acidmk

Użytkownicy
  • Content Count

    84
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About acidmk

  • Rank
    Zaawansowany

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Też tak mi się wydaje, ale od kiedy przeniosłem cały smart home do wydzielonej sieci IoT zostawiając tylko serwer HA w głównym vlanie HA widzi bramkę przez pierwsze 2h a później komunikacja ustaje. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Masz jakiś pomysł? W logu HA widzę tylko: No data in response from hub None 12:37 components/xiaomi_aqara/binary_sensor.py (ERROR)
  2. Starting Nmap 7.60 ( https://nmap.org ) at 2019-11-24 12:43 UTC Nmap scan report for lumi-gateway-v3_miio78451545 (192.168.180.16) Host is up (0.0040s latency). PORT STATE SERVICE 4321/udp open|filtered rwhois 9898/udp open monkeycom Czyli Ok czy filtered przy 4321 powinien być inny?
  3. Rasmus, jak to sprawdzić czy bramka wymaga knucia czy jest ok? Czy to zmieniało się wraz z wersją softu czy wersją hardware'u? Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka
  4. Dzięki, o to mi chodziło przynajmniej odkurzacz ożył no to jeszcze żarówki zostały i oczyszczacz. Btw. czy jest strona na której można śledzić now wersje Twojego Mi home? Tak aby Ci gitary nie zawracać jak coś? Pozdrawiam Michał
  5. @rezmus czy jest nowsza wersja Twojego Mi home? Pytam bo niezwykle trudno mi odczytać token z tego ekranu. Strasznie mały font jest użyty. Z góry dzieki! Michał
  6. Potrzebuje waszej rady w temacie home assistant i połączenia w sieci gdzie mam dwa vlan'y. Ten drugi stworzony aby było bezpieczniej w sieci głównej. Jeden to moja sieć domowa A drugi to dodatkowy vlan przeznaczony dla wszystkich urządzeń IoT. Po przeniesieniu smart urządzeń do nowej sieci nie widzę smart żarówek, np lampki na biurko czy taśmy Led yeelight, oczyszczacza powietrza i odkurzacza. W mi home są widoczne A w home asystent nie. Znalazłem info że komunikują się inne po porcie 9898 oraz 4321 i dodałem co do firewall'a. Nadal nic. Jakieś pomysły jak to ogarnąć? To już jakoś ogarnięte, trzeba pokazac bramce że używa się innego adresu IP xiaomi_aqara: discovery_retry: 5 gateways: - host: 192.168.xx.xx mac: xxxxxxxxxxxx - tutaj oczywiście mac adres bez dwukropków key: xxxxxxxxxxxxxxxx Nadal jednak walczę z resztą oświetlenia która działa po IP. I jeszcze pytanie, zdziwiłem się bardzo przy próbie odzyskania tokena z odkurzacza...nie widzę zakładki z informacjami o sieci, adresie ip i tokenie z aplikacji modowanej [emoji849] skąd je wziąć teraz? Jeśli coś jest niejasne, chętnie wyjaśnię Pozdrawiam Michał Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka
  7. Potrzebuję waszej porady na temat tabletu. Szukam co najmniej 10'' z androidem i co najmniej 64gb pamięci wewnętrznej. Tablet na którym bez problemów odpalę netflixa, youtube czy mi home A jednocześnie nie trafi mnie szlag jeśli chodzi o płynność i szybkość działania. Macie jakieś typy? A może macie jakieś z takich urządzeń i możecie polecić. Dzięki z góry Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka
  8. Dobra, działa i jest wszystko czego potrzebuję. Są dodatki ze sklepu i jest hass.io Jak by ktoś kiedyś potrzebował instrukcja z mojego poprzedniego postu jest mega pomocna.
  9. @ferges nie wiem jeszcze, to dla mnie całkowita nowość. Na razie dostałem takiego manuala...oblookam Jeszcze jedna instalacja Ubuntu więcej, jakie to ma znaczenie to i tak testy dopiero. Beginners Guide to Home Assistant on Ubuntu.pdf
  10. Wiem, wiem...to już trzeci post pod rząd ale robię postępy HA zainstalowane na serwerze ubuntu. Jak by ktoś chciał zobaczyć co i jak znajdzie tutaj instrukcję: https://chris.0x711.de/index.php/2018/01/31/setting-up-home-assistant-in-a-virtual-environment-on-intel-nuc/ Niestety ma to też swoje konsekwencje, na ta chwilę jeśli dobrze rozumiem nie dostępna jest w HA zakładka hass.io gdyż, HA zainstalowane jest na ubuntu a nie na hass.io. Co za tym idzie nie ma możliwości updatowania HA z poziomu interfejsu oraz co może ważniejsze, nie ma możliwości instalacji dodatków ze sklepu hassio w naszym systemie. Dam znać jak dowiem się czegoś nowego. Pozdrowienia z placu boju
  11. @MrUkleja powiedz mi, czy obraz pobierałeś z serwera HA i wszystko zadziałało Ci bez problemu? Ja po stworzeniu image'u na pendrive'ie i włożeniu do do NUC'a mam komunikat DISK Boot Failure :O i to już na trzecim pendrivie. A może to nie jest NUC :O tylko zwykły desktop Fujitsu i wtedy to tak nie zadziała? I don't know
  12. No dobra, namówiłeś mnie @@MrUkleja Nigdy więcej kart microSD Kupiłem takiego NUC'a: Fujitsu Siemens Esprimo Q5030 E Core 2 Duo T5670 1,8 MHz 2GB mam nadzieję że wystarczy i będzie śmigał stabilniej niż malinka a cena podobna Czekam na dostawę i zobaczymy co to potrafi i czy jest rzeczywiście tak stabilne.
  13. Już też myślałem żeby postawić HA na czymś innym niż malinka właśnie ze względu na awaryjność. Napisz coś więcej, jaką masz konfigurację NUC'a? Czy instalacja wygląda podobnie jak RPi? Dzięki z góry Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka
  14. Mam problem ze swoim HA zainstalowanym na malince. Ostatnio po zaniku zasilania HA nie ładuje się. Nie ładuje się też raczej system, przy próbie podłączenia się poprzez putty "serwer odrzuca połączenie" Jedyne co widać to to że malinka rezerwuje sobie adres IP na routerze oraz czasem miga zielona dioda na samej malince, czy ona żyje? Teraz pytanie, czy jest sposób aby uruchomić HA? Czy Wam też zdarza się że HA już nie wstaje po zaniku zasilania? Z góry dzięki za pomoc. Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka