mateuszmagiera12 Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 Witam Planuję zbudować inteligentny dom od Xiaomi. Na razie jedzie do mnie żarówka Yeelight. Mam parę pytań 1. Mam w domu router mobilny który wyłączam na noc, więc czy np jeśli w aplikacji ustawię że żarówka włącza się automatycznie o danej godzinie to włączy się gdy router jest wyączony? 2. Router może mieć połączonych max 10 urządzeń. Więc jeśli mam Gateway to każde urządzenie będzie osobno połączone do routera? Czy np wszystkie (czujniki itp) będą podłączone do Gatewaya a on będzie wszystko przekazywał do routera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 (edited) To podaruj sobie smart home, skoro wyłączasz router. To co jest na WiFi będzie łączyło się routerem, bez łączności brak sterownia. Czujniki są na ZigBee, ale bez łączności Gatewa z WiFi nic nie zrobisz. Mogą działać scene gateway <=> ZigBee, ale zarówek nie zapalisz. Edited May 16, 2018 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszmagiera12 Posted May 18, 2018 Share Posted May 18, 2018 To podaruj sobie smart home, skoro wyłączasz router. To co jest na WiFi będzie łączyło się routerem, bez łączności brak sterownia. Czujniki są na ZigBee, ale bez łączności Gatewa z WiFi nic nie zrobisz. Mogą działać scene gateway ZigBee, ale zarówek nie zapalisz.Router może zostawać włączony. Gorzej z tym limitem urządzeńWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted May 18, 2018 Share Posted May 18, 2018 Gateway z czujnikami i włącznikami ZigBe to jedno połączenie, każda żarówka to jedno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted May 20, 2018 Share Posted May 20, 2018 Dziś przestały działać u mnie powiadomienia push.Jak to wygląda u Was? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppage Posted May 22, 2018 Share Posted May 22, 2018 Dnia 20.05.2018 o 20:37, tomiq75 napisał: Dziś przestały działać u mnie powiadomienia push. Jak to wygląda u Was? wszystko działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted May 22, 2018 Share Posted May 22, 2018 wszystko działaU mnie już też działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted May 22, 2018 Share Posted May 22, 2018 Działają, zdecydowanie takWysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadej Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 Witam, mam pytanie. Posiadam bramkę gateway v2, 2 żarówki yeelight i czujnik ruchu aqara. Chciałbym, aby czujnik włączał żarówki po zmroku (na stałe) i wyłączał, gdy zrobi się jasno. Pójdzie coś takiego zrobić? Jeśli tak, to w jaki sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Czujnik nie rozpoznaje "kiedy jasno". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolson Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Chyba tylko w home assistant możesz to ustawićWysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu TapatalkaMożesz ustawić w Mi home godzinę włączania się światła np od 20 do 6 rano, codzienne o tej same porze Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszmagiera12 Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Jest jakaś możliwość aby używać dwuch aplikacji jednocześnie? MiHome i Yeelight?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 12 godzin temu, Amadej napisał: Witam, mam pytanie. Posiadam bramkę gateway v2, 2 żarówki yeelight i czujnik ruchu aqara. Chciałbym, aby czujnik włączał żarówki po zmroku (na stałe) i wyłączał, gdy zrobi się jasno. Pójdzie coś takiego zrobić? Jeśli tak, to w jaki sposób? Nie da się zrobić wyłączania "kiedy jasno". Apka MiHome jest OK, ale ma sporo ograniczeń. Jeżeli chcesz na poważnie rozbudowywać automatykę, robić skomplikowane sceny to pozostaje kupić Raspbery Pi i zainstalować HomeAssistanta. Początkowa konfiguracja może trochę przytłoczyć, ale moim zdaniem warto. Ja przeniosłem właściwie 90% swojej konfiguracji z MiHome do HA i mam wgląd na wszystko po szyfrowanym połączeniu z dowolnej przeglądarki internetowej. MiHome to fajna zabawka jak robi się proste rzeczy typu włącz żarówkę, zagraj melodyjkę ale do poważnych zastosowań raczej odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadej Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 1 godzinę temu, jojoro napisał: Nie da się zrobić wyłączania "kiedy jasno". Apka MiHome jest OK, ale ma sporo ograniczeń. Jeżeli chcesz na poważnie rozbudowywać automatykę, robić skomplikowane sceny to pozostaje kupić Raspbery Pi i zainstalować HomeAssistanta. Początkowa konfiguracja może trochę przytłoczyć, ale moim zdaniem warto. Ja przeniosłem właściwie 90% swojej konfiguracji z MiHome do HA i mam wgląd na wszystko po szyfrowanym połączeniu z dowolnej przeglądarki internetowej. MiHome to fajna zabawka jak robi się proste rzeczy typu włącz żarówkę, zagraj melodyjkę ale do poważnych zastosowań raczej odpada. Czyli rozumiem, że mogę jedynie ustawić włączanie żarówek w określonych godzinach i po zmroku na ruch. A nie można jakoś skorzystać z tej opcji "at sunset" i "at sunrise"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Włączałoby się raczej o wschodzie w Chinach i tak samo wyłączało o ich zachodzie, ale zawsze możesz spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dokixi Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 (edited) Hej w jaki sposób ustawić scenę aby działała w następujący sposób: jeśli godzina 21:00 sprawdź czy status drzwi otwarte/zamknięte jeśli otwarte wyślij powiadomienie z góry dzięki Edited May 25, 2018 by dokixi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 Musisz wybrać dwa warunki uruchamiające scenę, Timer i czujnik drzwi ale z warunkiem że zadziałają równocześnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszmagiera12 Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 Czy ta kostka będzie działała z żarówkami Yeelight? Chcę zrobić tak aby każdy przycisk włączał/wyłączał żarówkę?2018 nowy Xiaomi mijia Aqara Cube Kontrolera Zigbee Wersja Bezprzewodowa przełącznik Sterowany przez Sześć Działania pracy z mi App Inteligentny strona głównahttp://s.aliexpress.com/QN3ieMRF?fromSns=Copy to ClipboardWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 Tak, możesz do każdego ruchu kostką przypisać dowolną akcje, tworząc odpowiednie sceny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadunia Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 Nowa kamerka obustronna. https://banggood.com/Xiaomi-Hualai-Xiaofang-1080P-Dual-Lens-Panoramic-View-Smart-WIFI-IP-Camera-Xiaomi-Smart-Home-p-1297448.html?rmmds=preorder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted May 28, 2018 Share Posted May 28, 2018 Jakiś czas temu była w tym wątku informacja że ma wyjść Bluetooth Gateway. Nie wiecie czy się coś w temacie ruszyło? Chciałbym połączyć Yeelight Bedside Lamp z kostką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikulas Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 (edited) Mam problem, zainstalowałem gniazdko podtynkowe xiaomi aqara i dwa podtynkowe podwójne włączniki oświetlenia xiaomi aqara gniazdko podtynkowe ma za zadanie uruchamiać oświetlenie ledowe, gdy czujnik wykryje ruch i podobnie jest z włącznikami wszystko pęknie sparowało się z bramą i działa zdalnie z poziomu telefonu, ale jak ustawiłem scenę (jeśli czujnik motion wykryje ruch, to włącz gniazdko) nic się nie dzieje tak samo z włącznikami. Przy pierwszej próbie ustawienia scen pojawiał się błąd z synchronizacją, walczyłem wczoraj cały dzień... Problem występuje tylko z gniazdkiem i włącznikami, na gniazdku natynkowym sceny działają. Problem rozwiązałem, musiałem dla przełączników i gniazdek podtynkowych ustawić sceny ręcznie i później już w automacie np, jeżeli czujnik wykryje ruch, to uruchom scenę, inaczej nie chce działać. Trochę to dziwne i od tyłu, ale działa Edited June 5, 2018 by mikulas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Neron Posted June 6, 2018 Share Posted June 6, 2018 W czujniku temperatury (kwadratowy) na wykresie nie pokazuje ostatnich 12 godzin wilgotności. Znacie rozwiązanie na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted June 6, 2018 Share Posted June 6, 2018 W czujniku temperatury (kwadratowy) na wykresie nie pokazuje ostatnich 12 godzin wilgotności. Znacie rozwiązanie na to?U mnie w okrągłym jest to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Neron Posted June 6, 2018 Share Posted June 6, 2018 Mam tak od tygodnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koles142 Posted June 6, 2018 Share Posted June 6, 2018 U mnie na kwadratowym wszystko jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 U mnie na kwadratowym wszystko jest ok.Możesz pokazać screeny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koles142 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Proszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Proszę Dziękuję...U mnie to wygląda tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
koles142 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Zapomniałem dodać ze mam aplikacje na ios, nie wiem jak Ty. Może to problem z aplikacja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koles142 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Panowie pytanie czy xiaomi led strip to to samo co yeelight led strip? Czy yeelight mogę podpiąć pod mi Home app i stworzyć sceny np z czujnikiem ruchu czy nie będzie takiej opcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Czy yeelight mogę podpiąć pod mi Home app i stworzyć sceny np z czujnikiem ruchu czy nie będzie takiej opcji?Taśmę Yeelight bez problemu podepniesz do MiHome i oczywiście ustawisz sceny (również z czujnikiem ruchu)MI 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koles142 Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 43 minuty temu, czesiek napisał: Taśmę Yeelight bez problemu podepniesz do MiHome i oczywiście ustawisz sceny (również z czujnikiem ruchu) MI 4 Dzięki wielkie za informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 A propos czujki ruchu. Czy zdarzają się Wam "zawiechy" w działaniu (czujka Aqara)? Mam ustawiona prostą scenę "włącz światło na ruch" i czasami w ogóle nie ma reakcji. W logach również brak zarejestrowanego ruchu. Chciałbym potwierdzić, czy ten typ tak ma, czy jednak coś jest z nią nie tak.MI 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 Tak, też mi się tak czasami dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts