Jump to content

Smart Home od Xiaomi


Ren

Recommended Posts

Dnia 06/03/2018 o 21:55, homman napisał:

A właśnie bo może kogoś intetete.

Mnie interesuje, bo muszę (rozkaz żony) jakąś zewnętrzną kamerę zainstalować. Widzę że kilka osób (i w linku, który niestety nie działa) używa wewnętrznych na zewnątrz pod zadaszeniem i działają. Od Xiaomi, zewnętrzną znalazłem tylko Yi która kosztuje trochę dużo i podobno nie działa z MiHome, tylko z YiHome. W nowszych wersjach MiHome pojawiła się opcja dodawania urządzeń innych firm, tylko nie wiem czy z zewnętrzną kamerą Yi zadziała (to niby firma zależna Xiaomi).

Link to comment
Share on other sites

Czyli jednoprzyciskowy Aqara Switch w wersji do puszki też będzie odcinał zasilanie od lampy tak jak aktualny standardowy przełącznik? czy on będzie puszczał zasilanie do lampy cały czas a przełączanie będzie się odbywało podobnie jak w bezprzewodowym?
Będzie odcinał.

Tapnięte z MI5

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, soto napisał:

Teraz to już sam nie wiem. Wydaje mi się ze przed usunięciem wszystkiego usunąłem wszytkie urządzenia które były inne niż bluetooth. Zostawił tylko szczoteczkę i czajnik.

Co mogę zrobić jeśli jednak ich nie usunąłem?

A spróbuj też zresetować urządzenia i na nowo dodać.  A jakiego routera używasz? Bo to też może być przyczyną, że nie chcą się dodać ( u mnie był taki przypadek).

Link to comment
Share on other sites

Dnia 23.04.2018 o 18:11, kazim.k napisał:

A spróbuj też zresetować urządzenia i na nowo dodać.  A jakiego routera używasz? Bo to też może być przyczyną, że nie chcą się dodać ( u mnie był taki przypadek).

A jak mam zresetować te urządzenia? Czy to jest to jak robisz dodawanie i trzeba przytrzymać kilka sekund?

 

Router od inea jakiś technicolor ale to nie będzie to bo jak robiłem sieć WiFi z telefonu i z nią się łączyłem (net był z lte) to też nie szło nic dodać 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Gawronnek napisał:

Resetuj każde urządzenie po kolei, też tak kiedyś miałem, część swoich urządzeń musiałem resetować zgodnie z instrukcją dla każdego.

Czyli jak je resetować?

Link to comment
Share on other sites


Jakie masz urządzenia?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Smart Plugi (zigbee)

Motion sensor (stary)

Aqara Motion Sensory

Switch (przycisk)

Door/window sensory

Water sensor

Aqara Temperature/Hum Sensory

 

 

Edited by soto
Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, soto napisał:

Smart Plugi (zigbee)

Motion sensor (stary)

Aqara Motion Sensory

Switch (przycisk)

Door/window sensory

Water sensor

Aqara Temperature/Hum Sensory

 

 

http://en.miui.com/thread-169219-1-1.html

Zresetuj urządzenia tą szpileczką jeżeli mają malutki otwór albo przyciskiem....trzeba ileś tam razy je naciskać. I każde dodawaj oddzielnie. 

Edited by kazim.k
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, kazim.k napisał:

http://en.miui.com/thread-169219-1-1.html

Zresetuj urządzenia tą szpileczką jeżeli mają malutki otwór albo przyciskiem....trzeba ileś tam razy je naciskać. I każde dodawaj oddzielnie. 

Dziś kolejne próby naprawy systemu.

1. Stworzyłem sieć o nazwie jaka była wcześniej i takim samym haśle. Próbowałem dodać urządzenia na nowym jak i starym koncie wcześniej resetując je.

2. Próba jakoś dodania urządzeń wg tego opisu:

https://community.smartthings.com/t/original-aqara-xiaomi-zigbee-sensors-contact-temp-motion-button-outlet-leak-etc/113253

 

Nic nie działa. Nie wiem, może ja źle je resetuje albo coś? Mam wrażenie że one wogole się nie resetują. Powie mi ktoś jak poprawnie zresetować te sensory? Jest tu ktoś może z Poznania lub okolic i byłby w stanie mi pomóc z tym?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja zawsze postępuje zgodnie z tym co podaje help urządzenia, np. przeciek w sensie trzymam tak długo aż zamrugał szybko kilka razy i na końcu jeden raz, wtedy odzywa się baza i już. Ewentualnie zmiana nazwy lub lokalizacji.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Gawronnek napisał:

Ja zawsze postępuje zgodnie z tym co podaje help urządzenia, np. przeciek w sensie trzymam tak długo aż zamrugał szybko kilka razy i na końcu jeden raz, wtedy odzywa się baza i już. Ewentualnie zmiana nazwy lub lokalizacji.

Też postępuje zgodnie z instrukcją, tyle że u mnie po mrugnięciu raz dłużej nic się nie dzieje. 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Gawronnek napisał:

Może faktycznie coś jest nie tak z bazą.

Brama dodaje się bez problemu. Dodałem też z powodzeniem czajnik, szczoteczkę czy kamerę da fang do systemu ale nic innego nie idzie.

Link to comment
Share on other sites

Trudno pomoc na odległość, ale mało prawdopodobne żeby coś było nie tak z kilkoma rzeczami, prędzej coś jednak robisz nie tak. Mam około 40 urządzeń, kilka razy zmieniałem sieć i instalowałem wszystko od nowa, nigdy nie miałem takich problemów, fakt nie raz musiałem próbować instalować kilka razy, ale zawsze kończyło się dobrze.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Gawronnek napisał:

Trudno pomoc na odległość, ale mało prawdopodobne żeby coś było nie tak z kilkoma rzeczami, prędzej coś jednak robisz nie tak. Mam około 40 urządzeń, kilka razy zmieniałem sieć i instalowałem wszystko od nowa, nigdy nie miałem takich problemów, fakt nie raz musiałem próbować instalować kilka razy, ale zawsze kończyło się dobrze.

No ale co mogę robić nie tak.. Wcześniej jak dodawałem nie było problemu. Parowanie robię zgodnie z tym co napisane, zależnie od urządzenia przytrzymać np 5 sec a kiedy zapali się LED światłem ciągłym to puścić.. Filozofii nie ma w tym. Mimo iż tak robię to brama nie widzi tego urządzenia tak jakby np były sparowane jeszcze gdzies indziej może?? Reset bramy też robię przed każdym dodaniem (przytrzymać tak długo aż zacznie gadać i żółte światło nie będzie mrugać)... ☹️

Link to comment
Share on other sites

Nie gniewaj się, tak jak pisałem trudno pomagać nie widząc. A jak dodajesz? Przez gateway czy z głównego ekranu przez + na górze i wybranie ręczne danego urządzenia? Ja zawsze dodaje wybierając z głównego ekranu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Gawronnek napisał:

Nie gniewaj się, tak jak pisałem trudno pomagać nie widząc. A jak dodajesz? Przez gateway czy z głównego ekranu przez + na górze i wybranie ręczne danego urządzenia? Ja zawsze dodaje wybierając z głównego ekranu.

 

 

Nie gniewam się.

Dodawałem zarówno przez gateway jak i z głównego ekranu. W obu przypadkach bezskutecznie.

Dzisiaj próbowałem jeszcze na androidzie żony i zainstalowałem starszą stabilną wersję aplikacji zdaję się wersję 4.2.5 - nadal się nie dodawało.

Dodatkowo podłączyłem inny router, utworzyłem WiFi o ssid i haśle takim jakie było kiedy wszystko działało - też nic. 

Nie mam już pojęcia jak to przywrócić do działania. Chciałem właśnie rozszerzyć cały system o nowe urządzenia np oszyszcacz powietrza czy soundbara do tv oraz światła ale w takim wypadku nie wiem czy mi się opłaca skoro wszystko inne szlag trafił i nje mogę z tego korzystać. Boję się że będę musiał to wyrzucić do śmietnika...

Link to comment
Share on other sites

Musisz poszukać kogoś w swojej okolicy i sprawdzić na innej bazie, albo sprawdzić jakiś inny element który nie był u Ciebie podłączany, inaczej się nie dowiesz co jest nie tak.

Musisz poszukać kogoś w swojej okolicy i sprawdzić na innej bazie, albo sprawdzić jakiś inny element który nie był u Ciebie podłączany, inaczej się nie dowiesz co jest nie tak.

Link to comment
Share on other sites

spróbuj jeszcze w gatewayu odświeżyć klucz od sieci i wtedy na nowo  dodawać urządzenia. Poszukaj jak to zrobić bo ja nie pamiętam. Gdzieś tam kliknąć pare razy i pokaże się ukryte menu. Pewnie ktoś sprecyzuje jak to zrobić.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Gawronnek napisał:

Musisz poszukać kogoś w swojej okolicy i sprawdzić na innej bazie, albo sprawdzić jakiś inny element który nie był u Ciebie podłączany, inaczej się nie dowiesz co jest nie tak.

Musisz poszukać kogoś w swojej okolicy i sprawdzić na innej bazie, albo sprawdzić jakiś inny element który nie był u Ciebie podłączany, inaczej się nie dowiesz co jest nie tak.

Mam dostać poczta właśnie włącznik do światła w tym tygodniu i będę sprawdzał z urządzeniem które jest nowe i nie było nigdy nigdzie dodane. Jutro sprawdzę jeszcze to ukryte menu o któryn piszecie 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Gawronnek napisał:

Kilka razy uderz w napis na dole, pojawi się to co widać, jednak ja tego nigdy nie używałemea64e9dfde69d534032e7cd62c3c87c3.jpg

Mówisz żeby tapnać kilka razy w napis tutaj na dole (patrz mój screen)?

Nie udało mi się znaleźć tak ogólnie menu, ale jak tapnałem na tym ekranie to pojawiło się coś o wuczyszczeniu cache itp. Zrobiłem to, jutro zerkne czy zadziała.

 

Tak w ogóle to co to za informacja o wersji plugina? Jakiego plugina?

F094CDC1-7917-4681-82E6-BD515001D37E.png

Link to comment
Share on other sites

Dnia 30.04.2018 o 08:54, Gawronnek napisał:

About w pluginie Gateway

Nic nie działa. Robiłem reset bramy, czyste cache próbował coś poklikać w tych ustawieniach ukrytych i nic. Jest nam było. Nie mam już siły. Chyba wszyskto pojdzie na wyjeba*** ☹️ czekam jeszcze na przycisk Który już idzie do mnie poczta od dobrego Samarytanina.. Jak to się doda to problem na pewno tkwi w tym że urządzenia nie chcą się zresetować w żaden sposób.. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Lector napisał:

Lub w drugą stronę coś z bramą się stało.

O ile nie sprawdzałeś.

Skąd jesteś może ktoś byłby chętny na testy.

Ale brama dodaje się bez zająknięcia do systemu, kamerka, szczoteczka czy czajnik też się dodały. 

Jestem z Komornik pod Poznaniem 

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Lector napisał:

Czajnik jest na bluetooth tak jak szczoteczka, a kamera na WiFi i Gateway im nie jest potrzebny.

Rozumiem. Czekam na ten włącznik i zobacze czy się doda 

Link to comment
Share on other sites

Ma ktoś z was może takie cudo jak Xiaomi 4 In 1 Flower Plant Light Temperature Tester Garden Soil Moisture Nutrient Monitor? Szukałem w necie ale nie mogę nic znaleźć na pytanie, czy mogę utworzyć sceny związane z tym urządzeniem, typu jeśli wilgotność ziemi spadnie do x % to włącz smart socket ? Wiem, że urządzenie łączy się po BT i można dodać do Mi Home...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...