Snajper Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 1 godzinę temu, Acid napisał: Dzięki za tego linka. Coś mi się zdaje, że ten link powinien być przeczytany przez wszystkie media i ludzi pytających kiedy cert na miuipolska. Wg mnie tam jest napisane o certyfikowanym urządzeniu a nie romie. To MI5 może być certyfikowany a nie system na jakim jedzie. To producent urządzenia ma zgłaszać do certyfikacji nie admin fanowskiej strony o fanowskich romach na telefony. Dokładnie to urządzenie i ROM z jakim przyśle firma w przypadku xiaomi global stable i dlatego ma ale to ma cel informacje tylko że parametry i działanie aplikacji Google jest poprawna. Jakby im przyszło wysłać 5 urządzeń z global stable i 5 z global dev to by Google nie wyrobiła Porostu urządzenia Xiaomi parametrami mają certfikat i to nie podlega dyskusji. Nawet jakby Google dopuściło kiedykolwiek certfikowanie custom romu(co nie dojdzie moim zdaniem) to przeciętny użytkownik musi wiedzieć że to są koszty ktoś te urządzenia musi wysyłać kupić itd To nie akcja charytatywna.Bo się przeciętnemu użytkownikowi wydaje że to bezpłatne i tylko wystarczy dodać. Producent ma tylko obowiązek zdobyć żeby się pochwalić certfikatem Ideą tych custom ROM jest pozbycie się zbędnych aplikacji a gdyby wszyscy musieli wgrywać narzucone z góry aplikacji to by nie miało sensu bo wydajność ta sama jak na oficjalnym Miuipolska i inne softy nie mają obowiązku załatwiać certyfikatu poprostu to nie jest do niczego potrzebne nic blokowane nie będzie bo fala krytyki by ruszyła mówię o milionach w stosownym czasie i oświadczenie Google napewno w tej sprawie się pojawi i wtedy dopiero będzie wszystko wiadomo. Mam wrażenie że w Polsce przez jeden artykuł tak namieszali w głowach że to niezbędne do użytku smartfona a to nawet nie potwierdzona informacja plotką chodzi już od kilku lat. Zagranicą nikt się tym nie przejmuje w tej chwili zawsze się czeka na oficjalne stanowisko firmy i potem można rozmawiać u nas te artykuł powinien mieć inną nazwę bo w tej chwili sieje tylko dezinformacji i uprzyksza życie ludzią od custom romu głupimi pytaniami kiedy będzie albo oznaczyć jako przeciek/niepotwierdzone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex Luthor Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 To ja dorzucę do piecyka. Miui.eu stabilne 8.1.5 i mój mi note jest certyfikowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Heh, MIUI Polska/EU 7.1.19, Redmi 4 nie jest certyfikowany. Myślę, zresztą tym samym potwierdzam słowa @Acida, że skoro nawet sama informacja o certyfikacji urządzenia dostępna jest w panelu Google, a nie MIUI, to kwestia certyfikacji leży po stronie producenta urządzenia, a nie softu. Zresztą w materiale źródłowym jest wyraźnie napisane, że Google testuje urządzenia aby potem przyznać im certyfikat. Lub nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastard79 Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 hmm, ciekawy temat zwłaszcza że zamierzam kupić mi5 prime o nie chciałbym aby sprzet za pół roku nie miał możliwości aktualizacji z google play. aktualnie mam htc desire 620 - stock rom - bez certyfikatu mi 4 - najnowsze miuipolska - bez certyfikatu oneplus one - lineage 14.1 nightly - bez certyfikatu sony z2 tablet - aicp 12.1 nightly - bez certyfikatu jeżeli jest jakiś artykuł na ten temat to można wyczytać o certyfikacji urządzenia, bądź nawet producenta. tutaj jest aktualna lista partnerów fabrycznie instalujących GMS https://www.android.com/gms/partners/#partners-phones-panel-x nie wiadomo jednak, czy ten certyfikat jest zaszyty w fabrycznym romie, czy też sam sklep będzie po prostu pobierał sobie certyfikat ze stron google po wykryciu producenta sprzetu, bo jezeli bedzie zaszyty w sofcie i podpisany jakś suma kontrolną albo innym badziewiem, to oznacza chyba koniec opengapps a dla koniec dostepu do aplikacji googla, chyba ze na fabrycznym sofcie. Czas pokaże, na razie nie ma co siać paniki, bo niby mają to produkcyjnie uruchomić w 3 kwartale, więc nie sądze zeby google, nagle zabrało dostęp milionom osób z zainstalowanymi custom romami na tzw. topowych urządzeniach od szajsunga, lg i innych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 Plotka poszła w świat a może raczej w Polskę bo już wiodący kanał o technologii na youtube ma w nowinkach info o certyfikatach tylko że jako źródło podaje https://www.tabletowo.pl/2017/02/06/gms-smartfony-bez-certyfikatu-google/ co dla mnie nie jest jakimś pewnym źródłem informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 @slimdick Jest też parę słówek za granicą w portalach ale z ich informacji idzie wywnioskować tylko tyle że jak będziesz kupował nowy telefon oprócz parametrów będzie napisany czy certfikowany(i w Google Play) i tyle żeby klient był świadomy chodzi o informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 @Snajper więc nie wiem skąd oni taką informację mają że telefony kupione w 3Q tego roku nie posiadające certyfikatu nie będą mieć dostępu do sklepu play. A mam starą Moto E gdzie certyfikat jest i jak znajdę czas to sprawdzę czy czasem proste oszustwo ze zmianą modelu w build.prop nie załatwi sprawy. Przecież te informacje są zawarte w systemie. A czasem na jakiś modelach xiaomi w global stable nie jest podane że jest certyfikowane urządzenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 (edited) @slimdick z build.prop raczej nie przejdzie bo usługi Google czytają czy bootloader odblokowany (sprawdzałem na global stable rn3 pro se) Global dev w ogóle nie ma certyfikacji Na pewno da się to obejść tylko po co wszystko działa dla napisu?Dla płotki Ja siedzę na lineage os się tym nie przejmuje bo wiem że to nieopłacalne dla firmy Próbować możesz oczywiście A teraz jest tak że nawet flagowce z oryginalnym softem nie mają porostu to jest w fazie rozwoju dopiero uzupełniają informacje. Edited February 14, 2017 by Snajper Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Google ma świadomie odcinać się od wpływów z zakupu aplikacji/wyświetlania reklam w imię czego? Walki ze śmieciowymi telefonami? Tym sposobem na świecie zostałaby sama wysoka półka i tylko czołowi gracze. A jak ktoś jest na tyle głupi, że porównuje działanie słabego androida za 300 zł ("aplikacje sie zacinajo") z działaniem ajfona za 2000 ("aplikacje sie nie zacinajo, android to guwno"), to taki certyfikat może być certyfikatem na zidiocenie użytkownika. A jak zrobię full wipe, to co, też zabiorą mi możliwość korzystania ze sklepu play? Ogólnie nie ma co się martwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 16 godzin temu, slimdick napisał: @Snajper więc nie wiem skąd oni taką informację mają że telefony kupione w 3Q tego roku nie posiadające certyfikatu nie będą mieć dostępu do sklepu play. A mam starą Moto E gdzie certyfikat jest i jak znajdę czas to sprawdzę czy czasem proste oszustwo ze zmianą modelu w build.prop nie załatwi sprawy. Przecież te informacje są zawarte w systemie. A czasem na jakiś modelach xiaomi w global stable nie jest podane że jest certyfikowane urządzenie ? Sztuczka ze zmianą nazwy modelu w build.prop? Niby fajnie, ale aparat przestanie działać bo apka czyta z build.prop jaki masz sprzęt :F Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastard79 Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 (edited) build.prop to zadne zabezpieczenie i wpis tam moze sobie wpisać srednio rozwinieta krewetka ktora flashuje custom roma, jakby nie było, to nie wierzę że google jednym ruchem zablokowałaby dostęp do aplikacji wszystkim custom romom, przeciez nie taka jest idea AOSP edit: nowy artykuł Edited February 15, 2017 by bastard79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 W koncu to sprawdzilem, Mi4C na xioami.eu stable 8.1.2 certyfikowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
virusek90 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) 1 godzinę temu, kamillm napisał: W koncu to sprawdzilem, Mi4C na xioami.eu stable 8.1.2 certyfikowany. Było poczekać, bo jest już nowy ROM (V8.2.1.0 - znaczy się jest już na en.miui.com) ale pewnie zaraz będzie i na xiaomi.eu xD //Edit1 Ciekawe na jakim androidzie bazuje ta nowa stabilna wersja. Dla Mi4S wstrzymano do 20 Edited February 16, 2017 by virusek90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @kamillm też tak właśnie myślałem że na stable jest ten certyfikat. @virusek90 wystarczy spojrzeć na nazwę miui_MI4c_V8.2.1.0.LXKCNDL_2bd621faaa_5.1.zip jak byk masz 5.1 a jeszcze literka L=lollipop jak będzie N=nugat Link to comment Share on other sites More sharing options...
virusek90 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: wystarczy spojrzeć na nazwę Fakt, nie popatrzyłem na nazwę pliku. Popatrzyłem tylko na informację w dziale download Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 7 godzin temu, kamillm napisał: W koncu to sprawdzilem, Mi4C na xioami.eu stable 8.1.2 certyfikowany. W którym miejscu masz podaną taką informację ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 3 godziny temu, slimdick napisał: W którym miejscu masz podaną taką informację ?? Informacja o certyfikacji urządzenia jest w ustawieniach sklepu. Większość romów stable to ma, dev z reguły nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 11 minut temu, FromWP napisał: Pytasz na forum publicznym, nie na priv, pytanie było proste to odpowiedziałem. Jak byś nie zauważył to ja wiem gdzie jest ta opcja i w jakimś celu zadałem pytanie. Dnia 14.02.2017 o 17:59, slimdick napisał: @Snajper więc nie wiem skąd oni taką informację mają że telefony kupione w 3Q tego roku nie posiadające certyfikatu nie będą mieć dostępu do sklepu play. A mam starą Moto E gdzie certyfikat jest i jak znajdę czas to sprawdzę czy czasem proste oszustwo ze zmianą modelu w build.prop nie załatwi sprawy. Przecież te informacje są zawarte w systemie. A czasem na jakiś modelach xiaomi w global stable nie jest podane że jest certyfikowane urządzenie ? A teraz mi pokaż palcem gdzie na wersji 8.2.1 stable dla MI4C jest taka informacja ?? To są całe opcje długi zrzut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @slimdick umnie dopiero po dniu się pojawia certyfikat to normalne że zaraz po w graniu niema. Sklep i usługi muszą się zaktualizować a to trochę schodzi bo aktualizują się kiedy chcą. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @Snajper i to jest konkretna odpowiedź na postawione pytanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 4 minuty temu, slimdick napisał: A teraz mi pokaż palcem gdzie na wersji 8.2.1 stable dla MI4C jest taka informacja ?? To są całe opcje długi zrzut. Powinno być na końcu czyli po wersji sklepu.Dlaczego tego nie masz, nie wiem. W sumie to menu aplikacji Googla niezależne od romu. Może zależeć od twojej wersji aplikacji sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) @FromWP już Ci odpowiedział kolega wyżej. EDIT: Po kilku minutach aktualizacja usług i informacja jest tam gdzie powinna być,czy raczej synchronizacja Tak samo SafetyNet test poprawny, ciekawe czy to też jest powiązane z tym certyfikatem bo na dev jest failed. Edited February 16, 2017 by slimdick 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @FromWP może dla tego tak mnie zirytowałeś i się wyżyłem, bo szukałem informacji w zakamarkach internetu i zanim coś znalazłem to musiałem jak zwykle czytać te tysiące bzdur i teorii. Ja to mam średnią wiedzę w niektórych tematach i zazwyczaj muszę doczytać , więc po godzinie czytania wypocin debili na tych zagranicznych forach jestem bardzo poirytowany 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @slimdick torchę późno odpowiadam na pytanie, ale widze ze temat jak najbardziej wyczerpany a @FromWP odpowiedzial CI za mnie idelanie "Informacja o certyfikacji urządzenia jest w ustawieniach sklepu" Nie kłóćmy się przyjaciele, peace Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @kamillm wcześniej Ci chciałem wysłać PW ale nie mogę, ze ten nowe było 8.2.1 zepsute, usunięte i teraz jest nowe poprawione od xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Tylko pytanie się nasuwa dlaczego na global stable rn3 pro Kate brak certyfikatu miałem soft wgrany mifleshem (bootloader odblokowany) i nie tylko ja każdy co bootloader odblokowany ma brak z tego co mówicie to xiaomi.eu stable jest certyfikat czyli kolejna zagadka do rozwiązania Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 5 minut temu, Snajper napisał: każdy co bootloader odblokowany ma brak Twierdzisz ze kazdy telefon ktory mial odblokowany bootlader nie ma certyfikacji, chyba ze ma wgrany xiaomi.eu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) Tak jak to ktoś mądrze napisał, google sprawdza i daje certyfikat dla urządzeń, może jeszcze nie wszystkie modele przeszły ten proces. Mam kilka starych Moto i wszystkie mają certyfikat. Edited February 16, 2017 by slimdick 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Na razie nie ma się czym przejmować, bo nawet nowe Pixele Googla tego certyfikatu nie mają. Xiaomi chyba dobrze teraz żyje z Googlem, a w globalach nawet wybiega przed szereg instalując wszystko co Google chce.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @kamillm mówię tylko o swoim rn3 pro Kate bo na global stable kilka osób co pytałem i ma odblokowany bootloader nie ma certyfikatu ale jak zablokuje to już jest W tej chwili jestem na lineage os więc się nie przejmuję ale ciekawość mnie zżera jak to działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 2 minuty temu, FromWP napisał: Na razie nie ma się czym przejmować, bo nawet nowe Pixele Googla Wydaje mi sie ze zanim ta cala certyfikacja zacznie działać to kawał czasu minie. Gdyby google nagle przestawał wspierać urządzenia z androidem to byłby strzał w kolano dla producentów telefonów. Biorąc pod uwagę, że 90% telefonów to te z adnroidem, kto chciałby kupić telefon z androidem i nie móc korzystać z uslug googla. 1 minutę temu, Snajper napisał: ma odblokowany bootloader nie ma certyfikatu ale jak zablokuje to już jest No to ciekawa sprawa 2 minuty temu, Snajper napisał: W tej chwili jestem na lineage os więc się nie przejmuję Czemu? Tam certyfikacja jest? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Ja się nie martwię tym certyfikatem, mnie po prostu zastanawia na jakiej zasadzie jest albo nie ma. Dobra zaczyna się meczyk pa 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @kamillm Nie ma certyfikatu na lineage os Z certyfikatem to ja wiem że to się da obejść ale wszystko w swoim czasie. Sama zasada działania mnie interesuje bo ciekawe że na xiaomi.eu stable z odblokowanym jest certyfikat to już jakaś podpowiedź Od same początku mówię że blokowania nie będzie to tylko ma być informacja marketingowa i tyle( i nas nawet jakby to nie dotyczy bo chodzi tylko o nowe urządzenia po niby wprowadzeniu (w co wątpię) wyprodukowane i kupione nie aktywowane) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @slimdick. @Snajper. Tez mnie zastanawia na jakiej zasadzie jest on nadawany no i właściwie po co ten certyfikat, jakie ma zadanie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Gadu gadu a update 7.2.16 już się uploaduje 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts