SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @galakty właśnie o takich teoriach piszę Bez sensu bo jak by chcieli zablokować to by się bardziej się postarali, co to za blokada gdzie wystarczy zmienić build_fingerprint żeby to ominąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 1 minutę temu, slimdick napisał: @galakty właśnie o takich teoriach piszę Bez sensu bo jak by chcieli zablokować to by się bardziej się postarali, co to za blokada gdzie wystarczy zmienić build_fingerprint żeby to ominąć A ile osób Ci to ominie? 1%? 2%? Może 5%? Nie mierz wszystkich swoją miarką, większość osób kupujący takie telefony ma problem z odblokowaniem BL Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @galakty nie chodzi o użytkownika czy to ominie, tylko o fakt że to żadna blokada chińskiego badziewia bo już producent takiego badziewia może to ominąć i umieścić na pudełku info że urządzenie posiada certyfikat google Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @galakty nie chodzi o użytkownika czy to ominie, tylko o fakt że to żadna blokada chińskiego badziewia bo już producent takiego badziewia może to ominąć i umieścić na pudełku info że urządzenie posiada certyfikat google Eh. Ale jeśli producent nie dostał zgody od Google na certyfikat, lub im nie zapłacił, to nie może tego zrobić... To nie piaskownica, tylko rynek i walka. Zapłaciłby ogromne kary za taki przekręt. Co innego xiaomi i np. europejski dev, bo skoro Xiaomi ma certyfikat, to można tak poczynić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @galakty Ty piszesz o normalnych firmach, markach a ja o chińskim badziewiu które to niby miał by zablokować ten certyfikat, według tych portali co stworzyły te teorię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @galakty Ty piszesz o normalnych firmach, markach a ja o chińskim badziewiu które to niby miał by zablokować ten certyfikat, według tych portali co stworzyły te teorię. Ale to nie ma znaczenia, czy firma robi super Redmi, czy jakieś nieznane telefony, marka to marka i wszystkich obowiązują te same przepisy. Zresztą, dyskusja nie ma sensu bo ten certyfikat obecnie nie istnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 (edited) @galakty wejdź na aliexpress i sprawdź ile tam jest pseudo firm co produkują pseudo smartphony. Ta teoria co usnuli na tych portalach dotycząca tego certyfikatu tyczy tego badziewia. Te firmy mają gdzieś jakieś przepisy czy certyfikaty Edited June 14, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 O co ta cała dyskusja? Przecież Xiaomi posiada certyfikat . Przynajmniej na moim i mojej rodzinki telefonach: Mi5, Mi4, Mi4s, Redmi 3, Redmi 4 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 2 minuty temu, Nezumi napisał: O co ta cała dyskusja? Przecież Xiaomi posiada certyfikat . Przynajmniej na moim i mojej rodzinki telefonach: Mi5, Mi4, Mi4s, Redmi 3, Redmi 4 . Na Globalu/Stable bez grzebania jest, na devach albo jak coś pogrzebiesz to już nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, galakty napisał: Na Globalu/Stable bez grzebania jest, na devach albo jak coś pogrzebiesz to już nie ma. Jestem na Xiaomi.eu na każdym z tych modeli . Chcesz to Ci zaraz podrzucę screen z mojej Mi5 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, Nezumi napisał: Jestem na Xiaomi.eu na każdym z tych modeli . Chcesz to Ci zaraz podrzucę screen z mojej Mi5 . A miałeś roota? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, galakty napisał: A miałeś roota? Teraz mam, kiedyś nie miałem, ale certyfikacja mi zniknęła chyba tylko na 1 aktu zaraz po przejściu na andka 7.0.1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, Nezumi napisał: Teraz mam, kiedyś nie miałem, ale certyfikacja mi zniknęła chyba tylko na 1 aktu zaraz po przejściu na andka 7.0.1. To ja już nie wiem, loteria. Teraz roota nie mam bo aktualizowałem, a certyfikatu brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 2 minuty temu, galakty napisał: To ja już nie wiem, loteria. Teraz roota nie mam bo aktualizowałem, a certyfikatu brak. Może kwestia samego dev? Ja teraz używam Magisk'a, w GP mam ukryty root i Certyfikat widnieje. Może też kwestia używanych apek, czy coś, ciężko stwierdzić jakie Google ustawiło sobie wymagania dla widnoczności certyfikatu w GP... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Nie mam roota, odblokowany bl, xiaomi.eu 7.5.11. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 (edited) A ja wam to powiem że to spisek żeby z tym certyfikatem zdestabilizować nerwowo użytkownika.Raz jest raz niema czy to nie wygląda podejrzanie tylko patrzeć jak się nerwicy niektórzy dorobią Po kliknięciu na certyfikat można sprawdzić producentów współpracujących w programie xiaomi jest i to jest najważniejsze pojedyncze aktualizacja mogą nieraz powodować zniknięcie ja bym radził poczekać na następną lub wgrać moda Ciekawe ile ludzi się tym przejmuje np na xda bo mi to wygląda tylko na narodowe poruszenie Edited June 14, 2017 by Snajper 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 7 minut temu, Snajper napisał: Ciekawe ile ludzi się tym przejmuje np na xda bo mi to wygląda tylko na narodowe poruszenie Podziękować naszym portalom, które żyją tylko i wyłącznie przy użyciu plotek, renderów i innych wycieków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Direct Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Tą całą certyfikacją się nie ma co przejmować. Przynajmniej na razie. A jak w przyszłości faktycznie Google odetnie niecertyfikowane urządzenia od swoich usług, to przejdzie się na Globala albo zmieni telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 7 minut temu, Snajper napisał: A ja wam to powiem że to spisek żeby z tym certyfikatem zdestabilizować nerwowo użytkownika.Raz jest raz niema czy to nie wygląda podejrzanie tylko patrzeć jak się nerwicy niektórzy dorobią Po kliknięciu na certyfikat można sprawdzić producentów współpracujących w programie xiaomi jest i to jest najważniejsze pojedyncze aktualizacja mogą nieraz powodować zniknięcie ja bym radził poczekać na następną lub wgrać moda Ciekawe ile ludzi się tym przejmuje np na xda bo mi to wygląda tylko na narodowe poruszenie Oby tylko narodowe, bo to może być ogólnoświatowe, a wtedy... wszyscy zginiemy! 1 minutę temu, galakty napisał: Podziękować naszym portalom, które żyją tylko i wyłącznie przy użyciu plotek, renderów i innych wycieków. Są jeszcze wymysły, legendy, opowieści i ploteczki od Kryśki spod 5 . 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @Nezumi produkuje się a nikt tego nie czyta przecież jest już to stwierdzone że na zatwierdzonych wersjach stable dla danych modeli jest certyfikat. Tak jak pisał na poprzedniej stronie Acid przy zastosowaniu patcha safetynet dla MI5 jest zmieniony build fingerprint z wersji stable i to wystarczy żeby pojawił się certyfikat w sklepie play. Na RR dla MI4C nawet nie muszę robić tego triku bo już jest build fingerprint z wersji stable china Na wersji xiaomi.eu stable dla MI4C też jest certyfikat w sklepie play. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 1 minutę temu, slimdick napisał: @Nezumi produkuje się a nikt tego nie czyta przecież jest już to stwierdzone że na zatwierdzonych wersjach stable dla danych modeli jest certyfikat. Tak jak pisał na poprzedniej stronie Acid przy zastosowaniu patcha safetynet dla MI5 jest zmieniony build fingerprint z wersji stable i to wystarczy żeby pojawił się certyfikat w sklepie play. Na RR dla MI4C nawet nie muszę robić tego triku bo już jest build fingerprint z wersji stable china Na wersji xiaomi.eu stable dla MI4C też jest certyfikat w sklepie play. Tutaj chodzi o to, że jedni to mają, a inni nie, a soft ten sam, więc? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 @Nezumi wiesz czytając niektóre wpisy to myślę że są tacy co nie wiedzą co w ogóle wgrywają na telefon, nie wiedzą czy mają global czy xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Przed chwilą, slimdick napisał: @Nezumi wiesz czytając niektóre wpisy to myślę że są tacy co nie wiedzą co w ogóle wgrywają na telefon, nie wiedzą czy mają global czy xiaomi.eu Akurat z tego co widzę, są tu raczej osoby, które już jakiś czas tutaj siedzą i raczej wiedzą co na telefonie trzymają . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 Albo mają na to wy... walone. Czemu? Bo skoro używam np. Titanium Backup, do którego potrzebuję roota, a root oznacza usunięcie certyfikatu, a pomimo jego braku wszystko działa normalnie, to po co mam się przejmować czymś, co i nic nie zmienia? A jeśli komuś zależy, to najlepiej zrobić tutoriala jak mieć roota i go zamaskować, by mieć certyfikat. Jeśli certyfikat będzie miał realny wpływ na działanie sklepu, to wtedy się nim zajmę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 Dnia 15.06.2017 o 09:45, mgcompany napisał: Jeśli certyfikat będzie miał realny wpływ na działanie sklepu, to wtedy się nim zajmę. Dokładnie na dzień dzisiejszy to ten certyfikat nie ma jakiegokolwiek znaczenia dla nas, dlatego zalecam w ogole nie zwracać na niego uwagi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario123m Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 No, jakiś wpływ jednak ma, skoro urządzenie bez certyfikatu nie może pobrać w ogóle niektórych aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 (edited) np których ? Edited June 16, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario123m Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 (edited) Super Mario Run, Netflix. Myślę, że z czasem ta lista może się niestety wydłużać... Edited June 16, 2017 by mario123m 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 (edited) 6 minut temu, mario123m napisał: Super Mario Run, Netflix. Myślę, że z czasem ta lista może się niestety wydłużać... Potwierdzam, netflix zniknal z urzadzen gdzie nie ma certyfikatu... Edited June 16, 2017 by kamillm Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 26 minut temu, kamillm napisał: Potwierdzam, netflix zniknal z urzadzen gdzie nie ma certyfikatu... Nieprawda, nie znikał. Nie był dostępny do pobrania. Z apk się instalował i nie znikał. Co do samego certyfikatu, to jest sprawdzany przez sklep przy pierwszym pełnym uruchomieniu i skonfigurowaniu. Potem jeżeli nie zostaną wyczyszczone dane aplikacji, nie zmienia się. Np na globalu po odblokowaniu bl pozostaje certyfikacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 (edited) @mario123m @kamillm a ja myślałem że to przez safetynet false a to przez brak certyfikatu , ciekawe... Edited June 16, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario123m Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 4 minuty temu, slimdick napisał: @mario123m @kamillm a ja myślałem że to przez safetynet false a to przez brak certyfikatu , ciekawe... Jak ci telefon wywala brak zgodności z SafetyNet, to automatycznie Sklep Play zmienia się na 'bez certyfikatu'. To wszystko jest powiązane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 Jak ci telefon wywala brak zgodności z SafetyNet, to automatycznie Sklep Play zmienia się na 'bez certyfikatu'. To wszystko jest powiązane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario123m Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 (edited) No nie wiem, mi zawsze gdy mam brak atestu SafetyNet to telefon traci certyfikat w sklepie Play. Edit: a, już wiem. Musiałbyś wyczyścić dane sklepu i wtedy wszystko się odświeża i certyfikat znika przy braku SafetyNet. Pewnie przy aktualizacjach sklepu też się tak dzieje, choć nie mam tu pewności. Wolę mieć ten SafetyNet, bo bez tego nie pogram np. w Pokemony, gdybym kiedyś bardzo chciał. Edited June 16, 2017 by mario123m Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 @FromWP moze zle się wyrazilem, nie zniknął a nie jest dostępny do pobrania ze sklepu play, na szczęście jest apk mirror Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts