Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Malpa73 napisał:

And.N Sprawdziłbym, ale nie mam do czego porównać to nagranie z Miui 9 :/

To może chociaż do "byle jakiego" telefonu mającego funkcję nagrywania video. Przykładowo porównałem (między innymi) z starociem Sony Ericsson Hazel J20 i jest przepaść na korzyść J20 w nagrywanym dźwięku w filmiku. (na MIUI 8 global)

Opublikowano

Czy ktoś może coś podpowiedzieć z temacie wifi? Telefon po wybraniu sieci WiFi nie wyświetla okienka do wpisania hasła tylko od razu jakby był połączony, a oczywiście nie jest. Lub też w innej sieci okienko do hasła się pojawia ale po jego wpisaniu przycisk połącz jest nieaktywny.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Może hasło jest za krótkie? Do pewnego momentu przycisk połącz jest rzeczywiście nieaktywny, ale później powinno być gut...
Ja z kolei skończyłem dzisiaj (po małych problemach z powrotem na miuipolska - więcej tutaj) testowanie RR. Moje wrażenia opiszę za kilkanaście minut, jak już wszystko poprzywracam.

Opublikowano

Nagraj film i coś z dyktafonu i nawet wrzuć to tu, a od razu będzie się dało sprawdzić jak jest z dźwiękiem w nagraniu. Napisz tylko z jakiej odległości mówiłeś czy coś leciało w tle i będzie się dało wyczuć jak wyłapało dźwięki.
Dobra nagrałem się i przy mniej więcej 20cm od mikrofonu gdy mówiłem było dobrze. Wraz z oddalaniem było gorzej, przy 50cm było już złe słychać. Przy nagraniu z YT muzyki to samo.

Wysłane z Redmi 4A

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Malpa73 napisał:

Dobra nagrałem się i przy mniej więcej 20cm od mikrofonu gdy mówiłem było dobrze. Wraz z oddalaniem było gorzej, przy 50cm było już złe słychać. Przy nagraniu z YT muzyki to samo.

Dzięki za sprawdzenie. Czyli tu się nic nie zmieniło. Inne telefony bardzo dobrze przechwytują dźwięki z kilku metrów czy nawet więcej.

Opublikowano

Cześć.
Mój pierwszy wpis, bo i pierwszego Xiaimi Redmi 4A (i w ogóle pierwszego Xiaomi, od dzisiaj) mam :-).
Mam kilka pytań do :
Ustawienia \ Ekran blokady i hasła \ Uśpienie  mam ustawione na 30 sekund. Ekran przygasza, ale nie blokuje się. Jak ustawić, by po zadanym czasie telefon zablokował się?
Są widżety Ustawienia i tam można wybrać widżet Wi-Fi, Lokalizacja, itp. Czy można gdzieś wybrać widżet transmisji danych?
Poza tym „problem” z  tymi widżetami na pulpicie jet taki, że po kliknięciu w nie (np. w Wi-Fi) otiwera się okno ustawień Wi-Fi i tam dopiero mogę je włączyć. Czy jest jakiś sposób, by mieć na pulpicie skróty, po sktuknieciu których od razu włącza się Wi-Fi, albo lokalizacja, albo transmisja danych itp.? (Coś podobnego miałem w Huawei P8 light).

Na ten moment to chyba tyle. Z góry dziękuję za pomoc
Bartess

Screenshot_2017-09-15-20-50-59-982_com.android.settings.png

Opublikowano

Mi uśpienie działa zupełnie poprawnie - ekran najpierw się przygasza, a potem powinien się zablokować.
Co do widżetów - mi wifi działa zupełnie normalnie, obok niego jest też widżet do danych komórkowych (miui9, ale chyba na 8 też tak jest).

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Orjon napisał:

Mi uśpienie działa zupełnie poprawnie - ekran najpierw się przygasza, a potem powinien się zablokować.

Coś musiało przyświrować. Teraz wygasza się normalnie.

A co ikonkami? Czy jest jakiś patent na to ,by włączać transmisję danych, GPS, Wi-Fi tylko poprzez stuknięcie ikonki? Bez pośrednictwa wchodzenia w ustawienia? Na takiej zasadzie, na jakiej odbywa się to w menu wysuwanym od góry (tam właśnie tak działają te ikoniki).

Czy jest coś takiego jak ustawienie trybu cichego np miedzy 21:45 a 6:15? Tak, by telefon w tym czasie mi nie dzwonił z wyjątkiem wybranych numerów, które mogą dzwonić o każdej porze?

Edytowane przez Bartess
Opublikowano

Wejdź w widżety przytrzymując lewy przycisk funkcyjny. Nie ma tam w grupie ustawienia? U mnie jest. Nie ma tylko GPS. (MIUI9 od xiaomi.eu, ale powinno być na globalu też - tylko inaczej to będzie wyglądać - wyślij screen jak nie ma)
Screenshot_2017-09-15-22-21-53-613_com_miui_home.thumb.png.734bac2de3919d1d7eefb342d9db9eeb.png

Opublikowano (edytowane)

Przytrzymując lewy przycisk (te 3 kreseczki poziome) otwiera mi się na dole Motywy Widżety Tapeta Efekty (1. obrazek).
Wybieram Widżety i widzę to ,co na 2. obrazku.
Wybieram Ustawienia i widzę to, co na 3. obrazku.
Klikam w skrót Wi-Fi i zamiast włączyczyć się otwiera mi się to, co na 4. obrazku.

Screenshot_2017-09-15-22-30-03-597_com.miui.home.png

Screenshot_2017-09-15-22-30-09-347_com.miui.home.png

Screenshot_2017-09-15-22-30-13-218_com.miui.home.png

Screenshot_2017-09-15-22-31-03-273_com.android.settings.png

Edytowane przez Bartess
Opublikowano
5 godzin temu, Redmi4A napisał:

Czy tryb sieci 3G daje większą żywotność baterii od LTE? Czy te dwie pobierają tyle samo baterii? Nie używam internetu mobilnego tylko z WIFI a zmiana na niższy tryb da mi większą żywotność.

Na czuwaniu LTE powinno zużywać mniej energii, ale tylko w teorii. Sprawdź jaki masz zasięg sieci 3G i 4G w miejscach gdzie najczęściej przebywasz. Jak znacząco lepszy będzie zasięg 3G, to wtedy możesz się bawić w ustawienie na stałe max 3G. Jeżeli różnica między 3G i 4G to 1 kreska, to nie ma sensu się tym martwić. Najlepiej będzie jak sam przetestujesz ;)

Opublikowano
14 godzin temu, PawelG7 napisał:

Na czuwaniu LTE powinno zużywać mniej energii, ale tylko w teorii. Sprawdź jaki masz zasięg sieci 3G i 4G w miejscach gdzie najczęściej przebywasz. Jak znacząco lepszy będzie zasięg 3G, to wtedy możesz się bawić w ustawienie na stałe max 3G. Jeżeli różnica między 3G i 4G to 1 kreska, to nie ma sensu się tym martwić. Najlepiej będzie jak sam przetestujesz ;)

Dokładnie tak. Nie ma na to jednej odpowiedzi. Wszystko "zależy" i to od wielu rzeczy. Tylko eksperymentalnie się możesz przekonasz, czy zejście z 4G do 3G da Ci jakąś oszczędność. Równie dobrze może być odwrotnie. A najbardziej prawdopodobne, że będzie z grubsza tak samo.

• Like 1
Opublikowano

Mam ustawione 3 ekrany i trochę upierdliwe jest, że od 3. do 1. trzeba wracać się przez drugi. Da się jakoś ustawić, by szło przeskakiwać między ekranami w kółko?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartess napisał:

Mam ustawione 3 ekrany i trochę upierdliwe jest, że od 3. do 1. trzeba wracać się przez drugi. Da się jakoś ustawić, by szło przeskakiwać między ekranami w kółko?

Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek było to możliwe w MIUI (na natywnym launcherze). Ta takie bardzo samsungowe jest... ;)

Opublikowano
52 minuty temu, Redmi4A napisał:

Czuwanie LTE? Czyli jak je ustawić? Mam zasięg LTE 3 kreski czasami 4. Spada mi tylko w jednym miejscu do 3G na chwilę.

Na czuwaniu, czyli kiedy telefon jest podłączony do sieci, ale się z niego nie korzysta. Jeżeli masz zasięg 3-4 kreski na LTE, to ustawienie na sztywno 3G raczej nie ma sensu. Dużo też zależy od sieci. Jeżeli masz telefon w Play, to wtedy dużo daje ustawienie któregoś z operatorów roamingu na sztywno.

41 minut temu, latet napisał:

Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek było to możliwe w MIUI (na natywnym launcherze). Ta takie bardzo samsungowe jest... ;)

Jest to w większości Androidów, łącznie z Huaweiem, którego mam :)

Opublikowano

JA mam inny problem czemu nie wykrywa mi Wi-FI wcześniej wykrywał teraz po zresetowaniu Wi-FI w telefonie mi sieci nie wykrywa. Mam ją tylko zapisaną gdy chciałem dodać ją ręcznie.

PS: na 100% nie jest to wina wi-fi bo właśnie odpaliłem np: konsolę i bez problemu wykrywa mi WI-FI i się z nią łączy.

Opublikowano (edytowane)

Tak robiłem restart telefonu (uruchom ponownie) nawet go wyłączałem, wcześniej pamiętam tez miałem taki problem, ale wystarczyło wyłączyć Wi-Fi w tel, uruchomić i potem wyszukał. System standard MIUI 8 na Android 6.0 taki jak go kupiłęm taki był, tylko wcześniej nie było problemów z Wi-FI. Teraz zresetowałem głupie Wi-FI i (wyłączyłem Wi-FI w domu i włączyłem) i pojawił się problem)

Tylko np: Konsola bez problemu się łączy po restarcie, a telefon już nie.

Co mnie totalnie wkurza w REDMI 4A, to to że gdy mamy zapisane sieci po dodaniu SSID, to nie możemy wymuszać połączenia z WI-FI tylko je usuwać co za głupota, po co ta lista jest,żeby była. Tak jakby szło się połączyć to już problem byłby rozwiązany.

od razu piszę że Adres IP mam przydzielany z automatu/ jak i MAC czyli mam taką sieć ze wszystko robi się automatycznie.

Edytowane przez Fox460
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PawelG7 napisał:

latet napisał:

Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek było to możliwe w MIUI (na natywnym launcherze). Ta takie bardzo samsungowe jest...

Jest to w większości Androidów, łącznie z Huaweiem, którego mam :)

To, że samsungowe, to wada? Nawet jeśli praktyczne i „juzer frirendly”?
W P8 miałem i było to wygodne rozwiązanie. Jest na to jakaś  rada?

Edytowane przez Bartess
Opublikowano
4 minuty temu, Fox460 napisał:

Tak robiłem restart telefonu (uruchom ponownie) nawet go wyłączałem, wcześniej pamiętam tez miałem taki problem, ale wystarczyło wyłączyć Wi-Fi w tel, uruchomić i potem wyszukał. System standard MIUI 8 na Android 6.0 taki jak go kupiłęm taki był, tylko wcześniej nie było problemów z Wi-FI. Teraz zresetowałem głupie Wi-FI i (wyłączyłem Wi-FI w domu i włączyłem) i pojawił się problem)

Tylko np: Konsola bez problemu się łączy po restarcie, a telefon już nie.

Co mnie totalnie wkurza w REDMI 4A, to to że gdy mamy zapisane sieci po dodaniu SSID, to nie możemy wymuszać połączenia z WI-FI tylko je usuwać co za głupota, po co ta lista jest,żeby była. Tak jakby szło się połączyć to już problem byłby rozwiązany.

od razu piszę że Adres IP mam przydzielany z automatu/ jak i MAC czyli mam taką sieć ze wszystko robi się automatycznie.

Ale wersja tego MIUI? Global 8.5.1.0 czy inny jakiś? Dziwne to trochę co najmniej, że wifi nie łapie.

Opublikowano (edytowane)

Najnowszy ten cop napisałeś 8.5.10 nie wiem co jest nie tak głupie to jakieś. Noo a mam Wi-FI przycisk WPN nie wiem po co on jest ale jak przyciskam to gówno się dzieje. Nawet jak mam Ust zawan. To mam przycisk WPS naciskam na tel , pisze komunikat i pasek leci do końca w miedzy czasie naciskam przycisk WPS na Wi-Fi i też nic się nie dzieje.

ROZWIĄZANIE PROBLEMU!!!!!!!

Wyłączyłem całe Wi-FI, a po chwili włączyłem. Jak się Wi-FI BOOTowało (uruchamiało ponownie a to trochę trwa) to po prostu wbiłem w ustawienia Wi-FI, i wyszukiwałem non stop (TELEFON), Kiedy botowanie Wi-FI doszło do momentu gdzie łapał sygnał naciskałem przycisk WPS ma Wi-FI w DOMU, po chwili odświeżyłem wyszukiwanie sieci w telefonie i znalazło moje Wi-Fi szybko wpisałem hasło i załapało.

Edytowane przez Fox460
  • Like 1
Opublikowano

Znajoma ma Redmi 4a. Czy w każdym modelu tak jest, że najczęściej ma połączenie z siecią 3G. Uruchamiając przeglądarkę najczęściej włączą się jej H+. I wtedy wiadomo od razu jest wolniejszy internet. A wogóle rzadkością jest że pojawia się jej 4G czyli LTE. To normalne w tym modelu czy jest jakaś rada żeby to poprawić ?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Bartess napisał:

To, że samsungowe, to wada? Nawet jeśli praktyczne i „juzer frirendly”?
W P8 miałem i było to wygodne rozwiązanie. Jest na to jakaś  rada?

Zmiana launchera na inny.

1 godzinę temu, Baca86 napisał:

A wogóle rzadkością jest że pojawia się jej 4G czyli LTE. To normalne w tym modelu czy jest jakaś rada żeby to poprawić ?

Prawdopodobnie ma po prostu kiepski zasięg LTE u siebie.

Edytowane przez PawelG7
Opublikowano

Założyłem konto na Xiaomi i teraz chcąc dodać nowy kontakt nie mam możliwości wyboru zapisu kontaktu tylko w telefonie. Do wyboru mam tylko konto Google lub Xiaomi. Jak to obejść?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.09.2017 o 17:36, Orjon napisał:

Co masz na myśli, jeśli chodzi o odpowiadanie z powiadomienia? ;)

Chodzi mi o to, co Google zaprezentowało w Androidzie 7.0 - rozwijasz pasek powiadomień, rozwijasz dwoma palcami dane powiadomienie (np z Messengera, What's Appa, SMSa), klikasz na przycisk "Odpowiedz" i zamiast przechodzić do aplikacji, telefon pokazuje klawiaturkę i pole do wpisania wiadomości wprost pod powiadomieniem.

Tutaj to ładnie pokazano:

7-quick-reply-02.jpg\

https://www.thurrott.com/mobile/android/78293/android-7-0-nougat-tip-master-notifications

Edytowane przez ZielonyBuszmen
Opublikowano

Dzięki za info. Faktycznie ten dźwięk w wideo to był koszmar. A także dowód, że tzw. wersje "stable" są lata świetlne dalekie od braku poważnych niedoróbek.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zulwiczek2017 napisał:

Wyszła aktualizacja global do wersji 8.5.5.0

Zmian niewiele. Poprawiono drobne błędy a chyba najważniejsze dźwięk podczas nagrywania wideo.

Trzeba czekać jak telefon znajdzie sam tą aktualizację, czy można jakoś wejść w ustawienia i przyśpieszyć/wywołać tą aktualizację ?

Dobra wiadomość z tym dźwiękiem, to jedno na co narzekałem.