Jump to content

Mi 5 - pytania ogólne - watek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

To bardzo indywidualne pytanie. Ogólnie zdarzało mi się już uzyskiwać wysokie SOT, rekord to bodaj 6h w ciągu niespełna półtora dnia. Natomiast dużo zależy jak używasz telefon - czy internet cały czas włączony, grasz w jakieś gry? 4 dni to sporo jak na smartfon bez ładowania.

Głównie rozmowy, jakiś sms. Nieraz wejdę na internet (LTE) posprawdzać trochę rzeczy. Gry raczej sporadycznie, najwyżej 5 minut w ciągu dnia. Włączona synchronizacja Gmail-a, zainstalowany Viber. Teraz np. mam 2 dni 14 godzin użytkowania i baterii zostało jeszcze 57% (zużycie ekranu - 3 godziny).

• 4 weeks later...

Borykam sie z pewnym problemem a mianowicie przestał działa mi mikrofon tzn. jak biorę test mikrofonu głównego głos zanika po ok. 5s, wystarczy wejść znowu w ten sam test i działa juz normalnie. Tak samo w trakcie rozmów jak ktoś dzwoni czy ja po paru sekundach zanika głos (rozmówcy mnie nie słyszą) muszę oddzwaniać i wtedy juz jest wszystko dobrze. Czy ktoś sie z takim problemem spotkał ?

Cześć :)

Mam Mi5, zaktualizował mi się on do MIUI w wersji 10.0. Od tego czasu mam problem z budzikiem (Timely). Gdy nastawiam alarm  powiedzmy za 10 minut to  bez problemu działa i słychać melodię. Natomiast jeżeli nastawię go na następny dzień to uruchamia się tylko ekran, natomiast nie ma dźwięku. Sprawdzałem w ustawieniach, głośność dzwonka, multimediów, alarmów jest na najwyższym poziomie. Przed aktualizacją wszystko było OK. Dodam, że oczywiście mam zablokowane "ubijanie" Timely. Jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?

Edited by szymanos

21 minut temu, szymanos napisał:

zablokowane "ubijanie" Timely.

W Autostarcie też wsadzony jest? Nie masz czasem na noc włączonego trybu cichego automatycznie?

20 godzin temu, grzegorz1982 napisał:

Czy ktoś sie z takim problemem spotkał ?

Jeżeli po oddzwonieniu możesz gadać dłużej jak kilka sek. to obstawiam problem softu. MiFlash lub na początek chociaż wipe do fabrycznych...

Dnia 25.09.2018 o 10:46, Nezumi napisał:

Jeżeli po oddzwonieniu możesz gadać dłużej jak kilka sek. to obstawiam problem softu. MiFlash lub na początek chociaż wipe do fabrycznych...

Masz na myśli aby przefleszować Mifleshem ?

Co chodzi o wipe to robiłem (nawet z danymi), telefon jak z fabryki ale to nie pomogło.

Wgrałem wersje global a teraz chciałem wrócić do xiaomi.eu 8.3.1 ale za każdym razem telefon zapętla mi się na logu MI.COM. Kasowałem cache, Dalvik, Data ale na nic to nie daje. Wgranie najnowszego TWRP tez nic nie wniosło.

Czy ktoś podpowie co jeszcze można zrobić? 

To tez robiłem ogólnie formatowałem takie dane jak, cache, dalvik, data, system (później wgrałem od nowa) itp. zostawiłem tylko pamięć wewnętrzna aby danych nie stracić.

To wszystko kończyło sie na tym ze po uruchomieniu pojawia sie logo MI.COM i na dole napis android... i po chwili reset i znowu to samo.

12 godzin temu, grzegorz1982 napisał:

Wgrałem wersje global a teraz chciałem wrócić do xiaomi.eu 8.3.1 ale za każdym razem telefon zapętla mi się na logu MI.COM. Kasowałem cache, Dalvik, Data ale na nic to nie daje. Wgranie najnowszego TWRP tez nic nie wniosło.

Czy ktoś podpowie co jeszcze można zrobić? 

Zmieniając "bazę" systemu zawsze trzeba robić czystkę na telefonie, inaczej nie pójdzie. Trzeba było wcześniej się zapytać.

2 godziny temu, Karls napisał:
2 godziny temu, grzegorz1982 napisał:

Skopiuj sobie z poziomu TWRP pliki na komputer, potem sobie wrzucisz z powrotem.

Nie wiem czy TWRP "widzi" zawartość zaszyfrowanej partycji. Jeśli widzi, to raczej nie jest zaszyfrowana.

Nie możesz tak po prostu przywrócić kopii z jednego romu na drugi, to się najpewniej skończy bootloopem. Jeśli zamierzasz przywracać dane z jednego systemu na drugi to musi być coś "selektywnego" a nie obraz całej partycji /data. Najlepiej jest zrobić kopie offline przez ustawienia systemowe MIUI + do tego kopie danych aplikacji przez TitaniumBackup (kopia systemowa niestety przywraca w kratkę dane aplikacji użytkownika).

Natomiast jak w tej chwili masz już tylko obraz z TWRP to trzeba te dane jakoś z niego wydobyć. TitaniumBackup ma taką opcję chociaż różnie to działa. Możesz też spróbować tym: https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2044414 choć jest to dosyć stary projekt i nie wiem czy kompatybilny z nowszymi wersjami TWRP. Jak się nie uda to pozostaje przywrócenie całego starego romu wraz z jego danymi i wygenerowanie sobie opisanych wcześniej backupów, no i ponowna zabawa z instalacją nowego romu.

Mam ten samo problem co @grzegorz1982, przedwczoraj postanowiłem odkleić ekran i założyć go ponownie, bo podświetlenie przebijało bokami (wcześniej dałem za mało kleju), po wszystkim włączyłem telefon i wisiał na logu Syberii (wcześniej wszystko było ok), zostawiłem na noc i niestety nic to nie dało. Próbowałem flaszować przez twrp Syberie, LOS 15.1, 16 i najnowsze miui polska, niestety efekt ten sam - cały czas na każdym systemie wisi na logo, to samo przy instalacji miflashem (oczywiście full wipe + format data robione przed każdym systemem). Co poradzić?

Powracając do mojego postu z dnia 24 września podpowiedziano mi abym sformatował telefon do ostawień fabrycznych co tez uczyniłem, ale w dalszym ciągu mikrofon mi przerywa i muszę oddzwaniając bo łapie dopiero za drugim bądź trzecim razem. Dodam ze to sie dzieje sporadycznie 50/50 ze raz jest dobrze a raz przerwie po paru sekundach i wtedy musze oddzwaniać aby mikrofon zarybił na dłużej niz ~5s.

Czy wymiana modułu mikrofonu coś by pomogła czy raczej coś jest z płyta główna ?

• 2 weeks later...

Przy nagrywaniu wideo faktycznie nie widzę takiej opcji, choć nie jestem przekonany czy kiedykolwiek była, nie zwróciłem w uwagi. Przy robieniu zdjęć natomiast jest ręczna ostrość nadal, przynajmniej na globalu.

Dnia 28.10.2018 o 15:18, ZduneX25 napisał:

Może mi ktoś w skrócie napisać jak śmiga ten telefon na ostatnich romach? Prawdopodobnie wpadnie mi w ręce i zastanawiam się czy zachować, czy sprzedać póki jeszcze jest coś wart.

Tylko i wyłącznie global w tej chwili wydaję się najlepszym rozwiązaniem dla tego telefonu w mojej opinii.

• Like 1

Dnia 28.10.2018 o 15:18, ZduneX25 napisał:

Może mi ktoś w skrócie napisać jak śmiga ten telefon na ostatnich romach? Prawdopodobnie wpadnie mi w ręce i zastanawiam się czy zachować, czy sprzedać póki jeszcze jest coś wart.

Już myślałem, że na tych ostatnich jest lepiej (niż na tym tragikomicznym z końca września), ale właśnie odbyłem podróż i były zupełnie nowe dla mnie na tym telefonie problemy z Yanosikiem. Np. takie, że był ubijany (mimo właściwych ustawień). Ale to pół biedy, bo ikonka znikała z paska i widziałem, że ubity. Były też inne - po prostu przestawał wydawać ostrzeżenia, mimo, że ubity nie był. A to już naprawdę nie jest zabawne. O tym, że powiadomienia z komuniukatorów przychodzą jak chcą, to nie wspominam, bo do tego to już chyba wszyscy się dawno przyzwyczailiśmy.