Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainstalowałem, przetestowałem. Ogólnie Miui 9 bardzo dobrze działa. Nic nie scina. Jedynie czego mi brakuje to polskiego języka no i jak się wejdzie w info o systemie do aktualizacji to otwiera się su. Czyli nie wiadomo jak z aktualizacjami no i druga sprawa skąd jest ten Rom. Podejrzewam że to jakiś port 

Opublikowano

Mam pytanie do posiadaczy Redmi 4A. Jak się sprawuje LTE? Robił ktoś testy szybkości? A może nawet szybkości w zależności od używanego w danym momencie pasma? Chciałbym kupić ten telefon do testów pasma B20.

Czy Redmi4A ma modem z funkcją "integracji pasm LTE" (nei wiem jak się to fachowo nazywa), chodzi o to, że łączy się w kilku pasmach na raz, co zwiększa transfery.

Chcę na własny użytek (choć oczywiście się podzielę wnioskami) przekonać się, czy ta cała sprawa braku B20 w wielu telefonach, to rzeczywiście w praktyce jest istotna wada. Szczególnie w mieście. Mieszkam w Warszawie i często mam (Mi5) słaby "zasięg" LTE wewnątrz różnych budynków. Nie mam pojęcia – to chcę waśnie sprawdzić eksperymentalnie – czy gdyby mój tel. miał to słynne B20, to byłoby lepiej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Redmi4A napisał:

Da się jakoś ograniczyć przeglądarkę, aby nie zżerała tyle baterii?

Czy może być powodem czasami zawieszanie się klawiaturki czy jakiegoś okna zminimalizowanego (karta przeglądarki) przez długą pracę telefonu bez wyłączenia? Pracuje już ponad 800 godzin i czy to może być przyczyną lekkich zawieszeń bo nie jest od czasu do czasu wyłączany?

Możliwe... Ja mam zwyczaj restratowania tel. raz na dobę i moim zdaniem to sporo pomaga.

Opublikowano
5 godzin temu, Redmi4A napisał:

Da się jakoś ograniczyć przeglądarkę, aby nie zżerała tyle baterii?

Zmień przeglądarkę ;) Jest masa alternatyw, z tego co wiem to Firefox zadowala się niskimi napięciami na procku :)

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, latet napisał:

Mam pytanie do posiadaczy Redmi 4A. Jak się sprawuje LTE? Robił ktoś testy szybkości?

Wstawiałem na forum tu: klik

Ping - 30 ms , Download - 35 Mbps , Upload - ok. 19 Mbps. Jak widać w linku, niewiele się różni od prędkości po WiFi (mam z orange 100 Mbps). Upload nawet lepszy.

Edytowane przez And.N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

W ostatnim czasie sporo osób testowało custom ROMy na Redmi 4A. Zanim zainstaluję konkretnie jakiś ROM, spytam się jeszcze raz: jaki obecnie polecacie albo chcielibyście, abym sprawdził? Na razie siedzę wciąż na xiaomi.eu. Zauważyłem, że na afh wczoraj pojawił się nowy lineage 14.1, mógłbym go sprawdzić.

tapnięte z Redmi 4a

Edytowane przez Orjon
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, ZielonyBuszmen napisał:

Zmień przeglądarkę ;) Jest masa alternatyw, z tego co wiem to Firefox zadowala się niskimi napięciami na procku :)

Bardziej polecałbym Brave zamiast Firefoxa. Dużo szybciej ładuje strony i zabiera mniej ramu na Redmi 4A.

Dnia 5.09.2017 o 02:00, latet napisał:

Mam pytanie do posiadaczy Redmi 4A. Jak się sprawuje LTE? Robił ktoś testy szybkości? A może nawet szybkości w zależności od używanego w danym momencie pasma? Chciałbym kupić ten telefon do testów pasma B20.

Maksymalnie udało mi się wyciągnąć po LTE ponad 80 Mbps / 20-30 Mbps. W okolicy mam tylko LTE 800 od Orange. 3 km od nadajnika 12 Mbps / 3 Mbps. Kumpel na MI4C zero zasięgu. Nawet 3G ledwo co chodzi. Więc te dodatkowe pasma powinny pomóc. Poza tym nie lepiej dopłacić do 4X?

Edytowane przez Radius
Opublikowano

Hm, a spróbuj może w uprawnieniach aplikacji uniemozliwic jej uruchamianie procesów w tle? Chyba powinno pójść.

Ps. chciałem zainstalować właśnie ten nowy lineage 14.1, ale build niestety gdzieś na afh zniknął i nie mogę go znaleźć.

tapnięte z Redmi 4a

Opublikowano
34 minuty temu, Radius napisał:

Maksymalnie udało mi się wyciągnąć po LTE ponad 80 Mbps / 20-30 Mbps. W okolicy mam tylko LTE 800 od Orange. 3 km od nadajnika 12 Mbps / 3 Mbps. Kumpel na MI4C zero zasięgu. Nawet 3G ledwo co chodzi. Więc te dodatkowe pasma powinny pomóc. Poza tym nie lepiej dopłacić do 4X?

Ogólnie na pewno lepiej 4x, ale - jak pisałem - ja go tylko do testowania B20 potrzebuję, nie do normalnego użytku. Potem pewnie dam jakiemuś dzieciakowi w rodzinie.

• Like 2
Opublikowano

Co do samej aktualizacji - czuć że chodzi szybciej, na pewno animacje przejścia między pulpitem a apkami zmieniły się na takie bardziej z Apple, takie szybsze. Ogólnie pod względem responsywnosci - jak najbardziej spoko. O baterii można powiedzieć dopiero w weekend, kiedy to już naladuję telefon Aktualizacja standardowo z TWRP, trwa mniej więcej tyle co zawsze. Mam update od godziny i na razie nie wychwycilem błędów, ale miałem zajęcia i nie zajmowałem się telefonem. W razie jakichś problemów dam znać.2c8640cb6c71c5de693e16dd972b82bd.jpg

No i pierwszy błąd znaleziony - apka do wideo nie działa ;)

tapnięte z Redmi 4a

Opublikowano
5 godzin temu, Orjon napisał:

Co do samej aktualizacji - czuć że chodzi szybciej, na pewno animacje przejścia między pulpitem a apkami zmieniły się na takie bardziej z Apple, takie szybsze.

To tylko zmiana prędkości (czy raczej - czasu trwania) samej animacji. Tak sztuczka. Jak sobie na pececie puścić jakiś film w przyśpieszonym tempie, to nie znaczy, że komputer stał się szybszy :)

• Like 1
Opublikowano

Pewno tak jest ;) Ale poza tym póki co nic specjalnie się nie zmieniło, a apki otwierają się mniej więcej tak samo jak na miui8. Znalazłem też kilka błędów, zgłosiłem już w oficjalnym wątku. Zobaczę jeszcze update w przyszłym tygodniu i jeśli nie będzie nic specjalnie ciekawego i istotnego - będę sprawdzać custom romy.

Opublikowano

@Orjon - powiedz czy na MIUI 9 na Redmi 4A działa szybkie przełączanie się pomiędzy aplikacjami (dwu-tapnięcie na przycisk ostatnich aplikacji) oraz czy działa podział ekranu na dwie aplikacje?

I jak wygląda funkcja 'odpowiadania bezpośrednio z powiadomienia'?

Opublikowano

Czy tylko mi Miui 9 tak zwolnił po pewnym czasie, że zaczynają się mikro lagi? -,- 4 dni mam ten system i na początku chodził naprawdę szybko. Także moja opinia jest taka, że raczej warto poczekać na wersję stable niż bawić się w betę :/

Dodam że używałem Miui 8, przez miesiąc prawie i nie zwolnił ani trochę.

Wysłane z Redmi 4A

Opublikowano (edytowane)

Malpa73 , możesz napisać czy coś się poprawiło w kwestii nagrywania dźwięku w filmikach i dyktafonie na tym MIUI 9 ? Czy może wersja MIUI  nie ma tu żadnego znaczenia ?

Jak już wcześniej pisałem w tym Redmi 4A jak dla mnie to jedyna wada tego telefonu. Właściwie można traktować, że filmiki są bez fonii.

Edytowane przez And.N
  • Like 1
Opublikowano

Cześć. Mam pytanie odnośnie przychodzenia wiadomości z messengera. Zamiast zdjęcia użytkownika na ekranie pojawia się treść wiadomości i logo messengera, czy da radę to jakoś zmienić,aby pojawiało się zdjęcia użytkownika który wysłał do mnie wiadomość? Telefon to xiaomi redmi 4a GLOBAL ROM

• Like 1