Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
Dnia 18.12.2017 o 06:47, paralemptor napisał:
Zgadnijcie, w którym momencie telefon leżał w bezruchu przez noc :-\

W każdym?

Dnia 25.11.2017 o 21:41, Robert_B. napisał:
Od ładowarki. Ten telefon nie lubi tych poniżej 2A.

Nie wydaje mi się, mi zawsze każda ładuje do 100%. Pytanie tylko w jakim czasie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Edited by mrosi
Nie ma to jak zacytować post tuż nad swoim, przewalając go wraz z obrazkami i dodając pół strony pustych wierszy. Brawo!
Posted (edited)

Większość wykresu to Messenger lite, spotify, przeglądanie wykopu. Ostatni fragment wykresu, ten największy spadek, to noc. Wychodzi więc na to, że najbardziej prądożerną czynnością dla mojego telefonu jest spanie :-P

Od mniej więcej 01:00 do 6:30 poszło ok. 13%.

Edited by paralemptor
Posted

Nadal mam problem z drenowaniem baterii, w noc poszło 15%. Betterbattery stats pokazuje, że telefon jest ciągle wybudzany ale zbytnio nie wiem czemu. Jak szukać winnego? ec7c01b1a5a8e2182f51e10cde90bc05.jpgb0a6bcf0d15e69b88e2ef4a0450380b1.jpg3edc040419e0455c1fe44885d2dd8215.jpg

Posted (edited)

A jakie masz apki wgrane?kiedyś miałem problem w oukitelu żarło baterie winna była apka od pogody

Edited by saataniel
Posted

Danych nie wyłączam praktycznie nigdy, przez noc zwykle pod wifi. Zauważyłem chyba jednak winowajcę, na drugim miejscu pod względem użycia baterii (16%) siedzi Google Photos :|

Posted

Nie mam żadnych fejsbuków, instagramów czy mesengerów, inne apki pozamykane, mam aplikacje z pogodą ale miałem ją też wcześniej, niż zaczął się problem z drenażem.

Jest jakaś apka by sprawdzić co wybudza telefon?

Posted

Jest możliwe, że to przez odblokowany bl są te wybudzenia? Zrobiłem już dosłownie wszystko włącznie z flashem czystego obrazu przez miflash i nadal telefon jest wybudzany z deepsleep. Podejrzewam już usterkę techniczną, tylko czego, procesora, płyty głównej?

Posted

Nie. Odblokowany bl nie ma tu znaczenia. Najprawdopodobniej jakieś usługi Googla ciągle cię namierzają. To bym przejżał.

Posted (edited)

Nie traćcie czasu na żonglowanie ROMami. Siedzę na tym samym i SoT zależnie od siły wiatry, poziomu wody w bałtyku, czy cholera go wie czego: od 7 do 12h w ciągu jednego dnia. Raz lepiej, raz gorzej. 

Edited by meccaryn
Posted

Tylko, że tu nie chodzi o sot. W ciągu nocy schodzi mi ponad 10% baterii, gdy telefon leży obok łóżka z włączoną funkcją oszczędności baterii.

Posted

Jam także mam odblokowany BL. i włączone oszczędzanie baterii. Schodzi mi w nocy na najnowszym około 7%.
Neta na noc wyłączasz? Ja mam tylko BT.

Pokaż statystyki tylko z naładowanego do 100% i pierwszej nocy bez robienia niczego innego. Inaczej nie można nic sensownego wyciągnąć.

Posted

Tylko, że to nic nie daje. Teraz telefon leżał na stole i ciągle jest wybudzany.
Już normalnie ręce mi opadają. ecc139823dd7e0e26e42d6ae4dab0e64.jpg5d66ae9b5e7b905893b8359b9ce4e8f2.jpg

Posted

Ogólnie ten monitor pokazuje jakieś bzdury, ekran włączony telefon nie wybudzony? Czy to ja czegoś nie rozumiem?

1b2823c1a19462da903267c97af1ef01.jpg

Posted (edited)

Mam podobnie z wybudzeniem i włączonym ekranem, widocznie to bug w tej wersji systemu.

Dzisiejszej nocy już bez żadnej synchronizacji kilku gigabajtów na Google Photos... telefon skonsumował blisko 15% przez noc. Nie wiem o co chodzi. Kiedy świecę ekranem, to w półtorej godziny czasem nawet 10% nie zejdzie, ale telefon za żadne skarby nie chce porządnie zasnąć.

Zaraz znów wywalę Globala, wrzucę TWRP i najświeższy xiaomi.eu - jak będzie tak samo, to mój Redmi 4X pojawi się w dziale Giełda :D

Edited by paralemptor
Posted

Tylko, że na najnowszym xiaomi.eu mam dokładnie to samo.

EDIT:

Teraz znów jest wszystko ok, telefon wchodzi w Deep Sleep i nie jest wybudzany, a najlepsze jest to, że nic nie zmieniałem.

e9ffae0db89ab3f79b16e0c4bfad26dd.jpg

Posted (edited)

Wykres i tak leci mocno w dół u Ciebie. Na Redmi Note 4(X) przez noc miałem może co najwyżej 2% spadku, i to przy włączonym BT i LTE, a tutaj mój Redmi 4X potrafi 15% zjechać w sytuacji, kiedy telefon leży całą noc w bezruchu, przy idealnej łączności z wifi :(

Edited by paralemptor
Posted

Na początku wszystko było OK, trzy dni lekką ręką trzymał, przy 11h SOT. Od tygodnia coś mu się porąbało. Żona ma ten sam telefon i jej raptem 1 - 2% schodzi w ciągu nocy.

Teraz po 16 i pół godziny mam 55%! To jest masakra jakaś.

Posted

Miałem wcześniej ten sam soft co żona ale to właśnie na nim zaczął się problem, dlatego zmieniłem na xiaomi.eu. Z aplikacji to ciężko powiedzieć, z logów wynika, że nie bardzo.
Bardziej niepokoją mnie procesy PoweeMenagerServices, NETLINK, [timerfd], może to one odpowiadają za drenaż? W sumie nawet nie wiem co to jest.6f4eab68b42adcd60d2f1fcf361ef0db.jpg76dadcaee052cc9e71f31e4ef03dff08.jpg

Posted

Zmień może klawiaturę na gboard. Tylko usuń TouchPal i w ustawieniach nowej wyłacz wysyłanie raportów/danych statystycznych do google. U mnie NETLINK ma 46k wybudzeń w ciągu prawie 3 dni czuwania. Kilka innych ma więcej. Pokaż także z WLD kategorię CPU wakelock.

Posted

Tak to wygląda po nocy. Pierwszy ss z CPU wakelock, drugi z kernel wake lock. Netlink ponad milion trzysta tysięcy!!! Co to jest? Do tego jeszcze to PowerMenagerServices. 0c2f6f91adf288725613ea90c1e0cb4d.jpgc59b57f8cac088743daeca4b9654043e.jpg

Posted

Wynik OK.

@Marrik Nie wyłączasz neta na noc? Wyłącz i sprawdź. Wyłącz synchronizacje i automatyczne kopie zapasowe. Włącz oszczędzanie baterii w aplikacjach jeśli wyłączyłeś. Mi 5-6 dni chodzi z włączonym. Wyłączyłem tylko dla niektórych aplikacji. A dla kilku innych zablokowałem całkowicie.

Posted

Wyłączam neta na noc, włączam oszczędzanie baterii, żadna synchronizacja nie leci. Nic z tych rzeczy.

Wcześniej wszystko było ok a teraz takie cuda. Nawet po flashu czystego softa miflashem.

Posted

Jak zostawisz neta włączonego to jest tak samo? Powinna być to jakaś funkcja domyślnie włączona powiązana z internetem. Masz włączoną lokalizację urządzenia w chmurze Xiaomi?

Posted

Nigdy nie zostawiam włączonego neta cały czas. Co do tej lokalizacji to jest oczywiście wyłączona.

Posted

U mnie dane włączone cały czas ,wifi dodatkowo w domu razem z danymi ,może przez to niektórym baterie żre że próbuje połączyć się z netem co chwile a jeżeli jest net to co jakiś czas sprawdza (?)

Posted

To nie to. Wczesniej użytkowałem tak samo i nie było problemu z baterią.
Ja już się poddaję, zmieniałem soft, kernel, próbowałem wyłączać usługi i nic, ciągle to samo, telefon jest notorycznie wybudzany z deep sleep. Jedyna opcja to, że to jest usterka techniczna, soft niczego tu nie zmieni.

Posted

@Marrik Miałem coś podobnego. Telefon mam 3 tydzień, co drugie ładowanie pojawiał się drain i fon wytrzymywał na ekranie z 2,5 godziny; co drugie ładowanie, bo za tym drugim razem było coś koło 5 godzin. Ostatnio szukałem rozwiązania problemu i zaryzykowałem zmianę w opcjach deweloperskich - wyłączyłem optymalizację MIUI, wyłączyłem optymalizację pamięci i włączyłem renderowanie na GPU. Sprawdź u siebie, a nuż pomoże.

Dziś zostało mi 27 procent baterii, telefon ładowany 2 dni 19 godzin temu, ekran włączony 6 godzin 55 minut - i w końcu jestem zadowolony z działania 4x'a.

Soft to global MIUI 9, odblokowałem ostatnio bootloader i zrobiłem roota.

Pozdrawiam świątecznie wszystkich, to mój pierwszy post :)

• Like 1