fredek Posted July 17, 2019 Author Share Posted July 17, 2019 2 minuty temu, GregorJan napisał: Chodziło mi bardziej o to co znaczy "dla starszych" i "nowszych" telefonów. Nowsze to zdaje się te, które mają jako bazę androida 9, a starsze to pozostałe... tak z grubsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 17, 2019 Share Posted July 17, 2019 1 godzinę temu, fredek napisał: Nowsze to zdaje się te, które mają jako bazę androida 9, a starsze to pozostałe... tak z grubsza No właśnie nie. Nie wszystkie nowe telefony z Androidem 9 mają tą nowszą wersję. Wersja dla nowszych telefonów = wersja dla telefonów posiadających taki specyficzny układ partycji, który się zwie system-as-root. Generalnie - wszystkie, które w build.prop mają: ro.build.system_root_image=true W chwili obecnej mają go na pewno: Mi 9, Mi 9 SE, Mi 9T/Redmi K20, Mi 9T Pro/Redmi K20 Pro, Redmi Note 7, Redmi Note 7 Pro, Redmi 7A, Redmi 7, Redmi Y3, Mi A2, Mi A2 Lite, Mi A3, Mi A1, Mi CC9, Mi CC9e, Mi CC9 Meitu, Redmi 6, Redmi 6A (dwa ostatnie - po aktualizacji do Androida Pie). Wszystkie pozostałe mają wersję dla starszych telefonów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darius4 Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 Dnia 14.07.2019 o 10:23, fredek napisał: Panowie, ja MIUI i telefonów Xiaomi już od kilku miesięcy nie używam. Mam jako zapasowe Mi 3, Redmi 1S i 3S ale one mają aktualne Lineage (kompiluję ze źródeł) i tam wszystko działa (blokada v1). Blokada reklam jest robiona dla Was tak samo od >18 miesięcy, zmienia się tylko plik hosts na aktualny. Także jak jest jakiś problem to musicie sami zdiagnozować w czym problem i powiedzieć mi co poprawić. Potwierdzam, plik hosts nie jest instalowany automatycznie z przygotowanej paczki. Tak jest od chyba 3 aktualizacji. Testowane na MI8 i paczka dla "nowszych" telefonów (zawsze tej używałem). Jaki mechanizm to powoduje nie potrafię sprawdzić ale może da radę ktoś kto zna dobrze MIUI. Plik jest OK, zainstalowany ręcznie przez TWRP działa poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinturicchio87 Posted July 21, 2019 Share Posted July 21, 2019 Siema, podpowiedź proszę jak zainstalować go ręcznie. Chodzi Ci o to żeby podmienić plik? Znasz do niego ścieżkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darius4 Posted July 21, 2019 Share Posted July 21, 2019 Musisz szukać pliku hosts w katalogu z systemem /system/etc/ i podmienić na plik hosts wyciągnięty z paczki zip. Oczywiście trzeba to zrobić w TWRP, bez uruchomionego systemu. Przy okazji, MI8 ma jednak "stary" system plików i używając paczki V1 można zrobić wszystko przez Aktualizację, nie trzeba ręcznie wchodzić w TWRP. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinturicchio87 Posted July 21, 2019 Share Posted July 21, 2019 Najzabawniejsze jest to że nie mam pliku hosts w katalogu etc., Próbowałem go skopiować tak czy inaczej ale po restarcie systemu nadal pojawiają się reklamy a żeby było weselej kiedy wracam do twrp to w folderze system/etc/ znowu nie ma pliku hosts jakby go w ogóle poprzednio nie skopiowało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darius4 Posted July 21, 2019 Share Posted July 21, 2019 Może to nie jest /system/etc/, nie masz zamontowanej partycji? Ja wgrywam sobie plik hosts z paczki na pendrive USB. Wchodzisz w TWRP. W Zamontuj podpinasz tylko niezbędne partycje System i USB. Wracasz do głównego menu a później Zaawansowane i Menedżer Plików. Kopiujesz plik do /system/etc/ i startujesz system. U mnie działa. Tak jest na MIUI czy w innych konfiguracja jest tak samo i zadziała, nie wiem. Powodzenia! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinturicchio87 Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 (edited) "Zainstaluj miui hidden settings i ustaw "private dns" dns.adguard.com" Moze wyda sie to dziwne ale poprzez miui hidden siec wi-fi w pracy nie pozwala mi sie polaczyc z internetem... "Może to nie jest /system/etc/, nie masz zamontowanej partycji?Ja wgrywam sobie plik hosts z paczki na pendrive USB.Wchodzisz w TWRP.W Zamontuj podpinasz tylko niezbędne partycje System i USB.Wracasz do głównego menu a później Zaawansowane i Menedżer Plików.Kopiujesz plik do /system/etc/ i startujesz system.U mnie działa. Tak jest na MIUI czy w innych konfiguracja jest tak samo i zadziała, nie wiem. Powodzenia!" Pobawie sie jak znajde troche czasu, dziekuje za podpowiedzi. Edited July 22, 2019 by pinturicchio87 improve Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 (edited) Dnia 11.05.2019 o 11:43, latet napisał: Nie, to nie wymaga TWRP, ani root ani nawet odblokowanego BL. Między innymi dlatego jest to tak dobra, wygodna i uniwersalna metoda. Tyle że wymaga Pie oraz apki MIUI Hidden Settings (ze sklepu Play), gdyż Xiaomi było uprzejme usunąć to standardowe w czystym andku Pie pole z dostępnych dla użytkownika ustawień systemowych. Pamiętasz może jaka była domyślnie wybrana tutaj opcja? Automatycznie czy wyłączone? Chcę powrócić ustawień domyślnych. Edited September 16, 2019 by mrosi Czy edycja cytowanej zawartości sprawia ból...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 Wyłączone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zagrobelny Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 (edited) Bez tego dodatku życie na telefonie nie ma sensu Za każdym razem kiedy wrzucam nowy soft widzę że bardzo potrzebuję tego rodzaju blokady, dziękuję że aktualizujesz blokadę reklam, świetny pomysł bo działa w każdej sytuacji. Super, dziękuję fredek za Twoją pracę. Uwaga: Na xiaomi-note 5 pro whyred mimo że to nowy telefon działa jedynie wersja blokady reklam v1 , wersja 2 nie działa. Czy ktoś może napisać dlaczego tak się dzieje? Jest gdzieś indziej plik hosts? Edited July 25, 2019 by zagrobelny 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Z ciekawości muszę to sprawdzić bo u mnie V2 też coś nie działa, Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Od jakiegoś czasu na Mi6 blokada nie działa i w dalszym ciągu nie jest to naprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1974 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Mix2s też nie działa versja nr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darius4 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Rzućcie proszę okiem kilka postów wyżej, od Orion. Tam jest informacja dla jakich modeli jest wersja V2. Ja mam MI8 i też myślałem, że to nowy telefon a jednak ze względu na strukturę plików muszę używać V1 dla "starszych telefonów". Jak nie działa jedna wersja to spokojnie można przetestować drugą, raczej nic się dzieje przy użyciu niewłaściwej. A jak ktoś chce się pobawić to trochę wyżej starałem się opisać jak wgrać plik ręcznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 @fredek, sugeruję dodać info jak rozróżnić te wersje, żeby ludziom się nie myliło 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1974 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Testowałem obie instalowane przez twrp na mix2s żadna nie blokuje reklam , tymczasowo zainstalowałem adaway Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Testowałem obie instalowane przez twrp na mix2s żadna nie blokuje reklam , tymczasowo zainstalowałem adaway Mam dokładnie to samo odczucie i potwierdzam że Adaway działa, może nie w każdej aplikacji ale jednak zawsze to coś. Wysłane z MI 9 xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 U niektórych skrypt z jakiegoś powodu nie podmienia plików, tylko nie rozumiem po co wam ta paczka jak i tak macie roota? O wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest właśnie adaway. Reklamy w apkach to raczej norma, najważniejsze że nie ma ich w przeglądarkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Dnia Sun Jul 14 2019 o 10:23, fredek napisał: Blokada reklam jest robiona dla Was tak samo od >18 miesięcy, zmienia się tylko plik hosts na aktualny. Także jak jest jakiś problem to musicie sami zdiagnozować w czym problem i powiedzieć mi co poprawić. No to mówimy, wgrywanie paczki nic nie daje, plik hosts nie jest podmieniany. Ręcznie próbowałem to w TWRP nie mam plików w katalogu etc, a przez Root Browser nie mogę podmienić, bo niby nie mam uprawnień. Ale to pewnie dlatego, że plik jest używany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Nie da się usnąć pliku przez Root Browser. Też próbowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmyS Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Udało mi się podmienić plik hosts w TWRP i reklam już nie mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
GregorJan Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 W aplikacji Jakdojade pojawiły się reklamy, nie aktualizowałem pliku ani aplikacji więc nie wiem jak. Nie wiem jak sprawdzić skąd pochodzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 @GregorJan Reklamy w apkach to cięższy temat, po prostu na niektóre nic nie poradzisz. Jeśli nie masz reklam w przeglądarce to znaczy że wszystko jest ok i blokada działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zagrobelny Posted August 4, 2019 Share Posted August 4, 2019 Na xiaomi note 5 pro whyred działa v1, a v2 nie działa. System blokad reklam tego skryptu w aplikacjach i na stronach www działa bardzo dobrze. Jeśłi skrypt naszego kolegi Fredka bierze list wyjątki reklam IP w obsłudze DNS z aplkacji typu adwguard czy adaway... ublock coś tam innego - to czego chcieć więcej. Lepszej metody nie ma, po co instalować dodatkowe aplikacje które obciążają system czy za które trzeba płacić. Dziękujemy że wykonujesz dobrze swoją robotę :). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted August 24, 2019 Share Posted August 24, 2019 Na telefonie Mi9 paczka v2 działa jak najbardziej, ale przed jej zainstalowaniem, będąc w TWRP musimy podmontować partycję SYSTEM. Po tym zabiegu standartowo zapuszczamy instalację i mamy działającą blokadę reklam. Inna sprawa, że cudów nie ma, nie wszystkie są blokowane, jednak bez niej telefon bombardowany jest trylionem reklam od których idzie momentami zwariować, więc i tak dziękuję autorowi za to, że choć trochę ułatwia życie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikidar Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 Mi note 3. Nie dziala blokowanie reklam. Ostatnie xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikidar Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 Dziala. Bravo ty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester Nowaczyk Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 Mi note 3. Nie dziala blokowanie reklam. Ostatnie xiaomi.eu Od wczoraj jestem na najnowszym MiuiEu i blokada reklam działa w najlepsze. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooky Posted September 21, 2019 Share Posted September 21, 2019 Dnia 14.07.2019 o 10:23, fredek napisał: Panowie, ja MIUI i telefonów Xiaomi już od kilku miesięcy nie używam. Mam jako zapasowe Mi 3, Redmi 1S i 3S ale one mają aktualne Lineage (kompiluję ze źródeł) i tam wszystko działa (blokada v1). Blokada reklam jest robiona dla Was tak samo od >18 miesięcy, zmienia się tylko plik hosts na aktualny. Także jak jest jakiś problem to musicie sami zdiagnozować w czym problem i powiedzieć mi co poprawić. Miałbym prośbę, czy mógłbyś usunąć stronę ukryteterapie.pl z listy wykluczonych? Chyba komuś bardzo się nie podoba treść wygłaszana przez twórce strony, niż sama strona w sobie i ubawiło mnie to, że ktoś ją włożył na czarną listę, hehehehehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 @Cooky, dodałem do białej listy, przy następnej aktualizacji (pewnie w czwartek), nie będzie blokady. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr X Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 18 godzin temu, Cooky napisał: Miałbym prośbę, czy mógłbyś usunąć stronę ukryteterapie.pl z listy wykluczonych? Chyba komuś bardzo się nie podoba treść wygłaszana przez twórce strony, niż sama strona w sobie i ubawiło mnie to, że ktoś ją włożył na czarną listę, hehehehehe Na wieku listach ta strona jest. Na ublock origin tak samo. Swoją drogą słusznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GregorJan Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 A moim zdaniem niesłusznie, jak pewnie wiele innych, ale nie ma sensu z niektórymi walczyć. Trzeba sobie samemu plik hosts za każdym razem edytować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarmi89 Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 na najnowszym MiuiPolska 9.9.26 nie działa blokada reklam, Mi9, da się coś z tym zrobić?;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester Nowaczyk Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 No właśnie. Czy Fredek jest przygotowany na Miui 11? Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts