Jump to content

Recommended Posts

Posted
3 minuty temu, yowie91 napisał:

Wróciłem do wersji 9.2.15 i simka już działa ale pojawił się inny problem, a mianowicie nie mogę zainstalować instagrama, w sklepie play pisze, że moje urządzenie nie jest zgodne z tą wersją.

Zainstaluj przez Aptoide 

Posted

Lub wyczyść pamięć sklepu. Czasami też tak mi się zdarzało na różnych romach. Zwykle to rozwiązywało problem. 

Posted
12 godzin temu, yowie91 napisał:

A ja mam inny problem. Dzisiaj rano zainstalowałem najnowszą aktualizację (9.2.21) i przestała mi działać karta sim. Tzn połem kod pin, niby telefon próbował znaleźć sieć ale po chwili pojawia się ikonka zasięgu na szaro z krzyżykiem i tak zostaje.

Ma ktoś tak jak ja? Zrobić wipe i zainstalować na świeżo?

Mi wykrywa 1/2 ze slotów... Ale że drugiego nie używam, to za bardzo nie chce mi się naprawiać :D 

Posted

To dziwne bo działają mi oba sloty. Wprawdzie na początku nie załapał ale po reboocie już tak, przełożyłam kartę i załapał od strzała.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Posted

Witam .Gdyby komuś stracił się zasięg karty SIM na nowych softach . Polecam ustawić w preferowanych sieciach najpierw 2G potem wyłączyć telefon i po ponownym zalogowaniu przestawić na np. 2g/3g/LTE powinno załapać 

Posted
Dnia 22.02.2019 o 20:56, goszka napisał:

Lub wyczyść pamięć sklepu. Czasami też tak mi się zdarzało na różnych romach. Zwykle to rozwiązywało problem. 

Próbowałem, nic nie dało. Szczerze to już mam dość Miui i zabawy w zmienianie romów. To chyba mój ostatni telefon z xiaomi. Robią świetne sprzęty ale jak już przekonałem się na 4 różnych telefonach ich system jest daleki od sprawności innych romów dostępnych na rynku. Miałem teraz zmieniać telefon na mi9 ale chyba jednak podziękuję.

• Like 1
Posted

Jestem na 9.2.21 i działa kiepsko. Bateria trzyma gorzej, a system ma znacznie większe spadki wydajności. Nie zauważyłem żeby był jakiś duzy problem z wywalaniem aplikacji. Mapy działają, a problemy z karta sim mnie ominęły.

Posted

U mnie jest wręcz odwrotnie na 9.2.21, bateria odżyła, system działa świetnie a rom instalowany na "brudno" i zero problemów.

• Like 1
Posted

Poza chwilowym problemem ze slotem, który jest zażegnany to działa okej. Bateria jednak trzymała troszkę lepiej na 9.2.15. ale nie wracam, czekam na kolejny.

Posted

Piszcie w temacie o aktualizacjach. Ja jadę na Syberii i jakoś żyje. Bateria wytrzymuje cały dzień. Fajny wygląd, lepsze menu. 

Za bardzo cudujecie  i Bóg wie co chcecie od tego fajnego telefonu który już niestety jest przeżytkiem. 

PS. Chyba że ktoś się teraz kupił Mi5 na OLX i teraz tragedia.... Trza było nie kupować.

PS. :)

Posted
Dnia 25.02.2019 o 09:28, Adamcom napisał:

U mnie jest wręcz odwrotnie na 9.2.21, bateria odżyła, system działa świetnie a rom instalowany na "brudno" i zero problemów.

+1

3 godziny temu, JacekBB napisał:

Fajny wygląd, lepsze menu. 

Serio ?

Posted
Serio ?
On tak całkiem serio co post to samo. Nudne to jak flaki z olejem.

Posted

Sad but true xD

Czasem odnoszę wrażenie (bez urazy :P ) że @JacekBB się pociesza że musiał zainstalować Syberię :D A my dalej siedzimy w tym chińskim, bugującym ale jednak...raju :P

Posted

@Eragon

Ja też na koniec roku wrzuciłem Syberię i nie narzekam. Ogólnie największe wrażenie zrobiła na mnie różnica w czasie pracy baterii. Na MIUI musiałem ładować codziennie - na koniec dnia miałem ok 20%. Na Syberii trzyma prawie 2 dni - na koniec pierwszego dnia mam ok 50%, a na drugi dzień ładuję po powrocie z roboty ok 18.

Na Syberii nie doszukałem się niestety dzielenia ekranu, ale to jakoś mogę przeżyć, bo Yanosik działa w tle z Google Maps. Na MIUI za cholerę nie mogłem Yanosika zmusić do poprawnego działania w tle, mimo nadania wszystkich możliwych uprawnień. Tu MIUI ratowało się właśnie tym dzieleniem ekranu.

Wcześniej miałem nexusa 4 i na nim inny ROM lądował prawie co tydzień, więc z tym "musiał zainstalować Syberię" to nie jest do końca takie "musiał". Chciał to ma.

Ja na Syberię przeszedłem jak poszło info, że MIUI PL kończy z aktualizacjami dla MI5. I mimo, że jest nowa wersja, to nie widzę sensu wracać z androida 9 na 8

• Like 3
Posted

Język polski na pewno jest jak w każdym czystym Androidzie. Nieprzetłumaczone mogą być tylko dodatki Syberii, ale ostatnio tłumaczyłem je więc jeśli brakuje czegoś to może jakaś jedna czy dwie funkcje, nie wiem, nie sprawdzałem.

Posted

Mi w tej wersji z 10 lutego na Syberii 2.2 dość mocno drenuje bateria.. Zauważyłem, że kilka osób zgłosiło owy problem. Wsio inne hula bez zarzutu.

@patrikos23 jak na wersji 2.3 z baterią?

@pigula630 Na jakiej wersji siedzisz obecnie?

Posted

@patrikos23

o które ustawienia dokładnie Ci chodzi?

Ja bym powiedział, że 95% jest normalnie po polsku. Jak ktoś ogarnia na tyle, żeby wgrać custom ROM'a, to nie będzie miał najmniejszego problemu z konfiguracją. Podejrzewam, że gdybym oddał mamie już skonfigurowany telefon z Syberią , to z normalnym jego użytkowaniem (Internet, zdjęcia, SMS-y, zmiana dźwięków etc)  nie miałaby najmniejszego problemu.

Niestety nie pamiętam już czy personalizacja po pierwszym uruchomieniu jest po polsku, ale w konfiguracji jest do wyboru język polski i region Polska - później we wszystkich ustawieniach w menu jest już PL z jakimiś pojedynczymi nieprzetłumaczonymi funkcjami.

@newyk22

aktualnie v2.3 z datą kompilacji 23.02 - zawsze aktualizuję do najnowszej wersji jak tylko dostanę powiadomienie OTA, że jest nowa wersja. 

Posted

Ja wgrywałem przez TWRP, z tym, że od razu wrzuciłem wersję 2 i nie działały mi czujniki (zbliżeniowy i od automatycznej jasności ekranu).

Przy pierwszej instalacji trzeba najpierw wrzucić wersję 1.1, później 2.3 i tyle.

Następne aktualizacje dostajesz przez OTA (ściąga paczkę, pyta czy zainstalować, potwierdzasz, z automatu odpala TWRP, instaluje i uruchamia telefon). Tyle.

Posted

No właśnie tak zrobiłem, bo tak myślę, że może przez to TWRP mi tak ta baterię drenuję.. No nic, wrzucę niedługo 2.3 i zobaczę, może się poprawi.

Posted
2 godziny temu, newyk22 napisał:

Mi w tej wersji z 10 lutego na Syberii 2.2 dość mocno drenuje bateria.. Zauważyłem, że kilka osób zgłosiło owy problem. Wsio inne hula bez zarzutu.

@patrikos23 jak na wersji 2.3 z baterią?

nie powiem, bo żonie się nowy launcher nie spodobał i musiałem jej wgrać miui i narazie powiedziała ze nie mam jej w telefonie grzebać ;) 

Posted (edited)

Nie wiem o jakim bolesnym lagowaniu piszesz,  u mnie nic takiego nie występuje oprócz tego chwilowego  zaraz po pierwszym uruchomieniu .  Ogólnie jak wszystko siądzie już na swoim miejscu to Mi5  śmiga aż miło na tym romie,  zero lagów i  bez  żadnych wipe. .... wręcz odnoszę takie wrażenie, że te romy tworzone na podstawie portowania są o niebo lepsze od tych oryginalnie tworzonych na MI5.

Edited by Adamcom
  • Like 1
Posted
11 godzin temu, Adamcom napisał:

Nie wiem o jakim bolesnym lagowaniu piszesz,  u mnie nic takiego nie występuje oprócz tego chwilowego  zaraz po pierwszym uruchomieniu .  Ogólnie jak wszystko siądzie już na swoim miejscu to Mi5  śmiga aż miło na tym romie,  zero lagów i  bez  żadnych wipe. .... wręcz odnoszę takie wrażenie, że te romy tworzone na podstawie portowania są o niebo lepsze od tych oryginalnie tworzonych na MI5.

O takim pospolitym - że wchodzenie w apki systemowe - Książka adresowa, Dialer, SMS-y, Aparat oraz w inne (Gmail, komunikatory) trwa parę sekund, zamiast ułamek sekundy. Nie zawsze tak jest, ale wystarczy że telefon chwilę poleży spokojnie i tak się dzieje (czyli wywala te apki z RAM-u). Widzę też, ze stale jest b. mało wolnego RAM-u (poniżej 700 MB).

Do pewnego stopnia tego typu problemy w Mi5 występowały od lat, na każdym MIUI, ale to co się teraz dzieje na tym porcie, to jest bez porównania gorzej. Skopane jest zarządzanie RAM-em. Kłódki nie pomagają.

Posted

Na podstawie raczej pozytywnych opinii o Syberii w tym wątku, również zdecydowałem się ją zainstalować i raczej do MIUI już nie wrócę. Może i ma trochę mniej użytecznych funkcji niż w MIUI, ale szybkość działania i przede wszystkim bateria na ogromny plus. Potrafiłem się zbliżyć do 5 godzin działania ekranu (w ciągu jednego dnia), lub 3,5 godziny gdy telefon pokazywał ostatnie ładowanie 3 dni temu. Gdyby ktoś pytał to siedzę na wersji v2.2.

• Like 2
Posted
3 minuty temu, --Mariusz-- napisał:

Na podstawie raczej pozytywnych opinii o Syberii w tym wątku, również zdecydowałem się ją zainstalować i raczej do MIUI już nie wrócę.

Mając Syberię, jak zaimportować z chmury Xiaomi kontakty i SMS-y?