Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

dzięki za info, może kiedyś przejdę ale na razie global mi się podoba a SoT robi na mnie wrażenie w porównaniu z poprzednimi telefonami

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Jeszce mnie naszły dwa pytania:

1. Czy da się przestawić zegarek na pasku na prawo
  2. Czy jest np. podgląd ile procent zeszło przez np. 3h jak to jest w LG

Dnia 25.07.2017 o 15:22, kamillm napisał:

1. Tak

3. Możesz

5. Nie

7. Tapatalk (apka do obslugi wielu witryn)

8. No chyba nie ;]

Dnia 25.07.2017 o 23:29, preston2009 napisał:

Co do 8 to można mieszać motywy na Xiomi.eu.

Jednak da się w globalu mieszać motywy, przez przypadek odkryłem.

Edited by matiasmovie
Posted

@matiasmovie nie byłem pewien co do mieszania. Już dawno siedzę na xiaomi.eu.

ad1 to kiedyś modami na środek (ala ishit). Może na XDA coś wiedzą ale trzeba by było liczyć się z wgrywaniem po każdej aktualizacji :( .

ad2 nie z poziomu MIUI. Może przez zewnętrzną aplikację. Mi wystarcza wykres w Ustawienia > Bateria i wydajność itd.

Posted
15 godzin temu, preston2009 napisał:

ad2 nie z poziomu MIUI. Może przez zewnętrzną aplikację. Mi wystarcza wykres w Ustawienia > Bateria i wydajność itd.

No wykres niestety też jest trochę biedny bo nie pokazuje skali godzinowej tylko samą procentową

Posted

Kiedy wyszedł V8.2.18.0.MAMCNEA? Jak w ogóle są numerowane oficjalne stabilne romy? Ktoś miał okazję w ogóle porównać official vs. miuipolska?

Posted
9 godzin temu, pawelll napisał:

(ciekawe bo ja mam 8.2.12 :) )

No niektórzy dostali 8.2.12.0 pewnie w celach testowych czy soft jako tako działa, może coś jest nie tak, że przez ten czas reszta nie dostała aktualki

Posted
Dnia 14.06.2017 o 21:57, rezmus napisał:

Witam, w download jak w screan'ie, mam do ściągniecia tą samą wersję, którą już posiadam o ile sie nie mylę.....Jak się domyślam bez sensu ją instalować jeszcze raz? Bootloader mam nieodblokowany, czy w tym wypadku mogę tylko ściągać wersje stabilne? Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na te pytania.... Pozdrawiam

Screenshot_2017-08-09-13-41-27-770_com.android.providers.downloads.ui.png

Screenshot_2017-08-09-13-42-16-118_com.android.settings.png

Posted
12 minut temu, piotrino napisał:

Jak się domyślam bez sensu ją instalować jeszcze raz?

Tak

13 minut temu, piotrino napisał:

Bootloader mam nieodblokowany, czy w tym wypadku mogę tylko ściągać wersje stabilne?

Mozesz instalowac aktualizacje OTA lub przez updater. Zarowno wersje stabilne jak i rozwojowe z en.miui.

Posted
39 minut temu, kamillm napisał:

Tak

Mozesz instalowac aktualizacje OTA lub przez updater. Zarowno wersje stabilne jak i rozwojowe z en.miui.

Dzięki za informacje... Jak rozumiem to na razie nie muszę oblokowywać bootloadera, żeby instalować przez updater wersje rozwojowe z en.miui? Pozdrawiam

Posted
51 minut temu, piotrino napisał:

Jak rozumiem to na razie nie muszę oblokowywać bootloadera, żeby instalować przez updater wersje rozwojowe z en.miui? Pozdrawiam

Nie wiadomo, bo czasami pozwala na instalację romu dev na stable (z wipe data), ale nie zawsze. Wersje rozwojowe to inna linia i najlepiej po raz pierwszy instalować Miflashem rom fastboot w trybie fastboot, a do tego potrzebujesz odblokowanego bl. Tak czy inaczej najlepiej wystąpić o zgodę i odblokować bl. Ponownie zablokować i odblokować możesz w każdej chwili.

Posted
Nie wiadomo, bo czasami pozwala na instalację romu dev na stable (z wipe data), ale nie zawsze. Wersje rozwojowe to inna linia i najlepiej po raz pierwszy instalować Miflashem rom fastboot w trybie fastboot, a do tego potrzebujesz odblokowanego bl. Tak czy inaczej najlepiej wystąpić o zgodę i odblokować bl. Ponownie zablokować i odblokować możesz w każdej chwili.
Dzięki za info.... Na razie nie będę od odblokowywał bł... Będę aktualizował na razie wersję stabilne... Jeśli chodzi o wersję rozwojowe i odblokowany bootloader - jak to się ma do gwarancji.? Telefon kupiony w NEONET

Posted
Przed chwilą, piotrino napisał:

Jeśli chodzi o wersję rozwojowe i odblokowany bootloader - jak to się ma do gwarancji.? Telefon kupiony w NEONET

Nijak, bo global dev to nadal oficjalny rom, a telefony z oficjalnej dystrybucji (chyba takie Neonet sprzedaje, ale mogę się mylić) mogą mieć nawet wgrany custom rom jakim są romy eu. Odblokowanie bl nie powinno powodować utraty gwarancji, ale najlepiej zapytaj Neonet. Za to root nie jest akceptowany i powoduje utratę gw. Co do odblokowania bl, to zdecydowanie lepiej odblokować. W razie problemów łatwiej doprowadzić telefon do stanu używalności.

• Like 1
Posted

Jest tu gdzieś na forum jakiś wątek z łopatologicznym wyjaśnieniem pojęć typu root, bootloader itp. i do czego to wszystko jest służy?

• Like 1
Posted (edited)

Czy jest możliwość zmiany kolorystyki ,jakoś ten brąz jest trochę za ciemny raczej wolałbym  żeby biel była bardziej bielsza.

20727550_1376246549096279_1795449076_o.thumb.jpg.30f0a284514f4b5f9b14119f83bacdf3.jpg

Pozdrawiam

Edited by serbio
Posted
2 minuty temu, skay77 napisał:

No chodzi o kolorystyke wiec jak ma zmienic ten braz?

Innym motywem, ja nie mam takiego brązu na domyślnym (ale inny tel i nowszy rom dev). Lepszej bieli nie będzie, bo LCD nie zmieni (to prawdopodobnie tragiczne EBBG).

Posted

A jeszcze sie ustawialo barwy chlodne,cieple,naturalne ale wiekszej roznicy nie bedzie

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Posted

To znaczy że nie ma co liczyć że można to zmienić ? Myślalem o Motywach ale raczej to chyba nie pomoże. Czy Wy również macie ten brąz oraz ciemniejszą biel w 4X ?

Pozdrawiam

Posted
31 minut temu, serbio napisał:

Myślalem o Motywach ale raczej to chyba nie pomoże. 

Zmiana motywu na inny, na ten brąz jak najbardziej pomoże. Z bielą niewiele zrobisz. Przy tym ekranie niestety najlepiej wybierać bardziej kontrastowe motywy. Spróbuj np ściągnąć motyw Seven touch, kontrastowy i na pewno nie będzie brązowego paska.

Posted

Dziękuję FromWP za rzeczową odpowiedź.Znalazłem ten o który piszesz Seven Touch .Mam pytanie gdy chcę pobrać to wyskakuje mi że muszę się zalogować na konto xiaomi czy to jest standardem ? I jeszcze tylko jak już bym pobrał to będzie wszystko po polsku ,bo widzę że nazwy na motywach są po angielsku?

Pozdrawiam

Posted
Nijak, bo global dev to nadal oficjalny rom, a telefony z oficjalnej dystrybucji (chyba takie Neonet sprzedaje, ale mogę się mylić) mogą mieć nawet wgrany custom rom jakim są romy eu. Odblokowanie bl nie powinno powodować utraty gwarancji, ale najlepiej zapytaj Neonet. Za to root nie jest akceptowany i powoduje utratę gw. Co do odblokowania bl, to zdecydowanie lepiej odblokować. W razie problemów łatwiej doprowadzić telefon do stanu używalności.
Dziękuję za odp. Przy okazji gdzie mogę sprawdzić ile pamięci RAM jest aktualnie wykorzystywane? Nie mogę tego w tel znaleźć... Pozdrawiam

Posted
47 minut temu, serbio napisał:

nazwy na motywach są po angielsku?

Tak to normalne że trzeba się zalogować. Wszystko będzie po polsku.

4 minuty temu, piotrino napisał:

Nie mogę tego w tel znaleźć... 

Np. wyciągnij sobie na pulpit z widgetów klawisz czyszczenia pamięci, pokazuje na żywo zajętość pamięci ram.

• Like 1
Posted
Np. wyciągnij sobie na pulpit z widgetów klawisz czyszczenia pamięci, pokazuje na żywo zajętość pamięci ram.
U mnie nie ma czegoś takiego jak klawisz czyszczenia pamięci ewentualnie jakąś aplikację ze sklepu ściągnąć ale wolałbym coś wbudowanego domyślnie system a tego nie mogę znaleźć

Posted
8 minut temu, piotrino napisał:

U mnie nie ma czegoś takiego jak klawisz czyszczenia pamięci ewentualnie jakąś aplikację ze sklepu ściągnąć ale wolałbym coś wbudowanego domyślnie system a tego nie mogę znaleźć

Masz to na pewno, tak wydląda:

klawisz.thumb.jpg.c566990fc7598a56e085f76fd84768ca.jpg

Dodatkowo przy otwieraniu historii aplikacji też to pokazuje. Ewentualnie jak nie, to w Ustawieniach, Ekran główny i ... trzeba zaznaczyć Pokaż stan pamięci.

Posted

Masz to na pewno, tak wydląda:
klawisz.thumb.jpg.c566990fc7598a56e085f76fd84768ca.jpg
Dodatkowo przy otwieraniu historii aplikacji też to pokazuje. Ewentualnie jak nie, to w Ustawieniach, Ekran główny i ... trzeba zaznaczyć Pokaż stan pamięci.

Dzięki za screeny dzięki tobie znalazłem to w ustawieniach Jeszcze raz dzięki pozdrawiam

• Like 1
Posted (edited)

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale mam proste pytanie (nie dla mnie) : czy sa motywy do pobrania/darmowe stworzone przez "Tworca MIUI" -takich mam 5 stockowych -  bo wszystkie jakie przejrzalem to wszystkie stworzone przez innych i maja błędy. Z gory dzieki za pomoc.

Edited by felek
Posted
Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale mam proste pytanie (nie dla mnie) : czy sa motywy do pobrania/darmowe stworzone przez "Tworca MIUI" -takich mam 5 stockowych -  bo wszystkie jakie przejrzalem to wszystkie stworzone przez innych i maja błędy. Z gory dzieki za pomoc.
Moim wypadku wybrałem dobry motyw i wszystko mnie działa bez zarzutu przynajmniej na razie

Posted (edited)

Witam. 

Posiadam 4x 3GB/32GB zakupionego w Play z MIUI 8.2.10.0(MAMMIEA) wersja global.

Czytam to forum i już się pogubiłem.Proszę o wyrozumiałość bo przesiadłem się Windowsa 10 , a ostatni android z jakim miałem do czynienia to kitkat

1. Czy jest sens zmienić rom na wersje z MIUI Polska??

2.Czy jest inna wersja stabilna ,której nie widzi system??

3.Czy moja wersja dostanie aktualizacje do androida 7?? jeśli tak to czy to będzie aktualizacja Systemowa (OTA) /updater czy trzeba będzie to trzeba aktualizować jakoś inaczej.

4.Czy muszę odblokowywać bootloadera i do czego mi to bedzie potrzebne.

Edited by vadim1983
Posted (edited)

1.Moim zdaniem zmiana romu jest indywidualną sprawą ale tu masz opisane czym się różni MIUI Polska  od fabrycznej wersji: https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

2. NIe wiem

3. Z tego co piszą na różnych portalach o telefonach to ma dostać, nie wiem jak będzie wyglądała aktualizacja.

4. Nie musisz, odblokowanie bootloadera daje możliwość zrootowania telefonu, wgrania TWPR  i innych romów.

P.S. Na twoje pytania można znaleźć bardziej dokładne oraz obszerne odpowiedź, wystarczy przejrzeć dział o redmi 4x oraz aktualności, ja napisałem tak na szybko. ;-)

Edited by ZduneeeK
Posted

Cześć :)
Mam Xiaomi od niedawna i jest to mój pierwszy kontakt z tą firmą, dlatego mam trochę pytań i wątpliwości :)

Słyszałem o jakiś syfmiui i chciałbym się w jakiś sposób upewnić czy mam taki syf czy wersję globalną. Moja obecna wersja systemu to MIUI Global 8.2 | Stabilna 8.2.10.0(MAMMIEA)