Karls Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 Da się, ale nie bez dodatkowych aplikacji. Przydało by się coś w stylu Better Battery Stats, ale wymaga to albo root-a, albo nadania uprawnień przez ADB.
polomaski Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Dla potomnych. U mnie problem był związany z drenowaniem baterii przez sygnał sieci. Przez noc spadało około 20% baterii. Wszystko to spowodowane było przez szykanie pasm, których nie ma w Polsce. Rom najnowszy Global. Rozwiązanie: Musimy przełączyć radio na wykrywanie tylko Polskich pasm. W tym celu nalezy 1. Wpisać w dialerze *#*#4636#*#* 2. Po wyskoczeniu okna wybrać dla obu kart SIM (nawet jeżeli posiadamy tylko jedną) - LTE / WCDMA. To rozwiązuje problem drenażu na Globalu. U mnie jest tak, zmieniać? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Mikel25 Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 @polomaski Ja zmieniłem i zobaczymy czy to coś da
aazmath Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Ja mam coraz wieksze wrażenie w modelu który posiadam ( kupiony mi-home ) blue 6/128 jest najnormalniej w świecie coś nie tak z baterią. Na tel mam 3 apki whatsapp ( wiem ze ciągnie baterie ale watpie ze aż tyle ) spotify i santander. Przy wyłączonym GPS, i synchro tel ma problem żeby wytrzymać 5h sot. Dziś ok 11 odłaczony od ładowarki i juz jest 60 % cos tu mocno skopane jest :/
JamCiTo Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Zobacz sobie ile te śmieci ciągną... IMHO wsio jeet w porządku... Jeżeli po 11h na takich śmietnikach (i pytanie czy wiufiu czy lte?) ma 60 %...
aazmath Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 (edited) LTE, Która apka do sprawdzania wybudzen jest najbardziej wiarygodna? Troche mi to ryje banie że telefon nie potrafi wytrzymać całego dnia.... Wczesniej miałem Redmi Note 5 Pro z tym samym zestawem apek i telefon ładowany co dwa czasem 2.5 dnia. Te 700mah robi aż taką rożnice? Edited August 10, 2019 by aazmath
Karls Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 (edited) Ten telefon wytrzymuje 6, max 6,5h SOT (Screen-on-time, nie wiem czy dobrze rozumiesz o co chodzi, czas włączonego ekranu, nie odłączenia od ładowarki). 5h przy cały czas piłującym GPS-ie i po LTE to zupełnie normalny wynik. Redmi Note 5 Pro ma te 700 mAh więcej to pewnie w porywach do 6,5h przy takim użytkowaniu dobijał. Edited August 10, 2019 by Karls
KuChar Posted August 11, 2019 Posted August 11, 2019 Telefon ma problem z pożeraniem baterii w idle. Gdzieś wyczytałem, że Mi 9 wychodził z 2 różnymi modelami radia. Mój ciągnie prąd około 15% przez 6 godzin - to nie jest normalne. Żeby nie było zaraz głupich komentarzy... pomiar robiłem po zrobieniu factory reset na czystym systemie.
Karls Posted August 11, 2019 Posted August 11, 2019 Nie, jak samo z siebie poleciało Ci 15% w 6h bezczynności to nie jest normalne. Tak typowo przez noc, liczmy te 7-8h mi schodzi mniej niż 5%, a bywa że i bliżej 1-2% to jest, po prostu różnie się układa. Ale 15% to mi nie zjedzie chyba nawet jak bym dodatkowo wi-fi zostawił włączone. Jeśli jest tak jak mówisz, że są różne radia to nic nie poradzisz, ale trochę dziwnie to brzmi, żeby aż takie różnice były.
JamCiTo Posted August 11, 2019 Posted August 11, 2019 Zobacz co aż tyle ciągnie. Bo to dużo za dużo...
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 11 godzin temu, JamCiTo napisał: Zobacz co aż tyle ciągnie radio. Pisałem, że system czysty.
jarek882 Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 radio. Pisałem, że system czysty. Możliwe że masz słaby zasięg sieci Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Karls Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Wyjmij kartę SIM, ale nie włączaj trybu samolotowego, tak na próbę. Jestem ciekaw czy dalej będzie tak lecieć. Jak tak to raczej nie sama sieć.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Nie będzie leciało, tak samo na trybie samolotowym z włączonym nawet Wifi leci 1-2%/noc. Pełno postów na forach us o tym problemie. Trzeba czekać na aktualizację softu.
JamCiTo Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Nie mam koncepcji zatem.... Może dlatego, że nigdy w smarku nie używałem radia? Nie wiem... Muza trafia z płyt cd na kartę i wystarcza.... A jak potrzebuje czegoś więcej to od tego internety są.... Nie wiem nie używam radia i jest to jedna ze zbędnych dla mnie rzeczy w smarkfonie... Tak, że nie pomogę choć bym chciał...
Karls Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Chodzi o radio GSM. Nie wiem, może to soft, może wadliwy model. A telefon normalnie jest uśpiony na wykresie baterii? Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 28 minut temu, Karls napisał: A telefon normalnie jest uśpiony na wykresie baterii? Właśnie chodzi o to, że nie jest. Ciągle jest wybudzany przez system. Dziwne to jest. Pytanie: Da się przeinstalować soft bez odblokowywania BL? Mam Global EU i chciałbym po prostu wgrać na czysto ten sam, może to coś da.
Karls Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Trochę dużo się wybudza, to fakt. Możesz wejść tam gdzie jest aktualizacja systemu i wybrać "Pobierz najnowszy pakiet".Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Przed chwilą, Karls napisał: "Pobierz najnowszy pakiet". Robiłem już, zero poprawy.. Nie wiem. Poczekam do najnowszej aktualizacji. Jeżeli nie naprawi tego to oddam po prostu na gwarancję, niech sprawdzają. Chyba, że ktoś ma jeszcze inny pomysł/sposób. Możliwe, że trafiłem po prostu na felerny egzemplarz.
Karls Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Możesz przez MiFlash wgrać pełną paczkę, powinno się dać na zamknięty BL choć głowy nie dam bo akurat tym nigdy nie próbowałem. Ale pamiętaj też, że przez pierwsze 2-3 cykle ładowania telefon może się kiepsko usypiać i to jest normalne po czyszczeniu czy nagraniu nowego roku.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 19 minut temu, Karls napisał: Ale pamiętaj też, że przez pierwsze 2-3 cykle ładowania telefon może się kiepsko usypiać Wiem o tym. Nie jestem amatorem i nie jest to mój pierwszy tel z androidem. Wiem pewne, że coś jest na rzeczy. Najwyżej odblokuję BL, żeby wgrać dla przykładu xiaomi eu, gdy nic się nie poprawi to znowu wgram Global EU i zablokuję BL.
Adam Błażejewski Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Ta aplikacja nie działa. Było opisywane wczesniej.
galakty Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Więc Mi 9 jest skopane, bo na tej wersji Androida nie ma problemu z apką, sam jej używam na Mi 8.
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Wakelock detector'a używałem kiedyś. Mam wykupione better battery stats i tam nic konkretnego nie pokazuje.
galakty Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Jak nie masz roota to nie pokaże, w Wakelock detector trzeba dać uprawnienia po ADB.
KuChar Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 5 minut temu, galakty napisał: Jak nie masz roota to nie pokaże W BetterBattery Stats też nadajesz uprawnienia przez ADB...
galakty Posted August 12, 2019 Posted August 12, 2019 Ale nie działa, bo nie pokazuje co wybudza... A coś wybudza, Wakelock lepszy, zobacz czy działa na Mi 9.
kubinj0 Posted August 13, 2019 Posted August 13, 2019 Dnia 9.08.2019 o 00:26, Karls napisał: Stawiałeś ostatnio system na nowo, albo robiłeś reset do fabrycznych? Jak tak to normalne, przeczekaj kilka cykli. Nie, mam xiaomi.eu już od ponad dwóch miesięcy, factory resetu też nie robiłem. Problem nie ustępuje
Karls Posted August 13, 2019 Posted August 13, 2019 Xiaomi.eu to jak by nie patrzeć jest swojego rodzaju custom, równie dobrze dev mógł coś pokopać i się z GP Services gryzie. Ciężko stwierdzić. Problem masz od czasu ostatniej aktualizacji?
stereo0 Posted August 14, 2019 Posted August 14, 2019 @kubinj0 a używałeś dane usług Play? Ostatnio nawalili z aktualizacją i są problemy https://www.tabletowo.pl/problemy-z-bateria-sprawdz-uslugi-google-play/
Falonso Posted August 17, 2019 Posted August 17, 2019 Tak wyglądają statystyki baterii na moim Mi 9, 7h SOT raczej bez problemu, MIUI Global.
Adamerio Posted August 18, 2019 Posted August 18, 2019 Równe 6h SOT to dobry wynik? Od odpięcia ładowarki włączony stale tryb 'oszczędzanie baterii', stale włączony BT, pół na pół wi-fi/dane pakietowe, automatyczna jasność, odcisk palca odblokowanie twarzą - MIUI Global 10.2.28. Na wykresie Messenger dziwnym trafem ma 41% O.o Da się jakoś poprawić ten wynik czy wszystko jest ok?
Recommended Posts