witek_77 Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 (edited) daje configa z motorolki. ona jest na andku 7.1.1 potestujcie jak ktos moze sam zdam relacje jak zrobie lineage na moim mi5 tutaj z motorolki z lineage gps.conf a tutaj z mi5 z lineage gps.conf Edited January 24, 2017 by witek_77
latet Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 41 minut temu, witek_77 napisał: sam zdam relacje jak zrobie lineage na moim mi5 Coraz głośniej ostatnio o tym Lineage. Daj znać proszę, przy okazji raportu o GPS, jak tam wygląda kwestia aparatu/video. Dzięki.
witek_77 Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 to to samo co cyanogenmod. Póki co pare rzeczy wstawiam i ide spac. Zainstalowalem GPS test i odpalilem i pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to w momencie pokazal (przy PC), że IN VIEW miał 22 satelity ale IN USE 0 (no bo tu brak zasięgu), a nim doszedłem do okna to na 4 satelitach miał 35m dokładności Jutro zdam relację co dalej. Czyli w skrócie AGPS idealnie działa i jest to andek 7.1.1 więc xiaomi coś skopało w miui i koniec kropka. Sprzęt jest rewelacyjny
sp4ubw Posted January 24, 2017 Posted January 24, 2017 6 minut temu, latet napisał: Coraz głośniej ostatnio o tym Lineage. Daj znać proszę, przy okazji raportu o GPS, jak tam wygląda kwestia aparatu/video. Dzięki. Źle wygląda i tak zostanie. Niestety.
witek_77 Posted January 25, 2017 Posted January 25, 2017 Zrobilem pare fotek i nie jest zle. Wyglada ok. Tak jak na miui bez kalibracji ois a gdzies znalazlem info ze na lineage idzie ja zrobic. Poki co chyba zostaje na lineage. Duzo szybszy jest. Wifi perfekt, gps perfekt. Zrobilem z ciekawosci antutu i z otwartym pobieraniem map i paru rzeczy wykrecil mi ponad 150000 pkt. Opaska miband2 dziala idealnie i nie trzeba kombinowac z blokowaniem apek niektorych bo miui mi ubijalo tapete i notification gdy zamykalem ostatnio uzywane. Zobacze co dalej z batetia itd.
galakty Posted January 25, 2017 Posted January 25, 2017 12 godzin temu, latet napisał: Coraz głośniej ostatnio o tym Lineage. Daj znać proszę, przy okazji raportu o GPS, jak tam wygląda kwestia aparatu/video. Dzięki. Pod względem aparatu lepiej nie będzie, chyba że nagle ktoś cudownie stworzy coś od siebie, a nie skopiuje gotowca.
witek_77 Posted January 25, 2017 Posted January 25, 2017 Sytuacja z gps ma się następująco. Fiks za każdym razem czy to po reboocie czy po nowym systemie łapie w około sekundę z dokładnością 50m a po około 5 sekundach ukazuje się oto taki rezultat jak poniżej na screenie. Później kilka satelit pogubi i tak oscyluje w okolicach od 12 do 20 satelit i czasami dokładnośc spada do 14m czyli do maxa jakiego szło uzyskać na miui
latet Posted January 25, 2017 Author Posted January 25, 2017 5 godzin temu, witek_77 napisał: Sytuacja z gps ma się następująco. Fiks za każdym razem czy to po reboocie czy po nowym systemie łapie w około sekundę z dokładnością 50m a po około 5 sekundach ukazuje się oto taki rezultat jak poniżej na screenie. Później kilka satelit pogubi i tak oscyluje w okolicach od 12 do 20 satelit i czasami dokładnośc spada do 14m czyli do maxa jakiego szło uzyskać na miui Czyli można? Można! Cholerne partacze z Pekinu :/
JacekBB Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 Nie mogłem już znieść tej żenady GPS na 7.1.19/20. Wróciłem na stare 6.11.10 i GPS jest z innej epoki. Rozumiem wszystko ale tego nie umiem. Dalej nie instaluje niczego bo działa perfekt. Chyba że Czajna obadają sprawę albo wejdzie MiUi9 to się pojawię. Pozdrowienia
galakty Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 @Redmi2 Jak mi powiesz, z czego mam się cieszyć w ostatnich 10 aktualizacjach to chyba dostaniesz plusika.
JacekBB Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 China dev a xiaomi to tylko zmiana języka na Pl i Google play. Tak? Jak GPS nie działa od początku Nugata to trzeba coś z tym zrobić chyba nie?
galakty Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 1 minutę temu, Redmi2 napisał: Nie mozesz bo nie ma xiaomi.eu public na 7.0 na mi4c Sent from my MI 4LTE using Tapatalk Chodziło mi o wszystkie Xiaomi i ostatnie 10 wydań. 7.0 pomijam bo to crap będzie.
JacekBB Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 Zrobiłem wipe dalvik i cache. Później instalacja 7.1.20 i fixa nie było po 3 minutach. Satelity jakieś widział. Teraz jestem na 6.11.10 i fax jest w 5 sekund a nie czekanie Bóg wie ile.
witek_77 Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 (edited) Ja dużo jezdze po wsiach gdzie są takie zad..., że muszę czasami użyć nawi i nie raz było na nugacie, że znalazłem miejsce bez nawigacji bo ona nie złapała fiksa. Tu nie chodzi o to, że testuje się programem czy coś. Ja odpalam i ma złapać tak jak to robiło zawsze. Mogę poczekać te 30 sekund bo tyle mnie nie zbawi, ale sory jak ja zrobię 10km do celu a on dalej nie złapie fixa a to mu się często zdażało. Obecnie wrzuciłem lineage na 7.1.1 i jest jeszcze lepiej niż było na 6.11.10 a tam było ok, dlatego uważam, że ostatni dobry soft to 6.11.10 z global dev. Z miui polska nie wiem który był ostatni na andku 6.0 gdyż dopiero w święta zrobiłem se TWRP i już był 7.0 a teraz screen spod biedronki jak na żone czekałem w aucie Z tym, że to na lineage i na innym programie bo widziałem, że ten ma ładnie rozrysowane systemy tj gps, bd i glonass. Póki co bateria od wczoraj rana 10% i 2h 40min SOT I nikt nie powie mi, że nie jest coś skopane w MIUI 8 na andku 7.x bo JEST. GPS szwankuje i koniec kropka. Raz jest lepiej raz gorzej, ale nigdy nie dorównało 6.11.10 czy lineage. Edited January 26, 2017 by witek_77 3
zimex Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 A ja zrobiłem tak china dev -> twrp -> xiaomi.eu 7.1.19 i GPS chodzi jak ta lala Ale mialem problem bo TWPR prosił o jakieś hasło (nie pytajcie jak to obszedłem, ale się udało bez znajomości tego hasła). Testujemy Póki co, pierwszy fix w samochodzie (bez kombinowania z gps.conf) po 25 sek.
latet Posted January 26, 2017 Author Posted January 26, 2017 3 godziny temu, zimex napisał: A ja zrobiłem tak china dev -> twrp -> xiaomi.eu 7.1.19 i GPS chodzi jak ta lala Hmmm, to może jednak to jest słuszna droga. Czyli czyściutka instalacja (MiFlash china dev na Nougacie jako krok nr 1). Może prawdziwą przyczyną problemu jest instalacja "na gruzach" andka 6?
witek_77 Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 ja instalowałem czystego przez miflash 7.1.19 global_dev na którym pozniej postawiłem twrp i 7.1.19 miui PL. Na global_dev w sumie lepiej chodził niż na rodzimym, ale to i tak nie to samo było. Chociaż PL bazuje na CN. Nie wiem ja podchodzę już sceptycznie do tematu i póki nie będzie jakiegoś WOW to zostaje na lineage i zaczyna mi się coraz bardziej podobać.
latet Posted January 27, 2017 Author Posted January 27, 2017 Weź już @Redmi2 wyluzuj trochę. Możemy tu sobie narzekać do woli (po to m.in. jest forum, a już szczególnie dział "Problemy...") jeśli sprzęt na który wydaliśmy ciężko zapracowane pieniądze nie działa OK, choć mógłby, na co są dowody, bo sam sprzęt jest super. Natomiast Ty naprawdę nie musisz tego czytać, jeśli Cię to denerwuje, a tym bardziej nie musisz tracić cennego czasu odpisując. Rady typu "Sprzedaj tel xiaomi i kup samsunga" są mniej więcej tyle warte, co w tym dowcipie u lekarza, w skrócie "– Boli mnie w barku, jak podnoszę rękę. – To proszę nie podnosić." Co do gps.conf to jakiś wpływ on jednak ma, np. kiedyś w Mi2S miesiącami ratowałem sobie jego podmianą dość skutecznie sytuację z GPS. A że w Mi5 na Nougacie to nie bardzo skuteczne, to już inna sprawa, choć niektórzy pisali o pewnej poprawie. Potestować nie zaszkodzi, jak ktoś ma czas i ochotę.
witek_77 Posted January 27, 2017 Posted January 27, 2017 gps.conf tylko przyspiesza i ma wpływ bo ma adresy serwerów do AGPSa, ale co z tego jak telefon z tego po prostu nie korzysta. My go podmieniamy, a AGPS nie wyciąga informacji z tego pliku więc w sumie podmiana tego nijak ma się do prędkości łapania fixa i tu się zgodzę. JA miałem globala parę dni (w sumie od nowości jechałem na globalu aż do świąt) i nie było problemu (ale to było do 6.11.10). Na andku 7 też w sumie nie było mega problemu i gdybym uparł się na MIUI to został bym na global_dev, ale po to odblokowałem bootloader co by kombinować. Kuleje jak @Redmi2 pisze tylko na EU/PL (ja znowu china nie testowałem). 1
Przemass Posted January 27, 2017 Posted January 27, 2017 Ja mam Globala stabilnego i wszystko mi pasuje i nie widzę potrzeby zmiany zwłaszcza na Androida 7 w którym tyle rzeczy szwankuje.Pozdrawiam Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Drobnoustrój Posted January 30, 2017 Posted January 30, 2017 Po dalszych testach postanowiłem na próbę wrócić do 6.11.10, GPS działa lepiej, widzi więcej satelit i słupki w GPS test są wyższe. Na najnowszym ROMie byłem niezadowolony z dokładności podczas jazdy, zobaczymy jak będzie teraz.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
grizzly Posted February 1, 2017 Posted February 1, 2017 Zainstalowałem jeszcze raz 7.1.20 i ... dziaal tak jak na .19. Nie wiem w czym był problem wcześniej. Łapie szybbko fixa i nie dryfuje.
Morton Posted February 3, 2017 Posted February 3, 2017 Jaka była ostatnia wersja na której GPS działał poprawnie? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
JacekBB Posted February 4, 2017 Posted February 4, 2017 Jaka była ostatnia wersja na której GPS działał poprawnie? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu TapatalkaU mnie to 6.11.10
Morton Posted February 5, 2017 Posted February 5, 2017 U mnie to 6.11.10Co ciekawe miałem stable najnowsza Xiaomi.eu teraz wrzuciłem 7.1.20 Miui Polska po full wipe I w Yamosiku 9 sekund wyszukuje moja pozycję. Więc chyba muszę przyznać że na tym romie działa dużo lepiej Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
MasakRRa Posted February 6, 2017 Posted February 6, 2017 (edited) Dziś wróciłem do biegania i oto jaki problem zastałem podczas końca biegu 'bieg na skróty' ? xd do czerwonej kreski jest dobrze potem beznadzieja. Edited February 6, 2017 by MasakRRa
Brzuch Posted February 6, 2017 Posted February 6, 2017 MasakRRa, ładny bieg jak na tę pogodę. Z Bydgoskiego do kolejowego jest parę km Dodam, że u mnie ten gps w ogóle fixa nie łapie w samochodzie. Na zewnątrz w gps test złapał, ale później już nie chce..
MasakRRa Posted February 6, 2017 Posted February 6, 2017 (edited) 23 minuty temu, Brzuch napisał: MasakRRa, ładny bieg jak na tę pogodę. Z Bydgoskiego do kolejowego jest parę km Dodam, że u mnie ten gps w ogóle fixa nie łapie w samochodzie. Na zewnątrz w gps test złapał, ale później już nie chce.. No nawet nie wiem ile to jest km, bo pokazało, że cała trasa mnie wyniosła 4.31 km! a tak na ile to wyniosło to kurde nie wiem! ehhh... niech to naprawią bo telefon super, aaa tu takie bugi! Edited February 6, 2017 by MasakRRa
latet Posted February 6, 2017 Author Posted February 6, 2017 1 godzinę temu, MasakRRa napisał: ehhh... niech to naprawią bo telefon super, aaa tu takie bugi! Na którym konkretni ROM-ie zapisałeś tę trasę na mapie?
MasakRRa Posted February 6, 2017 Posted February 6, 2017 31 minut temu, latet napisał: Na którym konkretni ROM-ie zapisałeś tę trasę na mapie? Najnowszym, czyli 7.1.19
latet Posted February 6, 2017 Author Posted February 6, 2017 42 minuty temu, MasakRRa napisał: Najnowszym, czyli 7.1.19 Najnowszy to zdaje się 7.1.20, ale pewnie niczego to nie zmienia w kwestii problemu.
Drobnoustrój Posted February 6, 2017 Posted February 6, 2017 Na razie zostaję na 6.11.10. Łapie szybciej, jest dokładniej i nie gubi sygnału. Na 7.1.19 było lepiej niż na pierwszych romach na Nougacie (i lepiej niż na moim Redmim z mediatekiem), ale i tak nie był to zadowalający poziom.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
kwisatzhaderach Posted February 7, 2017 Posted February 7, 2017 Szanowni Koledzy, ja po paru eksperymentach z tematem gpsu w Mi5 mogę powiedzieć że: 1) GPS nie działa (tzn. łapie fixa bardzo długo i z bardzo małą dokładnością) na Globalu Beta 7.1.19 - tak samo w wersji aktualizowanej przez OTA (dopiero awaria gpsu i brak możliwości powrotu na stable skłonił mnie do odblokowania bootloadera) jak i po czystej instalacji MiFlashem; 2) GPS nie działa również (i problem jest tożsamy) w na MIUIPolska 7.1.20 (instalowany najpierw MiFlashowy rom MIUIPolska, potem ostatni marshmallow i sam 7.1.20 - przez TWRP); 3) po powrocie na Global Stable GPS od razu zaczyna działać perfekcyjnie. Do tematu wnosi to chyba tylko tyle, że na najnowszym globalu beta (niezależnie od sposobu instalacji) gps nie działa. Spróbuję poczekać jeszcze z tydzień lub dwa na rozwiązanie problemu na naugacie, a w przeciwnym razie wrócę na MIUIPolska stabilne lub betę 6.11.10.
Adiman29 Posted February 7, 2017 Posted February 7, 2017 Ja siedze na 7,1,20 i gps jest jaki jest. Złapać złapie w samochodzie trwa to dość sporo i dokładność jest słaba. Na razie nie korzystam z gps to nie wracam na 6,11,10 na którym GPS działa 100 razy lepiej. Może 10 lutego to poprawią.
Recommended Posts