RegimeOfTerror Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @slimdick i co z tego jak certyfikacji dalej nie ma tragedia normalnie ja nie wiem jak moje Mi4 ma działać bez tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) A jak moja lodówka nie będzie mieć certyfikatu co ja zrobię na lodówce bez Google Play A tak poważnie to sklep Google Play ma licencję open Source (wiec nawet jakby nie dało się na nowych urządzeniach instalować Google Play to można przez przeglądarkę przynajmniej tak myślę) @RegimeOfTerrorMy tu tylko tylko debatujemy na ten temat zasady działania i tyle nikt nie panikuje Bo i tak nic na ten temat nie wiadomo a nie będę bazował tylko na polskich portalach nie mam tego w zwyczaju Ja dalej uważam że to informacja marketingowa która ma zachęcać do zakupu certyfikowanych urządzeń bo jak klient będzie miał wybór pomiędzy certyfikowanym a nie certyfikowany (a to ma być umieszczone w specyfikacji urządzenia np.w sklepie) to wiadomo co wybierze. Edited February 17, 2017 by Snajper Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezo Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Xiaomi znajduje się na liście: Android.com A w pomocy nie jest napisane nic ciekawego: Pomoc Google Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej2002 Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 Wczoraj miałem aktualizacje na mi5 aby można było pobierać aplikacje ze sklepu Play i nagle zniknął mi certyfikat a przed tym miałem napisane że urządzenie jest certyfikowane, czy ktoś też tak ma? Mam miui global stable z zablokowanym bootloaderem.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 8 minut temu, blazej2002 napisał: Wczoraj miałem aktualizacje na mi5 aby można było pobierać aplikacje ze sklepu Play i nagle zniknął mi certyfikat a przed tym miałem napisane że urządzenie jest certyfikowane, czy ktoś też tak ma? Mam miui global stable z zablokowanym bootloaderem. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Kilka minut i wróci ponownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej2002 Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 Nie sądzę.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 Najnowsza aktu GP coś uwala, więc pewnie przy kolejnej wszystko wróci do normy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastard79 Posted April 13, 2017 Share Posted April 13, 2017 (edited) u mnie na oneplus one z lineage14.1 od około miesiąca urządzenie mam certyfikowane, mi5 nadal bez certyfikatu, a na wersji 7.4.6(8) nie ma w ogole informacji o certyfikacji. nie mam pojecia skad wzial sie certyfikat na oneplus one, opcje są dwie albo lineage coś poprawiło w kodzie, albo google sam przyznał rozpoznając producenta telefonu zgodnie z listą certyfikowanych producentów zawartych na ich stronie. Edited April 13, 2017 by bastard79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 Trochę wypadłem z tematu. Czy można olać kwestię braku tego certyfikatu, czy jednak pojawiały się twarde argumenty, że to stanowi zagrożenie? Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Dnia 14.04.2017 o 09:16, latet napisał: Trochę wypadłem z tematu. Czy można olać kwestię braku tego certyfikatu, czy jednak pojawiały się twarde argumenty, że to stanowi zagrożenie? Dzięki! Prawda jest taka że Google wprowadził certyfikacji(ten napis w Google Play) i tyle a reszta to albo fake news lub się pojawi oficjalne oświadczenie ale do tego czasu chyba wszyscy zmienimy telefony a pozatym jak by co się miało dziać to na xda będą o tym pisać a potem u nas na portalach się pojawi. Czyli dalej nabijanie postów i wróżenie z fusów i brak informacji jak to działa ale przynajmniej producentom dało to do myślenia i coraz więcej ma certyfikat. Możliwe że producent dogadał się z Linage os i Google i jest certyfikat a w sumie to zaleta oneplus one bo duża ilość osób go instaluje więc nie zdziwił bym się jakby tak właśnie firma postąpiła Link to comment Share on other sites More sharing options...
martairafal Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Witam posiadam telefon Xiaomi Redmi 4A kupiony z polskiej dystrybucji ze sklepu x-kom oglondałam dziś telefony na stoisku MIUI w arkadii i wszystkie miały certyfikat google muj natomiast ma napisane bez certyfikatu mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Tak, mógłby. Póki co nie ma to znaczenia, nikt nie wie jak to działa, więc nie ma co sobie tym zawracać głowy. Proces certyfikacji jest niejasny, zagmatwany, a na urządzeniach raz się pojawia, raz znika. Najpewniejszy sposób na posiadanie certyfikatu to ROM w wersji global stable. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 1 godzinę temu, mgcompany napisał: Najpewniejszy sposób na posiadanie certyfikatu to ROM w wersji global stable. xiaomi.eu rowniez maja certyfikacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 28 minut temu, kamillm napisał: xiaomi.eu rowniez maja certyfikacje Od kiedy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Może stabilne, bo cotygodniowe nie. A zresztą, cholera wie, to jest loteria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Mi5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Direct Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Kij wiele od czego to zależy. Ja na rozwojowej wersji x.eu na RN3P nie mam i nie przeszkadza mi to w żaden sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Hahaha, ten sam sprzęt co Acid, zapewne ten sam ROM, ta sama wersja GP, i brak cert. Zabawne. Nie przejmuję się tym, ale chyba działa to na zasadzie losowania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Osoby które chcą to wiedzą, wystarczy mała zmiana i każdy model może mieć certyfikat w sklepie play Magisk i zmiana build fingerprint na ten z wersji stable, też mam ten certyfikat na RR 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 1 minutę temu, slimdick napisał: Osoby które chcą to wiedzą, wystarczy mała zmiana i każdy model może mieć certyfikat w sklepie play Magisk i zmiana build fingerprint na ten z wersji stable, też mam ten certyfikat na RR Szkoda że osoby tworzące romy MIUI o tym nie wiedzą i tego nie mamy, trzeba samemu naprawiać Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 @galakty wiedzą wiedzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @galakty wiedzą wiedzą Ja certyfikatu nie mam, ale póki działa to leję na to. Jak przestanie działać to się naprawi, albo zmieni telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 (edited) 2 godziny temu, galakty napisał: Od kiedy? Nie wiem, ale ja na swoim mi4c mam certyfikacje, a mam xiaomi.eu, pozniej zerkne jak jest w redmi4x Edited June 13, 2017 by kamillm Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Przed chwilą, kamillm napisał: Nie wiem, ale ja na swoim mi4c mam certyfikacje, a mam xiaomi.eu, pozniej zerkne jak jest w redmi4x A ja na Mi4C nie mam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 1 minutę temu, galakty napisał: A ja na Mi4C nie mam... Pewnie masz dev soft? Wrzucilem screen powyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Przed chwilą, kamillm napisał: Pewnie masz dev soft? Wrzucilem screen powyżej Oczywiście, że dev, stable "niestable" nie uznaję Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 3 minuty temu, galakty napisał: Oczywiście, że dev, stable "niestable" nie uznaję I moze w tym tkwi odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 (edited) @galakty to Ci napisałem że build fingerprint z wersji stabilnej i jest certyfikat, Acid wgrywa w magisk fix dla safetynet i dla tego ma certyfikat w sklepie [MODULE][v1.9.1] Xiaomi SafetyNet Fix for Beta & C. ROMs | Bypass SN on trust systems Edited June 13, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Tak dokładnie. Certyfikat jest po patchu na safety net. Mogę to włączyć lub wyłączyć kiedy chcę, a różnicy nie ma żadnej w Google. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Redmi 3s, Global stable 8.2.5, zablokowany bl, test Safety Net w całości ok, a certyfikatu brak. W niczym to nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 (edited) Nowo wyprodukowane smartfony są wysyłane na certyfikat nieraz kilka razy aż zda i tyczy to się tylko nowo wyprodukowanych to ma być informacja dla kupującego że apk Google będą działać płynie i bezpieczne są kiedyś to prawdopodobnie dodają do specyfikacji w sklepach internetowych,stacjonarnych i tyle prawdopodobnie Starsze urządzenia są certyfikowane pewnie umownie i nieraz tak jest że ma lub nie. Wystarczy bt odblokowany lub root i certyfikat znika na stable Pewnie kilkanaście metod jest na ten certyfikat żeby zmodyfikować ale po co nic blokowane nie będzie moim skromnym zdaniem Ja sam u siebie przywracałem miflesha (Flash all and lock) i wracał zawsze (global stable) Edited June 14, 2017 by Snajper Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 (edited) 17 minut temu, Snajper napisał: Ja sam u siebie przywracałem miflesha (Flash all and lock) i wracał zawsze (global stable) Na R3 certyfikat bywał (na global stable). Na tym opisanym, też był Flash All (MiFlash) a lock już w fastboot. Bez roota i certyfikatu brak. Lock BL tylko zmienił status Safety net. Tak czy inaczej przynajmniej na razie nie ma to żadnego znaczenia. Edited June 14, 2017 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @FromWP Znaczenia nie ma ale cała akcja sukces osiągnęła bo ludzie patrzą na certyfikat i panikują a tak naprawdę nikt dokładnie nie wie o co chodzi a jak coś będzie to poinformują oficjalnie Napewno z wyprzedzeniem dużym U nas w pl na portalach było pisane plotka nie potwierdzona że będą blokować i polskie(chińskie) marki mają certyfikat (myphone,k&m itd) Ja chyba bym wolał nie mieć tego certyfikatu niż go mieć na 512MB Ram przynajmniej mniej śmieci a zawsze można skorzystać z konkurencjnego sklepu z apk (gdyby blokowali bardzo dalekiej przyszłości) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @Snajper tak akcja się powiodła, tak działają portale gdzie pseudo specjaliści piszą głupoty które potem powiela kolejny portal dodając od siebie kolejne teorie. Wystarczy kliknąć na te informacje o certyfikacie i wszystko jest wyjaśnione po co i dla czego. Dla mnie to raczej Google zabezpiecza się przed możliwością gdzie użytkownicy mieli by mieć roszczenia w przypadku utraty danych na takim nie certyfikowanym urządzeniu. https://support.google.com/googleplay/answer/7165974?visit_id=1-636330503785983312-2838873850&p=uncertified_device&rd=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Inną teorią może być chęć wytępienia / braku wstąpienia na europejski/amerykański rynek nowych marek. Powstaje nowa marka, chińska, ma super tani telefon i chce wejść do USA. A tu bam, Google robi jakiś certyfikat, nie wiadomo po co i nagle ta chińska marka go nie dostaje... Dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts