Kacper Skrzypek Posted July 1, 2017 Share Posted July 1, 2017 Część romow umieściłem w Modyfikacjach systemowych jakie znalazlem. Nie sprawdzałem wszystkich, ale na razie moim zdaniem najlepiej działa tutaj Mokee (sprawdzałem jednak tylko wersje na 6.0.1 i to z maja, więc moja opinia może być na razie niereprezentatywna). Może teraz, jak MIUI nie wydaje swoich romow do sierpnia na redmi 4a, to będę sprawdzać resztę. Nie wiem jak wygląda kwestia nowszych Andkow. Tutaj można znaleźć romy wrzucane przez kogoś z Hiszpanii/Portugalii (m.in. te umieszczone na forum przeze mnie): https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=182921 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sajmon_Mowi Posted July 2, 2017 Share Posted July 2, 2017 Witam, witam Czy Wy macie też tak że podczas pisania SMS klawiatura SwiftKey ta wbudowana, pomimo dobrze wpisanego wyrazu podkreśla go na czerwono? Jak się tego pozbyć? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
And.N Posted July 2, 2017 Share Posted July 2, 2017 2 godziny temu, Sajmon_Mowi napisał: Witam, witam Czy Wy macie też tak że podczas pisania SMS klawiatura SwiftKey ta wbudowana, pomimo dobrze wpisanego wyrazu podkreśla go na czerwono? Jak się tego pozbyć? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka U mnie tak nie ma w Redmi 4A. Ustawione mam: - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Region > Polska - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Gboard / Języki - polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Sprawdzanie pisowni - Język polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Sprawdzanie pisowni - Google - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Obecna klawiatura - SwiftKey - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Klawiatura SwiftKey / Języki - Polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Klawiatura SwiftKey / Pisanie / Pisanie i Autokorekta - mam zaznaczone tylko Automatyczne wstawianie wielkich liter. (Autokorekta po spacji wyłączona) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sajmon_Mowi Posted July 2, 2017 Share Posted July 2, 2017 U mnie tak nie ma w Redmi 4A. Ustawione mam: - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Region > Polska - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Gboard / Języki - polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Sprawdzanie pisowni - Język polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Sprawdzanie pisowni - Google - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Obecna klawiatura - SwiftKey - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Klawiatura SwiftKey / Języki - Polski - Ustawienia / Dodatkowe Ustawienia / Język i wprowadzanie tekstu / Klawiatura SwiftKey / Pisanie / Pisanie i Autokorekta - mam zaznaczone tylko Automatyczne wstawianie wielkich liter. (Autokorekta po spacji wyłączona) Zastosowałem się do tych ustawień, lecz nadal to samo.... :-/Może ktoś zna inny sposób? Naprawdopodobniej jest to przez gboard, da się jakoś ta apke zamrozić? Odinstalować? Oczywiście bez roota, bo z rootem to bym sobie poradził z tym Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
omaa kaan Posted July 2, 2017 Share Posted July 2, 2017 5 hours ago, Sajmon_Mowi said: Witam, witam Czy Wy macie też tak że podczas pisania SMS klawiatura SwiftKey ta wbudowana, pomimo dobrze wpisanego wyrazu podkreśla go na czerwono? Jak się tego pozbyć? A nie masz czasem dwujęzykowej ustawionej? https://miuipolska.pl/?faqs=jak-usunac-czerwone-podkreslenia-slow-podczas-pisania#more-15094 Poza powyższym rozwiązaniem, nie ma ruchu. Najłatwiej odpuścić SwiftKey i używać Gboard. Po licznych poprawkach wprowadzonych w ostatnich miesiącach, to już całkiem niezła klawiatura, co przyznaję, choć nie przepadam za apkami od boobla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stur Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 Witam. Nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Po aktualizacji do 8.5.1.0 global przestał działać Netflix (działa jedynie starsza wersja 4.16). Poza Netflixem aplikacja Showmax nie chce się wogóle uruchomić, wywala jakiś błąd z DRM. Wygląda to na jakiś dziwny problem z zabezpieczeniami DRM, ludzie piszą o tym w necie, ale rozwiązania problemu nigdzie nie znalazłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Firenvis Posted July 5, 2017 Share Posted July 5, 2017 (edited) Poniższa lista okazała się tylko podsumowaniem urządzeń, które otrzymały aktualizację do najnowszego Androida. Nie ma aktualnie żadnej oficjalnej informacji dotyczącej Redmi 4A.https://devs-lab.com/xiaomi-start-rolling-android-n-update-devices.html Edited July 8, 2017 by Firenvis Fake news Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyBuszmen Posted July 5, 2017 Share Posted July 5, 2017 Niekoniecznie, bo: https://www.dobreprogramy.pl/Lista-14-smartfonow-Xiaomi-ktore-otrzymaja-Androida-7.07.1-Nougat,News,82000.html "Nie znalazł się na niej model Redmi 4A, ale pojawiają się informacje, że on także dostanie Androida Nougat. " Link to comment Share on other sites More sharing options...
And.N Posted July 6, 2017 Share Posted July 6, 2017 (edited) 18 godzin temu, ZielonyBuszmen napisał: Niekoniecznie, bo: https://www.dobreprogramy.pl/Lista-14-smartfonow-Xiaomi-ktore-otrzymaja-Androida-7.07.1-Nougat,News,82000.html "Nie znalazł się na niej model Redmi 4A, ale pojawiają się informacje, że on także dostanie Androida Nougat. " Zamiast tego nowego Androida wolałbym aby wprowadzili poprawkę nagrywania dźwięku w trybie video (i także w dyktafonie). Obecnie trzeba mówić do telefonu, jak podczas rozmowy telefonicznej, aby później coś było słychać w odtwarzanym nagraniu video. To też zresztą nie jest rozwiązanie bo mikrofon nie wyłapuje głosów otoczenia. Tak na chłopski rozum mikrofon powinien mieć programowo zmienianą czułość (wzmocnienie) w zależności czy rozmawiamy przez telefon (tu duża czułość niewskazana bo byłyby zakłócenia w rozmowie dźwiękami otoczenia), czy nagrywamy filmik lub korzystamy z dyktafonu. W trybie video i dyktafonu już ta czułość powinna być większa. Wszystko wskazuje na to, że ta czułość mikrofonu nie jest zwiększana podczas nagrywania filmiku. Co dziwne, wydaje się, że przy rozmowie telefonicznej i włączeniu trybu głośnomówiącego mikrofon pracuje dobrze i rejestruje dźwięk z dalszej odległości. Swoją drogą, ciekawe czy ta wada podlegałaby reklamacji, bo w zasadzie można traktować, że nagrywane video jest bez dźwięku. Trochę archaiczne jak na dzisiejsze czasy... Edited July 6, 2017 by And.N Link to comment Share on other sites More sharing options...
popik Posted July 8, 2017 Share Posted July 8, 2017 a jaki masz rom bo mi nic nie przyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyBuszmen Posted July 8, 2017 Share Posted July 8, 2017 Mam 8.5 Global i też żadnego info nie dostałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Firenvis Posted July 8, 2017 Share Posted July 8, 2017 Pojawił się wyłącznie odnośnik do tematu na oficjalnym forum o tym, że nowe Miui pojawi się przed 16 sierpnia. http://en.miui.com/thread-679299-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 Mam pytanie odnośnie ROM-u z tego sklepu: https://proline.pl/smartfon-xiaomi-redmi-4a-32gb-grey-polska-dystrybucja-p951509 Najważniejsze cechy Telefony posiadamy fizycznie w magazynie pod Wrocławiem (Mirków), skąd wysyłamy je w ciągu max 24 godzin. Telefony są nowe, nieużywane, oryginalnie zafoliowane. Telefon objęty jest 24 miesięczną gwarancją realizowaną na terenie Polski za pośrednictwem naszej firmy. Jest to wersja GLOBAL obsługująca pasmo LTE B20: 800 MHz. Menu telefonu jest w języku polskim, oprogramowanie telefonu to Android 6xxx z automatycznymi aktualizacjami oraz sklepem PLAY. W zestawie znajduje się polska ładowarka (nie przejściówka), kabelek USB oraz instrukcja w języku polskim. Wystawiamy „pełną” fakturę VAT 23%, nie fakturę VAT Marża. Czy ten ROM jest OK czy to jakiś syf? Cena 499zł - opłaca się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 Jeśli to wersja global to rom też powinien być global oryginalny. Niby wszystko ok, za tą cenę jak najbardziej.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 Może źle rozumiem, ale global oryginalny chyba nie miałby języka polskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzzz Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 (edited) W globalu masz zawarty język polski i jest on jak najbardziej ok Edited July 9, 2017 by Marzzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 OK, dziękuję. A jeszcze zastanawiam się nad szkłem: 3mk Glass Xiaomi Redmi 4A 5" - czy to jest warte 29zł? Czy raczej szukać czegoś lepszego lub jednocześnie lepszego i tańszego w Chinach? Z góry dziękuję za poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyBuszmen Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 Ja mam folię 3mk (za 15 zł dwie sztuki w jednym opakowaniu) i jest ok, pasuje idealnie, przykrywa dokładnie cały front. Ma też dobrze dopasowane otwory na głośnik, czujnik światła i kamerkę Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyBuszmen Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 U mnie włącza się automatycznie tylko na noc (od 23 do 6 rano) oraz gdy mam mały procent baterii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 Pytanko mam - czy na najnowszych ROMach Xiaomi.eu/Global rozwiązany jest problem wolnego ładowania się baterii? Nie chcę aktualizować pochopnie, a na 7.5.11 zaczyna się to stawać żenujące.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 W jakim sensie wolne? Redmi 4A ma ładowanie jakie ma. Coś ktoś zmienił w tym temacie, w sensie, że można ładować prądem większym niż 1A? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 No ma, tyle że teraz zamiast standardowo 2h 45min ładuje mi się ten telefon ok. 5h, co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem. Dlatego się pytam. Wcześniej cofałem się do Globala 8.2.1.0 i problem nie występował, więc na pewno to soft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radius Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 (edited) 6 minut temu, Orjon napisał: No ma, tyle że teraz zamiast standardowo 2h 45min ładuje mi się ten telefon ok. 5h, co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem. Dlatego się pytam. Wcześniej cofałem się do Globala 8.2.1.0 i problem nie występował, więc na pewno to soft. Mam zainstalowany 7.6.10 i ładuje się tyle co napisałeś, może nawet mniej niż 2,5h. Edited July 13, 2017 by Radius Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 No to w takim razie aktualizuję, może będzie lepiej. Thx.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radius Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 1 minutę temu, Orjon napisał: No to w takim razie aktualizuję, może będzie lepiej. Thx. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Najlepiej na czysto zainstaluj, to powinno bez problemu działać. Do tej wersji raczej nie mam zastrzeżeń. Zawsze możesz zainstalować wersję stabilną od Xiaomi.eu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyBuszmen Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 Jak korzystam ze SwiftKey i nie mam problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Artek_ Posted July 19, 2017 Share Posted July 19, 2017 Witam. Jestem nowym użytkownikiem Redmi 4A. Wersja MIUI Global 8.5.1.0 (ostatnia dostępna). Urządzenie jest z polskiej dystrybucji (Euro-net). Mam pytanie związane z emotikonami (właściwie to chyba emoji) dołączanymi do wiadomości tekstowych.Czy to normalne, że po wysłaniu do lub odebraniu od innego telefonu Xiaomi nie są one wyświetlane? Kwestia ustawień, brakujących czcionek czy po prostu w Xiaomi tak już jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 19, 2017 Share Posted July 19, 2017 Masz włączone ucinanie ogonków w apce SMS?Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Czy MiPilot działa na Redmi 4A? Link to comment Share on other sites More sharing options...
And.N Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Jak najbardziej, czemu miałby nie działać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel.wu Posted July 22, 2017 Share Posted July 22, 2017 Szukam jakiegoś dobrego szkła hartowanego na Redmi 4A. Ktoś poleci jakieś? Na co zwrócić uwagę? Bo kupiłem szkło z etui silikonowym i zaczyna se odklejać już w dwóch rogach (mam je około miesiąca). Źle naklejone czy szkło lipne? Macie jakiś sprawdzony sposób jak idealnie nakleić szkło? Bo jak robiłem to pierwszy raz to prawie, że jest idealnie naklejone, ale w jednym rogu tak jakby coś poszło nie tak i nie uciekło powietrze.Polecam Nillkin Amazing H+. Na allegro około 26zl z przesyłką. Świetnie przylega, bardzo dobrze wycięte, zresztą - to już moje 10 szkło Nillkina, nigdy się nie zawiodłem. Co do metody zakładania - kilkanaście razy już zakładałem, natomiast właśnie teraz spróbowałem wykorzystać patent 3mk, czyli naklejki fit in. Po prostu do Nillkina dołączane są 2 naklejki którymi możemy ściągnąć paprochy. Ja przyłożyłem szkło do telefonu idealnie, nakleilem naklejki na szkło i telefon i później po dokładnym oczyszczeniu ekranu po prostu przyłożyłem szkło, które już było dobrze wcześniej spasowane. Myślę, że na Youtube gdzieś też ta metoda jest pokazana, a jeśli nie, to luknij na zakładanie 3mk. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 24, 2017 Share Posted July 24, 2017 Jeśli chodzi o powiadomienia o niskim stanie baterii, to wygląda mi na to, że pojawiają się od ok. 20%. Czy można zmniejszyć tę wartość, np. do 12%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted July 25, 2017 Share Posted July 25, 2017 Ja mam Mocolo i jest dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2017 Share Posted July 26, 2017 MIUI9 dla 4A pojawi się dopiero we wrześniu. http://en.miui.com/thread-711086-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts