsze no bo fizycznie aplikacja dalej jest zapisana w fonie, więc nie naruszasz w żaden sposób struktury pamięci. Gdyby nawet jakimś cudem coś poszło Ci nie ok, to jest też polecenie które budzi daną apkę. Na XDA chłopaki usypiali mocno głębokie apki odpowiadające już za pracę systemu i potrafiło bootlopa zrobić, ale wybudzenie apki przywracało fon do pracy. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 (edited) W programie Xiaomi ADB/Fastboot Tools masz wszystkie aplikacje, które możesz bezpiecznie usunąć/wyłączyć i przywrócić w razie potrzeby. Na liście nie bez powodu nie ma galerii. Po usunięciu możesz mieć problemy z zapisywaniem zdjęć, ich edycji i z udostępnianiem. Bootlopu nie powinno być, ale wg mnie ta operacja usuwania galerii nie ma sensu. Edited September 19, 2021 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Ja galerię google fizycznie odinstalowałem bo nie chciałem żeby jakimś przypadkiem zapisywała mi na dysk, i było spoko, a ewentualne edycje robiłem bodajże snapshatem.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 (edited) Google photo (zdjęcia) możesz odinstalować bez problemu. W tych nowych Xiaomi galeria jest powiązana z Google Photo, ale jednak to są dwie różne aplikacje (przynajmniej tak to widzę na poco f3). Edited September 19, 2021 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts