Jump to content

Recommended Posts

Posted

No dzięki za sugestie, sprawdzę jeszcze to o czym piszesz. Obecnie siedzę na na RR ale jednak MIUI dużo lepsze. Telefon ładowałam w niedzielę i mam obecnie 34% a telefon praktycznie leży nieużywany.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Po podłączeniu telefonu do ładowania na dłuższą chwilę, np. na całą noc, widzę coś tego typu:

Screenshot_2017-12-26-16-29-57-845_com_miui.securitycenter.thumb.png.b650198816b66e5ca358ce0c9fddbd80.png

Wygląda to tak, jakby telefon po osiągnięciu 100% naładowania przełączał się na korzystanie z akumulatora, ale pobór energii był tak duży, że po krótkim czasie poziom naładowania spada do około 96% i ładowany jest ponownie do 100%. Pierwszy raz widzę takie cuda.

Edited by paralemptor
Posted (edited)

Dzieje się tak na:

- oryginalnej ładowarce 
- ładowarce od Letv X600
- powerbanku Xiaomi 10000 mAh
- ładowarce od Mi4c

To samo występuje zarówno na globalu MIUI 9 oraz na xiaomi.eu z 14 grudnia.

Edited by paralemptor
Posted

Wykres olejcie, pokazuje czasem bzdury jak u mnie wczoraj. Mimo, że z telefonu korzystałem, co widać po zapalonym ekranie, to wykres płaski.

Screenshot_2017-12-28-01-21-56-641_com.miui.securitycenter.jpg

Posted (edited)

Ogólnie odnoszę wrażenie, że cały panel z baterią nie działa prawidłowo, zarówno w wersji Global, jak i xiaomi.eu -- odnoszę wrażenie, że czasami dłużej korzystałem z telefonu, niż wskazuje na to licznik SoT. Tak samo wydawało mi się raz (nie mam teraz absolutnej pewności), że odłożyłem telefon naładowany w 59% na jakieś dwie godziny, po czym dalej miał te 59%, ale na wykresie kreska szła w dół...

Edited by paralemptor
  • Like 1
Posted
Może spróbuj odinstalować aplikację Facebook (ona dużo potrafi pobierać baterii w tle) lub zainstalować wersję LITE oraz WYŁĄCZYĆ oszczędzanie baterii
Dlaczego wyłączyć oszczędzanie?

Posted

Zainstalowałem 2 stycznia rom na próbę z xiaomi.eu, przez ten czas bateria trzymała świetnie, dobiłem do 8 godzin SOT przy zaledwie 50 procentach zużycia baterii, od 50 procent zaczął się drain i w ciągu 1,5 godziny bateria zeszła do 15, mimo że nie używałem telefonu. Czy ktoś spotkał się wcześniej z taką sytuacją?

• 2 weeks later...
Posted

Witam

Moim poprzednim telefonem był Blackview A7 z wymienną baterią o pojemności 2800 mah- telefon wytrzymuje na normalnym użytkowaniu ponad 3 dni.

A mój nowo kupiony telefon który dostałem w poniedziałek nie jest w stanie 3 dni wytrzymać. Czy wyłączając tryb LTE zyskam na baterii?

Może temperatura jaka panuje teraz w Polsce nie jest odpowiednia dla Xiaomi? 

Czy mógłby ktoś mi pomóc?

Screenshot_2018-01-14-16-06-35-255_com.miui.securitycenter.pngScreenshot_2018-01-14-16-06-03-835_com.miui.securitycenter.pngScreenshot_2018-01-14-16-05-55-725_com.miui.securitycenter.png

Posted

Może temperatura jaka panuje teraz w Polsce nie jest odpowiednia dla Xiaomi? 
Czy mógłby ktoś mi pomóc?

Po prostu to jest legenda, że ten telefon długo trzyma. On trzyma ile chce i nie ma na to żadnej zasady chyba.

Posted

Zasada jest chyba jedna jeśli masz soft na którym ci bateria trzyma dobrze to albo na nim zostajesz, albo robisz kopię i aktualizujesz. Ja siedzę na wersji 7.12.28.  Tel pobrał przy nieużywaniu neta (przy tylko 2G) na dobę tylko 6% :D .

Posted
Dnia 1/5/2018 o 02:55, bloom napisał:

Zainstalowałem 2 stycznia rom na próbę z xiaomi.eu, przez ten czas bateria trzymała świetnie, dobiłem do 8 godzin SOT przy zaledwie 50 procentach zużycia baterii, od 50 procent zaczął się drain i w ciągu 1,5 godziny bateria zeszła do 15, mimo że nie używałem telefonu. Czy ktoś spotkał się wcześniej z taką sytuacją?

To chciałbyś 16 godzin SOT tak ? To chyba raczej jasne , że po prostu do 50 % błędnie pokazywało zużycie baterii a potem nagle pokazał prawidłowy stan baterii .

Posted

Też mi się wydaje, że wyświetla nieprawidłowo. Tylko u mnie raczej od 40%. 5 dni trzymał do około 45%, a potem do 17% zeszło w dobre trzy dni. Tylko, że mocno katowałem tel pod koniec.

Posted
9 godzin temu, Ziku90 napisał:

Po prostu to jest legenda, że ten telefon długo trzyma.

Żadna legenda, tylko z którąś aktualizacją popsuł się czas pracy na baterii. Dlatego ja siedzę na 2 wydaniu stable xiaomi.eu. Soft stary ale telefon można ładować co 3-4 dni ;)

Posted

Nie wiem jak Wy, ale ja wyciągam max jeden dzień. Dwa dni to jakbym zajechał do 5%, a to niezdrowe dla baterii.

SOTu ok. 7h, ale trzeba się postarać o to. Teraz od 6 włączony telefon i mam 1h SOTu i 71% baterii. W statystykach na działaniu 11h 51m. Czy to wg Was dobry wynik?

Posted

10 godzin od odpięcia od ładowarki, 30 minut SOTu i 12% zażarte. To albo cały telefon jest o kant pewnej części ciała albo ten wykres pokazuje bzdury łącznie ze wskaźnikiem baterii.
Chyba, że ja cudów wymagam, nie wiem już sam...
Soft 9.1.1.0 global.

Posted

10 godzin w trybie standby też baterie Ciągnie. Jeśli te pół godziny SoT zrobiłeś kilkanaście razy patrząc na telefon a nie na raz to telefon nie wszedł w deep sleep i w tle wszystko sobie działało. Przy takim korzystaniu SoT nie jest dobrym wskaźnikiem bo nie tylko wyświetlacz prąd bierze. Jeśli jestes w miejscu że słabym zasięgiem albo nie daj Boże w Playu i na granicy zasięgu macierzystego /roaming to to też powoduje zużycie baterii

Posted

Wykres z teraz, SOT 52 minuty. Rozumiem, że ten sygnał sieci ciemnozielony na początku oznacza, że jest słaby?

079c3b373aab7c530769d07e41a8b77b.jpg

Tu kolejny przykład z dziś. Nie rozumiem, o co chodzi z tym sygnałem. Telefon cała noc leżał w jednym miejscu i w sumie dalej tam jest.

5b479756942edfb9ff543ef7ca8472a6.jpg

Posted

@kamillm Jeśli kupuje się nowy telefon Redmi 4x trzeba jakoś formatować baterię na początku? Np rozładować do końca i naładować do końca za pierwszym razem?

Posted

@Grover. Baterii nie trzeba formatować. Osobiście wszystkie telefony ładuje zawsze od ok. 15% do 100%, przecież nie kupujemy ich na 5 lat a bateria spokojnie da rade. Jedyna rzecz jaką robie to gdy telefon się ładuje to daje mi spokój i go nie używam.

@Marrik. Nie widze powodu czemu link miałby zostać usunięty ;)

Posted

Cześć wszystkim,
Zakupiłem tydzień temu Redmi 4x 32gb/3gb Global Rom i chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami odnośnie długości działania na baterii początkowo telefon trzymał mi różnie (Miui 9.1) przede wszystkim z powodu bardzo intensywnego użytkowania, ale w poniedziałek zainstalowałem sobie najnowszą wersje 9.2.3 i chciałem się zapytać czy na załączonych screenach długość działania jest w miarę akceptowalna? Telefon użytkowałem głównie na przeglądaniu netu, FB, słuchaniu audycji na YouTube (głównie z wyłączonym ekranem), graniu ok 2h, kilku rozmowach/sms i przeglądaniu różnych apk.bfc3c0fdba0fc1defeac25842b5cea26.jpg26ae793545e7d2cb209a709882e2664c.jpg71d9af4c8b49995dcb1564d35aaf1249.jpg776ab01f70bf7f3e5df7b14fa62281ba.jpg

Posted
Witam, u mnie trzyma 7 dnScreenshot_2017-12-08-21-35-08-197_com_miui.securitycenter.thumb.png.3c205469d0283822d02db9b79820efc0.pngi

Ok, ale możesz opisać bardziej w jaki sposób użytkujesz telefon i dodać screeny obciążenia systemu?

Posted

Szkoda, że kolega@Stanstok nie zamieścił SS z SOT.

Zupełnie jak u mojej żony. Telefon większość czasu leży nieużywany, od czasu do czasu sprawdzi watssupa, zadzwoni, wyśle SMS-a. Jej rekord to był ok 8 dni ale miała jeszcze wtedy 15%.

Na te 8 dni SOT był niecałe 3 godz. Tak można i dwa tygodnie wyciągnąć, ustawić na stałe 2G, powyłączać wszystko co możliwe i położyć na stole i raz dziennie sprawdzić godzinę.

Posted
Żadna legenda, tylko z którąś aktualizacją popsuł się czas pracy na baterii. Dlatego ja siedzę na 2 wydaniu stable xiaomi.eu. Soft stary ale telefon można ładować co 3-4 dni
Jaki konkretnie soft gdzie można go pobrać i jak wgrać?
Czy na miui 9 jest coś poprawione z tą nieszczęsna bateria?

Posted

U mnie choćby i tylko telefon leżał, tak jak większość dnia wczoraj, to więcej niż 4 dni na tym sofcie chyba nie zrobi. System Android drze jakieś niepojęte ilości energii...

Posted

System V9.1.1.0.NAMMIEI (MIUI9)  a jeżeli chodzi o apki to podstawowe komunikatory.

Następnym razem oprócz SS z wykresem zrób też SS użycia baterii przez aplikacje oraz SS z czasem włączenia ekranu.

Posted
21 godzin temu, marioforever napisał:

Jaki konkretnie soft gdzie można go pobrać i jak wgrać?

Drugie stabilne wydanie xiaomi.eu, z tym, że nie działają na nim powiadomienia w trybie wibracji.

Posted
1 godzinę temu, kamillm napisał:

Drugie stabilne wydanie xiaomi.eu, z tym, że nie działają na nim powiadomienia w trybie wibracji.

Nie działają powiadomienia jak jest włączony dźwięk + wibracje czy same wibracje w trybie cichym?

Zależy mi najbardziej na długim działaniu na baterii.

1. Czy oprócz powiadomień coś jeszcze nie działa?

2. Czy to będzie ten rom? czy lepiej 8.2.1.0?

xiaomi.eu_multi_HM4X_V8.2.8.0.MAMCNEA_v8-6.0.zip   czy to jest global?

https://androidfilehost.com/?fid=457095661767150306 

Aktualnie po zakupie mam wersje 8.2.9.0 i narazie nie aktualizuje, ale bateria nie trzyma chyba tak długo jak bym chciał

tel włączony 1 dzień 11 godz

SOT 6H 48 min  zostało jeszcze 35% baterii 

jeszcze trochę po testuję tel mam od tygodnia, a później odblokuje bootloadera i może wgram 8.2.8.0 i zobaczymy różnice.

Posted
2 godziny temu, marioforever napisał:

V8.2.8.0.MAMCNEA_v8-6.0

Dokładnie ten soft. Są na nim dwa błędy: 1. Problem z powiadomieniami w trybie cichym w normalnym działają, 2. Kilka dni temu zaczął się problem z samoczynnie przestawiającym się zegarkiem, przez pół roku było ok. nagle się pojawiło. 

Posted (edited)
Dnia 23.08.2017 o 22:33, preston2009 napisał:

@tipmaniak Wyłączyłem jej możliwość pracy w tle i teraz nie wbija się tuż za przeglądarkę www.

Jak to zrobić?

Co macie ustawione w ustawienia>bateria i wydajność>zarządzaj użyciem baterii przez aplikacje>tryb oszczędzania baterii jest opcja "Nie blokuj" i "włączony" co lepiej wybrać i jaka jest różnica?

Edited by marioforever
Posted

Masz jakiś stary ROM bo w nowych już nie ma takich opcji jak opisujesz w tym miejscu.

A co do wyłączania aktywności w tle to :  Panel sterowania > Bateria > Oszczędzanie w aplikacjach.