Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jak moja lodówka nie będzie mieć certyfikatu co ja zrobię na lodówce bez Google Play:-D

A tak poważnie to sklep Google Play ma licencję open Source

(wiec nawet jakby nie dało się na nowych urządzeniach instalować Google Play to można przez przeglądarkę przynajmniej tak myślę)

@RegimeOfTerrorMy tu tylko tylko debatujemy na ten temat zasady działania i tyle nikt nie panikuje:-D

Bo i tak nic na ten temat nie wiadomo a nie będę bazował tylko na polskich portalach nie mam tego w zwyczaju

Ja dalej uważam że to informacja marketingowa która ma zachęcać do zakupu certyfikowanych urządzeń bo jak klient będzie miał wybór pomiędzy certyfikowanym a nie certyfikowany (a to ma być umieszczone w specyfikacji urządzenia np.w sklepie) to wiadomo co wybierze.

Edytowane przez Snajper
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj miałem aktualizacje na mi5 aby można było pobierać aplikacje ze sklepu Play i nagle zniknął mi certyfikat a przed tym miałem napisane że urządzenie jest certyfikowane, czy ktoś też tak ma? Mam miui global stable z zablokowanym bootloaderem.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 minut temu, blazej2002 napisał:

Wczoraj miałem aktualizacje na mi5 aby można było pobierać aplikacje ze sklepu Play i nagle zniknął mi certyfikat a przed tym miałem napisane że urządzenie jest certyfikowane, czy ktoś też tak ma? Mam miui global stable z zablokowanym bootloaderem.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Kilka minut i wróci ponownie ;) 

Opublikowano (edytowane)

u mnie na oneplus one z lineage14.1 od około miesiąca urządzenie mam certyfikowane, mi5 nadal bez certyfikatu, a na wersji 7.4.6(8) nie ma w ogole informacji o certyfikacji.

nie mam pojecia skad wzial sie certyfikat na oneplus one, opcje są dwie albo lineage coś poprawiło w kodzie, albo google sam przyznał rozpoznając producenta telefonu zgodnie z listą certyfikowanych producentów zawartych na ich stronie.

Edytowane przez bastard79
Opublikowano

Trochę wypadłem z tematu. Czy można olać kwestię braku tego certyfikatu, czy jednak pojawiały się twarde argumenty, że to stanowi zagrożenie? Dzięki!

Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 09:16, latet napisał:

Trochę wypadłem z tematu. Czy można olać kwestię braku tego certyfikatu, czy jednak pojawiały się twarde argumenty, że to stanowi zagrożenie? Dzięki!

Prawda jest taka że Google wprowadził certyfikacji(ten napis w Google Play) i tyle a reszta to albo fake news lub się pojawi oficjalne oświadczenie ale do tego czasu chyba wszyscy zmienimy telefony a pozatym jak by co się miało dziać to na xda będą o tym pisać a potem u nas na portalach się pojawi.

Czyli dalej nabijanie postów i wróżenie z fusów i brak informacji jak to działa ale przynajmniej producentom dało to do myślenia i coraz więcej ma certyfikat.

Możliwe że producent dogadał się z Linage os i Google i jest certyfikat a w sumie to zaleta oneplus one bo duża ilość osób go instaluje więc nie zdziwił bym się jakby tak właśnie firma postąpiła

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam posiadam telefon
Xiaomi Redmi 4A kupiony z polskiej dystrybucji ze sklepu x-kom oglondałam dziś telefony na stoisku MIUI w arkadii i wszystkie miały certyfikat google muj natomiast ma napisane bez certyfikatu mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi

Opublikowano

Tak, mógłby. Póki co nie ma to znaczenia, nikt nie wie jak to działa, więc nie ma co sobie tym zawracać głowy. Proces certyfikacji jest niejasny, zagmatwany, a na urządzeniach raz się pojawia, raz znika. Najpewniejszy sposób na posiadanie certyfikatu to ROM w wersji global stable.

Opublikowano

Hahaha, ten sam sprzęt co Acid, zapewne ten sam ROM, ta sama wersja GP, i brak cert. Zabawne. Nie przejmuję się tym, ale chyba działa to na zasadzie losowania... 

Opublikowano

Osoby które chcą to wiedzą, wystarczy mała zmiana i każdy model może mieć certyfikat w sklepie play :) Magisk i zmiana build fingerprint na ten z wersji stable, też mam ten certyfikat na RR :P 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, slimdick napisał:

Osoby które chcą to wiedzą, wystarczy mała zmiana i każdy model może mieć certyfikat w sklepie play :) Magisk i zmiana build fingerprint na ten z wersji stable, też mam ten certyfikat na RR :P 

Szkoda że osoby tworzące romy MIUI o tym nie wiedzą i tego nie mamy, trzeba samemu naprawiać :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał:

Od kiedy?

Nie wiem, ale ja na swoim mi4c mam certyfikacje, a mam xiaomi.eu, pozniej zerkne jak jest w redmi4xIMG_20170613_202005.thumb.jpg.ce3c67f8e87a10b5b9b72f2b5054ab55.jpg

Edytowane przez kamillm
Opublikowano

Tak dokładnie. Certyfikat jest po patchu na safety net.
Mogę to włączyć lub wyłączyć kiedy chcę, a różnicy nie ma żadnej w Google.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nowo wyprodukowane smartfony są wysyłane na certyfikat nieraz kilka razy aż zda i tyczy to się tylko nowo wyprodukowanych to ma być informacja dla kupującego że apk Google będą działać płynie i bezpieczne są kiedyś to prawdopodobnie dodają do specyfikacji w sklepach internetowych,stacjonarnych i tyle prawdopodobnie 

Starsze urządzenia są certyfikowane pewnie umownie i nieraz tak jest że ma lub nie.

Wystarczy bt odblokowany lub root i certyfikat znika na stable 

Pewnie kilkanaście metod jest na ten certyfikat żeby zmodyfikować ale po co nic blokowane nie będzie moim skromnym zdaniem 

Ja sam u siebie przywracałem miflesha (Flash all and lock) i wracał zawsze (global stable) 

Edytowane przez Snajper
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Snajper napisał:

Ja sam u siebie przywracałem miflesha (Flash all and lock) i wracał zawsze (global stable) 

Na R3 certyfikat bywał (na global stable). Na tym opisanym, też był Flash All (MiFlash) a lock już w fastboot. Bez roota i certyfikatu brak. Lock BL tylko zmienił status Safety net. Tak czy inaczej przynajmniej na razie nie ma to żadnego znaczenia.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano

@FromWP

Znaczenia nie ma ale cała akcja sukces osiągnęła bo ludzie patrzą na certyfikat i panikują a tak naprawdę nikt dokładnie nie wie o co chodzi a jak coś będzie to poinformują oficjalnie Napewno z wyprzedzeniem dużym 

U nas w pl na portalach było pisane plotka nie potwierdzona że będą blokować i polskie(chińskie) marki mają certyfikat (myphone,k&m itd)

Ja chyba bym wolał nie mieć tego certyfikatu niż go mieć na 512MB Ram przynajmniej mniej śmieci a zawsze można skorzystać z konkurencjnego sklepu z apk (gdyby blokowali bardzo dalekiej przyszłości)

Opublikowano

@Snajper tak akcja się powiodła, tak działają portale gdzie pseudo specjaliści piszą głupoty które potem powiela kolejny portal dodając od siebie kolejne teorie. Wystarczy kliknąć na te informacje o certyfikacie i wszystko jest wyjaśnione po co i dla czego. Dla mnie to raczej Google zabezpiecza się przed możliwością gdzie użytkownicy mieli by mieć roszczenia w przypadku utraty danych na takim nie certyfikowanym urządzeniu.

https://support.google.com/googleplay/answer/7165974?visit_id=1-636330503785983312-2838873850&p=uncertified_device&rd=1

Opublikowano

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. 

Inną teorią może być chęć wytępienia / braku wstąpienia na europejski/amerykański rynek nowych marek. Powstaje nowa marka, chińska, ma super tani telefon i chce wejść do USA. A tu bam, Google robi jakiś certyfikat, nie wiadomo po co i nagle ta chińska marka go nie dostaje... Dobre ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...