Jump to content

Redmi Note 2 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

X-SKLEP

Recommended Posts

Idzie jakoś "odkleić" i "przykleić" ponownie ekran? Bo jest lekka plama ale bardzo irytująca. Widać ją gdy się patrzy pod lekkim kątem i rozszerza się przy dociskaniu obok niej. A i ekran faluje przy tej plamie gdy gdziekolwiek mocniej przycisnę

Hot air na 160 stopni. A przykleić specjalnymi naklejkami do ekranów LCD. W Note jest chyba OGS więc odklei się cały LCD od ramki.

O ile taki myk pomoże na to co opisujesz. Wg mnie nie.

Wysłano z Mi4c

Hot air na 160 stopni. A przykleić specjalnymi naklejkami do ekranów LCD. W Note jest chyba OGS więc odklei się cały LCD od ramki.

O ile taki myk pomoże na to co opisujesz. Wg mnie nie.

Wysłano z Mi4c

To wg Ciebie co mogę zrobić

Chciałbym zrobić downgrade z 5.10.29 na 5.9.24, lub w przyszłości jakikolwiek inny. Podobno przedtem trzeba zrobić full wipe w twrp. Które opcje mam zaznaczyć w advanced wipe? (jest ich w sumie chyba 7, ale karte sd i usb otg oczywiście pomijam).  Czy przywrócenie ustawień fabrycznych z poziomu telefonu jest równoznaczne ze zrobieniem full wipe w twrp? Czy robiąc full wipe trzeba wyjąć kartę sd? Gdzie mam mieć zipa z systemem do zainstalowania, w pamięci wewn. czy na karcie sd? I ostatnie, czy robiąc full wipe nie tracę wgranego twrp? Z góry dzięki za odpowiedzi.

5 minut temu, kulig007 napisał:

Z tego co ja wiem (i praktykuje) to wipe data zawsze PRZED.

TapTap Tapatalk+MI4W

8 minut temu, Redmi2 napisał:

Mi aie wydaje ze wipe wykonujemy po aktualizacji.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Zrobisz tak i tak będzie dobrze, robiąc wipe po trzeba się liczyć, że jeśli włączymy telefon to będą same błędy wyskakiwać :)

• Like 1

Hot air na 160 stopni. A przykleić specjalnymi naklejkami do ekranów LCD. W Note jest chyba OGS więc odklei się cały LCD od ramki. O ile taki myk pomoże na to co opisujesz. Wg mnie nie.

Wysłano z Mi4c

To wg Ciebie co mogę zrobić

Jak problem się nasili to raczej wymiana LCD.

Wysłano z Mi4c

10 godzin temu, PIKO-SJ napisał:

Chciałbym zrobić downgrade z 5.10.29 na 5.9.24, lub w przyszłości jakikolwiek inny. Podobno przedtem trzeba zrobić full wipe w twrp. Które opcje mam zaznaczyć w advanced wipe? (jest ich w sumie chyba 7, ale karte sd i usb otg oczywiście pomijam).  Czy przywrócenie ustawień fabrycznych z poziomu telefonu jest równoznaczne ze zrobieniem full wipe w twrp? Czy robiąc full wipe trzeba wyjąć kartę sd? Gdzie mam mieć zipa z systemem do zainstalowania, w pamięci wewn. czy na karcie sd? I ostatnie, czy robiąc full wipe nie tracę wgranego twrp? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Przed instalacją robisz wipe - cache, dalvik cache, system, data

Jak nic więcej nie zaznaczysz poza tymi to z karty nic ci nie skasuje. Samo TWRP też nie zniknie po wipe.

Factory reset to proteza to nie czyści za dokładnie, wipe w TWRP znacznie lepiej niż opcja 1. Najlepiej miflash.

Lokalizacja jest mało ważna bo w TWRP możesz zmieniać czy w pamięci telefonu czy na karcie a nawet na USB OTG.

• Like 1

Po większych testach tego pliczku na 60 FPS stwierdzam, że bez zmian w systemie/soc/kernelu czy tam cokolwiek to nie ma sensu. Możemy mieć jedynie nadzieję, że Xiaomi odblokuje nam to w telefonach. NA Xiaomi.eu z tego co widzę dali 4k dla Mi4c, ale co ich tam pewnie RN2 obchodzi ;)

28 minut temu, JestemMortem napisał:

Chyba 480p zwiększone do 720

Twierdzi tak jak napisałem. Póki co jego sposobem nawet 60FPS nie mogę zrobić, także kolejna bujda.

Daaaaaaat.. Łot?! :o

gpwZfNx.png

Edited by galakty

Mam pytanie odnośnie baterii. Czy znajdę gdzieś do kupienia o większej pojemności?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Podróby. Które będą trzymały krócej. W sumie to zastanawiam się czy rn3 nie ma identycznej (tylko schowanej rzecz jasna) i czy nie pasowałaby do naszego :) Fajnie by było mieć takie 4000

50 minut temu, blazej203 napisał:

Witam mam pytanie zakupiłem tel na gearbest i czy kartonik powinien mieć plomby czy nie?

Plomby to nie, co najwyżej folie ale jak mówi praktyka 99% osób jej nie ma bo wgrywają oprogramowanie, może 1% i dostał zafoliowane pudełko.

Wczoraj przyszedł do mnie telefonik redmi note 2 i dziś już bateryjka powoli pada . Zapytanie o pierwsze ładowanie . Czekać aż całkowicie padnie i na wyłączonym telefonie ładować np 5 h ? Czy ładować tylko na ładowarce czy nie ma różnicy i można ładować przez usb na kompie ? Już czasy formatowania baterii chyba minęły ale wole się spytać by nie spaplać na dzień dobry baterii . 

Wczoraj przyszedł do mnie telefonik redmi note 2 i dziś już bateryjka powoli pada . Zapytanie o pierwsze ładowanie . Czekać aż całkowicie padnie i na wyłączonym telefonie ładować np 5 h ? Czy ładować tylko na ładowarce czy nie ma różnicy i można ładować przez usb na kompie ? Już czasy formatowania baterii chyba minęły ale wole się spytać by nie spaplać na dzień dobry baterii . 

Przez USB to trochę Ci się będzie ładował. Laduj po prostu od np 5% do stówy + tam jeszcze godzinkę czy półtorej.

Ok ,mam 10 procent . Jedynie boje się tej chińskiej ładowarki z przejściówką , zawsze ładowałem telefony przez komp usb . Telefon wyłączyć do ładowania ?  Karty jeszcze nie wkładałem jedynie tel odpaliłem i poklikałem na necie przez wi-fi   

Ładowanie dłużej niż do 100% nie jest ładowaniem do pełna, podłączcie sobie jakikolwiek miernik, prąd spada do zera czyli telefon odłącza ładowarkę dużo później, a skoro tak działa automatyka telefonu tzn że ma to sens. Z mojego doświadczenia wynika że telefon pracuje nawet do 30 minut na włączonym ekranie zanim pokaże się 99%, dlatego jeśli ktoś pisze że dłuższe ładowanie nie ma sensu to pisze bzdury i nigdy tego nie sprawdził w praktyce.

Redmi Note 2 Prime Miui v7 5.12.31 PL

• Like 3

Telefon podłączony pod ładowarkę . Wyświetliła się ikonka a potem obrazek dużej baterii i 10 procent potem ekran zgasł i pali sie jedynie dioda . Tak ma być ? Telefon do ładowania wyłączyłem . Jak dioda zmieni kolor to wtedy jest załadowany ?? 

Ano sie pytam , bo jak podłączyłem go do kompa to dziwnie reagował . Co 30 sekund zapalał się ekran z małą ikonka i gasł wiec wyjąłem ładowarkę i do kontaktu . Wole się upewnić . Oka dzięki za info 

12 minut temu, d3tr0 napisał:

Godzina ładowania dłużej mimo pokazania się już 100% daje te 20-30 min zanim licznik zacznie spadać na 99% - potwierdzam

No oczywiście, że tak jest. I nie tylko w Xiaomi. Naładuję do 95%, kilka minut i już mam 94-93%. Potrzymam na 100% ładowarkę, nieraz i godzinę mogę coś robić i dopiero na 99% zejdzie. To reguła, a nie wyjątek.

• Like 1

A ja widzę że wyciągam dłuższy SoT jak telefon zostawię na noc niż jak dołączam go od razu jak pokaże się 100% Aż chyba kupię przy okazji na Ali tą końcówkę USB,która pokazuje ile się naładowalo bo widzę że opinie są podzielone

wysłane z RN2

Ładowanie dłużej niż do 100% nie jest ładowaniem do pełna, podłączcie sobie jakikolwiek miernik, prąd spada do zera czyli telefon odłącza ładowarkę dużo później, a skoro tak działa automatyka telefonu tzn że ma to sens. Z mojego doświadczenia wynika że telefon pracuje nawet do 30 minut na włączonym ekranie zanim pokaże się 99%, dlatego jeśli ktoś pisze że dłuższe ładowanie nie ma sensu to pisze bzdury i nigdy tego nie sprawdził w praktyce.

Redmi Note 2 Prime Miui v7 5.12.31 PL

Ech szkoda gadac, Ty widac klepiesz teorie, a ja zaobserowalem to na 2 telefonoach xiaomi i 1 sony. Ladowanie do 100% i trzymanie na ladowarce jeszcze ze 2h u mnie ani nie wydluzylo tego ze 100% swieci sie dluzej na telefonie a wrecz odwrotnie i tak samo dluzej wcale nie trzyma..

Wiadomo ze jak kazdy nie czekam az dobije do 100% i odlaczam za kazdym razem, czasami wlasnie podlacze na noc i przeciez nie bede siedzial i czekal. Ale wtedy kiedy moge tak robie i bateria u mnie lepiej trzyma niz ladowana dluzej. Redmi 2, redmi note 2 i xperia j.

Takze czemu wciskasz, komus ze ktos nie testowal, chyba ja lepiej wiem jak sie to u mnie objawia? Czy moze kupiles jakas szklana kule? Dla mnie bezsens ladowanie dluzej, ale nie mowie ze czasem zycie do tego nie zmusza..

Moze Ty zaobserowales u siebie tak jak opisalem. Nie narzucam nikomu zeby tak robil, a ja napewno nie bede za kazdym razem ladowal dluzej baterie, przez jakies teorie spiskowe ze to poprawia dzialanie baterii.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Ehh..

Jeśli chcesz się przekonać to naładuj swoim sposobem i odpal np jakiś sample video w kółko.

Potem zrób to samo tylko z ładowaniem 2h dłużej..

Zobaczysz wyniki ..