Skocz do zawartości

Xiaomi 12/12X/12 Lite - pytania ogólne, wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. W sumie najbardziej zależy mi na sprawdzeniu, czy działa nagrywanie rozmów, bo są dość liczne informacje, że na niektórych romach Global z Indonezji ponoć nie działa. Poza tym spolszczenie, itp.

2. W sumie pisząc o powrocie z HyoerOS do MIUI miałem na myśli w obu przypadkach romy Global Indonezja.

3. A co z OTA przy zablokowanym BL?

4. Mniej negatywnych informacji jest nt. romu z Tajwanu, ale tam z kolei mają być jakieś lokalne czcionki w narzędziu wyszukiwania??

Edytowane przez akm97
Opublikowano

no wszystkie te romy desygnowane na konkretny region mają jakieś swoje dodatki właściwe dla tych miejsc ... ile tego jest i na ile przeszkadza nie wiem ... część pewnie można wywalić jak nie normalnie przez system to debloatem ... ja tak robię w romie Xiaomi eu żeby pozbyć się chińskich apek i różnych śmieci które tam jeszcze zalegają - a jest tego trochę ... 🙃 nagrywanie na odblokowanym fonie sprawdzisz bez problemu akurat ... spolszczenie na Xiaomi eu jest luks - kawał dobrej roboty ... global nie wiem bo nie widziałem i szczerze to nawet nie chce 🙃 jeśli miałbym w ciemno obstawić to stawiam zdecydowanie na Xiaomi eu bo tu nie mam się do czego przyczepić a szukałem dość mocno tak na miui jak i hos1 i hos2 ... z tym ota to może jakiś lepszy spec Ci pomoże bo ja za głupi ... tzn to na pewno mogłaby sprawdzić osoba która siedzi na globalu z permanentnym unlockiem ... ile takich jest? myślę że margines ... global ma pracować z lockiem - tak jest zrobiony i tego nie oszukasz 🙃 chyba że jak pisałem wejdziesz w świat roota i magiska ... ale to zabawa dla spragnionych dodatkowych wrażeń ... o to możesz też podpytać np @kris68 bo on się trochę tym bawił ostatnio o ile pamiętam ...

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wręcz przeciwnie. Nie chcę dodatkowych wrażeń, chcę zapomnieć co to aktualizację telefonu, itp. Dlatego planuję zablokować BL i nie zaprzątać sobie głowy fixami, itp. Widzę tu jednak problem z tym, że w którejś aktualizacji, Dialer MIUI może zniknąć. Czy znasz może jakieś forum, nawet zagraniczne, gdzie ludzie dzielili by się opiniami nt. nowych romów Global?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, akm97 napisał(a):

Nie wręcz przeciwnie. Nie chcę dodatkowych wrażeń, chcę zapomnieć co to aktualizację telefonu, itp. Dlatego planuję zablokować BL i nie zaprzątać sobie głowy fixami, itp. Widzę tu jednak problem z tym, że w którejś aktualizacji, Dialer MIUI może zniknąć. Czy znasz może jakieś forum, nawet zagraniczne, gdzie ludzie dzielili by się opiniami nt. nowych romów Global?

szczerze to nawet nie wiem czy takie jest ... jedyne z czego korzystam to europejskie forum Xiaomi eu ... chyba Xiaomi ma też swoje community - więc to na pewno też i dla globali ... ale tam nie zaglądam ... wpisz w google Xiaomi community forum i pewnie coś wyskoczy ... a jaki tam jest poziom tego i jaki support od twórców nie mam pojęcia 🙃 tu reakcja jest zawsze moment ... nawet jak pojawi się jakiś większy problem to praktycznie od razu wychodzą rebuildy romow ... tam możesz zgłosić problem i ponarzekać a update wyjdzie za miesiąc czy dwa ... i to jeszcze masz kombinacje z regionami bo oni wypuszczają to różnie na różne regiony ... tu jest masa narzekań na to 🙃 trzeba kombinować potem czy wskoczy na Francji a może na Szwajcarii ... u jednego się pojawi a u drugiego nie ... też wcale lekko nie będzie ... 

https://new.c.mi.com/pl/forum-type/OS

ja bym radził dać szansę dla Xiaomi eu - szczególnie jak masz unlocka zrobionego ... pobawić się zobaczyć czy nie będzie problemów z apkami ... jak Ci podejdzie to zostań na tym ... jak nie to wrzucaj się na globala i zrób locka ... to dobra opcja myślę ... jak pisałem już chyba fixa masz tylko dla płatności portfelem Googla ... o nowej wersji masz też powiadomienie w updaterze - instalacja tego modułu to moment i zapominasz o tym ... jak pojawi się problem w portfelu przeważnie już jest nowy fix albo pojawia się na dniach więc też żaden problem ... no i też nie pamiętam czy pisałem - z żadnymi apkami ani powiadomieniami nie mam problemów - logowanie biometria w banku czy mobywatelu zero problemu - wszystkie płatności gdzie korzystałem działają luks - na ta chwilę romy Xiaomi eu są super dopracowane a jak pojawi się problem zgłaszasz na forum i od razu ekipa Xiaomi eu tym się zajmuje ... do tego dobrze działa ich forum i tam masa ludzi pisze i zgłasza też problemy - wątpię że tak będziesz miał z globalnej czy globalnym forum ... 🙃do tego rom Xiaomi eu ma masę dodatkowej funkcjonalnosci której nie ma global ... to tym bardziej myślę gra warta świeczki ... podaje tu najważniejsze zmiany w porównania do globala ...

• HyperOS Contacts, Dialer and Messages apps
  • 3way reboot menu (in dev settings)
  • Removed ads in HyperOS system apps
  • Steps counter in Assistant screen
  • More shortcuts on left lockscreen
  • Wake up gestures for all devices
  • Option to auto-expand first notification
  • Notifications priority settings
  • More edit options in Gallery app
  • Enabled MiDrive in File Explorer
  • Google apps support integrated
  • Removed 5GHz region restrictions
  • Confirm dials from call logs
  • Morning report on alarm at morning
  • More apps supported for AOD notifications
  • More styles for AOD screen
  • Raise to wake gesture
  • AOD notification received animation
  • Tap fingerprint sensor to wake toggle
  • Double tap to lock screen
  • Battery AI scenes
  • Allowed disabling specific system apps
  • Importing theme .mtz from zhuti.xiaomi.com via ThemeManager
  • No useless Chinese bloatware apps
  • More free RAM due to less background processes
  • Mi Video, Mi Music, Mi Browser: No any useless Chinese content and ads
  • No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release
  • Added real 27 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans
  • Added EU T9 dialer support
  • Added charging sound switch
  • Optimized GPS settings for EU
  • Optimized Battery consumption
  • Optimized RAM consumption
  • Added GSMalphabet into SMS app options
  • SafetyNet passed by default without ROOT (Google Pay)
  • Play Store Certified
  • Deodexed
  • Added automated tasks in Security app
  • Widevine L1 (for supported devices)
  • And more, and more made by our 12 years mods experience.
Edytowane przez Master
Opublikowano

@PrezesASR2 w Globalu chyba nie ma tej opcji, lecz sprawdzę. Chodziło mi o twój wpis z poprzedniej strony i pytanie jak na Globalu zrobić apki Telefon i SMS od Xiaomi (a nie od Google)?

Opublikowano

@abc00 jestem na Indonezji odkąd na Miui Polska zaczęły być problemy z płatnościami. Migracja na Indonezję to była najlepsza decyzja ever. Blokuj BL od razu bo zablokowane BL = wyczyszczenie telefonu. Apki od xiaomi są (dialer, smsy, kontakty), język PL w standardzie (na Taiwanie klawiatura ma krzaczki i trzeba zmieniać słownik T9 by się naprawiło, na Indonezji nic nie trzeba robić by było dobrze).

Gdybym dziś miał kupować kolejny raz X12 albo inny telefon to pierwsze co bym sprawdził czy jest dostępny soft na Indonezję, ew. w drugiej kolejności Taiwan.

Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 12:30, akm97 napisał(a):

1. W sumie najbardziej zależy mi na sprawdzeniu, czy działa nagrywanie rozmów, bo są dość liczne informacje, że na niektórych romach Global z Indonezji ponoć nie działa. Poza tym spolszczenie, itp.

2. W sumie pisząc o powrocie z HyoerOS do MIUI miałem na myśli w obu przypadkach romy Global Indonezja.

3. A co z OTA przy zablokowanym BL?

4. Mniej negatywnych informacji jest nt. romu z Tajwanu, ale tam z kolei mają być jakieś lokalne czcionki w narzędziu wyszukiwania??

Obecnie mam HyperOS 1.0.9.0.ULCIDXM

ad1) mam, używam, nagrywanie działa bez problemu

ad2) Wgrałem Indonezję jeszcze za czasów Miui. Dostałem update do HyperOS. Dostaję updaty wraz z pojawieniem się nowej wersji. Wszystko działa jak powinno. Nie widzę potrzeby powrotu do Miui.

ad3) bez problemu. Dosłownie przed chwilą dostałem update z 1.0.8.0 do 1.0.9.0 (Indonezja ma swoją numerację)

ad4) Osobiście nie mam żadnych problemów z Indonezją. Taiwan wgrywałem koledze na jakimś Redmi (Indonezji nie było) to faktycznie po wgraniu klawiatura miała krzaczki. Wystarczyło dokonać zmiany w ustawieniach słownika T9 i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

A więc po kolei, przeczekałem wymagane 168h , odblokowałem BL, wgrałem rom Indonezja MIUI, potestowałem, wgrałem HyperOS, zablokowałem BL.

Wy już pewnie o tym pewnie dobrze wiecie, ale kto nie wie, to podpowiadam ile (jak się okazało) problemów mogą sprawić porty USB w laptopie.

Najpierw przy odblokowaniu BL pojawiła się informacja "Can't unlock" jednak telefon uruchomił się ponownie i okazało w statusie odblokowania, że jest odblokowany. Gdy w końcu przystąpiłem do flashowania błędami zakończyło się z 10 kolejnych prób. Zamiennie pojawiały się takie błędy przy flashowaniu:

Write to device failed (Invalid argument)

Command write failed

Status read faile (Too many links)

Data transfer failure (Too many links)

Error. Missmatching image and device

Not catch checkpoint (\$fastbot –s *lock),flash is not done

Oczywiście telefon zamarł na trybie fastboot. Używałem oryginalnego przewodu, więc zwróciłem uwagę na porty USB w laptopie (HP z systemem W10, które jak dotąd nie sprawiały problemów). Podjąłem próbę za komputerze stacjonarnym i się udało (ale też za drugim razem, bo za pierwszym też wyskoczył jakiś błąd transferu, tyle, że nie po kilku, kilkunastu sekundach, a minutach).

A więc mam obecnie ROM HyperOS i moje obawy były niepotrzebne:

- spolszczenie jest idealne, musi być takie same jak w romie EU,

- jest Dialer MIUI i oczywiście działa wszystko: wszelkie aplikacje bankowe, mObywatel, NFC, klonowanie aplikacji, pokazuje polskie miasta podczas odbierania połączeń itp., itp, itd.

Wgrałem rom w wersji 1.0.8.0, a dzisiaj pojawiła się i prawidłowo wgrała aktualizacja OTA do 1.0.9.0.

Oczywiście nikogo nie zachęcam. Rom jakkolwiek nie stwarza problemów, to jest fabryczny, a wiem, że znaczna część chce czegoś więcej.

Obecnie muszę znaleźć sposób na weryfikację kolejnych aktualizacji pod kątem, czy przypadkiem nie zawierają innowacji w postaci Dialera Google😬. Do głowy przychodzi mi jedynie zdobycie zaufania na jakimś indonezyjskim forum😐

Opublikowano

Dzięki za wasze odpowiedzi, patrząc w szerszym kontekście oraz wybiegając ciut do przodu, ta wasza opcja wydaje się najsensowniejsza. Lubię xiaomi.eu i towarzyszy mi od moich pierwszych modeli, ale jeśli już niebawem wejdą te zapowiadane zmiany w Play Integrity, to będzie przysłowiowy gwóźdź do trumny. Cóż, pozostaje mi dalej próbować uzyskać zgodę na odblokowanie, bo bez tego niestety z niczym nie ruszę? Hmm kiedyś gdzieś ktoś chyba pytał, czy można wgrać rom indonezja/tajwan bez odblokowania przez MiFlash?

Opublikowano

Przez MiFlash nie ma możliwości żeby zmienić rom przy zablokowanym BL.
Jest myk zmienić rom na zablokowanym BL przez systemowego updatera, podczas robienia updata podmienia się pobrany rom na ten który chcemy wgrać (tylko trzeba mu wcześniej zmienić nazwę na taką samą jaka jest pobrany przez updatera.
To tak w ogólnym zarysie , było o tym kilka tematów i nawet linki do YT jak to przeprowadzić.
Z tym że nie mam pewności których modeli fonów to dotyczy.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 godzin temu, abc00 napisał(a):

Lubię xiaomi.eu i towarzyszy mi od moich pierwszych modeli, ale

To tak jak u mnie, miui polska był od pierwszego redmi 3, redmi 4, mi5, mi9se i teraz mi12. Niestety "nie stać" mnie na to by w momencie zapłaty kartą okazało się, że zapłacić nie mogę bo nie wgrałem jakiegoś fixa. Nie noszę przy sobie portfela, kart, gotówki. Telefon zastępuje mi wszystko i funkcja płacenia jest dla mnie priorytetową, na równi z dzwonieniem, a niestety BLIK i BLIK zbliżeniowy nie wszędzie jest honorowany - np w kaufland nie jest. Dlatego wybrałem Indonezję i wyboru swego nie żałuję. Każdemu kto nie chce mieć problemów z płaceniem i chce mieć dialeg xiaomi będę polecał Indonezję lub Taiwan (jeżeli ten pierwszy rom na dany model telefonu nie jest dostępny).

16 godzin temu, abc00 napisał(a):

Hmm kiedyś gdzieś ktoś chyba pytał, czy można wgrać rom indonezja/tajwan bez odblokowania przez MiFlash?

To byłem ja ;) W sumie lekka głupota, że nawet oficjalnego romu nie przyjmuje. No trudno. Wystarczy odczekać te kilka dni i z głowy.

Opublikowano
1 minutę temu, pl_shibby napisał(a):

a niestety BLIK i BLIK zbliżeniowy nie wszędzie jest honorowany - np w kaufland nie jest.

Z tym się nie zgodzę. Być może BLIK nie jest honorowany, ale BLIK zbliżeniowy używa MasterCarda, więc gdyby go nie przyjmowali, to nie przyjmowaliby również kart na MasterCardzie. Używam BLIKa zbliżeniowego od miesiąca-dwóch i nie miałem do tej pory nigdzie problemu (w Kauflandzie również).

Opublikowano

@pl_shibby ja mam w szufladzie 14 i 14 ultra (mój wpis z 13 PRO, a wcześniej były właśnie 12X i 12 PRO), dziś już minęło 32 dni odkąd próbuje uzyskać tą specjalną zgodę (formularz) w apce Xiaomi Community, bez tego ani rusz dalej i kończy się czas (czyli rok 2024), a nie ma pewności jak to będzie wyglądać od stycznia i czy ta procedura zostanie po staremu...

@Kacper Skrzypek BLIK jest wygodny, ale jak teraz reklamują jaki to on jest bezpieczny, to ja się pytam gdzie jest "chargeback" i czego tak chętnie korzystają z niego wyłudzacze? - bo jest wygodny i dla mnie idealny do zasileń portfeli na bilety zbiorkomów (komunikacji miejskiej), ale za wakacje czy hotel, większe zakupy, jakoś wolę mimo wszystko zapłacić kartą. I trzymam kciuki żeby nad tym jego bezpieczeństwem dalej pracowali.

@Netoper @Master - dzięki za odpowiedź, tu przynajmniej nadal idzie pogadać i sporo się dowiedzieć.

• Like 1
Opublikowano

@Kacper Skrzypek Może doprecyzuję, bo sytuacja miała miejsce pod koniec 2023r, jak zaczęły się problemy z płatnościami na xiaomi.eu to aktywowałem blik zbliżeniowy (mBank). Przy kasach w kauflandzie wisiała wtedy karteczka "blika nie obsługujemy" i jak chciałem zapłacić blikiem zbliżeniowym to na telefonie niby wszystko było ok ale na kasie automatycznej wywalało monit "blika nie obsługujemy".

Nie wiem czy teraz kaufland honoruje blika - nie zwróciłem uwagi. Więcej prób używania blika zbliżeniowego nie podejmowałem bo ten stan rzeczy zmusił mnie do zmiany na Indonezję. Od tamtej pory nie miałem nigdy więcej jakichkolwiek problemów z płaceniem telefonem.

Opublikowano

Przy bliku zbliżeniowym wybiera sie na terminalu płatność kartą bo to jest to samo co karta.  Płatność blikiem to podanie fizycznie wygenerowanego blika i to nie wszędzie jest obsługiwane. Mbank miewał problemy z płatnościami zbliżeniowymi blikiem.  

Opublikowano

Mój Mi 12x zaliczył 1,5 sekundową kąpiel w wannie, teraz czeka wyłączony. Chciałbym za jakiś czas odpalić go celem zrobienia backapu na lapka całego telefonu, galerii,aplikacji i ich danych,sms,nagranych rozmów, blokowanych nr itd. celem wrzucenia tego na inny tel od xiaomi. Pytanie czego do tego celu najlepiej użyć i czy będzie problem z wgraniem tego na ew nowy telefon jeśli będzie on na hyperOs a ja jeszcze jechałem na ostatnim MIUI.

Opublikowano

Do smsów i historii połączeń aplikacja SmsBackup&restore.
Pliki typu jpg MP3 itp. trzeba ręcznie przerzucić.
Kopię aplikacji próbuj zrobić przez konto google , ale trzeba się z tym liczyć że i tak część z nich nie odpali na nowym systemie a część i tak nie będzie skonfigurowana i trzeba będzie wgrywać na czysto.
W ogóle z aplikacjami to bym zapisał jakie są obecnie zainstalowane i wrzucał właśnie na czysto, żeby uniknąć jakichś zakrzaków które mogą narobić bałaganu na nowym systemie.

Nie ma aplikacji/programu który by zrobił pełną kopię.

Opublikowano
2 godziny temu, J_D napisał(a):

Mój Mi 12x zaliczył 1,5 sekundową kąpiel w wannie, teraz czeka wyłączony. Chciałbym za jakiś czas odpalić go celem zrobienia backapu na lapka całego telefonu, galerii,aplikacji i ich danych,sms,nagranych rozmów, blokowanych nr itd. celem wrzucenia tego na inny tel od xiaomi. Pytanie czego do tego celu najlepiej użyć i czy będzie problem z wgraniem tego na ew nowy telefon jeśli będzie on na hyperOs a ja jeszcze jechałem na ostatnim MIUI.

jeśli chodzi o backupy to tu najlepszy specjalista jakiego znam to @kris68 on się tym sporo bawił ... możesz uderzyć do niego z tematem to doradzi ... u siebie też korzystałem z SMS backup restore - tam robiłem kontakty + SMS + historia połączeń - a resztę zgrywałem normalnie - backup aplikacji to jak pisał przedmówca - konto google - częściowo mogą być z tym problemy ale część powinna działać ... zawsze może być sytuacja że niektóre trzeba będzie przeinstalować no ale to już zobaczysz w praktyce 🙃 ogólnie backup wszystkiego poza zdjęciami i apkami robi też chmura Xiaomi ... także ustawienia urządzenia jak pamiętam (choć google chyba tez to ma ...) ja mam włączony backup tak google jak i Xiaomi na wszelki wypadek ...

Opublikowano (edytowane)

Chyba jestem w ciemnej d*pie i to dosłownie. Ekran ciemny, mogę sobie włączyć latarkę bocznym przyciskiem. Komp reaguje piknięciem na podłączenie do kablem usb ale to tyle....

nawet teraz nie wiem jak go wyłączyć

edit: Widzi go router po wifi... pytanie czy walnął wyświetlacz, płyta, taśma i czy ew przemycie ipa coś pomoże

Edytowane przez J_D
Opublikowano

Bez otwarcia telefonu to się niestety nie zgadnie co klękło , może wystarczy tylko taśmę na złączce poprawić.

Opublikowano
3 godziny temu, Netoper napisał(a):

Bez otwarcia telefonu to się niestety nie zgadnie co klękło , może wystarczy tylko taśmę na złączce poprawić.

Czas ma znaczenie w tym wypadku? Serwisy w okolicy generalnie mnie odesłały na po świętach. Pytanie czy czekać czy lepiej otworzyć, delikatnie pędzielkiem z ipa złącza przejechać....

Opublikowano

Czas ma znaczenie.
Obecnie płyty mają takie zagęszczenie ścieżek że nawet wysoka wilgotność może powodować przebicia/zwarcia.
Nie ma złotego środka co robić, bo opcje są dwie, albo od razu otwierać fona i czyścić suszyć, albo z 5 dni albo i tydzień suszyć go bez włączania i mieć nadzieję że będzie ok.
Bo włączenie fona jak jest mokry może go zabić, wszystko zależy gdzie do jakich elementów wilgoć/płyn dotarł.
Biorą pod uwagę to zagęszczenie ścieżek, czym dłużej wilgoć siedzi w fonie tym mocno wzrasta możliwość wytworzenia się nalotu który będzie zwierał i korodował ścieżki

Jak masz zdolne rączki to otwieraj fona i susz czyść, sprawdź podłączenie taśmy, w serwisie zrobią to samo tylko odpłatnie, i też nie ma gwarancji że to nie jest tylko kwestia do suszenia/oczyszczenia bo może jakiś element/moduł już klęknął

Opublikowano

Generalnie bardziej mam telefon pływaka niż topielca :) przeżył, upaliły się tylko niektóre ścieżki przy gnieździe ładowania, gdzie podłączona jest ta mniejsza tasiemka od wyświetlacza. Wyjaśnia to brak jego działania ale dało się to poprawić. Inny serwis chciał za 800 pln wymieniać wyświetlacz.... To potwierdza teorię że serwisy dzielą się na fachowe i takie co powinny co najwyżej startery i etui sprzedawać bo poprawne naklejenie folii może ich przerosnąć.

Dzięki wszystkim za pomoc, backupy porobione, mam nadzieję że podziała jakiś czas bo na razie niczego dużo fajniejszego od mi 12x nie widzę w półce cenowej 2k-2,5k. Same patelnie, chociaż kusi IP68 w niektórych modelach xD

Chyba sobie profilaktycznie włączę debugowanie usb...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy jest jakiś sposób aby w Xiaomi 12 wyłączyć na stałe aktualizacje systemu? Na belce wciąż wyskakuje, że system jest dostępny co mi nie pasi. Nie chcę tych nowych systemów... Nawet zrootowałem telefon i próbowałem zamrozić/usunąć apke od aktualizacji ale nie daje rady. Może jest jakiś skrypt, komenda aby zablokować to na stałe ? Nie ma możliwości wyłączenia powiadomień

Edytowane przez mammelzen
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

cześć 
zaktualizowałem xiaomi 12 do najnowszego softu EEA (HyperOS 2) i mam jeden problem z personalizacją, nie mogę zmienić rozmiaru ikon, z tego co widziałem na filmach powinna być taka opcja natomiast u mnie brak, jest tylko zmiana koloru tła, obecnie są duże jak dla osób niedowidzących, w ogóle personalizacja leży, brak możliwości zmiany siatki, tylko układ standardowy lub kompaktowy...
jest na to jakieś rozwiązanie? czy tylko zmiana lauchera lub czekanie na nowy soft?

edit
zainstalowałem sobie microsoft laucher który po skonfigurowaniu jest fantastyczny, natomiast tu kolejny problem bo nie mogę ustawić go jako domyślny, wybór się nie zapisuje i wraca do systemowego... porażka 

Edytowane przez PrezesASR2
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Co polecacie na następcę mi 12x? 

Fajnie jakby miał podobny rozmiar, wodoodporność, 4-6 lat wsparcia, irda, natywne nagrywanie rozmów bez kopania się z zewnętrznymi aplikacjami. Mile widziane USB 3.2 ,min 256 GB pamięci na dane i jeśli pozostanie Xiaomi to opcję wgrania softu z miuipolska.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, J_D napisał(a):

Co polecacie na następcę mi 12x? 

Fajnie jakby miał podobny rozmiar, wodoodporność, 4-6 lat wsparcia, irda, natywne nagrywanie rozmów bez kopania się z zewnętrznymi aplikacjami. Mile widziane USB 3.2 ,min 256 GB pamięci na dane i jeśli pozostanie Xiaomi to opcję wgrania softu z miuipolska.

to 6.3 cala tylko? no to brać 13 14 15 lub 17 ... taka to teraz dziwna kolejność ... 13 i 14 pewnie można w niezłych cenach dostać ... choć jeśli chodzi o wsparcie to raczej 14tke ... na 17 globalna i tak trzeba trochę poczekać więc jak pilny temat to zostaje 14 lub 15 ... jeśli chcesz rom Xiaomi eu to tylko wersje globalne - żadnych Chińczyków ... 14 i 15 mają USB 3.2 ... pamięć też jest w tej pojemności - to minimum w tych modelach co montują ... natywne nagrywanie to masz opcje takie - chińczyk - nie wrzucisz romu Xiaomi eu - ale nagrywanie będzie ... globalny - odblokowujesz i jedziesz na Xiaomi eu ... lub globalny - odblokowujesz - wrzucasz rom typu global z nagrywaniem i jednocześnie z wrzuceniem blokujesz z powrotem ...

13tka chyba miała irda a 14tka to nie jestem pewny ... 15tka ma o ile pamiętam ... więc chyba zostaje 15 - spełni wszystkie oczekiwania ... no albo zaczekać na 17tke globalna ... ale to pewnie początek przyszłego roku ... irda też będzie - jak czytałem niedawno o specyfikacji to była ...

Edytowane przez Master
  • Thanks 1